Ako vybrať korčule na ľad

Korčuľovanie na ľade je dlhodobo obľúbenou športovou aktivitou všetkých vekových kategórií. Aby ste si ho užili naplno, je dôležité si správne vybrať korčule ktoré vám poskytnú dostatok opory a komfortu a budú od začiatku pohodlné

V článku si povieme viac o typoch korčúľ, ich vlastnostiach a vhodnosti pre jednotlivé skupiny korčuliarov. Zodpovieme najčastejšie pýtané otázky, naučíme vás ako pri kúpe korčúľ ušetriť a predísť zraneniam

Odpovede sú založené na mnohoročnej praxi od aktívnych hokejistov a trénerov s cieľom zlepšiť váš zážitok na ľade. 

Konkrétne si dnes predstavíme nasledovné:

  1. História korčúľ a prvé korčule
  2. Ako vlastne korčuľovanie funguje?
  3. Z akých častí sa skladajú korčule?
  4. Typy korčúľ na ľad [+tipy pri nákupe, odporúčania, skúsenosti]
  5. 5 vecí ktoré zohľadniť pri výbere korčúľ
  6. Ako čo najpresnejšie odmerať veľkosť nohy?
  7. Starostlivosť o korčule na ľad
  8. Najčastejšie pýtané otázky

História korčúľ a prvé korčule

Ľadové korčule v tej či onej podobe pomáhajú ľuďom kĺzať sa po zamrznutých jazerách, riekach, rybníkoch a klziskách už od roku 3000 pred n. l. Pochybujeme, že pôvodné korčule vyrobené zo zvieracích kostí a kože používali starovekí ľudia na hranie hokeja alebo na vykonávanie trojitého axela. 

Avšak základný princíp používania pevného, ostrého predmetu pripevneného na nohy pre pohyb po ľade zostáva rovnaký aj dnes.

Na rozdiel od moderných korčúľ nemali kostenné korčule ostré hrany, boli ploché a na spodku klzké. Kosti boli prirodzene jedným z najlepších materiálov na výrobu korčúľ, pretože obsahujú tuk. Mastný charakter povrchu v kontakte s ľadom znižuje koeficient trenia a umožňuje ľahšie kĺzanie po povrchu.

prve_korcule

Na obrázku vyššie možno vidieť rekonštrukciu pôvodných korčúľ z roku 1800 pred n.l.

Na rozdiel od dnešných korčuliarov, sa tí z dôb minulých nemohli odrážať nohami - namiesto toho si medzi nohy zabodli palicu a pomocou nej sa odrážali smerom vpred. 

Výrazný zlom nastal okolo 13. storočia kedy korčuliari zavrhli kostenné korčule a vyrobili si korčule z dreva so železným nožom upevneným pod ním. To znamenalo, že mali oveľa väčšiu kontrolu nad svojimi pohybmi a mohli sa zbaviť ťažkopádnych palíc a poháňať sa pomocou nôh. 

Začiatkom 15. storočia výrobcovia dodali nôžu výrazne zakrivený koniec. Má to niekoľko dôvodov: Po prvé, anatomický tvar kostí použitých v pôvodnej verzii korčúľ mal prirodzené (aj keď oveľa menej výrazné) zakrivenie a je možné, že prví korčuliari naň boli zvyknutí. 

Druhým dôvodom je, že zakrivenie tiež zabraňuje tomu, aby sa špička korčule zasekla do ľadu a spôsobila jej nositeľovi zakopnutie. 

Tretí dôvod tohto charakteristického zakrivenia? Predpokladá sa, že to bola aj otázka módy. Výška a tvar zahnutia za povedzme prvým centimetrom už nemá veľmi funkčnú úlohu. 

Postupom času sa samozrejme zlepšili materiály topánky ale aj samotného noža, no pôvodný koncept sa až tak veľmi nezmenil.

Ako vlastne korčuľovanie funguje?

Korčuľovanie na ľade funguje vďaka tomu, že kovové nože korčúľ kĺžu po tenkej vrstve vody na ľadovej ploche s veľmi malým trením. A keď sa nože pohybujú ľadom čoraz rýchlejšie, vzniká väčšie trenie, ktoré roztápa viac vody. 

Ako korčuliar postupuje vpred, fyzicky prechádza ľadom a deformuje ho. To spôsobuje ďalšie trenie a ďalšie topenie. Toto všetko umožňuje korčuliarom kĺzať sa ako hydroplán po tenkej vrstve vody v žľabe, ktorý vyrezávajú. A to všetko sa deje v priebehu okamihu.

Zaujímavé však je, že je oveľa náročnejšie korčuľovať pri teplotách pod -30 °C. Je to tým, že vrstva vody na povrchu je menšia a je potrebné príliš veľké trenie, aby sa vytvorilo dostatočné teplo na roztopenie. (Aj keď nechápeme, prečo by niekto chcel dobrovoľne korčuľovať pri takých teplotách).

Kedysi si vedci mysleli, že korčuliari vytvárajú túto vrstvu vody roztavením povrchových vrstiev ľadu tlakom váhy ich tela. Nedávne štúdie však toto vysvetlenie vyvrátili a v súčasnosti sa predpokladá, že ľad je vždy klzký, pretože molekuly v jeho najvrchnejšej vrstve sa správajú ako tekutá voda. Viď obrázok nižšie kde môžete vidieť ľad na molekulárnej úrovni so spomínanou vrstvou vody v hornej časti.lad_pod_mikroskopom

Z akých častí sa skladajú korčule?

Väčšina moderných korčúľ má podobnú všeobecnú konštrukciu z 3 hlavných častí a to: topánka, nôž a systém zapínania.

1. Topánka

Pokiaľ ide o konštrukciu topánky je veľmi dôležité uprednostniť pevnosť, podporu a pohodlie. Vyberte si korčule, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, aby sa zabezpečila ich odolnosť a dlhá životnosť. Hľadajte prvky, ako je napríklad zosilnená podpora členku, ktorá poskytuje stabilitu a pomáha predchádzať zraneniam počas náročných pohybov na ľade.

Topánka by mala ponúkať dostatočné polstrovanie, ktoré tlmí nárazy nohy a znižuje riziko nepohodlia alebo pľuzgierov. Dobre polstrované korčule tiež zlepšujú celkový zážitok z korčuľovania tým, že poskytujú priliehavé a pohodlné nosenie. 

Okrem toho sa sústreďte aj na materiál podšívky topánky. Mäkká a vlhkosť odvádzajúca podšívka udrží vaše nohy v suchu a zabráni nežiaducim zápachom.

Dobre skonštruovaná topánka poskytuje nielen podporu, ale uľahčuje aj optimálny prenos energie z nôh na ľad, čím zlepšuje vašu kontrolu a výkon. Vykrojenie tesne nad členkom zase umožňuje určitý ohyb a zvyšuje pohodlie a rýchlosť.

topanka_korcule

Materiál topánky sa rôzni od cenovej relácie a od značky k značke. Zvyčajne je vyrobená zo syntetických materiálov (plast, nylon, umelá koža, kompozit) pre pohodlie a odolnosť.

