Naučíme vás, ako dokonale oblepiť hokejku páskou

Pre niekoho je olepenie hokejky skôr povinnou jazdou, pre iných “posvätným rituálom“ s dôrazom na presnosť. Nezáležiac na tom, akým spôsobom hokejku oblepujete, pripravili sme pre vás všeobecné tipy a zásady, vďaka ktorým páska dlhšie vydrží. Jednak predĺžite životnosť samotnej hokejky, ako aj zvýšite cit pri hre s pukom.

Aj keď je páskovanie hokejky individuálnou záležitosťou, výsledok by mal zlepšiť vašu hru najmä čo sa týka celkového pohodlia a kontroly puku. V podstate neexistuje dobrý alebo zlý spôsob, ide skôr o to, čo konkrétny hráč uprednostňuje v zmysle praktickosti a komfortu pri hre.

Pokiaľ ide o frekvenciu páskovania, je to opäť individuálne. Niektorí páskujú zásadne nanovo pred každým zápasom či tréningom, dokonca pred každou tretinou, iní čakajú, kým sa páska úplne prederie. Odporúčame však zvyknúť si na určitý “štýl” alebo “techniku”, aby bol váš výkon konzistentný. Poďme sa do toho pustiť...

Čo budeme potrebovať

  • Hokejová páska - najpoužívanejšia farba aj medzi profesionálnymi hokejistami je biela. Tá poskytuje hráčovi lepší prehľad v súvislosti s pozíciou puku na čepeli. Pri čiernej páske vie zase útočník puk “schovať” na čepeli hokejke a prekvapiť tak brankára najmä pri streľbe z blízka. Čo sa značky týka, najviac sa nám osvedčila páska Howies, ktorú taktiež používajú hráči v NHL. Ocenienie najkvalitnejšia hokejová páska na svete si vyslúžila najmä vďaka hustej tkanine a silnému lepidlu. Nešlapnete vedľa ani s Renfrew, či inými populárnymi značkami.
  • Nožničky – v prípade, že sa páska ťažko trhá, budú dobrým pomocníkom. Prsty a zuby vedia taktiež poslúžiť v prípade núdze. Zídu sa vám tiež ak oblepujete celú špičku čepele a vyžadujete hladké, rovné zakončenie. 
  • Gripová páska - ak nevlastníte hokejku s povrchovou úpravou zlepšujúcou grip v oblasti hornej, kontrolnej ruky, odporúčame omotať vrchnú časť hokejky a zvýšiť tak priľnavosť. Hokejka nebude mať tendenciu vyšmyknúť sa vám v tej najnevhodnejšej chvíli.
  • Vosk na pásku – zníži tvorbu nežiaduceho snehu a ľadu na čepeli. Páska vydrží dlhšie a zachová si svoje vlastnosti. Navyše, puk bude lepšie sedieť na hokejke.

Príprava na majstrovské dielo

Ak je hokejka nová, odstránime všetky fólie, obaly a nálepky. V prípade používanej hokejky je dôležité odstrániť zbytky pásky a lepidla z predchádzajúcich omotávok páskou.

Náš tip: pre rýchle a dôkladné odstránenie prebytkov, skúste spodok čepele pošúchať po gumenej podlahe v šatni. Nečistoty by sa mali “nabaliť” a následne ich pohodlne odstránite.

e5cdeb35786f6a-odstranenie-starej-hokejovej-pasky

Vyvarujte sa taktiež nasledujúcim prešľapom. Vyzerajú ako samozrejmosť, no vždy sa nájde niekto, kto dokáže prekvapiť.

  • Používajte zásadne len pásku určenú na hokej. Znie to ako samozrejmosť, no tento počin hovorí za všetko.
  • Pri omotávaní shaftu (palice) páskou olepujeme len miesto v oblasti nižšie položenej ruky. Určite sa vyhnite olepovaniu celej plochy shaftu. Ak áno, tak to urobte ako na obrázku dole, ale to je skôr zvyk pre hráčov, ktorí nepreferujú povrchovú lepivú úpravu (grip). 
  • Pri olepovaní čepele sa snažte dodržať rovnaké rozostupy medzi jednotlivými omotávkami.
  • Pásku vždy olepujeme na čistú plochu čepele. Nebuďte lenivý, odlepte zbytky predchádzajúcej pásky a nikdy nenanášajte pásku na už omotanú čepeľ, len tým zvyšujete hmotnosť hokejky. 

