Korčule Bauer: Vapor vs Supreme [rozdiely]

Spoločnosť Bauer produkuje jedny z najlepších hokejových korčúľ na ľade. Či už ste skúsený veterán, alebo ste na klzisku nováčikom, Bauer má vo všetkých svojich produktových radoch širokú škálu rekreačných aj profesionálnych korčúľ. Keďže Bauer ukončil výrobu obľúbenej série Nexus, do popredia sa dostávajú elitné rady Vapor a Supreme.

História firmy Bauer 

Spoločnosť Bauer bola založená v roku 1927 a takmer sto rokov sa venuje vývoju technológií hokejových korčúľ, aby mohla ponúkať jedny z najlepších topánok na trhu. 

Konkurenčná CCM dominovala na trhu ľadového hokeja až do konca 20 rokov 20 storočia. Zlom nastal keď rodina Bauerovcov - majitelia spoločnosti Western Shoe Company v Ontáriu v Kanade - začala vyrábať prvé korčule. Tieto mali nôž prvý krát pevne spojený s topánkou.

V roku 1933 sa na trhu objavil model Bauer Supreme, ktorý sa okamžite stal populárnym a Bauer sa tak stal hlavným konkurentom značke CCM. Rada Vapor sa dočkala svojho debutu až v roku 1997, no spôsobila nevídaný prevrat a technickú revolúciu na trhu s korčuľami. Vďaka Vapor sa Bauer stal absolútnym lídrom na trhu s korčuľami.

Nemenej revolučné boli plastové držiaky nožov Tuuk 2000 od spoločnosti Bauer. Tie sa zapísali do histórie v roku 1976. Nahradili rúrkové (trubkové) nože, ktoré sa používali od prelomu storočia, čím sa korčule stali ľahšími a umožnili jednoduchšiu výmenu nožov.

V priebehu niekoľkých rokov prešla na plastové držiaky aj väčšina ostatných výrobcov. Popularita spoločnosti Bauer prudko vzrástla a tak sa firma mohla sústrediť na ďalšie pokrokové technológie.

Bauer a technológie

Naprieč jednotlivými radmi korčúľ Bauer nájdeme vychytávky ako ľahké penové polstrovanie Aero Foam, balistické kompozitné vložky Curv®, špičkové nože z uhlíkovej ocele Tuuk LS5 a ďalšie patentované inovácie pre precízny výkon a úžasnú odolnosť.

Hoci sú všetky korčule Bauer pôsobivé samy o sebe, konštrukcie Supreme a Vapor sa medzi sebou výrazne líšia. Ponúkajú zaujímavé možnosti a prispôsobenie pre každého hráča, berúc do úvahy individuálne potreby a herný štýl. 

Vapor vs Supreme- rozdiely v strihu kedysi

Korcule bauer vapor vs supreme

Pre hráčov s úzkou nohou boli tradične najlepšie korčule Bauer Vapor. Tieto korčule s nízkym objemom ponúkali zúžený strih so štandardnou špičkou a úzkou prednou časťou chodidla. Päta bola tesná a priliehavá s úzkym členkom. 

Hráč s klasickými preferenciami a bežným až mierne širším chodidlom nič nepokazil výberom korčúľ Bauer Supreme. Táto topánka mala viac miesta v prednej prstovej časti. Mala stredne veľký objem a lepšie sadla hráčom s vyšším nártom. 

Oproti tomu korčule Bauer Nexus, sa vyznačovali vysokoobjemovým vnútrom špeciálne navrhnutým pre široké chodidlá. Pred stiahnutím z výroby si tento model pochvaľovali najmä hráči s extra širokým a objemným profilom nohy. Vnútro topánky bolo široké od päty až po prsty. Topánky boli charakteristické svojou príjemnou mäkkosťou a komfortom. 

hokejove_korcule_bauer_vs_supreme

Toto však už je minulosť, poďme sa pozrieť ako veľmi sa jednotlivé rady a strihy zmenili. Ako vybrať korčule Bauer?

