Úplne všetko, čo potrebujete vedieť pri výbere správnej hokejky [2024]

Patríte aj vy k skupine ľudí, ktorí kupujú hokejku len na základe obľúbenej značky či lákavého dizajnu? Namiesto toho sa zamerajte na tieto základné kritéria, ktoré vás nasmerujú k voľbe tej najvhodnejšej hokejky pre vás. Správnym výberom nielen zlepšíte svoju techniku a celkovú hru, ale aj predĺžite životnosť hokejky, a teda v konečnom dôsledku ušetríte nemalé peniaze.

Konkrétne si dnes predstavíme nasledovné:

  1. Výber strany hokejky
  2. Používané materiály
  3. Konštrukčné vyhotovenie
  4. Určenie tvrdosti
  5. Správna dĺžka hokejky
  6. Typy zahnutia čepele
  7. Sklon čepele
  8. Bod ohybu pri strele
  9. Povrchová úprava

Ľavá alebo pravá strana ?

Výber vhodnej strany hokejky môže byť pre začínajúcich hráčov (najčastejšie u detí) neľahkou úlohou. Pred samotným výberom ďalších parametrov hokejky je najskôr dôležité zistiť, či je pre vás vhodnejšia pravá alebo ľavá strana. Zapamätajte si: nemôžete si zle vybrať. Na čom skutočne záleží najviac, je to, aby ste sa pri strieľaní a držaní hokejky cítili prirodzene.

Spravme si jednoduchý test. Položte hokejku na zem (jedno či ľavú alebo pravú) a nechajte ju zdvihnúť. Dieťa by si ju malo chytiť tak ako sa mu bude držať najlepšie. Ak strany strieda existujú hokejky pre najmenších bez zahnutia. Časom sa prejaví strana ktorá bude dominantnejšia. 

Veľa ľudí si mýli praváka (píše pravou) a praváka hokejistu (pravú ruku má dole) nie je pravidlo že pravák musí byť pravák. V hokeji sa určuje či ste pravák/ ľavák podľa ruky ktorú držíte dole. Ak mám ľavú ruku dole som ľavák. Pokiaľ ste pravák a pravú ruku máte dole. Až 90% svetovej populácie sú ľaváci. 

lva prava

Zaujímavosťou je, že väčšina hokejistov v NHL sú ľaváci. Pomer ľavákom k pravákom je 70:30. Pýtate sa prečo? Mnoho hráčov sa od začiatku svojej kariéry učí, že ich dominantná ruka by mala byť ruka, ktorá ovláda vrchol (zadný koniec) hokejky. Ide o to, že hokejisti pri hre strávia prihrávkami prácou s pukom asi 90% času. Práve tam najviac potrebujete svoju silnejšiu,dominantnú ruku.

Kompozitové vs drevené hokejky

Podľa použitých materiálov hokejky delíme na  kompozitové a drevené. Poďme si ich v krátkosti porovnať a uviesť ich výhody aj nevýhody.

Kompozitové hokejky

Tieto hokejky sú dlhodobo naviac používaným typom hokejky v súčasnosti. Používajú ich top hráči NHL, hokejisti v amatérskych ligách a taktiež hobby hráči v zime na zamrznutých rybníkoch.

x64aea6a0980cd-hokejka-ccm-jetspeed-ft6-pro-10

Zvyčajne sa vyrábajú z tkaných karbónových vlákien a zmesí vláknového skla, vďaka čomu sú neuveriteľne ľahké, konzistentné a vysoko výkonné.

Kvalita celkovej zmesy materiálu je označovaná na stupnici 3K (najmenej kvalitná zmes) až 18K (výberová zmes). Táto nám určuje, ako dlho si hokejka zachová svoje vlastnosti; najmä pružnosť a teda celkovú živnotnosť pri zachovaní pôvodných vlastností. Pri menej kvalitných zmesiach jednoducho hokejka po čase zmäkne a už nepruží tak ako na začiatku.

Jedinou nevýhodou kompozitových hokejok oproti dreveným, je ich nižšia životnosť pri agresívnej hre. Máme na mysli najmä obsekávanie súperovou hokejkou.

