Hokejové korčule: lacné vs drahšie. Aké sú medzi nimi skutočné rozdiely?

Dnes si porovnáme vlastnosti a funkcie 2 typov korčúľ na hokej z úplne opačného spektra. Na jednej strane budú hokejové korčule z najnižšieho modelového radu, na druhej zase prémiový model určený pre najnáročnejších hráčov

Vysvetlíme si rozdiely v materiáloch, konštrukcii a použitých technológiách. Dozviete sa ako tieto faktory ovplyvňujú vašu rýchlosť, obratnosť a bezpečnosť na ľade. 

Mimochodom, Vedeli ste, že miera zranení u hráčov, ktorí nosia nekvalitné korčule, je o 37 % vyššia ako u hráčov s prémiovou výstrojou? Pomôžeme vám pochopiť, prečo môže byť investícia do kvalitnej výstroje kľúčom k využitiu vášho plného potenciálu na ľade a čo to znamená pre vašu bezpečnosť. 

V článku si porovnáme základný hokejový model korčúľ od CCM - Jetspeed FT670 oproti elitnému modelu Jetspeed FT6 Pro. Zatiaľčo prvý menovaný model stojí 250 euro, ten druhý vás vyjde bezmála na 1000 euro. 

Začneme od spodnej časti korčule, teda samotného noža a potom sa budeme venovať obom korčuliam smerom nahor k topánke.

Poznámka: podobné rozdiely medzi korčuľami platia aj pre iné značky, napríklad Bauer. Cieľom bolo demonštrovať rozdiely čo najvernejšie preto sme sa zamerali na jednu konkrétnu značku. 

Nôž korčule

Keď sa pozrieme na korčule FT 670, majú štandardný nôž z nehrdzavejúcej ocele, nemá žiadne extra vlastnosti ani žiadne povrchové úpravy.

noz_ccm_xs_na_korcule_ccm

Oproti tomu korčule FT6 Pro, teda korčule úrovne Elite, sú vybavené nožmi CCM s označením Step Blacksteel XS, ktoré majú povrchovú úpravu DLC (z anglickeho diamond like coating, teda diamantový povlak).

Vďaka tejto úprave sú nože korčúľ čierne, s mierne chrómovým nádychom. Nielen že to vyzerá super, ale majú aj skvelé vlastnosti. Tieto nože sú neuveriteľne dlho držia hrany ostré. Aj po náročnom tréningu na ľade si nože udržia svoje ostrie a teda netreba ich tak často brúsiť.

noz_ccm_step_blacksteel_na_korcule_ccm

Ich kvalitu vidno už pri samotnom brúsení- jednoducho nôž po brúsení netreba nijako ďalej upravovať. Stačí ho len vybrať zo stroja a je pripravený na použitie. Pri kvalitnejších nožoch potiahnutých karbónom či titánom sa hrany noža po brúsení zvyknú opracovať špeciálnym “kameňom” z kože. Avšak pri nožoch elitnej úrovne ako je tento nemusíte dokonca ani to.

Aby sme vás nemýlili, toto finálne zahladenie hrán je proces ktorý robí brúsič korčúľ automaticky zakaždým. Neprídete s ním do styku pokiaľ si doma korčule nebrúsite sami. Takáto oceľ je taká kvalitná, že ju netreba nijako ďalej upravovať po samotnom nabrúsení.

Pri lacnejších nožoch by ste bežne museli nôž najprv nabrúsiť na stroji, potom prejsť brúsnym kameňom po jeho stranách aby ste sa zbavili všetkých nedokonalostí (ako napr. oceľové piliny) a až potom môžete nôž nasadiť na korčule a použiť. Viď obrázok kameňa na obrúsenie hrán nižšie.

brusny_kamen_na_korcule

Ďalšou výhodou prémiových nožov je ich výška. Rozdiel je niekedy až 4 mm a má to niekoľko kladných vlastností. Väčšia výška znamená, že nôž vydrží viacej brúsnych cyklov. Inými slovami, nezbrúsi sa tak rýchlo. Pri cene týchto nožov to určite poteší každého hokejistu ktorý brúsi častejšie alebo má dokonca rád korčule vždy čerstvo naostrené pred zápasom či tréningom.

Druhou nespornou výhodou je, že tým že sú nože vyššie, hráč vie zatáčať oveľa agresívnejšie. Takisto platí, že korčule s takýmito nožmi sú oveľa lepšie manévrovateľnejšie na ľade a to znamená vyšší výkon. 

