Šnúrky do korčúľ: malý detail, veľký rozdiel na ľade!

Nie je potrebné zdôrazňovať, že hokej je šport plný sily, agility a tak trošku aj prefíkanosti. K dokonalosti je potrebná súhra viacerých faktorov, nie len tvrdého tréningu a najmodernejšej výstroje. Občas sú to drobnosti ktoré dokážu rozhodnúť. Preto sa dnes spolu pozrieme práve na takýto jeden často prehliadaný detail výstroje ktorým sú samotné šnúrky do korčúľ. Tento neraz nedocenený doplnok hrá viac ako kľúčovú rolu pri pohybe a obratnosti hráča pri korčuľovaní. Preto treba venovať zvýšenú pozornosť najmä typom šnúrok, ich dĺžke, správnej technike viazania ale aj iným, často prehliadaním detailom. Poďme na to.

Dokonale zaviazaná šnúrka môže znamenať rozdiel medzi gólom a zmeškanou príležitosťou. Nejde len o estetiku; ide o pocit, grip a kontrolu, ktorú má hráč nad svojimi korčuľami. Správny výber šnúrok dokáže pomôcť pri blesku rýchlych prejazdoch zákrutami, umožní bezproblémové zastavenie vo vyšších rýchlostiach a dovoľuje kĺzať sa po ľade s použitím menšej sily, teda hráč sa menej unaví a odtrénuje tak omnoho viac.

Nezáleží či ste nadšený amatér alebo skúsený hokejista, poďme sa spolu pozrieť na to, ako dosiahnuť nový, vyšší level korčuľovania prakticky bez námahy a to iba vhodnou voľbou a správnym utiahnutím šnúrok.

Typy šnúrok a ich výhody a nevýhody

V zásade delíme šnúrky na dve kategórie a to voskované a nevoskované. Prvé menované sú potiahnuté vrstvou vode odpudivého vosku (niekedy aj dvoma, napríklad v prípade značky Howie’s). Naopak nevoskové nemajú žiadne povrchové úpravy navyše.

Voskové šnúrky 

         Výhody:

  • držia na mieste lepšie: vosk v chladnom prostredí stuhne a materiál sa tak neskracuje ani nerozťahuje vplyvom snehu, ľadu či vody.
  • viete si zvoliť ktorú časť korčule pri zaväzovaní utiahnete silnejšie a ktorú zase slabšie podľa preferencií. Takto sa dá predísť prílišnému utiahnutiu v boľavých alebo citlivých miestach korčule a zároveň zabezpečíte lepšiu cirkuláciu krvi v končatine.
  • ľahšie sa navliekajú do očiek korčúľ keďže si držia svoj tvar.
  • nerozstrapkávajú sa tak rýchlo ako ich nevoskové náprotivky.
  • vosk predĺži ich životnosť, nemusíte ich tak často meniť.

         Nevýhody:

  • ťažšie sa viažu vďaka ich textúre (je to subjektívne, niekomu sa naopak zaväzujú ľahšie).
  • vďaka voskovej úprave sú tenšie a môžu "rezať" na rukách pri doťahovaní. Skúste použiť doťahovák. 
  • mladším hráčom (najmä deti) môže uťahovanie spôsobovať problémy a tak sa im radšej vyhýbajú keďže si ich samy nevedia až tak dobre zaviazať.
  • rozväzovanie a povolovanie šnúrok si vyžaduje viac času ako pri nevoskových, materiál je tuhší.
  • sú mierne drahšie 

Voskové šnúrky HowiesNevoskové šnúrky

         Výhody:

  • cenovo dostupnejšie.
  • manipulácia s nimi je jednoduchšia, platí hlavne pre mladších korčuliarov.
  • ak máte naponáhlo, viete ich rýchlejšie zaviazať aj rozviazať.

         Nevýhody:

  • voda nasiakne do šnúrok, tie sa časom roztiahnu a uvoľnia a strácajú svoje pôvodné vlastnosti.
  • po utiahnutí šnúrka nedrží tak pevne na svojom mieste ako pri voskových.
  • sú náchylné na pretrhnutie, rýchlejšie sa zničia.
  • navliekanie cez očká na korčuli vie byť komplikovanejšie, hlavne ak sa nám rozpadnú alebo rozstrapkajú lisované končeky na konci šnúrky.