Drevené hokejky

Z hľadiska technologického pokroku sú drevené hokejky považované za zastaralé, ale stále si ich viete zakúpiť. Profesionálni hráči tento druh hokejok na 99,9 % nepoužívajú (výnimky sa stále nájdu), hoci väčšina na nich “vyrástla“. Drevené hokejky sú obľúbené najmä vďaka nízkej cene. Niektorí hráči (väčšinou staršia generácia hokejistov) ich dodnes vyhľadávajú kvôli lepšiemu citu. 

stiahnuť

Použitým materiálom na výrobu býva preglejka (vrstvené drevo) s výstuhou vo forme sklolaminátu. Pod pojmom sklolaminát rozumieme sklenené vlákna vytvrdené umelou živicou. Často sa taktiež stretávame s vystužením rukoväte grafitovými pásikmi.

Oproti kompozitovým hokejkám sa pri streľbe nezlomia tak ľahko. Nevýhodou je, že ich “výkon“ sa časom stáva nekonzistentným – čím dlhšie sa používajú, tým viac ich výkonnosť klesá. Drevená čepeľ má tendenciu nasávať vlhkosť a mäknúť. Za ďalšiu nevýhodu môžeme považovať ich váhu. V porovnaní s kompozitovými hokejkami vážia 2 – 3krát viac.

Drvivá väčšina hráčov volí kompozit, drevo je dnes už ojedinelou záležitosťou. Tieto hokejky nájdu dnes využitie skôr už len takto :

stiahnuť2

Jednodielne vs dvojdielne (shaft + čepeľ)

Jednodielne hokejky

Vyrábajú sa z jedného kusu materiálu, buď ako drevené alebo kompozitové. Takéto riešenie poskytuje konzistentný bod ohybu (kick point) ,keďže hokejka nemá spojný bod čepele a palice (shaftu). Tieto hokejky sú spravidla ľahšie ako dvojdielne vďaka tomu, že netreba použiť lepidlo a ďalšie materiály na spájanie.

Dvojdielne hokejky

Na vytvorenie dvojdielnej hokejky je potrebné si zakúpiť dve samostatné položky: čepeľ a palicu(shaft). Palica je častokrát vyrobená zo zmesi uhlíkových a sklenených vlákien pre dosiahnutie nízkej hmotnosti. Pokiaľ ide o výber čepele, existujú dva druhy: kompozitové a drevené. Výhodou tohto „riešenia” je pomerne vysoký výkon a potenciálna úspora nákladov. Žiaľ tento “štýl” vymiera a čím ďalej tým viac výrobcov ich vyraduje z ponuky. Najlepšie využitie je v hokejbale kde sa čepeľ rýchlo zošúcha poprípade zlomí, tam ju jednoducho vytiahnete a vymeníte za novú. V ľadovom hokeji sa už táto kombinácia nepoužíva, ak áno tak iba ojedinele.

s64aea72956cb3-hokejka-bauer-ag5nt

Je potrebné vedieť, že palice sa dodávajú s rôznym zúžením – kužeľovitým a štandardným. Pri kúpe sa preto uistite, či ide o rovnaký typ, inak ich nie je možné spojiť.

Tvrdosť hokejky (flex)

Ďalším nesmierne dôležitým krokom je vybrať si správnu tvrdosť hokejky (flex). Tvrdosť hokejky môžeme definovať ako meranie jej flexibility alebo pevnosti pri pôsobení sily.  Teda vyjadruje, koľko sily (v librách) je potrebnej na ohnutie shaftu o 1 palec (2,54cm) . V praxi sa označuje jednoduchšie, konkrétne číslom na palici v intervale od 25-120. Vyššie číslo znamená vyššiu tvrdosť. A naopak.

Určite ste si všimli, že niektoré hokejky ohnete ľahšie ako iné. Nebojte sa preto vyskúšať rôzne typy tvrdostí a zistiť tak, ktorá vám sadne najlepšie vzhľadom na váš štýl hry.

Správna tvrdosť hokejky = väčšia energia  = rýchlejšia strela.

Čím má hokejka väčšiu tvrdosť, tým je menej ohybná. A naopak. Dnes hráči volia nižšiu tvrdosť (65-75), zatiaľ čo v minulosti prevládali hokejky s vyšším flexom (75 a viac). V teórii platí že, čím nižšia tvrdosť, tým menšiu silu treba vyvinúť na prenos energie pri streľbe. Ak ste teda nižšieho vzrastu, voľte nižší flex. Pre vyšších fyzicky zdatnejších odporúčame siahnuť po hokejkých s vyšším flex-om. Nie je to pravidlom, len overeným odporúčaním.