Holder (držiak noža)

Čo sa týka rozdielu medzi holdermi, alebo držiakmi nožov ak chcete, nie je tu žiadny veľký rozdiel. Najnovšie modely korčúľ CCM používajú plastový holder s označením Speedblade XS s otočným kolieskom v dolnej časti. Pootočením kolieska sa nám nôž vysunie z holderu a ľahko ho vieme vymeniť za nový. Jediný rozdiel ktorý badáme je ten, že mechanizmus vnútri holdera je pri lacnejších modeloch plastový. 

holder_ccm_xs

Zatiaľčo prémiové modely majú jeho mechanizmus z kovu ktorý by mal vydržať viac. 

holder_noza_ccm_xs

Oba typy holderov majú patentovanú technológiu BladeLock ktorá zaisťuje to, že nôž pevne drží a počas hry sa neuvoľní. Takisto si môžete všimnúť že toto otočné koliesko je mierne väčšie na prémiových modeloch korčúľ ako na tých lacnejších. Bude sa vám s ním lepšie pracovať pri výmene noža. Ale to už bazírujeme na detailoch.

holder_noza_ccm_korcule

Doposiaľ je najviac používaným holderom TUUK Lightspeed Edge. Jedná sa o klasické plastové riešenie kedy nôž vieme vymeniť jednoduchým stlačením "páčky" na holderi. Používa ho väčšina hokejistov v NHL. Viď obrázok dole.

holder_bauer_tuuk_ls_edge

Novinka s názvom Powerfly sľubuje zopár vylepšení. Má predný stĺpik ktorý je tuhý a uľahčuje prenos energie do korčule pri odraze. Ďalej je to zadný stĺpik ktorý je pružný a reaguje na každý hráčov pohyb. Ten podporuje agilné korčuľovanie a spontánne zmeny smeru jazdy. V strede holdera nájdeme hyperbolický mostík ktorý zlepšuje rovnováhu a stabilitu. Viď obrázok nižšie.

holder_nozov_bauer_powerfly

Topánka korčule

Ako iste tušíte, najviac viditeľné rozdiely budú v samotnej topánke. Už len na pohľad sa dá vidieť množstvo karbónového kompozitného materiálu použitého v drahších modeloch korčúľ. Keď si korčule vezmete do ruky, uvidíte výplet z karbónových vlákien.

topanka_korcule_ccm_ft6_pro

V preklade to znamená, že korčule budú oveľa odolnejšie a takisto značne tuhšie ako korčule základnej úrovne. Taktiež budú oveľa responzívnejšie a budú mať aj výrazne lepšie termoformovacie vlastnosti, pokiaľ ide o nahrievanie korčúľ a ich tvarovanie okolo nohy.

Ak vás zaujíma, čo je to index tuhosti, je to v podstate systém hodnotenia, ktorý firma CCM zaviedla, aby mohla hodnotiť tuhosť svojich korčúľ. Základné hokejové korčule majú index tuhosti 150 a profesionálne korčule ako sú FT6 Pro, ktoré sú expanzívne, majú index tuhosti 215.

Tieto rozdiely v tuhosti majú zásadný vplyv na to, ako sa korčule budú správať na ľade a ako budú reagovať na pohyby hráča. Aj menšie rozdiely v tuhosti budú znamenať rozdielne vlastnosti korčule. 

Ak by sme začali od lacnejších modelov ako je FT670, zistíme, že tu nie je žiadny výplet z karbónovych vlákien, ale jedná sa stále len o kompozitný materiál. Dá sa povedať, že kvalita použitého kompozitného materiálu stúpa s cenovkou. Drahšie modely budú mať kompozit ktorý je odolnejší, ľahší a lepšie formovateľný teplom- lepšie prispôsobenie nohe hráča.

topanka_korcule_ccm_ft670

Pri základných modeloch korčúľ badáme použitie oveľa väčšieho množstva plastov. Napríklad keď sa pozrieme na zadnú časť pri päte- je tu niekoľko ďalších plastov, ktoré pomáhajú spevniť základňu korčule.

pata_hokejova_korcula

To isté platí keď sa pozrieme na podrážku. Vidíme veľa plastov integrovaných do jednodielnej konštrukcie topánky.

 podrazka_korcule_lacne_modely

Čo je prekvapivé a úžasné zároveň je, že CCM používa jednodielnu konštrukciu topánky korčule aj u lacnejších modelov. V skratke, zlepšuje to prenos energie pri korčuľovaní a hráč je tak rýchlejší a agilnejší.

Pri FT6 Pro, ktorá patrí medzi top korčule, dokonca aj keď ju otočíme, vidíme, že je tu použité veľké množstvo karbónových vlákien. Výplet z karbónových vlákien je prakticky v celej štruktúre topánky, dokonca aj keď sa pozrieme na podrážku.

podrazka_korcule_drahsie_modely

Nenájdeme tu žiadne plasty, iba karbónové vlákno, ktoré obaľuje celú konštrukciu topánky.