Stojí za zmienku, že rôzni korčuliari môžu mať rôzne preferencie, pokiaľ ide o tuhosť topánky. Zatiaľ čo niektorí uprednostňujú tuhšie topánky pre maximálnu podporu a výkon, iní ocenia mäkšie topánky, ktoré umožňujú väčšiu flexibilitu a ovládateľnosť.

Ak to s korčuľovaním myslíte seriózne, poobzerajte sa po modeloch ktoré majú aktívnu podporu päty.

2. Nôž

Nože sú mierne zakrivené, zvyčajne vyrobené z uhlíkovej ocele potiahnutej chrómom alebo niklom pre odolnosť, pevnosť ale aj štýl. Väčšina nožov má hrúbku od 2.8 do 4 mm a líši sa v závislosti od typu korčúľ, značky, atď.

noz_na_ladovych_korculiach

Spodná časť noža má dve hrany- vnútornú a vonkajšiu so žliabkom uprostred. Podľa toho ako si necháte korčule nabrúsiť, bude aj vybrúsený žliabok rôzny a teda korčule sa budú správať primerane tomu. Hlbší žliabok znamená aj hlbšie zaborenie do ľadu a teda spotrebujete viac energie na pohyb po ľade. Lepšie vás podrží pri prudkých zmenách smeru jazdy a otočkách.

Plyší žliabok zase naopak podporí korčuliarov a dodá im rýchlosť keďže nebudete tak veľmi zaborený. Ak nemáte dobrú techniku jazdy, plytšia varianta vás vie v ostrejších zákrutách popustiť a stratíte stopu. Naopak, skúsenejší korčuliari vedia z plytkého žliabku vyťažiť maximum. 

Nože korčúľ sú mierne zakrivené a vytvárajú oblúk, ktorého polomer sa môže pohybovať v rôznom rozmedzí v závislosti od použitia. Označuje sa ako "profil" noža. Ak chceme byť agilnejší a obratnejší, zvolíme kratší profil. Ak sa chceme menej unaviť a byť rýchlejší a následne si aj rýchlosť uchovať, zvolíme dlhší profil. 

Poznámka: pri amatérskych a detských korčuliach sa vôbec nemusíte zapodievať pojmami ako profil, resp. profilovanie nožov.

Ak ste hokejista alebo korčuliarsky nadšenec, určite vrelo odporúčame dať si nože naprofilovať. Rozdiel je viac než citeľný.

3. Systém zapínania

Rozlišujeme medzi 3 najbežnejšími spôsobmi ako utiahnuť korčule a to; šnúrky, klipsne a Boa.

Šnúrky netreba veľmi predstavovať no zároveň by sme chceli podotknúť, že napriek jednoduchosti použitia sa stále jedná o najdokonalejší spôsob ako zabezpečiť kvalitné utiahnutie korčúľ pre čo najlepší komfort a výkon zároveň. 

Klipsne vynikajú svojou praktickosťou a rýchlosťou. Na utiahnutie nepotrebujete veľkú silu, zapnúť ich zvládnu aj malé deti bez pomoci rodiča.  Na druhej strane, pri neopatrnom zaobchádzaní hrozí ich prasknutie. Niektorí výrobcovia predávajú aj náhradné klipsne, výmenu by ste mali zvládnuť aj samy. 

Boa je názov pre otáčací mechanizmus spojený s lankom na rýchle a pevné zapínanie. Lanko uvoľníte vytiahnutím kolieska. Ak sa systém pokazí, bude oveľa komplikovanejšie ho vymeniť ako šnúrky či klipsne. 

Typy korčúľ na ľad [tipy pri nákupe, odporúčania, skúsenosti]

  1. Pánske korčule na ľad

 1.1  Pánske rekreačné korčule na ľad

 1.2. Pánske hokejové korčule na ľad

  1. Dámske korčule na ľad

2.1. Dámske rekreačné korčule na ľad

2.2  Dámske krasokorčuliarske korčule

  1. Detské korčule na ľad

3.1. Detské rekreačné korčule na ľad

3.1.1. Klasické detské rekreačné korčule

3.1.2  Rozťahovacie (nastaviteľné) korčule

3.1.3  Korčule 2v1

3.1.4. Kačičky

3.2  Detské hokejové korčule

Pánske rekreačné korčule na ľad  

určené primárne pre začiatočníkov ktorí sa len učia, prípadne plánujú korčuľovať vyslovene oddychovo a pre zábavu. Konštrukcia topánky je jednoduchá, poskytuje primeranú oporu v členkoch a základnú ochranu, najmä proti pádom a zime. 

Korčule nebývajú nijak špeciálne zateplené ako to býva u niektorých modelov korčúľ pre dámy. Poväčšine sú vyrobené z plastu, syntentickej kože alebo PVC materiálov. U drahších modelov môžeme badať použitie pravej kože a kvalitnejších kompozitových mteriálov.

Nože korčúľ sú z ocele, tie kvalitnejšie budú potiahnuté aj vrstvou chrómu, niklu a iných prísad aby sa zamedzilo korózií. Nečakajte zázraky, jedná sa naozaj o korčule ktoré sú primárne určené na zimné radovánky na jazere a verejné korčuľovanie na štadióne. Základom je dať si korčule odborne nabrúsiť, keďže nože sú od výroby tupé- budete padať. 

V žiadnom prípade neskúšajte použiť tieto korčule na hokejové aktivity, hrozia nepríjemné zranenia kvôli nedostatočnej ochrane nôh.  

Ak by ste sa chceli naučiť dobrú techniku jazdy a myslíte to s korčuľovaním vážne, odporúčame si radšej zakúpiť použité hokejové korčule. Tie vám poskytnú oveľa lepšiu podporu pri nácviku techniky a pohybových zručností.

Ako správne vybrať veľkosť korčúľ na ľad pre pánov?

Keďže noha pod záťažou mierne napuchne, odporúčame kupovať korčule o pol až jedno číslo väčšie ako obuv ktorú bežne nosíte. Ak teda máte tenisky veľkosti 43, dobre vám padnú korčule s veľkosťou 43,5 až 44.

Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

V ideálnom prípade sa korčule kupujú v presnej veľkosti, nie dopredu v zmysle veď do nich dorastiem.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

korcule_na_lad_panske

korcule_na_lad_pre_panovpanske_korcule_na_lad_1

Pánske hokejové korčule na ľad

Svojimi vlastnosťami sú určené na dynamické, agilné korčuľovanie. Podržia vás v zákrutách, poskytnú oporu aj pri prudkých otočkách a zastaveniach. Dovoľujú presnejšie a aktívnejšie možnosti pohybu oproti rekreačnej korčuli. 