Zvyčajne tiež platí, že útočníci volia nižší flex, pri obrancoch vidíme zase tvrdšie hokejky. Toto tvrdenie sa však už v modernom hokeji skôr stráca. Je to preto, že obrancovia sa čoraz viac aktívnejšie zapájajú do hry, korčuľujú hlbšie do územia súpera a teda potrebujú logicky nižší flex pre lepší stickhandling (práca s pukom).

964aea7807a8ee-stiahnut

Hokejka s nižším flexom vás príjemne prekvapí pri streľbe zápästím, zatiaľ čo palice s vyššim označením tvrdosti lepšie poslúžia obrancom pri tvrdých strelách pri rozohrávke a príklepoch. 

Pre jednotlivé vekové kategórie doporučujeme voliť flex nasledovne :

  • Dieťa - čo najnižšie hodnoty tvrdosti. Rýchlejšie si tak zvykne na prihrávky, strely a prácu s pukom. Flex od 10 do 30.
  • Junior – doporučuje sa taktiež nižší flex, ideálne medzi 40 a 50.
  • Intermediate – stredne tvrdý flex, cca 55  65. Hráč si ľahšie neskôr zvykne na seniorskú hokejku.
  • Senior – berieme vždy do uváhy štýl hry, váhu, post, atď. Medzi 65 95.

Pozor si dajte, ak hokejku skracujete alebo predlžujete pomocou nadstavca. Meníte tým zároveň aj jej tvrdosť. Napríklad ak spílite hokejku o 5 cm, tvrdosť stúpa o cca 7 “bodov“.

Na veľkosti záleží

V prvom rade si pri výbere veľkosti treba ujasniť, akú “rolu” chcete na ľade zastávať.  Niekedy vám jednoducho dlhšia palica bude “zavadzať“ a budete menej obratný. Na druhej strane, mať hokejku dlhšiu o pár centimetrov zas vie pomôcť napríklad v obrane kedy súperovi puk ľahšie vypichnete.

Existujú 2 základné spôsoby ako zistiť ktorá dĺžka je pre vás najvhodnejšía:

  1. Doporučenú veľkosť hokejky si porovnajte s referenčnými tabuľkovými údajmi na základe vašej výšky
  2. Riaďte sa dlho zaužívaným pravidlom; ak nemáte obuté korčule, hokejka má po správnosti končiť na úrovni nosa. Ak stojíte v korčuliach, hokejka by vám mala byť po bradu.

stiahnuť3

Ak ste na rozhraní hodnôt,je dobré zvážiť, aký post budete zastávať a rozhodnúť sa podľa toho. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať že o čosi dlhšia hokejka vám síce zaručí lepší dosah na puk v situáciach ako sú brejky či defenzíva, zároveň však takáto hokejka pôsobí trošku neobratne najmä pri stretoch pri mantineli v boji o puk.

Naopak, kratšia hokejka sa môže javiť ako výhoda pri prehustených súbojoch no chýbajúce centimetre vás môžu vyjsť draho napríklad pri samostatných nájazdoch, prípadne v obrane, kedy jednoducho nedočiahnete na puk a súper vám ujde.

Myslite tiež na to, že s kratšou hokejkou jednoducho nebudete schopný strieľať tak razantné strely ako s dlhšou (optimálnou)  hokejkou. Avšak práca s pukom bude “pohodlnejšia“. V článku Ako vybrať správnu dĺžku hokejky sme pre vás pripravili tipy a triky pri výbere ktorým porozumie každý.

Nižšie uvádzame štandardné dĺžky hokejok pre jednotlivé vekové kategórie:

stiahnuť4

Mylná je taktiež predstave o kúpe seniorskej hokejky pre vekovo mladšieho hráča a naopak. Jednotlivé hokejky sú svojou dĺžkou a hrúbkou uspôsobené pre danú vekovú triedu. V snahe ušetriť často dosiahnete jediné; zlé technické návyky hráča, prípadne až zdravotné komplikácie (napríklad pri prílišnom hrbení sa kvôli krátkej hokejke).

Pozor si tiež dajte na rozmery čepele. Rovnako ako aj dĺžka hokejovej palice, rozmery značne líšia. Mládež používa kratšiu a tenšiu hokejku v porovnaní s dospelými hráčmi.