Dokonca aj pri pohľade na pätu korčule nie sú pridané žiadne plasty na zvýšenie odolnosti alebo tuhosti topánky. Nie je to vôbec potrebné, karbón a jeho vlastnosti sú na úplne inej úrovni. 

pata_drahsia_hokejova_korcula

Ďalší rozdiel ktorý si pozorné oči všimnú, je dodatočný materiál, ktorý je umiestnený na povrchu topánky korčule v prednej až strednej časti. Má za úlohu zabrániť kontaktu topánky s ľadom pri korčuľovaní, zatáčaní a brzdení.

Pri drahších korčuliach tu nájdeme veľké množstvo gumy a tvrdených plastov. Odolnosť je veľmi vysoká. viď obrázok dole.

ochrana_topanky_korcule_drahsie_korcule

Pri tých lacnejších je to v podstate len syntetická koža. Tá sa rozhodne opotrebuje skôr najmä pri náročnejších tréningoch. Viď obrázok dole.

ochrana_topanky_korcule_lacne_korcule

Špička topánky

Ďalším nie tak zrejmým rozdielom medzi lacnými a drahými korčuľami bude oblasť prstov alebo špička.

Ak sa pozrieme na základný model akým je FT670, je to veľmi štandardne tvarovaná oblasť prstov. Vyzerá rovnako ako na korčuliach z pred niekoľkých rokov.

spicka_korcule_lacne_korcule

A teraz pohľad na drahšie korčule, tieto majú asymetrickú a zároveň nízko profilovú oblasť prstov. Je oveľa nižšia, tenšia a štíhlejšia, čím sa minimalizuje akýkoľvek nechcený alebo “zbytočný” priestor vnútri prednej časti korčule.

spicka_korcule_drahsie_korcule

Čím tesnejšie budú korčule priliehať, tým lepšie budú korčule reagovať na vaše pohyby. Takže zníženie negatívneho priestoru vo vnútri prémiových korčúľ je naozaj veľká vec ktorá vie pridať na výkone

Očká na korčuli

Očká na topánke, teda to kade prevliekame šnúrky sú na lacnejších modeloch vyrobené z hliníka. Ako vieme, hliník nie je úplne najpevnejší materiál a pri tvrdších nárazoch má tendenciu sa deformovať.

ocka_na_korculi_lacne_korcule

Na vyšších radách korčúľ sa miesto hliníka používa mosadz. Tá je pevnejšia a znesie viac.

ocka_na_korculi_drahsie_korcule

Časté (najmä nesprávne) rozväzovanie a šnurovanie korčúľ vie prispieť k odtrhnutiu očiek. Je pravdepodobné že drahšie modely korčúľ si kúpia práve hráči ktorí sú na ľade aktívnejší a hrajú tvrdšiu hru. Nehovoriac o tom, že budú rozväzovať a šnurovať korčule častejšie. Drahšie modely preto lepšie splnia ich očakávania. 

Jazyk korčule

Pri pohľade na kvalitnejšie modely ako je FT6 Pro, zbadáme naozaj technologicky vyspelý jazyk ktorý CCM označuje ako ADPT Comfort s technológiou Flex Motion.

jazyk_na_hokejovej_korculi_top_model

Čo tieto pojmy znamenajú? ADPT označuje adaptívnu, teda veľmi prispôsobivú a mäkkučkú pamäťovú penu. Keď jazyk stlačíte prstami, je to veľmi podobný pocit ako pri pamäťovej pene napríklad pri matracoch. Jazyk je pružný, jemný ale tuhý zároveň. Bez preháňania sa jedná o najlepší jazyk súčasnosti.

kvalitny_jazyk_hokejova_korcula_1

Flexmotion je patentovaná technológia na zlepšenie ohybu jazyka pri zachovaní jeho parametrov. Dovoľuje väčší rozsah pohybu pri korčuľovaní. To má za následok lepší prenos energie do sklzov a teda väčší výkon, rýchlosť a akceleráciu.

Jazyky v drahších modeloch svojím špeciálnym tvarom pomáhajú hráčom vložiť maximálnu možnú energiu pri korčuľovaní. Často krát sa pri jazykoch stretnete s pojmom - Lace bite protection. Voľne preložené z angličtiny, jedná sa o ochranu pred "uhryznutím" šnúrkami. Ak používate voskové šnúrky ktoré sú síce pevnejšie a lepšie držia, zato však vedia potrápiť tým, že pri pevnom uviazaní zvierajú jazyk korčule až príliš. To môže hráčom spôsobovať bolesti práve v oblasti jazyka.