Majú tuhšiu, dobre chránenú topánku s riadnym polstrovaním z príjemných materiálov. Skvele obopnú nohu a dovolia vám korčuľovať dlhé hodiny bez otlakov. Základné modely nemajú vymeniteľné nože- ak nože časom zbrúsite alebo zlomíte, musíte vymeniť celú korčulu. Vyššie modely už majú vymeniteľné nože a vydržia vám podstatne dlhšie keďže si len kúpite nový pár nožov. 

Tak ako rekreačné korčule nie sú vhodné na hokej tak ani hokejové korčule vyšších tried nebudú to pravé na víkendové, oddychové korčuľovanie. Je to z toho dôvodu, že tieto modely majú príliš tuhú topánku ktorá by nezvyknutému chodidlu mohla spôsobila viac bolesti ako radosti. 

Výberom modelu strednej triedy z radov hokejových korčúľ nič nepokazíte, je to veľmi dobrý kompromis na oddychové aj hokejové aktivity. Rátajte so sumou 250 euro.

Takéto korčule vám však vydržia naozaj prakticky večne pri troche starostlivosti.

Ako správne vybrať veľkosť pánskych hokejových korčúľ ?

Keďže noha pod záťažou mierne napuchne, odporúčame kupovať korčule o pol až jedno číslo väčšie ako obuv ktorú bežne nosíte. Ak teda máte tenisky veľkosti 43, dobre vám padnú korčule s veľkosťou 43,5 až 44. 

Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

V ideálnom prípade sa korčule sa kupujú v presnej veľkosti, nie dopredu v zmysle veď do nich dorastiem.

Drvivá väčšina korčúľ na hokej sa dá nahriať - je to proces kedy sa v špeciálnej peci korčule nahrejú na teplotu 65 stupňov a následne sa korčule lepšie prispôsobenia vašim nohám. 

Predídete otlakom a korčule sa tak rýchlejšie “rozjazdia” samé. Tento úkon sa dá opakovať viackrát, docielite tak perfektné vytvarovanie korčule presne podľa vašej nohy.

Podrobne sa tématike výberu korčúľ na hokej venujeme v článku tu.

Ak ste naklonený značke CCM prečítajte si článok Korčule CCM: Jetspeed vs Tacks [rozdiely]

Ak preferujete Bauer, komplexné info o radách a modeloch nájdete v článku Korčule Bauer: Rozdiel medzi Vapor a Supreme.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

 hokejove_korcule_bauer_m4hokejove_korcule_bauer_x5prohokejove_korcule_ccm_ft6pro

Dámske rekreačné korčule na ľad

Sú primárne určené pre začiatočníkov ktorí sa len učia, prípadne plánujú korčuľovať vyslovene oddychovo a pre zábavu. Konštrukcia topánky je jednoduchá, poskytuje primeranú oporu v členkoch a základnú ochranu, najmä proti pádom a zime. 

Materiálom je zväčša tvrdený plast. Skôr ako na kvalitu a komfort sa tu kladie dôraz na estetické vyhotovenie a štýlový dizajn.

Nože korčúľ sú z uhlíkovej ocele, tie kvalitnejšie budú potiahnuté aj vrstvou chrómu, niklu a iných prísad aby sa zamedzilo korózií.

Nečakajte zázraky, jedná sa naozaj o korčule ktoré si nájdu svoje miesto pri zimných radovánkach na jazere a postačia na verejné korčuľovanie na štadióne. Základom je dať si korčule odborne nabrúsiť, keďže nože sú od výroby tupé- budete padať. 

Ak by ste sa chceli stať lepšou korčuliarkou a myslíte to s korčuľovaním vážne, odporúčame si radšej zakúpiť použité krasokorčule. Majú dlhší nôž ktorý vám poskytne oveľa lepšiu podporu pri nácviku techník, trikov a pohybových zručností.

Ako správne vybrať veľkosť dámskych korčúľ na ľad?

Keďže noha pod záťažou mierne napuchne, odporúčame kupovať korčule o pol až jedno číslo väčšie ako obuv ktorú bežne nosíte. Ak teda máte tenisky veľkosti 38, dobre vám padnú korčule s veľkosťou 38,5 až 39. 

Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

V ideálnom prípade sa korčule kupujú v presnej veľkosti, nie dopredu v zmysle veď do nich dorastiem.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

 damske_korcule_na_lad_tempish_swan

Dámske krasokorčuliarske korčule

Tento typ korčúľ sa často označuje ako krasokorčule alebo krasokorčuliarske korčule. Na trhu však nájdeme aj dámske kanady, ktoré sú bez zúbkov a pripomínajú mužské kanady, pričom ich tvar je prispôsobený ženskej nohe, teda majú užší strih.

Krasokorčule majú topánku s tenšou podšívkou, tj. menej ochranných vrstiev ako bežné korčule. Sú k dispozícii s topánkami nad členky a väčšina korčúľ má namiesto praciek šnúrky. Predávajú sa aj extra zateplené modely s kožušinkou vo vrchnej časti. Mnohé súčasné krasokorčule sú vyrobené z umelej kože alebo PVC

Umelý materiál poskytuje väčšiu pevnosť a nižšiu hmotnosť ako koža, čo je pri krasokorčuľovaní výhodou, najmä pri vykonávaní trikov.

Dámske ľadové korčule sú charakteristické oceľovým nožom ktorý je mierne zakrivený. Tento nôž je vybavený zúbkami ktoré slúžia na odrážanie a zastavovanie. 

Je to špecifický prvok dámskeho korčuľovania ktorý ale mnohé ženy nevyužívajú a dokonca si zúbky dávajú zbrusovať aby im nezavadzali. Následne sa pohybujú vpred a vzad odrážaním sa od hrán, tak ako to bežne robia korčuliari alebo hokejisti. 

Dámske korčule sú k dispozícii s rôznymi typmi viazania, najčastejšie pomocou šnúrok (doporučujeme), prackového systému alebo systému Boa (otočné koliesko).

Okrem tradičných prevedení existujú aj kombinovateľné korčule, kde viete vymeniť nôž za kolieska a naopak.

Tradičné biele krasokorčule v sebe kombinujú pohodlnosť, atraktívny dizajn a dobrú oporu členkov. Často vidíme aj elegantné čierne varianty. 

Akú úroveň korčúľ zvoliť?

Je dôležité zvoliť správnu úroveň zodpovedajúcu vašim korčuliarskym schopnostiam. Kúpiť si najlepšie možné krasokorčule určené pre vrcholovú úroveň krasokorčuľovania nemusí byť dobrý nápad

Problém je, že korčule z vyšších tried, napríklad na trojité skoky, sú veľmi tvrdé. To tiež znamená, že môžu byť nepohodlné a ťažko sa v nich korčuľuje, najmä ak nekorčuľujete niekoľkokrát týždenne.