Nevoskové šnúrky do korčúľ

Ako vybrať správnu dĺžku šnúrok

Je nutné si uvedomiť, že správne zaviazanie šnúrok a s ním spojená optimálna dĺžka vie byť rozhodujúcim faktorom pre pohodlné a bezpečné korčuľovanie. Šnúrky by mali korčule držať pevne na nohe; to vám dodá istotu pri korčuľovaní.

Nehovoriac o tom, že správne zvolená dĺžka dokáže zvýšiť výkon na ľade. Ak sú šnúrky príliš krátke hrozí rozväzovanie, naopak ak sú zbytočne dlhé, ľahko sa môžu zamotať do noža korčule a pádu už nezabránite. Samozrejme si takto šnúrky viete aj prerezať a poputujú rovno do koša.

Obecne platí, že veľkosť korčúľ určuje dĺžku vašich šnúrok. Samozrejme, skúsenejší hráči môžu uprednostňovať šnúrky trochu dlhšie alebo zase o kúsok kratšie. Ak s hokejom alebo všeobecne korčuľovaním len začínate, použite túto tabuľku ako východiskový bod pre ideálnu dĺžku.

Dĺžka korčule  Dĺžka šnúrok
Youth 8 - Junior 3  182 mm (72”)
Junior 3.5 - 5.5  213 mm (84”)
Senior 6 - 8  244 mm (96”)
Senior 8 - 10  274 mm (108”)
Senior 10 - 12  305 mm (120")

 

Veľkosť je udaná za predpokladu, že neviažete šnúrky okolo korčule v hornej časti. Ak už tak robíte, zvoľte si o jedno číslo dlhšie. Čiže ak bežne používame 96ky, tak siahneme po dĺžke 108. Túto techniku viazania však absolútne nedoporučujeme keďže si zhoršujete cirkuláciu krvi v nohách a rozhodne nepodáte taký výkon aký by ste pri správnom viazaní podať mohli. Navyše si obmedzujete mobilitu nôh v korčuliach čo vám na výkone tiež nepridá.  Tento spôsob viazania ničí pätky (zadná horná časť na korčuli ktorá sa síce opraviť dá, no pripravte si cca 50 euro).

Šírka šnúrok a odolnosť 

Výrobcovia bežne neuvádzajú materiálové zloženie šnúrok no vo väčšine prípadov sa jedná o formu buďto nylonových alebo polyesterových vlákien. Tie kvalitnejšie značky sa pýšia nahusto utkanými vláknami, je tak docielená vyššia pevnosť v ťahu - tieto šnúrky sa nepretrhnú tak ľahko. Napríklad pri značke Howie’s sme si zvykli na dvojité voskovanie; proces kedy sa na šnúrky nanesie vrstva ochranného vosku nie raz ale dvakrát, čo má za následok dlhšiu životnosť. Zo skúsenosti tiež vieme potvrdiť, že tieto šnúrky si zachovávajú svoje pôvodné vlastnosti - nevyťahajú sa a držia perfektne tvar. Nie nadarmo ich používa asi 70% klubov v NHL.

Menej známe značky šnúrok, napríklad tie ktoré nekúpite v špecializovaných hokejových predajniach sú obvykle z nylonu ktorý je cenovo dostupnejší no vo finále takéto šnúrky vydržia menej. Hlavne pri tvrdom zaobchádzaní a častých tréningoch kedy si voda a vlhkosť vypýtajú svoju daň. Trhajú sa častejšie, dochádza k strapkaniu, rozpadávajú sa lisované končeky. Rozdiel v cene je asi 2 euro za pár, ale z dlhodobého hľadiska preplatíte.

Voskové hokejové šnúrky

Čo sa šírky šnúrok týka, klasické šnúrky majú šírku 0.8 cm. Je to drvivá väčšina ktoré bežne nájdete v obchodoch.

Niektorí výrobcovia tiež vyrábajú šnúrky v užšom prevedení, napríklad značka Howie’s. Je tam rozdiel pár milimetrov, zvyčajne je to šírka 0.6 cm. Pocitovo tieto modely môžu vyhovovať viac hráčom ktorí preferujú jemnejšie, slabšie uťahovanie korčúľ. Zvyšujete to flexibilitu a mobilitu zároveň. Je to už ozaj vecou osobnej preferencie a možno zistíte že práve toto vám chýbalo pri šnurovaní korčúľ. Niekedy rozhodujú detaily.