Vapor vs Supreme - súčasnosť

Všetko sa zmenilo počnúc rokom 2020 kedy Bauer predstavil tzv. Performance Fit System, ktorý umožnil zákazníkom rozhodovať sa pri kúpe korčúľ na základe ich výkonu a osobitého štýlu, a nie podľa toho, ktorá modelová rada im najlepšie sedne

Za touto skvelou myšlienkou sú spätné väzby od hráčov, konkrétne tisíce oskenovaných nôh a chodidiel vďaka 3D skeneru. Cieľom bolo identifikovať 3 odlišné strihy ktoré by pokryli všetky typy nôh. Rozlišujú nielen šírku chodidla, ale aj jeho hĺbku a nárt - kľúčové faktory na dosiahnutie optimálneho prispôsobenia nohy hokejovej korčule. 

Na základe nich bol vytvorený dizajn rady Vapor a Supreme v 3 strihoch. Tie Bauer označuje ako FIT1, FIT2 a FIT3. Tieto tri nové FIT typy v kombinácii s tepelným prispôsobením korčúľ umožňujú hráčom prispôsobiť si korčule lepšie ako kedykoľvek predtým.

Celá ponuka korčúľ od firmy Bauer teraz vlastne zahŕňa 3 strihy (FIT-y) pre korčule z modelovej rady Supreme a takisto 3 strihy pre rad Vapor.

bauer_performance_fit_system_korcule

Viete si tak vybrať korčule, ktoré najlepšie vyhovujú vašej hre podľa toho aký typ hráča ste a aký korčuliarsky štýl vám vyhovuje.

Poznámka: Bauer pre nižšie rady korčúľ stále používa tradičné označenie šírky D a EE v kombinácií s veľkosťou. Ak teda pokukujete po lacnejších modeloch, nebuďte prekvapený, že nenájdete žiadny FIT strih. Vyššie rady už nabehli na používanie FIT systému.

Napríklad, súčasné korčule z rady Supreme, konkrétne model Bauer Supreme M3 nájdete len vo vyhotovení šírky D alebo EE. Ak máte užšiu nohu zvolíte si Déčko, ak je vaše chodidlo širšie, vyberte si EE. Vyšší model, napr. Supreme M4 už rozlišuje nové FIT strihy. Na výber tak pri šírke máte FIT1, FIT2 alebo FIT3.

Dizajn rady Bauer Supreme

Rada hokejových korčúľ Supreme nie je cudzia najmä obrancom. Tieto robustné korčule poskytujú silovým hráčom podporu potrebnú na výbušné kroky na ľade. Profil konštrukcie topánky Supreme umožňuje väčšiu voľnosť pohybu a kontrolu aplikovania sily.

Tuhá základňa topánky ponúka vyššiu mieru prenosu energie, zatiaľ čo mierne mäkšia vrchná časť poskytuje väčšiu flexibilitu, čo má za následok "pružinový" efekt ktorý ešte viac posilní silový štýl korčuľovania. Dizajn topánky je viac vzpriamený čo sa hodí pri korčuľovaní vzad.

Navyše, topánka má dostatočnú pevnosť aj v hornej časti, to znamená, že ak sa do sklzu naozaj poriadne opriete, topánka je schopná “uniesť” takúto záťaž v podobe extra váhy a sily. To sa samozrejme prejaví na zvýšenej rýchlosti. 

Výber korčúľ Supreme:

Supreme M3:

korcule bauer supreme m3

Tieto korčule ocenia pravidelní návštevníci klziska. Skrývajú v sebe pôsobivý výkon a prijateľnú cenu. Sú už nahrievateľné a skvele obopnú nohu hráča.

Disponujú viacerými pokročilými technológiami, sú ľahké a tuhé zároveň. Majú vymeniteľné nože a vďaka osvedčeným holderom TUUK Edge to bude hračka.

Jazyk je základného typu, teda biely plstený o hrúbke 7mm. Niečo znesie no zázraky nečakajte. U tohto modelu rozlišujeme strih topánky ešte podľa starších označení, teda D a EE. Budú dobrou voľbou pre rekreačných hokejistov ktorí sú na ľade 2 či 3x za týždeň. 

Supreme M4:

korcule bauer supreme m4 senior

Topánka je vyrobená z tuhého 3D Lasted Flex kompozitu ako ho Bauer označuje. Disponuje o poznanie kvalitnejším nožmi ako jeho menší brat M3, konkrétne model LS+. Vydržia dlhšie nabrúsené a lepšie držia hranu.

Stielka topánky je veľmi pohodlná a obsahuje pamäťovú penu. Vnútro topánky tvorí vysoko výkonný materiál, ktorý pomáha odvádzať vlhkosť a udržiava nohu v topánke. Jazyk je už spôsobilý aj na tvrdšie strely.