Prémiové modely korčúľ majú túto ochranu vyriešenú špeciálnou vrstvou vpredu na jazyku. Akokoľvek silno šnúrky zatiahnete, nepocítite žiadnu bolesť od šnúrok.

Ochrana proti strelám alebo obsekávaniu hokejkou je na perfektnej úrovni, jazyk prakticky absorbuje všetku energiu nárazu a vy viete pokračovať ďalej v hre.

Naproti tomu ak by ste chytili do rúk bežný jazyk použitý v lacnejších korčuliach, cítili by ste tvrdý, nepružný materiál ktorý nie je vôbec húževnatý. Je to klasický biely plstený, hrubý jazyk o jednotnej hrúbke, zväčša 7mm. Nemá žiadne "zóny ohybu" ako je to u technologicky vyspelejších jazykoch.

jazyk_na_korculi_lacne_korcule_2

Čo sa týka ochrany pred spomínaným Lace bite, tieto jazyky majú vpredu vrstvu z ochrannej peny a sú potiahnuté syntetickou kožou. Proti silno zatiahnutým šnúrkam vám takýto jazyk 100%-nú ochranu veru neposkytne. Preto si mnohí hokejisti dokupujú tzv. gélové vložky ktoré si hráči umiestnia do korčule na vnútornú stranu jazyka pre dodatočný komfort.

jazyk_na_korculi_lacne_korcule

Vyhotovenie jazyka je na podobnej úrovni ako to čo sme videli na korčuliach za posledných bohvie koľko rokov. Zázraky nečakajte ale na ametérsky hokej to postačí. Ak do jazyka tejto kategórie schytáte tvrdú strelu alebo vás súper sekne hokejkou, budete to cítiť. Obidve CCM korčule používajú systém XS čo znamená, že jazyk sa dá vymeniť. 

Ochrana lýtka (šlachy)

Ďalší zásadný rozdiel medzi oboma korčuľami bude v ochrane šliach, resp.zadnej lýtkovej časti. Prémiové modely majú výrazne ohybnejšie a kvalitnejšie spracovanie tohto chrániča. Top modely majú chránič vyrobený z karbónu- je to ďalšia ušetrená hmotnosť a pevnejšia konštrukcia ktorá vydrží. Jeho funkcia je samozrejme ochranná ale aj výkonnostná.

chranic_achilovky_drahsie_korcule

Ide o to, že na to aby ste mohli získať úplné predĺženie nôh a hlboký silný sklz, potrebujete aby sa chránič úmerne ohol dozadu. Mala by tam teda byť určitá flexia, teda pruženie aby hráč mohol byť na ľade rýchly a agilný. Ideálne je ak aj jazyk má určitú “vôľu” spolupracovať a dovoľuje ohyb vpred aby hráč mohol vložiť väčšiu energiu do sklzov. Napríklad pri korčuli FT6 Pro je tento chránič nazvaný CCM Flex a funguje neuveriteľne dobre v spolupráci s novým jazykom. 

Ak vezmeme do úvahy chrániče z bežných, lacnejších modelov nie sú až tak flexibilné a teda nedovoľujú taký veľký rozsah pohybu vo vnútri korčúľ. Lacné hokejové korčule majú zvyčajne úplne pevný chránič šľachy, čo samozrejme pri uvažovaní o type korčuliara, ktorý si tieto korčule kupuje, nemusí byť niečo, čo by sa od neho vyžadovalo, môže to byť niečo, k čomu sa musí dopracovať. 

chranic_achilovky_lacne_korcule

Ak máte v pláne korčuliarsky napredovať, odporúčame zakúpiť si aspoň stredný model korčúľ ktorý má pružný chránič a umožní vám vykonávať dlhé, hlboké sklzy.

Náš tip: Mohol by vás zaujímať článok Korčule CCM: Jetspeed vs Tacks [rozdiely].

Vnútorné výstelky korčule

Ďalším miestom, kde budeme vidieť veľké rozdiely u týchto dvoch topánok sú vnútorné výstelky. Drahšie modely ako FT6 Pro majú výstelky nesúce názov Totaldri Pro+.

vnutorna_vystelka_drahsie_korcule

Pri vývoji tejto výstelky sa podielala externá partnerská firma Polygiene ktorá sa špecializuje na výrobu materiálov ktoré sú neuveriteľne dobré v boji proti baktériám. Ako už vieme, vlhkosť je pre baktérie hojnou pôdou. A vplyvom prebytočnej vlhkosti sa tvoria nežiaduce zápachy či nebodaj plesne ktoré v korčuli naozaj objaviť nechcete.