Farba a štýl

Ružové, neónové zelené alebo svietiace oranžové? Dávno sú preč časy kedy ružová vzbudzovala u chlapcov dojem zženštilosti. Naopak, hovorí sa, že čím výraznejšiu farbu hráč nosí, tým sebavedomejší je keďže si “dovolil nahodiť "krikľavé, do oči bijúce šnúrky. Psychologický efekt môže hrať rolu. Skúste si navliecť šnúrky ktoré vyčnievajú z davu a možno vás prekvapí aký pomyselný rešpekt si na ľade u súpera získate. Hráči tiež zvyknú vyberať farbu tak aby sa im hodila k tímovému oblečeniu - dres, štucne, atď.

Voskované šnúrky

Na internete kolujú rôzne humorné vysvetlenia prečo si zaobstarať výraznú farbu šnúrok, vyberáme zopár z nich pre pobavenie a možno aj inšpiráciu:

  • ak si zvolíte ružovú a neónovú žltú pridá vám to +5 speed (počítačoví nadšenci sa v tom isto nájdu).
  • používam oranžové šnúrky aby ma mama na ľade našla.
  • biele šnúrky počas zimných mesiacov (pripomínajú sneh a Vianoce).
  • žlté celý rok aby som bol taký rýchly ako Ovi (Alex Ovechkin).

Starostlivosť a oprava

Na šnúrky sa pozeráme skôr ako na spotrebný tovar ktorý má svoju životnosť. Napriek tomu existuje pár trikov aby ste po ne nemuseli každú chvíľu behať do obchodu.

Šnúrky do korčúľ

Pri uťahovaní korčúľ sa snažíme šnúrky ťahať smerom do strán, nikdy nie smerom hore kedy sa derú o očká korčúľ. Zároveň tak predídeme tomu aby ste odtrhli očko. Existuje aj špeciálna pomôcka na doťahovanie ktorá je šetrná a účinná zároveň.

Vyhnite sa ich prílišnému ťahaniu, môže to spôsobiť ich trhanie a oslabiť ich štruktúru. Pri vyzúvaní korčúľ takisto opatrne a rovnomerne povoľujeme šnúrky.

Po tréningu korčule odložíme na suché, dobre odvetrané miesto aby vyschli aj samotné korčule aj šnúrky. Ako sme si povedali, vlhko nerobí dobrotu a postupne nahlodáva kvalitu materiálu a trpia korčule aj šnúrky.

Pokiaľ ide o voskované šnúrky, občas naneste vrstvu vosku, aby si udržali svoje vlastnosti a odolnosť voči vode, snehu a ľadu. Obnoviť tento voskový povlak môžťe buďto špeciálnym voskom alebo aj obyčajnou sviečkou.

Ak sa vám rozstrapkal alebo úplne odpadol koniec šnúrky, môžte na konček naniesť trochu pásky (najlepšia je priesvitná na holene) a zapaľovačom pásku opatrne roztopiť čím nám vznikne pevný konček. Ak nemáme poruke zapaľovač, dobre poslúži aj sekundové lepidlo. Výsledok môžme vidieť na obrázku dole, prakticky nepoznať rozdiel oproti novej šnúrke ak viete čo robíte.

oprava šnúrok do korčúľ

Ak potrebujete opraviť akúkoľvek časť výstroja, radi vám s tým pomôžeme.

Bolesti spôsobené šnúrkami

O čo sa jedná ?

Nepríjemná bolesť alebo tlak ktorý sa zvyčajne vyskytuje v prednej časti členka alebo na vrchu nohy. Tento stav je typický pre nové, tuhé korčule ktoré ešte neboli prispôsobené nohe hráča. Alebo aj prílišne (nesprávne) utiahnuté šnúrky. Takéto neštastné dotiahnutie dokáže vyvrcholiť až do chronickej bolesti a vytvára pocit, že vás šnúrky až ako keby kúšu. Ignoranciou sa vieme dopracovať až k zapáleniu prednej časti nohy alebo členka a nepríjemným opuchom. Aby sme predišli tomuto neduhu, základom je vedieť ako si vybrať tie správne korčule a až potom sa sústrediť na samotné šnúrky.