Začneme od horného konca

Horná časť zriedkakedy vyžaduje úpravy. To platí, ak oblepenie vrchnej časti neodflákneme prvýkrát. Ak vezmeme do úvahy, že ruka položená vyššie je tzv. kontrolná ruka a teda tá, ktorou miešame puk a vykonávame “stickhandling”, je ľahké pochopiť, že koniec hokejky musí byť oblepený dokonale. Čo sa týka materiálu samotnej pásky, veľmi dobre nám tento účel poslúži tkaninová, prípadne gripová páska. Dĺžka, hrúbka či dizajn je druhoradou záležitosťou. Dajte hlavne na osobný komfort a pohodlie pri hre. Najbežnejším prevedením oblepenia hornej časti je klasické ukončenie s použitím gripovej pásky, viď obrázok nižšie.

k5cdeb49a43a2e-obalenie-hokejky-gripovou-paskou

Zvládne ho každý, jednoducho omotajte shaft hokejky na úplnom konci niekoľkými vrstvami klasickej tkaninovej pásky (podľa vami preferovanej hrúbky), aby ste vytvorili tzv. uzol. Následne veďte pásku smerom nadol, podľa dĺžky, ktorú preferujete. 1 až 2 vrstvy pásky bohate postačia.

Ak chcete zvýšiť grip (priľnavosť), postupujeme rovnako. Na spodnú vrstvu klasickej pásky nalepíme tú gripovú, začínajúc zhora smerom nadol. Pre dokonalé ukončenie, omotáme klasickou páskou dolný koniec. Dosiahneme to, že sa nám gripová páska počas hry samovoľne nerozmotá.

V zásade je jedno, či začnete pásku omotávať zhora na dol alebo opačne. Odporúčame však začať práve zhora a ukončiť túto procedúru v nižšej časti. Je to preto, že vaša kontrolná, horná ruka, sa sústavne otiera o horný koniec a teda je vyššia šanca, že sa páska časom rozmotá.

Aby sa vám ruka šmýkala čo najmenej, okrem olepenia páskou môžme tiež v hornej časti vytvoriť grip pomocou “zrolovanej pásky”. Túto metódu používa napríklad aj samotný Sidney Crosby.

x5cdeb4ea3950b-sidney-crosby-oblepenie-konca-hokejky

Postup je nasledovný: upevnite jeden koniec pásky, následne odmotajte dostatočne dlhý kus pásky, ktorý zakrútite a vytvoríte tak súvislý “povraz,” ktorý následne omotáte okolo konca hokejky.

95cdeb51873436-vytvorenie-gripu-pomocou-pasky-horny-koniec

Opäť postupujeme zhora na dol. Medzery voľte ľubovolne, avšak dbajte na to, aby boli rozostupy približne rovnaké a teda držanie hokejky príjemné pri hre. Fantázii sa medze nekladú.

p5cdeb55967271-oblepenie-konca-hokejky-paskou

Pokračujeme shaftom

Väčšina dnes vyrábaných hokejok existuje v dvoch “vyhotoveniach” čo sa shaftu týka. A síce, buďto s gripom alebo bez gripovej úpravy. Preto pridávanie gripu po kúpe hokejky nie je až tak rozšírené. Ak by ste si však takýto grip chceli svojpomocne urobiť, stačí, ak vezmete klasickú pásku na hokej (niektorí preferujú pásku o polovičnej šírke) a jednoducho páskou omotáte časť shaftu, kde daný grip vyžadujete. Takúto úpravu vykonávajte s rozumom, t.j. postačí 1 vrstva pásky s miernymi rozostupmi. Vyvarujte sa viacerým vrstvám kvôli zvýšenej hmotnosti.

u5cdeb58387be4-grip-shaft-hokejky

Ďalší účinný, aj keď iba dočasný spôsob ako podomácky vytvoriť na hokejke grip je nasledovný: Vezmite pásku a omotajte ju lepivou časťou navon okolo nástavca na hokejku prípadne kusu drievka. Následne potom párkrát prejdite drievkom po hokejke tak, ako Patrick Kane na obrázku dole.

k5cdeb8472ccf0-vytvorenie-gripu-po-domacky

Lep týmto spôsobom prenesiete na shaft a vznikne nám náhrada gripu. Treba si dať pozor na to, aby vrstva lepidla nebola prehnaná a rukavica sa vám pri hre nelepila príliš.

Čepeľ nakoniec

100 ľudí, 100 chutí. Nezáležiac ako páskujete čepeľ, isté zásady by sme mali dodržiavať:

  • Dodržujte rovnomerné medzery pri omotávaní.
  • Používajte len hokejovú pásku.
  • Neolepujte čepeľ podobne ako hráči inline hokeju, pokiaľ neplánujete hokejku používať mimo ľadu.
  • Po olepení shaftu nepokračujte súvisle dole, smerom na čepeľ.

V zásade rozoznávame 4 základné spôsoby olepovania čepele.

  1. Od pätky k špičke (alebo naopak).
  2. Zakrytá špička.
  3. Dva pásy.
  4. Na ľade a mimo neho.

V konečnom dôsledku sa nedá povedať, ktorý spôsob je najlepší, dajte hlavne na komfort pri hre a pocity pri práci s pukom. Poďme si  jednotlivé metódy vysvetliť detailnejšie.