Výstelky v drahých korčuliach sú schopné vydržať oveľa viac "hrubého" zaobchádzania, budú odolnejšie, sú ľahké a predurčené na intenzívne používanie.

Odvod vlhkosti je na perfektnej úrovni. Udržia nohy hráča aj vnútro korčule suché aj počas dlhších, náročnejších tréningov.

Okrem toho, drahšie korčule sú vybavené skutočne skvelými pamäťovými penami vo vnútri topánky. CCM ich označuje ako Seamless Comfort, v preklade teda bezšvové výstelky. Vlastne sa jedná ako keby o jeden celý, neprerušovaný “kus” pamäťovej peny ktorá sa ťahá od strednej časti a rozširuje sa po celej dĺžke korčule, až po samý vrch. Dokonca sa obtáča aj okolo horného okraja korčule.

Bežne sme boli zvyknutí, že aj tie z lepších, drahších modelov korčúľ mali ako keby “prázdnu” zónu ochrany vo vrchnej časti a až potom na samom vrchu bola vrstva mäkčného, tlmiaceho materiálu- známa ako Comfort Edge, napríklad pri korčuliach Bauer. Viď obrázok dole.

mrtva_zona_ochrany_vystelka

FT6 Pro sú aj pre toto bezpochyby najpohodlnejšie korčule aké kedy CCM vyrobila. Komfort je naozaj až nereálny. 

Poďme teraz k lacnejším modelom. Výstelky budú štandardne z tzv. kefovaného nylonu. Je to nylonová tkanina ktorá bola zjemnená. Nylon má slušné vlastnosti čo sa týka jeho pevnosti avšak nie je až taký jemný a príjemný na dotyk v porovnaní s drahšími penovými výstelkami.

vnutorna_vystelka_lacne_korcule

Bežne sú tieto výstelky oveľa tenšie a s menšou hustotou ako pri drahších modeloch. Tiež sa nedá rozprávať o nejakej “objemovej plnosti” v zmysle hrúbky materiálu. Zabudnite tiež na bezšvové spoje. Odvod vlhkosti bude pri rekreačných modeloch korčúľ tiež obmedzený. Väčšinou je to formou ventilačných dierok.

Aby sme sa rozumeli, nikto netvrdí že výstelky pri základných typoch korčúľ nebudú dostačujúce. Naopak, ak ste amatér ktorý vybehne na ľad raz za týždeň, prípadne si z času na čas rekreačne zahrá hokej, budete spokojný.

Ak by ste mali byť na ľade 3x za týždeň, bolo by lepšie zvážiť model z vyššej rady. Nie že by takéto korčule nepostačovali ale ak bude vaša hra naberať na intenzite, neskôr sa kvalita prejaví a výstelka sa jednoduche začne rozpadávať. 

Vnútorná vložka (stielka)

V drahších korčuliach sa nachádzajú pokročilé stielky, ktoré sú hrubšie a majú priľnavý gumový povrch na päte stielky. Tieto stielky poskytujú veľký komfort a zabraňujú skĺznutiu nohy v korčuliach.

vnutorna_vlozka_korcule_drahsie_modely

Naopak, v lacnejších korčuliach sa nachádzajú štandardné penové stielky, ktoré nie sú hrubé a majú len niekoľko otvorov na riadenie vlhkosti. Tieto stielky nie sú tak pohodlné ani nemajú žiadne funkčné časti na zlepšenie výkonu.

vnutorna_vlozka_korcule_lacne_modely

Rozdiely medzi stielkami majú vplyv na pohodlie a výkon pri korčuľovaní. Je to vplyvom lepšej fixácie chodidla a zvýšenej energie pri prenose z korčule na ľad. Vložky hráči tiež používajú na zvýšenie komfortu a taktiež stability na korčuliach.

Medzi hokejistami sú veľmi populárne vložky CCM Orthomove alebo Bauer speed plate 2.0 ktoré však nie sú najlacnejšie. Ak hľadáte niečo cenovo rozumnejšie, skúste pozrieť vložky Tempish Comfort od tejto renomovanej českej spoločnosti. Máme ich osobne vyskúšané a za tie peniaze nezoženiete nič lepšie.

Ak by ste sa radi dozvedeli viac informácií o ľadových korčuliach všeobecne, v článku Ako vybrať korčule na ľad detailne popisujeme jednotlivé druhy korčúľ na ľad, ich funkcie a vlastnosti. Bude to zaujímať najmä rekreačných korčuliarov ktorí nemajú vysoké nároky.