Najčastejšie príčiny bolesti:

  • nové, málo “rozjazdené” korčule.
  • staré korčule ktoré už nemajú dostatočnú oporu v oblasti jazyka.
  • staré korčule (napríklad z bazáru) o ktorých neviete ako dlho boli naozaj používané, jazyk jednoducho "vyschol" a stratil svoje komfortné vlastnosti.
  • nadmieru mäkký jazyk korčule cez ktorý vás režú prílišne utiahnuté šnúrky.
  • nadmieru tvrdý nový jazyk ktorý ešte nie je dostatočne vyformovaný prirodzeným pohybom a telesným teplom nohy v korčuli.
  • nezdravo utiahnuté šnúrky, predovšetkým v oblasti kotníka.
  • ste zrazu príliš aktívny po dlhej prestávke na ľade a nohy nie sú na takú zátaž zvyknuté.

Ako jej predísť ?

  • investujte do kvalitnejších, komfortnejších korčúľ s mäkkými výstelkami.
  • naučte sa správne uťahovať šnúrky.
  • zmeňte techniku šnurovania korčúľ.
  • dajte si korčule profesionálne vypiecť v peci na to určenej. Podrobný článok ako to funguje nájdete tu.
  • investujte do gélových vložiek (existujú varianty pre nart, pätu aj členok).

Ako pevne uťahovať jednotlivé časti korčule

Je dôležité postupovať postupne pri utahovaní šnúrok, začínajúc od špičky. Šnúrky by mali byť najpevnejšie utiahnuté v strednej časti. Posledné dve dierky by mali byť utiahnuté tak, aby nedochádzalo k obmedzeniu pohybu členka smerom hore a dole. Odporúča sa neviazať šnúrky príliš tesne okolo nohy - osobne si myslíme, že toto odporúčanie môže byť predmetom diskusie. Je lepšie začať s pevnejším utiahnutím šnúrok a postupne ich uvoľňovať podľa potreby. Na obrázku nižšie je graficky znázornené akou silou je potrebné utiahnuť šnúrky na korčuliach pre docielenie ideálneho stavu.

Viazanie šnúrok korčúľ

Ak máte problém šnúrky uťahovať pomocou rúk, dávame do pozornosti jednoduchú ale účinnú pomôcku na doťahovanie najmä voskových šnúrok kde je potreba použiť väčšiu silu. Tento uťahovák ocenia nielen hokejisti, ale aj mamičky, ktoré často doťahujú korčule svojim deťom. Uťahovák zaistí maximálne dotiahnutie korčúľ tam kde to práve potrebujete, teda po správnosti, najmä v strednej časti.

Uťahovák na šnúrky

Spôsoby viazania šnúrok

Existujete nespočetné množstvo viazania šnúrok; nezáleží ktorý zvolíte, pravidlom však ostáva, že korčule by mali byť pevne utiahnuté v oblasti kotníkov avšak bez pocitu bolesti či prílišného tlaku. Nižšie si rozoberieme niektoré z najznámejších spôsobov viazania.

1. Zaväzovanie do kríža spodkom

Táto metóda je zrejme tá akú badáme u korčuliarov najčastejšie. Je rýchla, zabezpečí dostatočné pohodlie v každom smere a navyše výsledok vôbec nevyzerá zle.

Postup: začnite na spodku korčúľ (na prvom očku na oboch stranách) a začnite zaväzovať zvonku smerom dovnútra. Postupujte smerom hore, očko po očku. Šnúrky prekrížime vždy na každom druhom očku pričom šnúrky vedieme dovnútra cez vnútornú stranu očiek.

zavazovanie šnúrok na korčuli

2. Zaväzovanie do kríža vrchom

Podobne ako pri prvom spôsobe viazania, dosiahneme klasický, dobre vyzerajúci vzhľad ktorý nevyžaduje veľa námahy a zvládne ho aj začiatočník. Viazanie vrchom nám zaručí pevnejšie utiahnutie avšak má aj nevýhodu a síce, že na takéto viazanie spotrebujete dlhšiu časť šnúrok.