V ideálnom prípade to znamená, že si zaobstaráme pár krasokorčúľ, ktorý umožní rozvoj našich schopností do budúcna

Postačia však aj základné modely- väčšina dám s obľubou a ľahkosťou používajú tieto korčule na bežné korčuľovanie na klzisku. Nevylučuje sa samozrejme ani krasokorčuľovanie na ktoré boli pôvodne stvorené.

Ako by ste sa v nich mali cítiť?

Cieľom je, aby sme sa v korčuliach cítili pohodlne, pretože ak sa pri skúšaní korčúľ cítime nekomfortne, je pravdepodobné, že sa to bude len zhoršovať. 

Platí, že by ste sa v nich mali cítiť príjemne keď si ich skúšate, potom sú trochu nepohodlné kým ich rozjazdíte, a neskôr sú naozaj pohodlné, keď sa rozchodia. 

Rozjazdiť korčule trvá približne 6 hodín čistého času na ľade. 

Ak chcete tento proces urýchliť a vyhnúť sa otlakom a pľuzgierom, odporúčame krasokorčule nahriať v špeciálnej peci na to určenej. Rovnako sa nahrievajú aj napr. hokejové korčule aby sa lepšie prispôsobili nohe. Je to veľmi efektívne.

Hlavnými kritériami pri výbere korčúľ pre dámy by mali byť - pohodlie, teda najmä určenie správnej veľkosti, zateplenie a odolnosť, aby vám vydržali čo najdlhšie.

Ako správne vybrať veľkosť krasokorčuliarskych korčúľ na ľad?

Keďže noha pod záťažou mierne napuchne, odporúčame kupovať korčule o pol až jedno číslo väčšie ako obuv ktorú bežne nosíte. Ak teda máte tenisky veľkosti 38, dobre vám padnú korčule s veľkosťou 38,5 až 39. 

Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

V ideálnom prípade sa korčule kupujú v presnej veľkosti, nie dopredu v zmysle veď do nich dorastiem.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

 damske_korcule_na_laddamske_krasokorcule_na_laddamske_krasokorcule_tempish

Klasické detské rekreačné korčule na ľad

Označujeme tak korčule ktoré nemajú žiadne posuvné mechanizmy na zväčšenie veľkosti a nedajú sa ani prestavať na kolieskové korčule. Ich výhodou býva lepšia stabilita ako u rozťahovacích a 2v1 modeloch korčúľ.

Pri výbere rekreačných korčúľ na ľad pre deti je rozhodujúce určenie správnej veľkosti. Väčšina výrobcov totiž ponúka podobné spracovanie, materiály aj kvalitu noža. Vizuálna príťažlivosť je často výrazným spoločným znakom tohto typu korčúľ, no miesto estetiky dbajte na kvalitu spracovania. 

Vždy je najlepšie vyskúšať si niekoľko rôznych párov korčúľ, aj keď ste sa rozhodli, ktorý model si vyberiete. Niektoré značky sedia inak (aj číslovanie je odlišné) a oplatí sa vyskúšať niekoľko ďalších párov. 

Pre začínajúcich korčuliarov je dôležité si vybrať korčule, ktoré poskytujú dostatočnú oporu a stabilitu najmä v oblasti členkov. Tieto vlastnosti prispievajú k bezpečnejšiemu a istejšiemu zážitku na ľade, najmä keď si začiatočníci ešte len osvojujú rovnováhu a koordináciu. 

Naopak, skúsenejší korčuliari sa môžu zamerať na výber korčúľ, ktoré poskytujú menšiu oporu, čo zlepšuje ovládateľnosť. Tento kompromis je vhodný pre tých, ktorí majú rozvinuté potrebné zručnosti a môžu využívať väčší rozsah pohybu. 

Celkovo ide hlavne o to vytvoriť príjemný zážitok na ľade a neodradiť deti do budúcna zlou voľbou korčúľ. Nezabudnite na ponožky ktoré sú pohodlné, teplé a netlačia aby ste predišli otlakom. Voľte radšej tenšiu ako hrubú ponožku. Zaobstarajte si také ktoré nemajú švy- netlačia.

Čo je veľmi dôležité je nechať si korčule odborne nabrúsiť, keďže korčule z výroby naostrené nie sú. Kvalitné brúsenie spolu s výberom správnej veľkosti bude 95% úspechu pre túto kategóriu korčúľ. 

Ako vybrať správnu veľkosť korčúľ na ľad pre deti?

Pri skúšaní sa musí dieťa na korčuliach aj postaviť a preniesť celú váhu na nohy a nohy neodľahčovať. Keďže noha pod záťažou mierne napuchne, odporúčame kupovať korčule o pol až jedno číslo väčšie ako obuv ktorú bežne nosíte. Ak teda máte tenisky veľkosti 29, dobre vám padnú korčule s veľkosťou 29,5 až 30. 

Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

detske_zimne_korcule_25_29 detske_korcule_na_lad_25_29

Rozťahovacie (nastaviteľné) detské korčule

Nastaviteľné korčule vyzerajú presne ako štandardné korčule, ale ich dĺžku možno nastaviť stlačením gombíka v spodnej časti topánky. Ak chcete zväčšiť veľkosť, stlačte gombík a potiahnite špičku topánky. Ak chcete zmenšiť veľkosť, stlačte gombík a zatlačte špičku do stredu korčule.

Inými slovami, väčšinu korčúľ možno takto zväčšiť až o 3 - 4 plné veľkosti. Veľa modelov disponuje prackou s poistkou proti samovoľnému otvoreniu, nemusíte sa báť že sa korčule začnú samé od seba rozťahovať.

Čo je nastaviteľné pri tomto type korčúľ?

- Dĺžka topánky

- Výška topánky (iba u niektorých modelov)

Čo nie je nastaviteľné pri tomto type korčúľ?

- Veľkosť noža

- Podpora členku (pretože nie sú k dispozícii šnúrky na upevnenie otvoru topánky)

Pre koho sú nastaviteľné korčule vhodné ?

Nastaviteľné korčule sú vynikajúce pre rekreačných korčuliarov alebo pre tých, ktorí majú s korčuľovaním skúsenosti a už ovládajú základnú techniku jazdy a vedia udržať rovnováhu. 

Pre koho nie sú nastaviteľné korčule vhodné ?

Pre úplných začiatočníkov kvôli veľkosti noža, ktorá zostáva konštantná napriek zväčšenému vnútornému priestoru v korčuli (horšia stabilita na ľade).

Ponúkaná opora členku často nie je taká dobrá ako pri štandardných korčuliach, čo zvyšuje pravdepodobnosť pádu začiatočníkov. Na rozdiel od bežných korčúľ so šnúrkami, remienky na nastaviteľných korčuliach iba upevňujú nohu, ale neposkytujú tesné priľnutie k členku, čo začiatočníkom sťažuje naučiť sa udržiavať rovnováhu, a preto nastaviteľné korčule nie sú vhodné pre úplných začiatočníkov.

