Prečo sa hokejky (skutočne) lámu ?

Každá moderná kompozitná hokejka sa posudzuje a klasifikuje podľa viacerých rôznych faktorov - medzi najzákladnejšie patria flex (tvrdosť), zakrivenie čepele a bod ohybu (kick point). Tieto faktory umožňujú, aby boli hokejky výkonnejšie ako kedykoľvek predtým, zároveň sú však náchylnejšie na zlomenie.

Keby sme sa preniesli naspäť do minulosti, na ľade dominovali hlavne drevené a hliníkové hokejky. Tie boli svojho času veľmi odolné ale za to veľmi ťažké. Wayne Gretzky by vedel rozprávať. Neposkytovali výkon ktorý by očakával dnešný hokejista.

Kompozitné hokejky tieto výkonnostné nevýhody odstránili, ale to zároveň znamená, že sa to muselo odraziť na ich trvácnosti. Alebo nie?

V tomto článku si načrtneme niečo o samotnom flexe hokejky ktorý má veľký vplyv na to ako dlho hokejka vydrží. Rozoberieme tiež ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k predčasnému zlomeniu hokejky. Povieme si viac o a niektorých “stratégiách”, ktoré môžete vyskúšať, aby ste sa zlomeniu vyhli. Najmä takému, ktorému ste mohli predísť.

hokejista_sediaci_na_lavicke_drziac_hokejku_bauer_nexus_sync

Flex hokejky

Flex, alebo ak chcete, tvrdosť hokejky je vyjadrený číselne. Jeho hodnotu môžeme nájsť na shafte hokejky. Definuje to, ako veľmi sa hokejka ohýba pri streľbe. Možno viete, že vám najviac vyhovuje flex 75 či 85, ale nie každý vie, čo toto číslo vlastne znamená.

V latinčine slovo “libra” vlastne znamená hmotnosť. Flex sa uvádza práve v librách a je definovaný nasledovne:  koľko libier hmotnosti treba na to, aby sa hokejka ohla o jeden palec z neutrálnej polohy. V praxi teda, hokejka ktorá má flex 75 by sa teoreticky mala ohnúť o jeden palec, ak na ňu pôsobí sila 75 libier. 

My však používame metrickú sústavu a pre lepšie pochopenie by to vyzeralo nasledovne. Ak by mala hokejka flex 75, položili by sme ju horizontálne, pričom na krajoch by bola podopretá, potrebovali by sme závažie o hmotnosti 34 kg aby sa ohla smerom dole o 2,54 cm. 

hokejista_striela_s_hokejkou

V dokonalom svete by to tak bolo vždy - bohužiaľ, veci ako materiály hokejok, šarža, z ktorej bola hokejka vyrobená, a vlastná definícia ohybu výrobcu môžu ohyb trochu zmeniť v porovnaní s údajom na štítku hokejky. Pred kúpou je dôležité si hokejku najprv trochu ohmatať a napružiť aby ste zistili či je vám flex pohodlný alebo je hokejka príliš mäkká či naopak nepohodlne tvrdá. 

V prípade detí a mladších hráčov je dobré pri určovaní vhodného flex-u určiť flex tak, že vydelíte ich telesnú hmotnosť dvoma. Napríklad dieťa s váhou 20 kg by malo mať flex hokejky približne 10. Ak vaša ratolesť váži 40 kilogramov, dobre mu padne hokejka s flexom 20. Starší hráči možno budú musieť dodatočne zvážiť svoj štýl hry a to, akú váhu pri streľbe na hokejku kladú a prispôsobiť tomu flex.

Nedávna analýza flexu hokejok ukázala, že nižší flex môže byť v skutočnosti výkonnejší ako vyšší. Mnohí profesionálni hráči dnes používajú oveľa nižší flex ako kedysi, aby maximalizovali svoj strelecký potenciál. Nižší flex však so sebou prináša aj vyššie riziko zlomenia hokejky. Pri zisťovaní, aký flex je pre vás najlepší, si teda v ideálnom prípade budete chcieť vybrať najnižší flex, ktorý sa pri vašej hmotnosti a štýle streľby neláme.

