Čistenie Ozónom - Najúčinnejší spôsob čistenia a dezinfekcie hokejovej výstroje

Tak ako by nám nemalo byť ukradnuté brúsenie korčúľ, rovnako seriózne by sme mali brať aj starosť o výstroj z hľadiska hygieny a čistoty.

Všetci poznáme ten po-hokejový zápach výstroje, ktorý vám už neraz vykrútil nos alebo pošteklil svojim nevábnym zápachom nosné prepážky. Ako však proti nemu bojovať z dlhodobého hľadiska s cieľom úplne eliminovať zápachy tak, aby sa nevrátili?

Áno, deodoranty a spreje sú “záplatou” na páchnuce hokejové rukavice či zatuchnutú helmu. Neriešia však skutočnú príčinu a dôvod toho, prečo výstroj začne po čase nepekne “voňať”.

85dd319762f598-deodorant-hokejova-vystroj

Ako sme naznačili, zápach je len “vedľajším” produktom potu, ktorý ostáva na výstroji. Vlhké prostredie prepotenej a zle vysušenej hokejovej výstroje predstavuje pre baktérie ideálne miesto pre ich rast a množenie.

Zanedbaná výstroj sa tak vie ľahko stať terčom útoku baktérií, pričom časom môže dôjsť až k tvorbe plesní a snetí. Následne sa môžu objaviť nepríjemné vyrážky, či dokonca infekcie, ak má hráč otvorené rany.  Nehovoriac o tom, že dochádza k narušovaniu štruktúry vlákien a teda samotná výstroj sa znehodnocuje až priam rozpadá.

Keďže hokejovú výstroj výrobcovia prať neodporúčajú (odporúčame jedine prať ručne za vlažnej teploty, napríklad vo vani s použitím šetrného pracieho prášku), skúste miesto prania výstroj dezinfikovať ozónom.

Ozón je trojatómová molekula kyslíka, ktorá obsahuje väčšie množstvo energie ako samotný kyslík. Ak je ozón v ovzduší koncentrovaný, má silné oxidačné vlastnosti a je schopný dokonale dezinfikovať a deodorizovať zároveň. Dalo by sa to prirovnať k úderu blesku, kedy sa do ovzdušia uvoľní ozón a vzduch sa nám zdá byť čerstvejší, dýcha sa nám ľahšie.

Ozón je najsilnejšie dezinfekčné činidlo, ktoré sa prirodzene vyskytuje v prírode. Oproti chlóru je až 50krát účinnejší, nehovoriac o 1000-násobne vyššej účinnosti voči chlórovým chemickým prostriedkom. Výhody čistenia ozónom pochopili dávno aj hráči NHL a iných svetových sútažiach.

Percento úspešnosti likvidácie koncentrovaným ozónom je až 99,9%. Ozón dokáže v priebehu pár minút zlikvidovať nasledovné :

  • vírusy
  • baktérie
  • huby a plesne
  • hmyz, roztoče, blchy, vši,komáre, hlodavce, atď...

95dd30b34780b1-roztoc

Ak ste hádali, že "zvieratko" na obrázku vyššie je roztoč, mali ste pravdu. V prípade zájmu, uvádzame kompletný zoznam vírusov a pategénov, ktoré ozón zlikviduje.

Sila ozónu je natoľko vysoká, že dokáže dokonca odstrániť aj superbaktériu akou je napríklad MRSA (mersa), z kmeňu zlatého stafylokoka. Takáto baktéria je napríklad schopná odolávať hoci aj antibiotikám, no ozón ju spoľahlivo zlikviduje. Ozón je taktiež veľmi vhodným riešením pre alergikov, kedže je schopný preniknúť hlboko do pórov materiálov a všetkých miest.

Výhodou čistenia pomocou ozónu je jeho prenikavosť dovnútra hokejovej aj brankárskej výstroje. To znamená, že baktérie nielen na povrchu, ale aj vnútri budú zabité.

h5dd31a44f0394-cistenie-ozonom-bratislava

Ozón na rozdiel od parfumov a deodorantov zápach neprekrýva, ale trvalo ho odbúrava a odstraňuje. Práve takéto trvalé odstránenie má zmysel, keďže nedá šancu baktériám na ich návrat a reaktiváciu vplyvom nahromadených mikrobiálnych nánosov.

Samozrejme, postupom času je pot schopný opäť nasiaknuť do výstroje a dostaví sa neželaný zápach. Preto je nutné čistenie opakovať vždy, keď máte pocit, že je odór naspäť. Neexistuje pravidlo ako často výstroj ozónom čistiť, keďže to závisí od viacerých faktorov, ako napríklad frekvencia hrania, agresivita potu, starostlivosť o výstroj.

Ozón je ekologicky nezávadný, keďže sa jeho molekuly pomerne rýchlo rozpadnú späť na dve molekuly kyslíka. V závislosti od koncentrácie je to do cca 15 minút. To znamená, že ozónom ošetrenú výstroj viete prakticky hneď použiť na zápas či tréning.

Manipuláciu s ozónom však radšej nechajte na profesionálov. Ozón je plyn, ktorý vám vie pri neodbornej manipulácii spôsobiť zdraviu nebezpečné komplikácie najmä v oblasti pľúc.

Naše tipy ako byť zdravý a v pohode :

  • Po zápase vždy výstroj vyberte z tašky a položte na miesto s dostatočným odvetraním
  • Skúste použiť odvlhčovač pre rýchlejšie vysušenie
  • Ak používate sušičku, zvoľte vždy najšetrnejší program (aby výstroj vydržala)
  • Nepožičiavajte a nevymieňajte si s iným hráčom časti výstroje, hrozí prenos baktérií
  • Pre skladné a efektívne sušenie použite kompaktné sušiaky výstroje
  • Sušenie vonku na slnku = prírodné ozónové sušenie, i keď v slabej koncentrácií ale pomôže
  • Korčule vám vyschnú rýchlejšie, ak vyberiete vložky a dovnútra vložíte noviny, ktoré vysajú vlhkosť

 Podeľte sa s nami o vaše tipy, ako staráte o svoju výstroj!

Pre viac informácii k téme Čistenie Ozónom nás neváhajte kontaktovať pod článkom v diskusii, alebo priamo cez kontaktné údaje na našej stránke.