Korčule CCM: Jetspeed vs Tacks [rozdiely]

Správny pár hokejových korčúľ môže posunúť vašu hru na vyššiu úroveň. Od pokrokových nožov zvyšujúcich rýchlosť až po kompozitnú jednodielnu topánku pre zvýšenie prenosu energie- spoločnosť CCM využíva špičkové technológie, ktoré vám pomôžu dominovať na ľade.

CCM vyrába jedny z najosvedčenejších a najpokročilejších hokejových korčúľ na svete. Dokazujú to hlavne rady Jetspeed a Tacks. Značka CCM bola založená v roku 1899 ako výrobca bicyklov a už viac ako sto rokov prepravuje športovcov z bodu A do bodu B rekordnou rýchlosťou.

V roku 1937 však spoločnosť zmenila svoje zameranie a začala navrhovať špičkové korčule pre profesionálov ale aj pre začínajúcich hráčov. Dnes sa spoločnosť CCM teší povesti konštruktéra jedných z najinovatívnejších korčúľ na trhu. Viac o značke a jej histórií a inováciach nájdete v článku tu.

Keďže výroba obľúbeného radu hokejových korčúľ CCM Ribcor sa blíži ku koncu, poďme si povedať niečo viac o 2 nemenej populárnych radoch- JetSpeed a Tacks.

CCM a technológie

Spoločnosť CCM berie kvalitu korčúľ vážne. Preto výrobca strávil desaťročia spoluprácou s leteckými inžiniermi s cieľom vyvinúť jednu z najbezpečnejších, najľahších a najresponzívnejších hokejových korčúľ vôbec.

V roku 2016 sa spoločnosť CCM zapísala do histórie uvedením prvej jednodielnej korčule po piatich rokoch rozsiahleho výskumu v spolupráci so spoločnosťou Adidas a Univerzitou v Calgary. Tieto inovatívne korčule ponúkajú zdokonalený pocit pri korčuľovaní na ľade, 360° pokrytie nohy v korčuli a neuveriteľný výkon z hľadiska prenosu energie.

jednodielna_podrazka_ccm_korcule_na_hokejjednodielna_podrazka_ccm_korcule (1)

Jednodielna topánka sa rýchlo stala obľúbenou a obúva si ju viac ako 150 profesionálov NHL.

Hoci je jednodielna konštrukcia pôsobivým technickým riešením, niektorí hráči stále uprednostňujú tradičný pocit z dvoch častí. Korčule CCM JetSpeed, Tacks a zanikajúca rada Ribcor ponúkajú jednodielne aj dvojdielne modely, takže si môžete vychutnať špičkové vlastnosti topánok CCM v štýle, ktorý preferujete.

Rady JetSpeed a Tacks sa zameriavajú na rôzne výkonnostné štýly, takže každý hráč môže nájsť svoju dokonalú hokejovú korčulu v strihu ktorý vyhovuje práve jemu.

Preč sú časy, kedy si hráči vyberali korčule podľa toho ako im sedia (tvar nohy a chodidla). 

Jetspeed a Tacks- rozdiely v strihu kedysi 

V minulosti sa korčule JetSpeed a Tacks tradične líšili svojimi výkonnostnými vlastnosťami, no najmä strihom.

Hráči s užšou klenbou a nízkym profilom nohy uprednostňovali zúženú topánku radu JetSpeed. Tieto korčule s nízkymstredným objemom majú užšie až priemerné rozmery prstovej časti, priehlavku a päty. Vyrábali sa s úzkym členkom a priehlavkovou časťou na zvýšenie vertikálnej stability. 

Pre hráčov so stredne veľkým až veľkým objemom nohy boli korčule Tacks tou správnou voľbou. Anatomický strih týchto korčúľ ponúkal pôsobivú ochranu, pohodlie a spojenie s ľadom. V prednej, prstovej časti bolo viac miesta a strih bol uspôsobený na mierne širšie chodidlo

Tieto "telesné" limity často obmedzovali hráčov pri výbere konkrétnej rady a teda aj konkrétneho modelu korčúľ

Rozdiely v strihu dnes

CCM teraz ponúka systém 3D Fit, ktorý sa prispôsobí rôznym rozmerom chodidla a umožní vám viac sa sústrediť na výkonnostné vlastnosti korčule ako na jej strih či objem. Cieľom bolo umožniť hráčom výbrať si korčule podľa ich herného štýlu a požiadaviek na vlastnosti korčule. Nie byť limitovaný tvarom či objemom nohy, respektíve chodidla.