Optimálne zahnutie čepele

V minulosti si hokejisti s výberom zahnutia príliž hlavu nelámali. Až do roku 1960 boli totiž všetky čepele rovné, teda bez zahnutia. Priekopníkmi v oblasti používania zakrivených hokejok boli v 60tich rokoch minulého storočia hviezdy ako Stan Mikita a Bobby Hull. Tradícía sa zachovala dodnes, s tým rozdielom, že rôznorodosť zahnutí v dnešnej dobe je tak veľká, že by z toho jedného hlava rozbolela.

Ak ste začínajúci hráč, pravdepodobne ste sa s takýmito označeniami ani len nestretli, prípadne pre vás neboli pri hre najpodstatnejšie. Tí, čo už hrajú nejaký ten piatok, dobre vedia, ktoré zahnutie im vyhovuje najviac a to najčastejšie podľa toho, akú “funkciu” na ľade zastavájú.

Poďme si teda povedať, na čo všetko sa zamerať pri výbere zahnutia. Samotné zahnutie je definované troma faktormi a síce; typom ohybu, hĺbkou ohybu podvrtnutím čepele.

  1. Typ ohybu

Rozlišujeme medzi troma typmi ohybu, ktoré sú pomenované podľa toho, kde ohyb čepele začína. Konkrétne je to teda ohyb pri päte, ohyb v strede a ohyb pri špičke.

stiahnuť5

2. Hĺbka ohybu

Tento parameter nám hovorí, ako veľmi hlboký, respektíve mierny samotný ohyb je. Všetky typy ohybu, ktoré spomíname vyššie sa môžu líšiť hĺbkou ohybu, ktorá je definovaná ako hlboká, stredne hlboká a mierna. Na obrázku nižšie vidíme čepeľ, ktorá je zakrivená pri päte, avšak s troma odlišnými hĺbkami. Hlboký ohyb zaručuje, že puk bude “lepšie sedieť” na čepeli, zatiaľ čo miernejší ohyb môže začiatočníkom spôsobovať problémy pri narábaní s pukom.

3. Podvrtnutie čepele

Vyjadruje veľkosť dotykovej plochy čepele. Poznáme tri druhy – uzavretá, mierna otvorená. Pre lepšie vysvetlenie si všimnime obrázok nižšie. Pri uzavretej čepeli takmer nevidíme prednú stranu čepele pri pohľade zdola. Pri otvorenej čepeli je naopak predok čepele jasne badateľný s miernym zakrútením čepele, ktorá vytvára väčšiu plochu. Dôležité je zapamätať si, že čím vyššia dotyková plocha je, tým ľahšie puk zdvihnete z ľadu.

stiahnuť6

Každý z týchto faktorov má svoje pre a proti, odvíjajúc sa od postu, ktorý na ľade zastávate. Pre obrancov, ktorí často strieľajú nízko letiace a tvrdé strely, ale zároveň potrebujú presne rozohrať hru, je odporúčané zvoliť typ ohybu v strede, prípadne na špičke. Čo sa sklonu týka, nič nepokazíte výberom uzavretej, prípadne mierne otvorenej čepele.

Ak ste útočník, je pravdepodobné, že budete často využívať streľbu zápästím. Orientujte sa preto na čepele s ohybom v strede alebo pri špičke. Na poste útočníka vám dokonale sadne otvorené alebo zatvorené podvrtnutie čepele.

Treba zdôrazniť, že samotný výber záleží hlavne od osobných preferencií hráča. Nebojte sa experimentovať pri hľadaní zahnutia, ktoré vám sadne najlepšie. V článku Zahnutie hokejok sme pre vás pripravili kompletný zoznam zahnutí súčanosti s komentárom od hokejistov.

Pre tých ktorí hľadajú “univerzálne” zahnutie, vyskúšajte tzv. Joe Sakic zahnutie. Firma Bauer ho označuje ako P92 alebo P29 u CCM. Je v súčasnej dobe najpoužívanejšie zahnutie na svete. Nie je nijak extra vyhnuté ani podvrtnuté, navyše je veľmi univerzálne a používané útočníkmi aj obrancami.

Určenie sklonu hokejky

Sklon hokejky (voči ľadu) je faktor, ktorý väčšina hokejistov prehliada, neuvedomujúc si jeho dôležitosť. Dôvodom je predovšetkým to, že väčšina zahnutí má už predom stanovený sklon. Keď stojíte na korčuliach, vaša výška prakticky určuje sklon. Ktorý sklon je však pre vás najlepší a pomôže povzniesť vašu hru na vyššiu úroveň?

