9 vecí ktoré vždy majte poruke v hokejovej taške

1. Brúska na korčule

Slangovo tiež označovaná ako “kameň“, tento malý zázrak vie byť v núdzových situáciach spoľahlivým pomocníkom. Nečakajte nabrúsenie ako na kotúči, ale na doladenie pred zápasom či tréningom sa bude hodiť perfektne. Cenovo dostupné riešenie, ktoré vám mnohokrát spríjemní hru.  Navyše svojou kompaktnosťou sa poľahky zmestí aj do menších hokejových tašiek. Používanie je viac menej intuitívne a zvládne ho každý. Na trhu je veľa spoľahlivých značiek a modelov, stačí si len vybrať. Bežne možeme u hráčov vidieť rozmerovo menšie brúsky – tzv. “vidličky” na obrázku dole, prípadne kvalitnejšie modely ako napr. brúska Edge again.

75bce117d9ebe4-rucna-bruska-na-hokejove-korcule

2. Hokejová páska

Či už brázdite čepeľou po betónových ihriskách alebo po ľade, mať hokejku oblepenú páskou je rozhodne dobrý nápad. Míňa sa rýchlo a určite sa nájdu ďalší zábudlivci, ktorí si ju od vás budú chcieť “požičať”. Okrem čepele ju môžte použiť aj na omotávku hokejky pre lepší grip. Zmestí sa všade a navyše zlepší váš cit pri práci s pukom (puky lepšie držia na hokejke).

Náš tip: Používanie čiernej pásky je zaužívané z historického hľadiska. Čierna páska sa totiž považuje za absolútnu klasiku. Mnohí argumentujú použitie čiernej pásky z dôvodu optického schovania puku pred brankárom pri streľbe. Funguje to však iba vtedy, keď je hráč ďalej od bránkoviska.

Naopak, biela páska v sebe skrýva tú výhodu, že strieľajúci hráč má lepší prehľad o pozícií puku na čepeli a vie pohotovejšie reagovať a teda aj vystreliť. Štatistiky taktiež naznačujú, že biela páska je u hráčov obľúbenejšia ako jej čierny náprotivok.

3. Pásky na holene a tejpové pásky

Pokiaľ vám holenné chrániče lietajú, alebo ich len potrebujete zafixovať, určite na to používate pásku na holene. V zásade rozlišujeme dva typy. Širšia páska o šírke 48 mm, ktorá je síce lacná, ale má tendenciu praskať, prípadne užšia páska, známa tiež pod výrazom “Kanadská”, ktorá je rozhodne pevnejšia a dá sa na ňu 100 percentne spoľahnúť.

a5bce163a95ea7-hokejova-paska-na-holene

Čo sa tejpov týka, sú to špeciálne pásiky, ktoré dokážu nahradiť bandáže či prípadne až analgetiká a pomôcť dosiahnuť lepší výkon, podporiť regeneráciu, alebo dokonca zmierniť bolesti a opuchy. Nasadzovanie by malo byť konzultované s fyzioterapeutom, avšak pokiaľ máte časté a opakované bolesti, alebo len chcete odľahčiť niektorú svalovú partiu, noste ich vždy po ruke.

4. Vosk na hokejku

Funkcia vosku je poskytnúť lepšiu priľnavosť medzi čepelou a samotným pukom. Taktiež sa hráčovi dostáva lepšej kontroly nad pukom (vyššia lepivosť, ktorú si čepeľ udrži niekoľko hier).

Navyše, keďže vosk chráni čepel hokejky a teda aj samotnú pásku od vlhkosti, hokejka tak bude mať vyššiu životnosť. Vosky v minulosti nemali najlepšie vlastnosti – vtedy používaný vosk zo sviečok rýchlo opadal. Moderné vosky však už vedia poskytnúť solídnu ochranu, sú odolné voči oderom a po vsiaknutí do čepele vytvoria štruktúru, ktorá zaručene zvýši životnosť pásky aj čepele.

My radi používame vosk Howies dole na obrázku. Má skvelé vlastnosti, naozaj funguje a navyše pekne voní.

f5da028114f258-howies-vosk-na-hokejku

5. Hokejová flaša

Hokej je fyzicky veľmi náročný šport, ideálne preto vypite 7 až 8 dcl tekutín pred tréningom samotným, počas neho už len hydratujete podľa potreby. Výskumy ukazujú, že počas hry by ste každých 20 minút mali doplniť 200 ml tekutín. Majte preto vždy po ruke hokejovú fľašu s praktickým sosákom. Typické hokejové flaše majú objem 0,5 litra, 0,7 litra či 1 liter. Objemné flaše sa skvele hodia na prípravu izotonických nápojov na doplnenie vypotených minerálov, menovite Na, K a Cl.

hokejova_flasa

Ak sa na striedačke radi občerstvíte napríklad čajom, kúpou termo obalu na flašu si váš nápoj zachová svoju teplotu po dobu 2 až 3 hodín. Neoprénový obal sa navyše ľahko čistí a rýchlo schne.

6. Opravná sada na prilbu

Mala by obsahovať náhradné skrutky na hokejovú prilbu, úchytky, atď. Skrutkovač sa tiež zíde vhod. Budete ju síce potrebovať málokedy, ale o to viac ju oceníte v prípade, že sa vám napríklad mriežka na helme začne pred zápasom, či počas neho, uvoľnovať. Ako cena tak aj skladosť takejto sady poteší každého hráča. Noste ju preto stále so sebou.

7. Náhradné šnúrky

Asi aj zbytočné vysvetlovať, prečo nosiť ďalší pár šnúriek navyše. Ako býva zvykom, šnúrky sa najradšej trhajú v tých najnepredvídateľnejších situáciach. Sú lacné, zmestia sa všade a zachránia vám krk, keď to najviac potrebujete. Najlepšie budú voskované no niekto má radšej tradičné bavlnené. O šnúrkach, jednotlivých typoch a ich výhodách sme toho popísali veľa tu v článku.

snurky_do_korcul_howies

Ak máte tip ako zaviazať topánku korčule bez použitia šnúrok, podeľte sa s nami oň. Skúšali sme to pár krát previazaním páskou, ale výsledný efekt nebol ani zdaľeka taký dobrý ako pri šnúrkach.

8. Dezinfekčné prostriedky

Vlhé prostredie použitej hokejovej výstroje dáva perfektnú šancu baktériam na množenie sa. Ak si nechcete privodiť nie len na pohľad, ale aj dotyk nepríjemné kožné ochorenia, odporúčame aktívne dezinfikovať jednotlivé časti vašej výbavy. Takáto impregnácia výstroje dezinfekčným sprejom zaručí ochranu pred baktériami a pohodlné nosenie. Dezodorant ktorý vždy necháte pôsobiť v taške tiež nie je na škodu. 

85bce17660a9d3-dezinfekcny-prostriedok-na-hokej

9. Náhradný nôž na korčule

Ak máte korčule s technológiou T-blade, s náhradným nožom v taške máte pri rozbití či prasknutí noža vystarané. Výmenu noža zvládne aj amatér a to za niekoľko minút. Nestáva sa to často, no jeden nikdy nevie. Určite by vás mrzelo smutne sledovať spoluhráčov z lavičky, najmä, ak ste za zápasom museli merať dlhú cestu ako my párkrát.

 

Nikto netvrdí, že tieto veci na pamäti nemáte, otázka je, či ich naozaj máte v taške alebo ostanú doma. Spravte vždy pred zápasom či tréningom “checklist” a budete si istý, že môžete vyraziť. Ktoré zo spomínaných by ste pridali a ktoré naopak nechali doma ?