Štatistiky CCM hovoria, že v porovnaní so starou generáciou, až o 20 percent hráčov je schopných nájsť správne prispôsobenie korčule svojej nohe.

Napríklad dnes, hráči s úzkym chodidlom môžu bez obáv vyraziť na ľad v topánkach Tacks v strihu Tapered (úzky strih).

Platí to aj opačne, hráči s väčším objemom nohy alebo vysokým nártom nebudú mať problém obuť radu Jetspeed ak si zvolia strih Wide, teda široký, objemný strih. Pred uvedením systému 3D Fit toto možné nebolo. 

Dizajn radu CCM Jetspeed

rada_ccm_jetspeed_korcule

Rad JetSpeed ponúka maximálnu pohyblivosť a úžasnú dynamiku. Tieto rýchle korčule sú vybavené flexibilnou topánkou pre maximálnu svižnosť, ktorá dodá vašim pohybom hnaciu silu. V korčuliach nájdete ultraľahký kompozitný materiál RFM pre lepší prenos energie, asymetrické špičky pre efektívny odraz a skvelé oceľové nože Step ktoré zvýšia vaše tempo.

Jednodielna topánka je už štandardom, ktorý hráčom poskytuje výhodu v oblasti prispôsobenia, hmotnosti a prenosu energie. Odstránením podrážky pod topánkou sa zlepšuje celkové prispôsobenie nohe hráča.

Korčule Jetspeed majú skvelú ovládateľnosť a manévrovateľnosť. Ocenia ich hlavne hráči ktorí často menia smer, robia rýchle "výpady" do strán a chcú čo najpohotovejšie reagovať v každej situácií

Samotná topánka je mierne naklonená smerom vpred, pomáha to rýchlejšie akcelerovať z miesta a byť celkovo agilnejší a mršnejší.

Jetspeed radi používajú útočníci ale nie je to pravidlom. Má však na to všetky predpoklady.

Nájdite svoje ideálne korčule CCM JetSpeed

JetSpeed FT6 Pro:

korcule ccm ft6 pro

Tieto špičkové korčule sú ideálne pre profesionálov, ktorí potrebujú čo možno najkvalitnejšie vybavenie. Majú nože Step Blacksteel s uhlíkovými nanočasticami pre vyššiu tvrdosť okrajom, teda vydržia dlhšie nabrúsené.

Korčula je extra tuhá vďaka výpletu z karbónových vlákien prakticky v celej štruktúre topánky, dokonca aj na podrážke. Má asymetrickú, nízkoprofilovú časť prstov a perfektný jazyk s adaptívnou mäkkučkou penou ADPT. Výstelky v celej časti sú neskutočne pohodlné, navyše s technológiou Polygiene pre dokonalý odvod potu.

Hokejové korčule CCM JetSpeed FT6 Pro sú určené pre hráčov, ktorí uprednostňujú rýchlosť a zrýchlenie a ktorí chcú najvyššiu úroveň výkonu a technológií.

Tieto korčule budú tuhšie ako ostatné modely v celom rade, čo pomáha pri odolnosti a prináša výhody hráčom elitnej úrovne. Tento model odporúčame pre skúsených hráčov, ktorí korčuľujú niekoľkokrát týždenne.

JetSpeed FT6:

korcule_ccm_ft6

Tieto korčule CCM sú víťaznou voľbou pre stredne pokročilých hokejistov, ktorí chcú stále pôsobivé vlastnosti korčúľ JetSpeed s nižšou cenovkou. Majú takisto pamäťovú penu ADPT s vložka Polygiene- zvyšujú pohodlie a odvod vlhkosti a zároveň zabraňujú tvorbe baktérií.

Jazyk korčule je viacvrstvový s metatomickým strihom na ochranu pred “kúsaním” od šnúrok. Ochrana zadnej lýtkovej časti a šliach s označením Flex Tendon Guard zvyšuje rozsah pohybu a teda dovoľuje hlbší sklz pri pohybe. To sľubuje väčšiu rýchlosť a dynamiku.