Kedy sa im vyslovene vyhnúť?

Ak máte úzke chodidlá (zošikmenie topánky nastaviteľných korčúľ pre dokonalé prispôsobenie sa stáva zložitým).

Taktiež ak máte špecifický tvar nohy, napríklad široký nárt, veľký objem chodidla a podobne.

Ako vybrať správnu veľkosť korčúľ na ľad pre deti?

Pri výbere detských rozťahovacích korčúľ je to jednoduché. Nájdeme akú má dieťa veľkosť a zvolíte veľkosť, tak aby sa veľkosť nachádzala v rozsahu nastaviteľných veľkostí danej korčule. Najčastejšie to bývajú 4 veľkostné čísla. Ak sa veľkosť nachádza na rozmedzí, zvoľte si väčšie korčule.

Pri skúšaní sa musí dieťa na korčuliach aj postaviť a preniesť celú váhu na nohy a nohy neodľahčovať. Že vám korčula dobre sedí spoznáte tak, že vám po obutí dokonale obopne nohu. Noha by mala byť dostatočne pevne zafixovaná, päta sa nesmie dvíhať. Ak si korčule skúšate v sede, nemali by ste cítiť špičku.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

 detske_ladove_korcule_2v1detske_korcule_na_lad_2v_1

2v1 Detské korčule na ľad

Táto alternatíva si získava stále väčšiu obľubu, najmä vďaka svojej praktickej využiteľnosti. Výhodou je jednoduchá výmena noža za kolieska, čo umožňuje deťom využívať korčule nielen na ľade v zime, ale tiež na asfalte ako kolieskové korčule. 

Z praktickej stránky veci, je toto vydarené riešenie ak kupujete 2v1 korčule od renomovaného výrobcu ako napríklad Head alebo Tempish a nie rôzne pestrofarebné napodobeniny lákajúce vzhľadom. Výmena holdera je rýchla a behom pár minút prestaviate letný model na zimný a opačne iba pomocou imbusového kľúča. 

Nože korčúľ sú podľa očakávaní z lacnejšej, mäkkej ocele ale postačia. Ložiská (väčšinou ABEC 5) tiež práve neexcelujú ale na bežné vozenie po vonku si splnia svoju úlohu.

Finančná úspora bude zrejme hlavnou motiváciou pri kúpe a niet sa čomu čudovať. Takýto pár korčúľ viete vybrať už od cca 50 euro. Nespomíname si na prípad kedy by zákazník reklamoval tento typ korčúľ, čiže na rekreačné účely je to myslím solídna voľba pre rýchlo rastúce detské nôžky.

Samozrejme, všetko má svoje pre aj proti. Určite lepším riešením čo sa stability, komfortu a výkonu týka budú samostatné korčule s pevnou topánkou a šnurovaním (pre chlapcov) alebo krasokorčule s tuhou topánkou a šnúrkami (pre dievčatá). 

Treba zvážiť frekvenciu používania, účel na aké budú používané a zbytočne korčule nepreťažovať a dodržiavať predpísané hmotnostné limity. Inak sa jedná o zaujímavé riešenie ktoré u výrobcov zrejme uvidíme čoraz častejšie.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

 detske_korcule_na_lad_nastavitelnedetske_korcule_na_lad_nastavitelne2

Detské korčule kačičky

Špecifickou skupinou sú tzv. kačičky vhodné pre najmenšie deti. Sú vyrobené z celokovovej konštrukcie a majú možnosť nastavenia veľkosti pomocou skrutiek. Na upevnenie na obuv slúži pásik s prackou. Vďaka nim majú malé deti možnosť začať spoznávať základy korčuľovania na ľade už v ranom veku. 

Toto zapínanie je veľmi jednoduché a často krát nepraktické až nespoľahlivé - korčule padajú z topánočiek. Ako jediné pozitívum vidíme možnosť naučiť dieťa základné kroky a správne držanie tela na ľade. Nezabudnite, že kačičky nie je vhodné používať príliš dlhú dobu.

Príklad z praxe: na skupinovej hodine sme mali dievčatko obuté do kačičiek. Iste, vedela sa postaviť a pochodovať, ale to bolo všetko. Celá myšlienka korčuľovania je naučiť sa používať hrany. Korčule s dvojitými nožmi ako sú kačičky nemajú žiadne hrany. Sú to len pláty lacného kovu. Nie sú nabrúsené. Dievčatko sa nedokázalo odtlačiť od hrany, zastaviť ani robiť sklzy. Bolo to ako učiť sa jazdiť na kolieskových korčuliach s hranatými kolieskami. Ľahko sa na nich postavíte, ale ťažko sa s nimi niekam pohnúť.kacicky_detske_korcule_na_lad

Kačičky sú len zlozvyk, ktorý dáva dieťaťu falošný pocit istoty, a vôbec nie je potrebné, aby sa to dieťa muselo následne odnaučiť. 

Preto ak máte doma malého nadšeného korčuliara, bolo by lepšie investovať do detských rekreačných korčúľ alebo detských hokejových korčúľ, ktoré im umožnia rozvíjať techniku od útleho veku. Slečnám tiež radšej zakúpte krasokorčule (majú dlhší nôž pre lepšiu stabilitu) ako tento “zázrak”.

Ak majú deti problém so stabilitou, lepšou alternatívou ako sú kačičky bude kúpiť klasické detské korčule na ľad a k tomu detský trenažér korčuľovania tzv. hrazdička. Zlepšia si aj techniku korčuľovania aj posilnia svoju stabilitu a rovnováhu.

Detské hokejové korčule

Budú síce drahšie ako modely určené vyslovene na rekreačné učely, za to poskytnú neporovnateľne lepšiu oporu členkov. Majú kvalitnejšie vnútorné výstuhy ktoré sa lepšie prispôsobia chodidlu.

Vnútorná vložka je anatomicky tvarovaná a ponúka vyspelejšiu podporu pre chodidlo. Nehovoriac o vymeniteľných, kvalitnejších nožoch ktoré vydržia ostré dlhšiu dobu a iných vychytávkach. Jazyk korčule je takisto pohodlnejší a pevnejší zároveň, schopný odolávať nárazom od pukov.