"Nebezpečná zóna"

Hokejky sú určené na to, aby vydržali takú silu, ktorá ich ohne o spomínaný jeden palec (2,54 cm) z pôvodnej polohy. Po prekročení tejto hranice sa však palice môžu dostať do "nebezpečnej zóny", v ktorej sú čoraz náchylnejšie na poškodenie.

hokejka_v_satni

Neustále používanie spôsobuje, že materiál hokejky sa zmršťuje a tvrdne. Hromadenie takýchto mikroskopických poškodení vytvára kritickú hranicu, kedy je hokejka čoraz náchylnejšia na zlomenie. Nemusí sa zlomiť hneď po poškodení, no postupným používaním sa hokejka dostáva do nebezpečnej zóny oslabovaním materiálu.

Hokejky sú čoraz odolnejšie, pretože výrobcovia zlepšujú ich materiály. Sú však vyslovene určené na ohýbanie a nakoniec sa môžu zlomiť. Lámu sa a robia to často, o to viac, ak sa hokejka nedokáže prispôsobiť sile, ktorú do nich vkladáte.

Faktory, ktoré môžu ovplyvniť zlomenie hokejky

Únava materiálu

Materiály použité na výrobu kompozitných hokejok zohrávajú významnú úlohu pri ich trvanlivosti. Rôzne zmesi a výplety karbónových vlákien ponúkajú kombináciu pevnosti a pružnosti, pričom tuhosť a výkonnosť hokejok sa zvyšuje s rastúcou cenou.

Časom však môže dôjsť k únave týchto materiálov v dôsledku opakovaného namáhania a nárazov. V skutočnosti sa hokejka hneď po prvom výstrele začne vnútorne poškodzovať. Opakované používanie môže nakoniec viesť k prasklinám alebo zlomeninám - a to aj u tých najlepších hokejok. V dôsledku toho majú aj najkvalitnejšie hokejky obmedzenú životnosť.

hrac_drziaci_hokejku_true_hazardous

Hokejky najvyššej a druhej cenovej kategórie budú navrhnuté s modernejšími uhlíkovými vláknami a kompozitnými materiálmi, vďaka čomu sú odolnejšie a lepšie odolávajú poškodeniu ako hokejky nižšej triedy. 

Tu je nutné podotknúť, že podľa našich skúseností, druhé najvyššie modely hokejok vydržia viac ako top modely. Je to preto, že majú “viac materiálu” hoci výmenou za to, že sú mierne ťažšie. 

Streľba a nesprávne používanie hokejky

Ako už bolo spomenuté, každý náraz postupne opotrebováva hokejku, či už ju používate na streľbu, prihrávky, či súboje na hracej ploche. Používanie hokejky mimo jej určeného účelu ju tiež môže rýchlejšie opotrebovať; hoci je to úžasný nástroj na súboje, technicky je určená len na streľbu.

Činnosti ako agresívne sekanie, tvrdá fyzická hra alebo nárazy do mantinelov môžu vyvíjať neprimeraný tlak na špecifické oblasti, čím sa urýchľuje proces degradácie a zvyšuje sa riziko predčasného zlomenia.

To však neznamená, že streľba nespôsobuje veľké škody - opakované používanie hokejky na tvrdé strely s príklepom alebo nadmerné strieľanie môže tiež oslabiť odolnosť vašej hokejky.

hrac_strielaju_na_branu

Výrobné chyby

Napriek prísnym opatreniam na kontrolu kvality zostáva realitou, že počas výrobného procesu hokejky sa občas môžu vyskytnúť chyby. Tieto vady nemusia byť pri kúpe viditeľné, ale môžu výrazne narušiť štrukturálnu celistvosť hokejky, čím sa zvýši jej náchylnosť na zlomenie.

Výrobné chyby môžu byť rôzne, od nepostrehnuteľných materiálových nezrovnalostí až po štrukturálne nedostatky, ktoré ohrozujú trvanlivosť hokejky. Tieto anomálie oslabujú jadro hokejky a uľahčujú jej zlomenie uprostred používania.