Topánka je zo RFM kompozitu- ľahký materiál s vyššou odolnosťou. Jedná sa o jednodielnu konštrukcia topánky ktorá umožňuje priamejší prenos energie a tesnejšie priliehanie k nohe pre rýchlejšie kroky. Sú ideálne pre hráčov korčuliujúcich niekoľkokrát do týždňa, ktorí chcú vylepšiť svoje výkony.

JetSpeed FT680:

korcule_ccm_ft_680

Sú stredným radom ktorý ponúka niektoré prvky vyššej triedy a ich výkonnostné výhody. Korčule majú jednodielnu topánku a tepelne tvarovateľné jadro, čo umožňuje ich prispôsobenie a zabezpečí lepší prenos energie pre rýchlejšie pohyby.

Nové vylepšenia zahŕňajú flexibilný chránič lýtkovej časti a šliach pre väčší rozsah pohybu a pamäťovú penu s bezšvovým komfortom, ako aj tvarovanú stielku podrážky Ortholite Ultra Footbed. Nohu pevne drží na mieste- zlepšuje to pohybové vlastnosti hráča.

Korčule majú tiež odolnú výstelku s penou EVA pre lepšie prispôsobenie a pohodlie. Materiál korčúľ, RFM Composite, je ľahký a odolný.

Jednodielna konštrukcia topánky poskytuje efektívnejší prenos energie a tesnejšie priliehanie. Korčule JetSpeed FT680 sú ideálnou voľbou pre hráčov, ktorí často korčuľujú a potrebujú výkonnostné výhody a pohodlie, ale hľadajú vhodný kompromis výkonu a ceny.

JetSpeed FT670:

korcule_ccm_ft_670

Korčule sú dobrou a pohodlnou voľbou pre hráčov, ktorí s hokejom začínajú alebo korčuľujú príležitostne. Neobsahujú žiadne pokročilé funkcie na zvýšenie výkonu, avšak majú všetky základné funkcie, ktoré vám zabezpečia zábavu a pohodlie pri hraní na ľade.

Majú štandardné vymeniteľné nože z nehrdzavejúcej ocele, tvarovanú stielku Ortholite a relatívne pohodlné polstrovanie vnútra topánky s vrstvou pamäťovej peny. Jazyk je štandardný plstený o hrúbke 7mm, takisto ochrana šliach a lýtka je obyčajná, teda neflexibliná.

Materiál topánky tvorí jednoduchší, mäkší kompozit ktorý je vhodný najmä pre začínajúcich korčuliarov. Čo je skvelé je, že aj tento základný model z radu Jetspeed už má jednodielnu topánku ktorý prispieva k lepšiemu prenosu energie a tesnejšie prilieha k nohe hráča. Ak topánku tepelne vytvarujete, jedná sa o dobrý základ na menej náročné tréningy. 

Dizajn Radu CCM Tacks

rada_ccm_tacks_korcule

Pri produktová sérii Tacks je maximálny prenos energie tou najvyššou prioritou. Preto sú korčule tejto rady známe svojou tuhšou topánkou (najmä v spodnej časti), takže sú ideálne pre korčuliarov, ktorí vedia oceniť stabilitu a silu na ľade. Tuhšia topánka= vyšší prenos energiu z korčule na ľad.

360° prispôsobenie topánky maximalizuje kontakt korčule s chodidlom, čím sa zvyšuje kontrola nad tým, kde sa pri každom zábere uplatňuje sila. Všetky korčule Tacks sa dodávajú so zvýšenými (dopredu naklonenými) holdermi teda držiakmi nožov.

Tie umožňujú hráčom vykonávať bočné výpady s výraznou presnosťou a lepšou dynamikou. Topánky rady Tacks sú vyrobené z odolného (plne) karbónového kompozitu a s technológiou uchytenia päty pre ešte väčšiu stabilitu.

Častokrát je rada Tacks prvou voľbou pre obrancov ktorí využívajú neutrálny postoj topánky vhodný na korčuľovanie vzad. Nie je to však pravidlo. Tacks ocenia najmä korčuliari ktorí do sklzov vkladajú silu. 