Topánka je samozrejme nahrievateľná a vďaka materiálom z ktorých je vyrobená sa dokáže lepšie prispôsobiť nohe ako modely nižších radov. Korčule sú určené pre rekreačných a mierne pokročilých hráčov s frekvenciou tréningov 3 a viac krát za týždeň. 

Supreme M5 Pro & Mach:

korcule_bauer_supreme_m5_pro

Tieto korčule stoja na čele rodiny Supreme a predstavujú špičkovú voľbu pre výkonných profesionálov. Tuhá kompozitná topánka s karbónom znesie najtvrdšie strely a má dlhú životnosť. Topánka je "popretkávaná" karbónom a je odolne tuhá.

Zároveň však prepracovaná tak, aby hráčom dovolila robiť dlhšie sklzy. Majú prepracované vnútro pomocou výstelok ktoré perfektne odvádzajú pot a zabraňujú tvorbe baktérií. Topánka je nabitá technológiami, spomeňme napríklad Aero Foam Pro alebo AMP

Vnútri nájdeme ľahúčke no veľmi komfortné peny so skvelým odvodom vlhkosti. Nechýbajú asymetrické špičky a flexibilný chránič šľachy pre rýchlejšie pohyby. Majú lepšie termoformovacie schopnosti, teda sa dokonalejšie prispôsobia nohe hráča

Dizajn rady Bauer Vapor

Hráč, ktorý chce optimalizovať svoj vysoko rýchlostný štýl, by si mal obuť korčule rady Vapor. Tieto ľahké topánky sú skonštruované s mäkšou základňou pre lepšiu odozvu a tuhšou vrchnou časťou pre ešte väčšiu bočnú podporu.

Korčule Vapor majú bod odrazu (kick point) nižšie na topánke ako tradičné korčule, čo zvyšuje rýchlosť a zlepšuje obratnosť. Vďaka inovatívnej asymetrickej špičke ponúkajú korčule Vapor vynikajúce spojenie s ľadom.

Radu Vapor majú v obľubuje hlavne útočníci ale nie je to pravidlom. Topánka je naklonená mierne dopredu, takže ak ste útočník, ktorý sa naozaj spolieha na zrýchlenie a rýchle presúvanie sa smerom vpred, budete chcieť byť “na špičkách”. 

Výber korčúľ Vapor:

X-LP,  X-LS:

korcule bauer x-lp

Hráči, ktorí sa chcú venovať hokeju alebo s ním len začínajú, neurobia chybu, ak si vyberú jeden z týchto ľahkých modelov. Model X-LS je vyslovene určený na verejné korčuľovanie, nie na hokej.

V prípade X-LP sa môžeme baviť o použití na nenáročný hokej. Ochrana je primeraná cene, no na menej náročné tréningy postačí. Model X-LP už má aj lepšie chránený jazyk. Korčule nemajú vymeniteľné nože. Pozor, nedajú sa nahrievať.

Vapor X3:

korcule bauer vapor x3

Tieto korčule majú tuhšiu a podpornejšiu hornú časť a pružnejšiu a odolnejšiu spodnú časť. Medzi zlepšenia patrí aj balík Digi Comp Quarter Package- takto Bauer označuje relatívne tuhú kompozitovú topánku vhodnú najmä pre rekreačných hráčov.

Nové sú aj kvalitné oceľové nože LS+. Korčule Vapor ľahké a odolné korčule v danej cenovej kategórii. Vnútri topánky je kombinácia pamäťovej peny a mikrovlákna, ktoré poskytujú pohodlný a podporujúci pocit.

Aj keď modely vyšších tried majú viac technológií pre profesionálnych hráčov, tieto korčule sa perfektne hodia pre príležitostných alebo začínajúcich hráčov. Určite majú čo ponúknuť v danej cenovej relácii

Vapor X4:

korcule bauer vapor x4

Výkonnostní korčuliari, ktorí vyžadujú kvalitu a hodnotu, nemusia hľadať ďalej. Korčule majú ľahšie a zároveň tuhšie topánky s dobrou odolnosťou proti tvrdým strelám. Oproti X3 má topánka väčšiu tuhosť vďaka 3D lasted Curv Composite- tuhý kompozitný materiál ktorý sa perfektne prispôsobí nohe po vypečení v peci.