Hoci sa výrobcovia snažia o dokonalosť, výrobné vady, ako sú vzduchové bubliny, nepravideľnosti materiálu alebo problémy s laminovaním, sa môžu vyskytnúť a neúmyselne ohroziť celkovú pevnosť hokejky. Ide však skôr o výnimky.

Dizajn hokejky a namáhané body

Niektoré konštrukcie hokejok môžu byť náchylnejšie na zlomenie. Hokejky navrhnuté s nízkym bodom ohybu bývajú náchylnejšie na zlomenie v mieste kde sa hokejka ohýba. Je to preto, lebo pri ohybe je viac napätia sústredeného na menšiu oblasť v blízkosti pätky a takáto “energia” môže spôsobiť zlomeniny.

Ak sústredené napätie prekročí odolnosť hokejky, môže to viesť k jej zlomeniu. Keďže sa hokejky s nízkym kick pointom aj ľahšie ohýbajú, môžu skôr dosiahnuť bod zlomu, najmä pri tvrdých strelách.

hokejka nizky kick point

Hokejky s vysokým a stredným kick pointom sú navrhnuté tak, aby sa ohýbali bližšie k stredu alebo vyššie na shafte. Energia v tejto oblasti je rozložená rovnomernejšie, čo znamená menšiu pravdepodobnosť zlomenia a menšie vnútorné poškodenie pri strele. Hokejky s vysokým kick pointom ohybu sa spravidla tiež lámu ťažšie.

Hokejky s tenšou a pružnejšou geometriou bližšie k čepeli resp. pätke hokejky môžu byť viac náchylnejšie na zlomenie. Na druhej strane palice s pevnejšou štruktúrou v blízkosti pätky by mali vo všeobecnosti vydržať viac úderov pred zlomením. Budú však tvrdšie a pomalšie pri vystrelení puku.

Ako docieliť aby sa hokejka nezlomila tak rýchlo ?

Zvýšenie flexu

Môže trvať nejaký čas, kým si na to zvyknete, ale voľba vyššieho flexu môže výrazne ovplyvniť odolnosť hokejky. Najmä u silových hráčov u ktorých je vyšší predpoklad na zlomenie hokejky.

Ako sme už naznačili - výber hokejky s vyšším flexom ju spraví tuhšou, čím sa znižuje jej ohýbanie počas úderov alebo pod tlakom. Toto pevnejšie zloženie zvyšuje jej schopnosť odolávať nárazom s pukmi, mantinelmi alebo protihráčmi a zároveň znižuje náchylnosť hokejky na nadmerné ohýbanie.

Predstavte si, že by Zdeno Chára používal hokejku s nízkym flexom. Zlomil by ju raz-dva.

V konečnom dôsledku ide o to, aby ste si našli ten správny bod flexie, ktorý bude v súlade s vašou hrou a zároveň minimalizuje riziko zlomenia.

vyber_hokejky_podla_flex

Hráčom, ktorí sa často stretávajú so zlomením hokejky, môže prospieť experimentovanie s hokejkou s mierne vyšším flexom, pričom sa snažia neobetovať svoju techniku streľby.

Naopak, ak tuhšia hokejka ovplyvňuje presnosť strely alebo výkon, vhodným prostriedkom na dosiahnutie rovnováhy medzi odolnosťou a výkonom môže byť aj nižší flex.

Úprava techniky streľby

Niekedy sa zlomenie hokejky netýka len samotnej hokejky, ale môže byť ovplyvnené aj technikou streľby hráča. Zdokonalenie techniky streľby môže zmierniť nadmerné zaťaženie hokejky a znížiť pravdepodobnosť jej zlomenia.

Hráči so sklonmi k príliš veľkej sile pri strelách alebo nesprávnemu pôsobeniu sily na hokejku nevedomky vystavujú hokejku nadmernému zaťaženiu. Vyváženie sily a techniky pri strelách môže byť kľúčové pri znižovaní namáhania hokejky, čím sa predĺži jej životnosť.