Nájdite svoje ideálne korčule CCM Tacks

Tacks AS-V Pro:

korcule_ccm_tacks_as-v_pro

Profesionálne korčule navrhnuté pre silových hráčov a dobre stavaných útočníkov. Tento bezšvový model s jednodielnou topánkou poskytuje ešte väčšiu výbušnú silu na ľade. Konštrukcia topánky je tvorená extrémne tuhým karbónovým kompozitom.

Majú nož STEP Blacksteel ktorý je vyrobený z najkvalitnejšej ocele s karbónovou technológiou, čo mu dáva vynikajúcu tvrdosť hrán, fenomenálny sklz a zvýšenú rýchlosť korčuľovania. Takisto vydrží dlhšie nabrúsený.

Výstelky topánky Total Dri Pro+ disponujú technológiou Polygiene ktorá pomáha odolávať odreninám a perfektne odvádzať vlhkosť. Jazyk topánky má asymetrické ohybové body pre lepšie obopnutie a penové vložky, ktoré dokonale chránia pred pukmi a sekaním hokejky.

Zadný chránič šliach a lýtka s karbónovou technológiou zlepšuje rozsah pohybu pre plnšie kroky a väčšiu silu korčuľovania. 

Tacks AS-V:

korcule_ccm_tacks_as-v

Korčule Tacks AS-V sa radia do druhej najvyššej rady v rámci modelov Tacks. Tento model obsahuje nové technológie získané z modelu Pro a vynikajúce výkonnostné výhody pre hráčov, ktorí korčuľujú 4-5 krát týždenne a hľadajú špičkové vlastnosti za nižšiu cenu.

Nájdeme tu nový materiál RFM kompozit ktorý dodáva korčuli ľahkosť a zvýšenú odolnosť. Pre lepšiu kontrolu a obopnutie je jazyk vybavený ohybnými bodmi a penovými vložkami na ochranu pred pukmi.

Už štandardne má korčula holder Speedblade XS (exchange system) na rýchlu výmenu nožov. Ďalšou vylepšenou technológiou je TotalDri Pro vložka, ktorá pomáha nohe odolávať odreninám a odvádza nadbytočnú vlhkosť.

Prepracovaný flexibilný chránič šliach a lýtka zlepšuje rozsah pohybu a silu korčuľovania. Je vytvrdený sklolaminátom pre dlhšiu životnosť. Nože s označením CCM Step Steel patria k špičke a dlho držia nabrúsené hrany.

Celková konštrukcia korčule je určená pre moderných korčuliarov s dynamickými sklzmi, ktorí hľadajú výbušnosť. CCM odporúča model Tacks AS-V pre korčuliarov zameraných na silu a výkon.

Tacks AS-590:

korcule_ccm_tacks_as_590

Korčule AS-590 od CCM Tacks ponúkajú niektoré technológie a materiály použité vo vyšších modeloch ale za nižšiu cenu. Majú Ortholite Ultralite stielku a jednodielnu konštrukciu topánky. Skvelá je vložka TotalDri Pro ktorá stále odvádza dobrú prácu pri odvádzaní vlhkosti a pomáha nohe odolávať odreninám.

Chránič šliach zlepšuje rozsah pohybu a silu korčuľovania. Materiál topánky je stále RFM kompozit avšak miesto plne karbónovej topánky tu nájdeme iba karbónovú zmes. Tá robí topánku mäkšou a vhodnejšou pre začínajúcich alebo mierne pokročilých korčuliarov.

Skvelou správou je, že tu nájdeme rovnaký jazyk ako na modely AS-V teda vymeniteľný, asymetrický jazyk s technológiou Tritech o hrúbke 7mm. Jazyk má penové výstelky na zvýšenie komfortu a má skvelú úroveň ochrany proti pukom a obsekávaniu. Dá sa navyše vymeniť.

Tacks AS-580:

korcule_ccm_tacks_as_580

Tieto korčuľky budú obúvať najmä rekreační alebo mierne pokročilí hráči. Ponúkajú slušnú rovnováhu medzi niektorými prvotriednymi technológiami používanými na vrcholových korčuliach, no za prijateľnejšiu cenu.

Opäť sa tu stretávame s jednodielnou konštrukciou topánky a RFM kompozitom s pridaním karbónovej zmesi tak ako pri 590kach.