Ako sme už prezradili, sklon hokejky je vyjadrený ako uhol, ktorý zviera čepel spolu s palicou (shaft-om) s ohľadom na ľadovú plochu. Podstatné je, aby spodná časť čepele bola zarovno s ľadom pri korčulovaní berúc do úvahy výšku hráča a jeho štýl korčuľovania.

stiahnuť7

Pre vysokých hráčov a takých, ktorí radi korčulujú vzpriamene, odporúčame vyšší sklon. Naopak, nižší sklon je vhodný pre vzrastovo menších korčuliarov, prípadne takých, ktorí radi korčulujú naklonení vpred.

Najľahší spôsob, ako zistiť, či hokejka, ktorú používate má správny sklon, je skontrolovať opotrebovanie hokejovej pásky. Ak je páska viacej zodratá pri päte čepele, skúste vyšší sklon hokejky. Ak badáte predratie pásky v oblasti špičky, odporúčame zvoliť nižší sklon.

Bod ohybu (kick point)

Bod ohybu môžeme definovať ako ten bod hokejky, ktorý sa pri strele najviac prehne. Pri tomto prehnutí vzniká energia, ktorá uvádza puk do pohybu.

stiahnuť8

Zo všetkých spomínaných faktorov najviac súvisí s tvrdosťou hokejky a teda mimoriadne ovplyvňuje váš štýl hry. Je preto nesmierne dôležité, zvoliť si hokejku s primeraným kick pointom. Poznáme tri typy: nízky bod ohybu, stredný a vysoký, pričom každý z nich je určený pre rôzny typ hráča.

  1. Nízky ohyb

Je ako stvorený pre hráčov, ktorí radi strieľajú svižné strely zápästím alebo príklepom. Ako už názov napovedá, hokejka je napružená a následne puk vymrštený v nízkej, teda spodnej oblasti samotnej palice. Tento druh ohybu najčastejšie badáme v radoch útočníkov. Nehľadajte za tým žiadne pravidlo, skôr preferencie a predklady na hru na danom poste, keďže tento ohyb je veľmi vhodný pre strely v tesnej a blízkej vzdialenosti od bránky.

2. Stredný ohyb

Inak nazývaný aj duálny kick point je vhodný predovšetkým pre hráčov, ktorí obľubujú prudké, tvrdé strely s väčším náprahom. Ohyb pri strele je v strednej časti, respektíve, sa mení a teda vie sa prispôsobiť hráčovi v závislosti od úchopu hokejky. Hokejky s týmto ohybom sú teda perfektné najmä na streľbu z väčších vzdialeností.

3. Vysoký ohyb

Bod ohnutia je v hornej časti, to znamená, že pre prenos energie funguje ako v prípade luku. Tento ohyb budú voliť najmä obrancovia, ktorí radi strieľajú náprahom od modrej. Všeobecne sa dá konštatovať, že ak radi pálite plnou silou, na veľké vzdialenosti, tento ohyb si zamilujete. Pri náprahu však strácate cenné sekundy, preto tieto hokejky nie sú úplné efektívne na strely v blízkosti bránky.

Akýkoľvek kick point používate, nezabudnite na to, že pri spílení alebo predĺžení hokejky nádstavcom sa automaticky mení aj kick point. Neplatí to v prípade hokejok s nízkym kick pointom alebo takých, kde je kick point univerzálny.

Povrchová úprava hokejky (grip)

Väčšina výrobcov ponúkala dva typy vyhotovenia povrchovej úpravy hokejovej palice. Prvý typ je označovaný ako grip-ový a druhý bez gripu. Dnes už hokejky bez gripu takmer nezoženiete.

Pri úprave s gripom je povrch hokejky potiahnutý protiklzovým “filmom”, ktorý mierne lepí a teda optimalizuje kontrolu hráča nad hokejkou. Niektorí hráči sa však na takúto upravu “sťažujú“, keďže práca s hokejkou (konkrétne pohyb spodnej ruky hráča) je náročnejšia. Nehrozí vám však vyšmyknutie hokejky z rúk a teda zníženie sily výstrelu.

Pri hokejkách bez gripu je posúvanie ruky po palici ľahšie, no daňou za tento „komfort“ bude riziko vyšmyknutia, či sklz ruky v najnevhodnejší moment. Inak povedané, nebudete schopní vypáliť poriadnu pecku ak si nedáte pozor. Grip si môžte dokúpiť aj samostatne. Zlepšenie gripu znamená lepšia kontrola nad pukom a lepší cit. Môžme buďto použiť gripovú pásku alebo špecializovaný produkt akým je napríklad koncovka Buttendz.