1. Od päty k špičke

Niektorí hokejisti tvrdia, že smer olepovania čepele (špička-päta vs päta-špička) môže zlepšiť kontrolu nad pukom. Úprime, nie sme žiadny fyzici, no z praxe vieme potvrdiť, že ak nejaký rozdiel badať, je veľmi minimálny až zanedbateľný. Naša rada preto znie: používajte spôsob, ktorý vám vyhovuje a na ktorý ste zvyknutí. Ide len o to, aby vám samotný proces bol “pohodlný” a tým pádom aj výsledok bude precíznejší.

25cdeb891ab5f4-oblepenie-hokejky-od-paty-k-spicke

2. Zakrytá špička

Mnohí hokejisti, ako napríklad aj samotný velikán Ovechkin, preferujú vzhľad a pocit úplne olepenej špičky čepele. Buď môžeme použiť nožnice alebo jednoducho postupovať podľa návodu nižšie. Ak ste sa rozhodli pre nožnice, najprv olepte čepeľ tak, ako ste zvyknutý. Keď sa dostanete až ku špičke, obaľte ju vytvárajúc pomyselný štvorec, aby ste mohli zlepiť dokopy zvyšnú pásku, ktorá nebude na čepeli. Vytvoríte tak vlastne “uzáver“ z pásky na špičke. Potom už len vezmete nožnice a zvyšky pásky odstrihnete tak ako na obrázku nižšie.

c5cdeb9140fcac-oblepenie-hokejky-pomocou-noznic

Ak nepoužívate nožnice, použijeme nasledovný postup: umiestnite prúžok pásky pozdĺž čepele ako na obrázku nižšie a následne pokračujte v olepovaní čepele, ako to bežne robíte. Snažte sa pásku ťahať smerom dole k ohybu čepele čo najsilnejšie, aby ste sa vyhli vzniku neželanému “zhlukovaniu“ pásky a teda tvorbe nerovností na čepeli.

 3. Dva pásy

Nie je tu veľmi, čo vysvetľovať. Stačí, ak urobíte 2 otočky páskou okolo čepele na vami vybranom mieste.v5cdeb97bed9f3-oblepenie-hokejky-paskou-bobby-orrPráve ste si olepili hokejku tak, ako to zvykla robiť robiť legenda hokejka – Bobby Orr. Pre bežné použitie je tento spôsob menej praktický, avšak minimálne vizuálne je veľmi pôsobivý. Dnes ho už ale takmer nevidieť.

4. Na ľade a mimo neho

Tento spôsob doporučujeme najmä hráčom, ktorí často striedajú ľad s iným povrchom, napríklad asfaltom. Princíp spočíva v tom, že spodnú časť čepele jednoducho neolepíte. Čepeľ tak bude menej drsná a celkové trenie sa zníží. Nezabudnite olepiť obe strany (forehand aj backhand) čepele. Ideálne bude, ak pásku nalepíte pozdĺžne, asi 1cm nad dolným okrajom čepele. Počet vrstiev je subjektívna záležitosť, no majte na mysli, že viac vrstiev rovná sa vyššia váha.

75cdeba2965fd3-ako-oblepit-hokejku-mimo-ladu

Posledné úpravy

Ak už máme hokejku oblepenú, ponúkajú sa nám rôzne možnosti, ako dotiahnuť túto “úlohu” do dokonalosti. Ide vlastne o to, aby nám páska vydržala čo najdlhšie a zároveň poskytovala čo najvyššiu lepivosť s ohľadom na puk. Nepriateľom je sneh a ľad, ktorý sa postupom času zbiera na čepeli. Sneh sa veľmi rýchlo stáva vodou a tú absorbuje práve hokejová páska. Páska sa veľmi rýchlo začne odliepať a pri kontakte s pukom ničiť. 

Aby sme tomu predišli, poznáme jednoduchý spôsob ako ošetriť čepeľ. Ideálne je použiť kvalitný vosk, ktorý v prvom rade zlepší grip a puk po použití vosku lepšie "sedí" na čepeli. Vďaka tomu, že vosk jemne lepí sa zlepšuje váš cit a kontrola nad pukom. Páska do seba nenasiakne vodu a preto oveľa dlhšie vydrží a nie je potreba ju tak často meniť. Neodporúčame použiť klasický vosk zo sviečky pretože nemá rovnaké vlastnosti.

Náš tip: Ak sa vám nechce strácať čas páskovaním ale chcete rovno vyraziť na ľad, skúste revolučnú pásku Rezztek. Tú stačí iba nalepiť na čepeľ hokejky a máte vystarané. 

s5cdeba5b011d0-vosk-na-cepel-hokejky

Ak by vás zaujímalo ako sa počas rokov vyvíjala hokejová páska ako taká, mrknite na náš článok Evolúcia hokejovej pásky.

Ak ste fanúšik pások Howies a iných hokejových doplnkov od tejto značky, prečítajte si článok Howies: Najkvalitnejšia hokejová páska na svete. A nielen to!