Na výber máte viacero šírok, nie len univerzálnu ako je to v prípade rekreačných modelov, teda korčule podstatne lepšie sadnú. Tieto korčule majú takmer všetky bez výnimky uťahovanie pomocou šnúrok. Je to najbezpečnejšie riešenie ktoré je zároveň šetrné k topánke. Vďaka šnúrkam docielite optimálne obopnutie nohy, lepšiu fixáciu ale aj flexibilitu zároveň.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Detske_hokejove_korcule_m4 detske_hokejove_korcule_m5proDetske_hokejove_korcule_x5_pro

5 vecí ktoré zohľadniť pri výbere korčúľ

1. Primárne použitie korčúľ

2. Úroveň svojich zručností a skúseností

3. Frekvencia používania korčúľ

4. Vek korčuliara (bude noha ešte rásť?)

5. Vlastnosti korčúľ (Pevnosť, stabilita, komfort)

 

1. Primárne použitie korčúľ

Rôzne typy korčuľovania na ľade si vyžadujú odlišné vlastnosti a dizajn. Ak je napríklad zámerom venovať sa ľadovému hokeju, prvoradé sú korčule so zameraním na podporu členkov, odolnosť a obratnosť

Krasokorčuliari zasa môžu uprednostniť korčule, ktoré ponúkajú presné ovládanie a flexibilitu pre zložité pohyby. Pre tých, ktorí hľadajú pokojnejší zážitok, sú ideálne rekreačné korčule s vyváženým komfortom a stabilitou.

Zámerne používame slovo primárne použitie, pretože jeden pár korčúľ viete použiť na viacero aktivít (napr. hokejové alebo krasokorčule hravo zvládnu rekreačnú jazdu, naopak to veľmi nepôjde).

2. Úroveň svojich zručností a skúseností

Pri výbere korčúľ zohľadnite svoju úroveň korčuľovania pretože to výrazne ovplyvňuje celkový zážitok z tejto športovej aktivity. Korčule sú určené pre rôzne úrovne pokročilosti, pričom niektoré modely sú špeciálne navrhnuté pre začiatočníkov a uprednostňujú stabilitu a jednoduchosť používania. 

Pokročilejší korčuliari zase budú využívať prvky, ktoré zvyšujú výkonnosť, ako je napríklad jednodielna konštrukcia topánky alebo titánové nože. Je dôležité, aby ste svoj výber prispôsobili svojej aktuálnej úrovni zručností a zároveň zvážili potenciál napredovania. 

Nebojte sa experimentovať s rôznymi modelmi korčúľ, občas malý detail ako tvar vnútorných výsteliek alebo anatomický strih vedia robiť zázraky.

3. Frekvencia používania korčúľ

Ak navštívite klzisko párkrát do roka, zbytočne budete investovať veľa peňazí do vrcholových modelov.

Na druhej strane, ak ste krasokorčuliar alebo hokejista, ktorý súťaží na vrcholovej úrovni a korčuľuje dlhé hodiny každý deň, nebude vám vadiť priplatiť si o niečo viac.

Zamerajte sa na oporu členkov, komfort a celkové pohodlie v topánke. To väčšinou docielite výberom dokonalej veľkosti. Ak sa to nepodarí u jednej značky korčúľ, skúste inú - rôzni výrobcovia majú pre tie isté veľkosti niekedy iné vnútorné rozmery vložky topánky.

4. Vek korčuliara (bude noha ešte rásť?)

Pri kúpe korčúľ pre dieťa, u ktorého dochádza k rýchlym zmenám veľkosti nohy má praktický zmysel zvoliť si cenovo výhodnejšie možnosti. Nastaviteľné korčule na ľad budú dobrá voľba- uistite sa však, že dané korčule ponúkajú požadovanú oporu v členkoch a celkový komfort. Korčule 2v1 sú tiež schodné riešenie. Platí tu to isté. 

Náš tip: Sústreďte sa na výber veľkosti ktorá sadne ako uliata. Korčule sa kupujú v presnej veľkosti, nie v takej do ktorej deti dorastú neskôr. Predídete vytknutým členkom a otlakom.

Berte tiež na vedomie, že deti si často vymýšľajú respektíve nepovedia nahlas, že ich korčula tlačí pri skúšaní. Dozviete sa to až po korčuľovaní na ľade. To už bude ale neskoro. Hovoríme z viacnásobnej osobnej skúsenosti. 

Ak už vaša noha dosiahla dospelú veľkosť, môžete investovať do špičkového páru, ktorý presne zodpovedá vašim potrebám a preferenciám. Z dlhodobého hľadiska to bude dobrá investícia nielen z finančného, ale aj zdravotného hľadiska.

5. Vlastnosti korčúľ (Pevnosť, stabilita, komfort)

Materiál topánky korčule ktorý je lacnejší a nemá dostatočne pevnú konštrukciu môže viesť k nízkej stabilite tela a vratkosti členku. To sa prejaví aj na nesprávnom držaní tela a s tým spojených zdravotných komplikácií.

Korčule by mali mať rozumne vyriešené odvetrávanie a odvod potu. Vnútorné polstrovanie má byť príjemné mäkké ale zároveň dostatočne vystužené aby poskytlo oporu.

Zvážte voľbu upínacieho systému - správne utiahnuté šnúrky robia divy. Tie nesprávne utiahnuté ešte väčšie :) 

Pre deti sú vhodné aj suché zipsy alebo pracky aby si vedeli korčule obuť aj samy ak nemajú dostatočnú silu na utiahnutie šnúrok. 

Existuje tiež systém zvaný Boa ktorý využíva otáčací mechanizmus spojený s lankom na rýchle a pevné zapínanie. Lanko uvoľníte vytiahnutím kolieska.

Náš tip: Šnúrky boli aj budú najlepšou alternatívou čo sa týka komfortu a celkovej bezpečnosti a stability.

Ako čo najpresnejšie odmerať veľkosť vašich nôh

Ak chcete čo najlepšie “trafiť” veľkosť korčúľ presne pre vás, odporúčame si chodidlá zmerať a podľa nameraných hodnôt si vybrať korčule podľa veľkostných tabuliek výrobcu. 

Na domáce meranie budete potrebovať:

  • korčuliarske ponožky
  • dva prázdne papiere formátu A4
  • ceruzku
  • pravítko
  • pomocníka 

Natiahnite si ponožky, ktoré chcete používať pri korčuľovaní, aby ste aby ste sa uistili, že namerané hodnoty budú zodpovedať skutočným rozmerom pri korčuľovaní.

Na podlahu položte dva čisté hárky papiera a potom sa na ne vzpriamene postavte.

Rovnomerne rozložte svoju hmotnosť medzi obe nohy.

Požiadajte svojho pomocníka, aby na papier zaznačil dva body. Prvý bude tam kde končí váš najdlhší prst na nohe a druhý tam kde končí vaša päta. Ceruzku držte zvisle aby bolo meranie čo najpresnejšie. Zopakujte to aj pre druhú nohu.

Odstúpte od papiera a zmerajte vzdialenosť medzi prstom a značkou päty na oboch papieroch pomocou pravítka.

Nebojte sa, ak merania nie sú rovnaké- je to vlastne bežné, že jedna noha je o niečo väčšia ako druhá! Len sa uistite, že ste na určenie veľkosti svojej korčule použili tú väčšiu hodnotu.