Vo vnútri topánky takisto nájdete sublimovanú vložku s pohodlným lemom na členkoch a stielku Form-Fit značky Bauer. Topánka už podporuje nový Bauer FIT systém a teda ľahko si každý nájde vhodný strih pre svoje nohy. 

Nože LS Pulse sú vymeniteľné a vydržia dlho nabrúsené. X4ky už majú parádny jazyk ktorý znesie aj tvrdé strely a obsekávania hokejkou bez pocitu bolesti. Ak hľadáte schopné korčule ktoré vás podržia pri náročných tréningoch a navyše so skvelým pomerom cena a výkon, ste tu správne,

Vapor Hyperlite 2 a X5 Pro:

korcule bauer vapor x5-pro

Tieto elitné korčule Bauer Vapor sú optimálne pre vysoko rýchlostných profesionálov, ktorí potrebujú prechádzať ostrými zákrutami s minimálnym odporom. Nájdeme tú kopec technologických inovácií od ultra ľahkej topánky s karbónom až po nože prémiovej kvality.

Na svoje si prídu aj "rozmaznaní" hráči vďaka jemným penám Aerofoam Pro. Jazyk je profesionálne vytvrdený a dovoľuje väčší ohyb vpred pre rýchlejšie sklzy na ľade.

Obe korčule sú vybavené úplne novým holderom Powerfly ktorý sľubuje väčšiu rýchlosť pri korčuľovaní. Materiál topánky je vysokej kvality čo zaručuje ešte komfortnejšie obopnutie nohy v korčuli po jej nahriatí. Prenos energie na ľad tak bude ešte vyšší. 

Je lepšia rada Vapor alebo Supreme ?

Korčule Bauer Vapor a Supreme sú obe špičkové rady ktoré majú odlišné vlastnosti a výhody.

Kľúčových je týchto 6 oblastí v ktorých sa navzájom líšia:

1. Zadný chránič šliach (lýtka)

SUPREME

Je tu použitý flexibilnejší chránič šliach, ktorý zvyšuje rozsah pohybu hráča. Ak sa zamyslíte nad svojím korčuliarskym krokom a celou jeho dĺžkou až po úplnú extenziu k samotnej špičke, flexibilný chránič umožní pohyb po celej dĺžke a teda maximalizuje dĺžku kroku hráča. Takýto hlboký sklz dovoľuje hráčom nadobudnúť vyššiu rýchlosť keďže dokážu preniesť viac energie z nohy smerom na ľad.

Supreme teda priamo podporuje dlhší a hlbší korčuliarsky krok. Pre lepšiu predstavivosť, Supreme lepšie padne silovým hráčom korčuľujúcim “zo severu na juh”, teda ako keby v priamom smere.  

chranic_sliach_korcule_bauer

VAPOR

Bauer v rade Vapor používa tradičný, tuhší šľachový chránič, ktorý má veľmi malú poddajnosť a menej pruží. Je to kvôli tomu, že ak robíte veľa dynamických kľučiek alebo často meníte smer a tempo, vyžaduje sa väčšia podporu práve od tohto chrániča. 

Vapor je ideálny pre rýchle striedavé “sekavé” kroky. Lepšie podporí agilnejších a mršnejších hráčov ktorí korčuľujú viac “z východu na západ” teda zo strany na stranu.

chranic_sliach_bauer_vapor

2. Čelná časť korčule 

Druhým zásadným prvkom ktorý odlišuje správanie a vlastnosti Supreme voči Vapor je predná strana korčule v oblasti očiek na šnúrky. 

SUPREME

Pri rade Supreme je táto časť korčule zámerne pružnejšia, čím dovoľuje korčuliarom čo najväčší náklon dopredu. Perfektne sa hodí najmä technickým korčuliarom ktorým umožní ísť hlboko do kolien. Rozsah pohybu je plnší čo má opäť za následok lepší prenos energie a teda väčšiu rýchlosť

celna_cast_korcule_bauer

VAPOR

Tu Bauer používa technológiu vstrekovaného materiálu. Je to mierne tuhší materiál, takže poskytuje oveľa viac bočnej podpory, čím sa vytvára väčšia stabilita. Takže keď hráč vykonáva rýchle zastavenia a prudké zmeny smeru, pomáha to zlepšiť tieto pohyby a vykonávať ich efektívnejšie.

celna_cast_korcule_bauer_vapor

3. Vykrojenie hornej časti topánky

SUPREME

Ak sa pozrieme na Supreme, je tu použitý tzv. symetrický vzor. To znamená rovnaké množstvo materiálu v strednej aj na bočnej strane korčule. Typicky je to mäkký materiál s obložením pre lepší rozsah pohybu. Takto vieme docieliť lepšie obopnutie nohy.