Postup: začnite na spodku korčúľ (na prvom očku na oboch stranách) a začnite zaväzovať z vonkajšej strany smerom dovnútra. Postupujte smerom hore očko po očku. Krížte koncovky pri každej dvojici očiek a zavlečte šnúrky cez boky a cez ďalšie zodpovedajúce očko.

šnurovanie korčúľ

3) Dvojité krížové zaväzovanie

Je to jednoduchý, ale efektívny spôsob, ako udržať vaše šnúrky dokonalo utiahnuté. Táto metóda nielenže pomáha udržiavať šnúrky pevnejšie ale aj znižovať ich šmykľavosť. S trochou praxe vám to pôjde rovnako rýchlo ako pri prvých dvoch. Na druhej strane môže byť táto metóda trochu náročnejšia na úplné odviazanie šnúrok.

Postup: zaviažte svoje korčule pomocou ktorejkoľvek z metód uvedených vyššie. Keď sa dostanete k najvyššiemu očku a chystáte sa šnúrky prekrížiť, prekrížte ich dvakrát namiesto jedného kríženia.

uťahovanie šnúrok na korčuli

4) Zámkové zaväzovanie

Poskytne vám veľmi spoľahlivé a pevné viazanie pričom redukuje posun nohy v korčuli. Okrem iného dovoľuje lepšie ohnutie nohy v prednej časti korčule (hodí sa perfektne ak ste obranca alebo pri namáhavých rýchlych korčuliarskych záberoch). Nevýhodou je že trvá o čosi dlhšie uviazať takto obe korčule. Taktiež spotrebujete väčšiu časť šnúrok a budete mierne nadávať pri rozväzovaní.

Postup: zaviažte svoje korčule pomocou ktorejkoľvek z metód uvedených vyššie pričom nechajte voľné horné dve očká na oboch stranách. Prekrížte šnúrky zvnútra von, navlečte šnúrky do spodnej dvojice zodpovedajúcich očiek. Potom zvonku dovnútra navlečte obidve koncovky cez každé z horných dvoch očiek (bez kríženia). Odtiaľto korčule zaviažte tak, ako by ste to robili bežne.

šnurovanie hokejových korčúľ

5) Vynechanie horného očka

Je vynikajúcou možnosťou pre hráčov, ktorí hľadajú viac ohybu v prednej časti korčule. Toto je obzvlášť užitočné pre obrancov pri návrate do obranného pásma, pretože im to pomáha nahnúť sa na prednú čast nohy. Zlepší sa tak celková rovnováha a stabilita. Na druhej strane to môže mať “vedľajší účinok” v podobe pocitu menej pevne obopnutých korčúľ okolo členkov a nôh.

Postup: zaviažte korčule podľa vášho výberu, používajúc jednu z vyššie uvedených metód. Nechajte voľnú hornú dvojicu očiek. Odtiaľto zaviažte korčule tak, ako by ste to robili bežne, buď použitím obyčajného krížového zaväzovania alebo dvojitého krížového.

vynechanie horného očka pri šnurovaní

 

Čo si z toho vziať?

Záverom treba povedať že šnúrky na korčule či už hokejové alebo rekreačné sa môžu zdať ako drobnosť, no zohrávajú kľúčovú úlohu v pohodlí a výkone hráča na ľade. Správne šnurovanie poskytuje nielen istotu a bezpečnosť, ale aj flexibilitu a ľahkosť pohybu, umožňujúc hráčom korčuľovať s istotou a presnosťou.

Je zrejmé, že pochopenie dôležitosti správnych techník zaväzovania šnúrok a výber správneho typu šnúrok prispôsobeného individuálnym preferenciám môže výrazne ovplyvniť hru hráča. Nadobudnete väčšiu istotu a korčuľovanie môže byť zrazu zábava a kvalitne strávený čas plný radosti a endorfínov. 

Okrem šnúrok sú často prehliadaným prvkom aj ponožky do korčúľ. V článku Sprievodca výberom ponožiek do korčúľ - maximalizujte pohodlie a výkon na ľade sme pre vás pripravili rady môžu správne zvolené ponožky spraviť korčuľovanie pohodlnejším a zábavnejším. Nie len pre dospelých ale aj deti.