6 tipov na určenie správnej veľkosti korčúľ:

  • Odmerajte si nohu: Na určenie veľkosti chodidla použite návod vyššie. Alebo navštívte špecializovaný obchod s korčuľami, tam vám dĺžku ale aj šírku nohy odmerajú pomocou špeciálneho merača.
  • Pozrite si tabuľku veľkostí: každá značka a model korčuliarskych topánok môže mať mierne odlišné veľkosti, preto sa vždy pozrite do veľkostnej tabuľky aby ste našli vhodnú veľkosť na základe rozmerov.
  • Zohľadnite ponožky: Vždy si vyberajte korčule v ponožkách, ktoré plánujete používať pri korčuľovaní, aby ste nadobudli ten správny pocit. Použite radšej tenšie ako hrubšie ponožky.
  • Vyskúšajte si ich: korčule si riadne zašnurujte a postavte sa, aby ste zistili, ako sa v nich cítite na nohách. Pri skúšaní preneste celú váhu na chodidlá. Nohy neodľahčujte. Nebojte sa v korčuliach trošku pohýbať, prikrčiť a opäť narovnať aby nohy simulovali pohyby ktoré budete vykonávať aj na ľade.
  • Priestor na prsty: Vaše prsty by mali mať trochu priestoru na pohyb, ale nie toľko, aby sa vám noha posúvala v korčuliach. Mali by ste mať možnosť ľahko sa dotknúť prednej časti korčúľ prstami, ale nemali by byť úplne pritlačené k prednej časti korčúľ. Zdravá tolerancia je 0,5 cm voľného miesta pre dospelých a maximálne 1 cm pre deti. 
  • Prispôsobenie päty a členku: Päta by mala byť v zadnej časti korčule pevná a zaistená a členky by mali byť dobre podopreté.

Starostlivosť o korčule na ľad

Pred prvým použitím:

Nové korčule sa predávajú nenabrúsené. Niektoré zdroje tvrdia, že je to kvôli bezpečnosti, my vieme že sa jedná o ekonomické dôvody. Výrobca ušetrí a väčšina ľudí si dá korčule nabrúsiť aj tak podľa seba. 

Ak ste si kúpili lacnejšie rekreačné korčule, postačí vám štandardné brúsenie, teda bez výberu žliabku (jarčeka). Pri krasokorčuliach alebo tých hokejových je vhodné zvážiť brúsenie na mieru, teda prispôsobiť brúsenie štýlu vašej jazdy a osobným preferenciám. 

Predtým ako pôjdete na ľad:

Nezabudnite si obuť pokiaľ možno tenkú, ideálne bezšvovú ponožku pre zvýšený komfort na ľade. Ak máte model s uväzovaním na šnúrky, vždy si korčule zaťahujte tak, že šnúrky ťaháte do strán a nie smerom hore. Je to kvôli tomu, aby sa nepoškodili očká korčúľ na topánke. Správne zaviazanie a utiahnutie korčúľ zaistí optimálny prenos energie z korčule smerom na ľad.

Po korčuľovaní: 

Keď dojazdíte, snažte sa v korčuliach čo najmenej chodiť mimo ľadovej plochy. Gumenné podložky, drevené vstupy, prípadne schody alebo betón veľmi rýchlo otupia vaše nože - budete musieť korčule prebrúsiť.

Aby vám korčule vydržali čo najdlhšie, mali by ste nože korčúľ po každom použití utrieť do sucha. Postačí bavlnená handrička alebo iný savý materiál. Hlavne lacnejšie modely majú nekvalitné oceľové nože ktoré sú náchylné na koróziu. Hrdza sa vie šíriť relatívne rýchlo a jej odstránenie vás bude u brúsiča korčúľ stáť nejaké tie drobné navyše.

Následne je vhodné korčule odložiť do tašky na korčule alebo aspoň do chráničov korčúľ. Nože tak zostanú v perfektnom stave a neotupia sa. Odporúčame látkové chrániče na korčule ktoré vydržia dlhšie ako tie plastové.

chranice_nozov_na_korcule

Jazyk korčúľ vyvráťte smerom von a korčule odložte na suché, dobre odvetrané miesto. Vyhýbajte sa dlhodobému kontaktu s priamym slnkom, korčule z lacnejších plastov by týmto mohli utrpieť. 

Na druhú stranu, ak položíte korčule na 20 minút na slniečko, UV lúče vedia mierne dezinfikovať korčule a pomôcť so zápachom. Je to také mini ozónové čistenie.

Najčastejšie pýtané otázky

Musím brúsiť aj nové korčule?

Nové korčule treba nabrúsiť keďže nože korčúľ sú od výroby tupé, niektoré až vyduté opačným smerom. Na noži je nutné vybrúsiť žliabok, t.j. výbrus spodnej hrany noža ktorý sa kĺže po ľade. Môže mať rôznu hĺbku (vhodné pre hokejistov a krasokorčuliarov) ale ak korčulujete len rekreačne, nemusíte sa tým trápiť a korčule si dáte nabrúsiť štandardne.

Ako často brúsiť korčule?

V priemere vám nabrúsené korčule vydržia 8 až 10 hodín na ľade. 

  • Ak ste rekreačný korčuliar a chodíte korčuľovať pár krát za rok, postačí vám korčule nabrúsiť 2x ročne. 
  • Ak ste amatérsky korčuliar ktorý je na ľade 1-2x za týždeň, je dobré si korčule nabrúsiť každé 2 až 3 týždne.
  • V prípade že ste na ľade aktívnejší, povedzme 3-5x za týždeň, korčule brúste raz za 1 až 2 týždne. 

To ako často brúsiť korčule je veľmi závislé od viacerých vecí - kvalita noža, tvrdosť ľadu, váha korčuliara, dynamika a charakter pohybov ktoré na ľade vykonávate, atď.

Kedy korčule brúsiť?

  • Nové, nepoužité korčule vždy pred prvou jazdou.
  • Vždy keď cítite že už vám korčule neposkytujú dostatočnú stabilitu.
  • Ak ste si všimli že máte strhnutú hranu- t.j. hrana noža nie je súvislá.
  • Po intenzívnom alebo viacnásobnom šliapnutí na povrch iný ako je samotný ľad - kamienky, betón, drevo, guma. 

Ako nabrúsiť korčule?

Neexistuje správne alebo nesprávne brúsenie, ide o to čo vyhovuje práve vám a vášmu štýlu korčuľovania. Dá sa zovšeobecniť, že čím lepšiu techniku korčuľovania máte, tým plytší žliabok môžete zvoliť. Hlbší žliabok vás budete zbytočne “prehadzovať” cez hranu pri prudšom brzdení. 

Rekreační korčuliari absolútne nemusia riešiť ako korčule nabrúsiť, zvoľte si štandardné brúsenie a skúsený brúsič bude vedieť ako korčule nabrúsiť čo najlepšie pre vaše potreby.