Vytvára to dokonalejšiu stabilitu smerom do strán. Toto “vykrojenie” má za úlohu spolupracovať s ohybným chráničom šliach a pružnejšou prednou časťou korčule za účelom lepšieho prenosu energie a sily

vykrojenie_topanky_korcula_bauer_supreme

VAPOR

Ak by sme vzali korčule a pozreli sa na vrchnú vonkajšiu časť korčule môžeme vidieť, že materiál po okrajoch je vystúpený smerom von a potom v stredovej časti je ako keby zapracovaný resp. zapustený trochu viac dovnútra.

O čo sa tu Bauer snaží je, že chce podporiť viac vnútornú časť topánky. Je to preto, lebo rýchli a agilní hráči majú tendenciu spoliehať sa na tento “podporný mechanizmus”, respektíve na podporu topánky práve na jej vnútornej strane.

Dovoľuje to vykonávať prudké zmeny smeru a rýchle otočky

vykrojenie_topanky_korcula_bauer_vapor

4. Strih topánky (vykrojenie)

SUPREME

Keď sa pozriete na samotné usporiadanie alebo vzor očiek, od spodného po horné, všimnete si pozvoľný nábeh “krivky” ktorú očká vytvárajú. Je to preto, aby sa zachoval tento tvar v celej topánke.

Stabilita tak nie je len v hornej časti topánky, kde je symetrický vzor ako sme si ukázali v časti 3, ale v celej topánke.

Je to zámerne, pretože väčšina silových hráčov chce, aby ich noha bola čo najviac fixovaná a stabilná, aby tak dosiahli čo najvyšší silový výkon.

strih_topanky_korcule_bauer_supreme

VAPOR

Tu Bauer implemetoval takzvaný “agility cut”. V preklade sa jedná o niečo ako veľmi agilnú líniu usporiadania očiek. Tá sa tiahne zhora až po štvrté očko korčule a potom pretína topánku.

Minimalizuje to množstvo materiálu ktorý je zakomponovaný v topánke, takže keď potrebujete vykonať rýchly pohyb či otočku topánka reaguje o niečo rýchlejšie.

strih_topanky_korcule_bauer_vapor

5. Konštrukcia topánka a jej flex

SUPREME

Z hľadiska výkonu je topánka vymodelovaná tak, že podrážka je ako keby spojená v jeden kus s vrchnou časťou topánkou. Bauer to označuje pojmom “unibody” konštrukcia, čo by sme mohli voľne preložiť ako jednoliata konštrukcia. Aký to má zmysel?

Pri takomto vyhotovení je torzná tuhosť vyššia, slovami laika- topánka má menšiu tendenciu sa krútiť. Je teda pevnejšia a má menší flex (menej sa ohýba).

To opäť zlepšuje to, čo hráči ktorí obúvajú Supreme potrebujú najviac - čo najlepší prenos energie a teda vyššiu rýchlosť. Každý krok na ľade bude znamenať efektívnejšie uloženie a následné uvoľnenie tejto energie.

Poznámka: Bauer nepoužíva jednodielne topánky pri korčuliach ako to robí CCM. Avšak rada Supreme sa tomuto konceptu mierne podobá.

VAPOR

Je to viac “tradičná” dvojdielna konštrukcia. Topánka má tzv. Torzný flex, to znamená že pri prudkých pohyboch má topánka schopnosť rýchlejšie reagovať a dať hráčom mierny “odpich” keď vybiehajú zo zákrut.

Topánka skrátka reaguje pohotovejšie a má rýchlejší nástup pri rezaní ostrých zákrut ako Supreme. 

Pre lepšie pochopenie, o flex-e topánky môžeme rozmýšľať podobne ako pri hokejkách. Ako vieme, rada hokejok Vapor má nižší kick point (bod ohybu) a teda reaguje pohotovejšie, zatiaľčo Supreme hokejky majú tento kick point umiestnený vyššie, niekde v strednej až vyššej časti.

Presne to isté platí aj pri korčuliach. Vapor je mierne tvrdší a teda menej pruží a reaguje pohotovo a rýchlo.