Typ gripu sa líši od výrobcu k výrobcovi, preto je dobré si hokejku ohmatať a vyskúšať pri hre, aby ste zistili, čo vám sedí a čo nie.

V zásade existujú dva typy gripu, a síce : lepivý a textúrovaný. Na obrázku nižšie vidíme práve typ s jemnou, vystupujúcou textúrou.

stiahnuť9

Nedá sa všeobecne konštatovať, ktorá úprava je vhodnejšia, jednoducho si treba vybrať tak, aby sa vám hralo pohodlne bez prekážok.

Stanovte si konečnú cenu

Na začiatku si stanovte, koľko peňazí chcete alebo môžete minúť. Pri hokejkách CCM alebo Bauer máte na výber z viacerých cenových úrovní. Spravidla cena stúpa v závislosti od kvality výrobku. Určte si cenu ktorú hodláte utratiť a váš výber a rozhodovanie bude pre vás jednoduchšie.

Začiatočníci si vystačia so sumou približne 60 až 80 €(drevené hokejky, nízke rady kompozitových hokejok). Ak chcete brať hokej vážne, investíciou do lepšej hokejky nič nepokazíte. Pripravte si zhruba 120 euro. Profesionálne modely s najrôznejšími technologickými vychytávkami a nízkou hmotnosťou vás vyjdu v priemere na 270 € a viac

Akýkoľvek rozpočet máte, vedzte že výberom hokejky od Bauer, CCM, Warrior prípadne Sherwood nešliapnete vedľa. 

Náš tip : Hokejky značky Bauer sú známe svojou trvácnosťou aj pri nešetrnom a hrubom zaobchádzaní. Radosť z hry vám zaručene spravia najmä modely stredných a vyšších tried.

Často pýtané otázky :

  • Aká je štandardná dĺžka seniorskej hokejky? 

V priemere od 163 do 165 cm (celá dĺžka hokejky). Záleží od konkrétneho výrobcu. Hokejka sa dá vždy spíliť alebo predĺžiť pomocou nadstavca alebo existujú štandardne predĺžené hokejky ako je napr. CCM AS-V Pro.

  • Má tvrdšia hokejka dlhšiu životnosť ako mäkšia ?

Tvdosť nemá na životnosť vplyv. Záleží len na výrobnom materiále. Ten určuje trvácnosť v zmysle zachovania vlastností hokejky (napruženie, prenos energie).

  • Sú seniorské hokejky vhodné pre juniorov a dorast a naopak ?

V krátkosti, nie. Majú vyššiu tvrdosť aj celkovo iné rozmery, teda dĺžku a hrúbku. Občas vidíme dospelých hráčov (najmä tých vzrastovo nižších) hrať s intermediate hokejkami. Je to osobná voľba, niekomu jednoducho vyhovuje užší shaft a nižší flex.

  • Aký je rozdiel medzi 300 € a 80 € hokejkou ?
Najväčší rozdiel je hlavne v kvalite použitého materiálu. Drahšia hokejka si zachová dlhšie svoje vlastnosti (pružnosť, zachovanie flexu) lacnejšia rýchlejšie zmäkne či už v shafte alebo čepeli. Veľa ľudí si myslí že čím je hokejka drahšia tým viac vydrží (nezlomí sa), nie je to tak. Samozrejme že hokejky z lepšieho materiálu pružia lepšie ale zlomiť ich môžete aj po prvej strele rovnako ako lacné hokejky. Záleží od štýlu hry (obsekávanie, zachytávanie striel, sila a váha vs správny výber flexu).
  • Akú hokejku vybrať na hokejbal?

Sústreďte sa najmä na odolnosť. Hokejbalové hokejky budú vystavované náročným vonkajším podmienkam takže je dôležité aby vydržali. Na túto úlohu sa dokonale hodia klasické drevené alebo kompozitné hokejky nižších cenových hladín ktoré často krát znesú aj drsnejšie zaobchádzanie oproti top modelom. Je to preto, že majú "viac materiálu" a teda nezlomia sa tak rýchlo ako top modely kde sa výrobca snaží ušetriť každý gram kvôli výkonu.

 

V článku  sme si ukázali, ako správne vybrať hokejku, ktorá spolu s korčulami tvorí základ výbavy každého hokejistu. Preto sme pre vás v nasledujúcom článku pripravili praktické tipy ako vybrať vhodné korčule.