Hokejisti bežne brúsia na ľudovo povedané 4ku (12mm polomer žliabku) alebo 5ku (15mm polomer žliabku). Nebojte sa skúsiť aj plytší žliabok, menej sa unavíte a budete rýchlejší.

Krasokorčuliari brúsia ešte plytšie ako hokejisti a bežne sa stretávame s polomerom žliabku 30mm. 

ako_brusit_korcule

Korčule si viete nabrúsiť aj doma pomocou tzv. ručnej brúsky na korčule. Niektoré vedia vybrúsiť priamo žliabok na noži korčule (tak ako to robia profesionálni brúsiči), iné jednoduchšie brúsky len zarovnajú hrany noža a odstránia nedostatky.

Kde odstrániť zúbky na ľadových korčuliach v Bratislave?

Radi vám s tým pomôžeme u nás v predajni na Budyšínskej 8, Nové Mesto. Na túto úpravu si rezervujte cca 7 minút času. 

Ako správne viazať korčule?

  • Korčule správne uviažete tak, že začnete šnúrky uťahovať postupne od špičky. 
  • Dolné 3 až 4 dierky by mali byť utiahnuté pevne, no nie veľmi silno.
  • V strednej časti topánky treba šnúrky utiahnuť čo najpevnejšie.
  • Horné 2 dierky treba utiahnuť jemnejšie aby sa zachoval rozsah pohybu.
  • Viazanie okolo nohy neodporúčame kvôli obmedzeniu rozsahu pohybu a zhoršenej cirkulácií krvi. 
  • Celkovo je vhodnejšie šnúrky zo začiatku uťahovať pevnejšie a neskôr ak má hráč správnu techniku korčuľovania môžeme postupne zmenšiť silu utiahnutia.

viazanie_korcul

Správne zaviazanie a utiahnutie korčúľ zaistí optimálnu distribúciu energie z korčule smerom na ľad. Noha bude v správnej polohe a zlepší sa tak celkové ovládanie. Zvýšite si pohodlie keďže minimalizujete vnútorný pohyb. Dočkáte sa tiež zvýšenia flexibility nôh lepším spojením s jazykom korčule.

Náš tip: (pre hokejistov) Ak chcete vynechať horné dve dierky (napr. po vzore Davida Pastrňáka) kvôli lepšej pohyblivosti, rozmyslite si to. Tento trend síce badať už v juniorských súťažiach, avšak spôsobuje to, že členok je neprimerane fixovaný hlavne v bočnom pohybe. Zhoršuje to stabilitu a rovnováhu a vytvára zlé korčuliarske návyky do budúcna.

Aké korčule na ľad pre začiatočníkov?

Ak sa jedná o prvé korčule na ľad pre deti, dobre poslúžia rozťahovacie korčule alebo 2v1 korčule renomovaných značiek, napríklad Tempish. Určite sa vyhnite tzv. kačičkám.

U dospelých korčuliarov skúste pozrieť kategóriu rekreačných korčúľ na ľad od renomovaných značiek ako Bauer, CCM alebo Tempish. Za zváženie stoja aj lacnejšie rady hokejových korčúľ ktoré vám poskytnú lepšiu oporu a stabilitu. 

Dámy majú na výber buďto rekreačné dámske korčule alebo tie krasokorčuliarske ktoré majú dlhšie nože a tým pádom vás aj lepšie podržia a poskytnú potrebnú oporu. 

Ktoré detské korčule na ľad 26-29 zvoliť?

Je to veľmi obľúbený rozsah veľkostí pre začínajúcich korčuliarov. Ak sa dieťa iba učí korčuľovať, skúste si prezrieť rozťahovacie modely korčúľ u overených značiek ako je Head alebo Tempish. Korčule na ľad z Tesco a iných reťazcov nebudú úplne to pravé.

Stupňovanie veľkostí je väčšinou po 3 až 4 číslach na jednu veľkosť. Ďalšie, väčšie veľkosti sú zväčša 30 až 33 a 34 až 37. Ak chcete korčule využívať aj v lete, zamerajte sa na modely s konštrukčným systémom ktorý umožňuje zámenu zimných korčúľ za podvozok s kolieskami- t.j. umožňuje jednoduchú prestavbu na in-line korčule.

Chlapčenské korčule na ľad vs dievčenské korčule na ľad - je tam rozdiel?

Z drvivej väčšiny budú obe kategórie budú spadať pod rekreačné korčule a teda jediný rozdiel môžeme badať v dizajne a farebnom prevedení, napríklad ružová vs modrá. 

Markantné rozdiely budú až pri porovnávaní odlišných kategórií medzi sebou ako napríklad chlapčenské hokejové korčule vs dievčenské krasokorčule. Viď sekcia o jednotlivých typoch korčúľ.

Môžem krasokorčuľovať v rekreačných korčuliach?

Áno aj nie. Úplní začiatočníci môžu zvoliť buďto hokejové korčule alebo rekreačné korčule, aby mali väčšiu kontrolu a rovnováhu. Ale kvôli obmedzeniam rekreačných korčúľ nebude možné vykonávať pokročilé otočky, rotácie a iné triky. 

Avšak nácvik základných pohybov a techniku jazdy si viete osvojiť aj s týmto typom korčúľ. Hokejové korčule samozrejme tiež nie sú ideálne vďaka svojej stavbe avšak majú aspoň dobrú oporu členkov oproti niektorým lacným rekreačným modelom.

Líšia sa rekreačné korčule od krasokorčúľ?

Rekreačné korčule sa z hľadiska dizajnu vyrábajú v dvoch variantoch - krasokorčule a hokejové korčule. Konštrukčne však badáme veľké rozdiely. Ako už názov napovedá, tento typ korčúľ je naozaj stvorený len na oddychové korčuľovanie, s tým rozdielom, že korčule vyzerajú žensky a štýlovo. 

Tréner nebude dvakrát nadšený ak prídete na krasokorčuliarsky tréning s týmto typom korčúľ ale v rámci úspory financií to na úplné začiatky postačí.

Líšia sa rekreačné korčule od hokejových?

Aj keď zopár veľkých nemenovaných reťazcov rado propaguje vyslovene rekreačné korčule ako “hokejové”, nedajte sa zmiasť. 

Bližší pohľad dá najavo, že tento typ korčúľ dobre padne na voľnočasové aktivity, no ich výkonnosť z hľadiska rýchlosti, bezpečnosti a ovládania sa nedá porovnať so skutočnými hokejovými korčuľami. 

Rekreačné korčule sa dajú použiť na hokej len v krajných prípadoch, ak napríklad ide o priateľské stretnutie kamarátov s vopred dohodnutými pravidlami (napríklad zákaz dvíhať puky do výšky).

Ochrana tohto typu korčúľ naozaj nie je prispôsobená tvrdým strelám. Ak ste zavalitejšej postavy, vyhnite sa tomuto typu korčúľ - materiálovo nie sú prispôsobené na takú záťaž - korčule rýchlo zničíte.