Rozdiely oproti vyššiemu modelu sú tieto- použitie menej výkonných nožov (XS oproti Step Steel), jednoduchšia výstelka vnútra topánky (HD microfibre oproti Total Dri Pro s Polygynie) a jazyk ktorý je jednoduchšieho, tradičného vyhotovenia.

Teda plstený klasický biely 7mm jazyk bez akýchkoľvek vychytávok ako sú ohyby alebo ochrana proti rezaniu šnúrkami (tzv. lace bite). Hrúbka je však dostatočná na to, aby spoľahlivo ochránila pred údermi hokejkou alebo aj tvrdšími strelami. 

Ak máte menší rozpočet a viete robiť kompromisy, AS 580 budú dobrým spoločníkom na menej náročné zápasy či tréningy.

 

Tacks AS-570:

korcule_ccm_tacks_as_570

Najnižší model z rady Tacks ktorý možno stále radiť do kategórie hokejové korčule. Jednodielna konštrukcia topánky neobišla ani tieto korčule. Jazyk je vystužený niekoľkými vrstvami a má asymetrické ohybné body pre lepšie obopnutie a ochranu.

Korčule ponúkajú možnosť výmeny jazykov, čo umožňuje optimalizovať pocit a ochranu. Vnútri topánky sa nachádza vložka z mikrovlákna HD Microfibre a stielka Ortholite, ktoré poskytujú dostačujúce pohodlie a podporu.

Nože sú z nerezovej ocele radu CCM XS teda žiadny zázrak ale oveľa lepšie ako na nižšom modeli AS-560. Celkovo je teda model AS-570 vybavený technológiami a vlastnosťami, ktoré poskytujú moderným korčuliarom výkonnosť, pohodlie a prispôsobenie pre ich individuálne potreby.

Sú primárne určené pre rekreačných hokejistov ktorí pozerajú viac na cenu ako na výkonové parametre. Ak plánujete byť na ľade 2 až 3x do týždňa, poslúžia dobre. Ak to s hokejom myslíte vážne, poobzerajte sa radšej po rade 570 alebo 580.

Jetspeed vs Tacks-zhrnutie

V minulosti:

Pri nákupe korčúľ sme boli zvyknutí prihliadať z veľkej miery na profil a tvar nohy či chodidla. Ak ste mali napríklad nízky nart a úzky profil nohy, automaticky ste rozmýšlali nad radou Jetspeed. Ak ste mali nohu širšiu a objem mierne väčší, sadla by vám lepšie rada Tacks. A Napokon hráči s vysokým nartom a veľkým objemom chodidla siahli tradične po Ribcor. 

Výber korčule sa dial na základe tvaru a profilu chodidla či nohy. Nie naopak. 

Teraz: 

Všetko sa zmenilo s príchodom tzv. 3D FIT systému v roku 2021. Hráči si už nevyberajú korčule na základe toho, ktorá rada im najlepšie sadne na nohe, teda strihu, ale na základe výkonnostných vlastností korčúľ a ich herného štýlu. Teda naopak ako tomu bolo predtým.

1. Najprv sa zamyslite čo od korčúľ očakávate.

2. Zvážte váš herný štýl a na základe toho si vyberte modelovú radu.

3. Potom si už len zvolíte vhodný strih v rámci vybranej rady.

V súčasnosti CCM rozlišuje medzi 3 modelovými radmi: Jetspeed, Tacks a Ribcor. Rada Ribcor sa však už len dopredáva a postupne zanikne. 

Takisto rozlišujeme 3 strihy: Regular (stredný objem nohy), Wide (široký objem) a Tapered (nízky objem). Viac informácií v článku tu.

ccm 3d fit system na určenie šírky hokejových korčúľ

Výhodou tohto nového “prístupu” je, že hráči ktorí v minulosti túžili obuť napr. rad Jetspeed ale nemohli kvôli tvaru ich chodidla, teraz môžu. To isté platí pre radu Tacks. 

Jednoducho povedané, zanikli obmedzenia a hráči si môžu slobodne vybrať presne ten rad a model CCM korčule ktorý chcú, nie iba ten ktorý im dovoľuje tvar, objem či profil ich nohy. A to je viac než dobrá správa.