Je dokázané, že správnym “zaťažením” hokejky o ľad sa výrazne zvýši sila, ktorú viete preniesť na vystrelenie puku, namiesto toho, aby ste puk priamo zasiahli. Ak teda máte správnu techniku, viete puk vystreliť svižnejšie a zároveň tak šetríte svoju hokejku.

technika_strielania_puku

Nácvik správnych techník, ako je zabezpečenie vyváženého presunu hmotnosti alebo využívanie pohybu tela na generovanie sily namiesto spoliehania sa výlučne na hokejku môže rovnomernejšie rozložiť sily vyvíjané na hokejku. Tým sa znížia lokálne stresové body, ktoré prispievajú k jej zlomeniu. Ak si nie ste istí, ako by ste mali zmeniť svoju techniku, je dobré obrátiť sa na trénera alebo iného odborníka.

Oblepenie hokejky

Oblepenie hokejky páskou sa môže zdať ako drobnosť, ktorá sa viac zameriava na povrch a kozmetiku hokejky, ale kvalitná páska na rukoväti aj čepeli môže urobiť zázraky pre životnosť vašej hokejky.

Čepeľ hokejky, ktorá je pri hraní vystavená častému kontaktu s pukom, je obzvlášť náchylná na odreniny a poškodenie. Rovnako ako sa môže nadmerným používaním alebo silou oslabiť hokejka, môže sa používaním oslabiť aj čepeľ. Páska dokáže absorbovať časť nárazu, čím sa minimalizuje priamy vplyv na poškodenie štruktúry hokejky.

oblepenie_cepele_hokejky_paskou

Je dôležité nájsť dobrú rovnováhu medzi množstvom použitej pásky a výkonom; niektorí ľudia uprednostňujú pocit z menšieho množstva pásky, zatiaľ čo iným môže vyhovovať viac. Ak má však vaša čepeľ tendenciu často odlamovať, možno by bolo dobré zvýšiť množstvo pásky, ktorú v tejto oblasti používate.

Okrem čepele môžete tiež oblepiť taktiež samotnú rukoväť hokejky. Extra vrstva ochrany proti poškodeniu odreninami a drobnými škrabancami vie zároveň poskytnúť dodatočný grip. 

oblepenie_shaftu_hokejky_paskou

Dôležitá je aj pravidelná kontrola a opätovné prelepenie hokejky vždy ak je to potrebné. Keď sa páska opotrebuje alebo sa začne odlepovať, stráca svoju ochrannú účinnosť. Dbajte na to, aby ste pásku z čepele aj rukoväte z času na čas vymenili. Je to lacná záležitosť oproti zlomeniu hokejky.

Čo si z toho odniesť?

Uvedomenie si dôvodov, prečo sa hokejky môžu zlomiť, je jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť zlomeniu tej vašej.

Hodnota ohybu udáva, aká váha v librách ohne hokejku o jeden palec. Je dôležité nájsť flex, ktorý maximalizuje váš strelecký potenciál bez toho, aby bola ohrozená životnosť hokejky.

Hokejky vydržia veľa, ale majú svoje limity. Neustále používanie spôsobuje degradáciu materiálu hokejky, čím vznikajú mikro-poškodenia, ktoré oslabujú štruktúru. Častým používaním sa nakoniec hokejka dostane do "nebezpečnej zóny", kde sa stáva náchylnejšou na zlomenie.

Hokejky s nízkym bodom ohybu alebo tenkými či pružnými geometriami v blízkosti čepele sú náchylnejšie na zlomenie v dôsledku koncentrovaných oblastí napätia. Hokejky s vyšším bodom ohybu rovnomernejšie rozkladajú energiu, čím znižujú riziko zlomenia.

Únava materiálu, nesprávne používanie, výrobné chyby a konštrukcia hokejky prispievajú k zlomeniu. Opakované namáhanie a nárazy spôsobené agresívnou hrou alebo používaním hokejky neúmyselným spôsobom môžu túto degradáciu urýchliť.

Pochopenie týchto faktorov môže hráčom pomôcť robiť informované rozhodnutia o výbere hokejky, starostlivosti o ňu a potenciálne znížiť riziko predčasného zlomenia. Ak si stále nie ste istí, vždy sa môžete poradiť s trénerom alebo odborným personálom v hokejovom obchode.