Pri Supreme sú jednotlivé komponenty korčule zámerne viac flexibilné a energia prichádza postupne, v hornej časti topánky, no s oveľa väčšou explóziou sily na konci

6. Profil nožov

V roku 2021 spoločnosť Bauer oznámila, že odkúpila Švédsku firmu Prosharp ktorá je lídrom na trhu čo sa brúsenia a profilovania nožov týka. Na základe získaných vedomostí, boli viaceré tieto znalosti uplatnené aj smerom na nože samotných korčúľ.

SUPREME

Táto rada dostala hneď od výroby nože špeciálne upravené na potreby korčuliarov. Bauer ich označuje ako Power Profile, teda silový profil. Prvé takéto nože ktoré bauer osadil do Supreme korčúľ boli z radu LS, napríklad na korčuliach Supreme Ultrasonic sme mohli vidieť skvelé nože Bauer TUUK Pulse TI s titánovou úpravou. 

Nože sú replikou známeho profilu od Prosharp s názvom Quad. Sú veľmi všestranné a majú balančný bod posunutý dozadu. Ten dáva neturálnejší pocit pri rozjazde.

Poskytujú väčší kontakt s ľadom aby sa opäť docielil čo najväčší prenos energie z korčule smerom na ľad. A to znamená dosahovanie vyššej rýchlosti. 

hokejove_noze_LS_pulse_ti

VAPOR

Tu Bauer vsadil na tzv. Agility Profile- teda agilný profil. Prvé takéto nože ktoré Bauer dodával na Vapor topánky boli LS5 Carbon. Nože mali nižší rádius teda polomer (10 palcov) a perfektne sa hodia na rýchle otočky. 

Profil noža je mierne naklonený- je zdvihnutý v zadnej časti a postupne klesá smerom dopredu.

Kontakt s ľadom je menší ako u Supreme. Balančný bod je posunutý do stredu. Je to preto aby hráč mohol ísť rýchlejšie na špičky a vedel akcelerovať rýchlejšie

hokejove_noze_bauer_ls5_carbon

Zhrnutie:

Ak sme si minulosti chceli kúpiť nové korčule Bauer, vyberali sme si ich podľa strihu topánky.

Boli sme obmedzený profilom našej nohy a chodidla. Napríklad, ak sme mali širokú a objemnú nohu, nevedeli sme si obuť obľúbenú radu Vapor. To teraz možné je. Vieme tak naplno využiť potenciál skvelej korčule Vapor s tým, že si zvolíme širší strih, napríklad FIT2. 

Dnes si hráči vedia vybrať korčule podľa ich štýlu hry. Až potom príde na rad výber strihu. Zavedením systému Bauer Performance Fit tak zmizli bariéry a hráči majú oveľa slobodnejší výber a nie sú obmedzení tvarom nohy či šírkou chodidla.

Sú lepšie korčule Vapor alebo Supreme ? Odpoveď je jednoduchá. Lepšie sú tie ktoré budú viac vyhovovať vašim potrebám. Tieto rady sú navzájom odlišné a každá z nich je zameraná na iný štýl hry a korčuľovania.

Ak ste mršný, agilný korčuliar ktorý rád mení smer, robí prudké otočky a zastavenia- viac oceníte radu Vapor. Korčula je svojou konštrukciou stavaná na náhle zmeny, reaguje pohotovejšie a rýchlejšie pri zatočeniach.

zvýraznenú bočnú podporu práve na takéto rapídne kroky na ľade. Častokrát Vapor obúvajú útočníci kvôli ich bleskovým reakciám, ale nie je to pravidlom.

Supreme je tuhšia korčula ktorá viac obopína nohu. Je stavaná skôr na dlhšie a priamejšie sklzy.

Dovoľuje ísť hlbšie do kolien a využiť silu sklzov naplno. To sa prejaví na vyššej rýchlosti.

Pri Supreme sú jednotlivé časti viac ohybné a prenos energie prichádza postupne ako keby napružením. Vo všeobecnosti ich obľubujú obrancovia alebo väčší hráči ktorí potrebujú zvýšenú stabilitu a podporu.

 hokejove_korcule_bauer_vapor_vs_supreme_porovnanie

Obrázok v plnej veľkosti tu.

Ak ste viac fanúšikom značky CCM, určite vás zaujme článok: Korčule CCM: Jetspeed vs Tacks [rozdiely].