Nahrievanie korčúľ - rýchlejší na ľade a bez otlakov

S novou sezónou prichádza narad už tradične skúšanie a zvykanie si na novú výstroj. Na pocit nových rukavíc si vieme isto rýchlejšie privyknúť ako na budúce korčule. Tu hrozí, že topánka nemusí vždy sadnúť tak ako sme boli zyvknutí. Neplatí to ani vtedy keď používame stále rovnakú veľkosť korčule. Výrobci radi menia označenia, napríklad šírok korčule, pribudli 3D skenery, no aj tak sa nám občas podarí netrafiť ten správny “fit”. Páni hokejisti ale aj rekreační korčualiari sa isto zhodnú, že korčule ktoré správne nesedia vedia byť zdrojom minimálne dvoch problémov. Poprvé, váš výkon na ľade bude pokrivkávať. Po druhé, otlačené členky a odreniny vás neminú.

Najľahším spôsobom ako sa vyhnúť týmto neduhom je tzv. nahrievanie korčúľ, často krát označované ako tepelné tvarovanie alebo aj vypekanie.

Korčule dnešnej doby sa dajú tvarovať 2 metódami:

Prvá spočíva v tom,že korčule sa samé počas používania časom roztiahnu, vplyvom telesného tepla a potu. Celé to funguje na princípe zvýšenej teploty nohy počas výkonu na ľade. Korčula sa vplyvom tepla jemne ohreje a materiál je schopný prispôsobiť sa nohe a chodidlu. Takýto proces tvarovania môže samozrejme trvať dlhšiu dobu ak na korčuliach nestojíte často. Jedná sa však len o dočasnú “úpravu“, z dôvodu, že gélové výstelky v topánke korčuli sa po čase vrátia na svoje pôvodné miesto.

Druhá, rafinovanejšia technika zahŕňa použitie teplovzdušnej pece. Vplyvom horúceho vzduchu si takto nahriate korčule udržia svoj tvar nastálo. Obavy,že by nahrievanie mohlo spôsobiť poškodenie korčúľ sú zbytočné. Naopak, tento postup odporúča sám výrobca aby korčula lepšie sadla.

Ako je možné korčule nahriať?

  1. Nahrievanie doma

Pri dodržaní určitých zásad je možné korčule bezpečne nahriať aj v domácich podmienkach. Jediné čo potrebujete je teplovzdušná rúra a pár minút času. Zdá sa že tu nie je čo pokaziť, no internety sú plné obrázkov rozleptaných a spálených korčúľ. V “lepšom“ prípade môže dôjsť k degradácií samotných častí korčule vplyvom prehnaného vystavovaniu tepla. To sa samozrejme nemusí prejaviť hneď no môže vás to zradiť neskôr. Mimoriadne citlivé je napríklad prešívanie, ktoré sa zvykne vplyvom nerovnomerného alebo prílišného nahrievania oslabiť. Pri neodbornom zásahu vám hrozí zranenie či nebodaj hasičský výjazd.

c6189483a07517-tepelne-tvarovanie-korcul-doma

  1. Nahrievanie v špecializovanom obchode

Aby nedošlo k nenávratnému poškodeniu korčúľ, je dobré nechať si poradiť kvalifikovanými odborníkmi. Vedia posúdiť či sú korčule vhodné na nahrievanie a poradiť s celkovým procesom. A čo viac, pec ktorú hokejové obchody zvyknú používať je na to priamo určená výrobcom korčúľ. Neriskujete poranenie ani ujmu na vašej výstroji.

Ktoré korčule sú vhodné na nahrievanie?

Treba si uvedomiť, že nie všetky korčule sa dajú nahriať. Lacné, rekreačné korčule za pár desiatok euro určite nedoporučujeme tepelne tvarovať. Ich materiál by takúto záťaž nemusel zniesť a hrozí poškodenie a prípadná strata záruky. Ak ste do korčúľ investovali rádovo 200 euro a vyššie, môžte si byť takmer istý, že sú na nahrievanie určené výrobcom. Vždy je dobré sa samozrejme poradiť, či sa naozaj jedná o model ktorý podporuje nahrievanie. Táto metóda existuje už prakticky 20 rokov a funguje spoľahlivo. Investícia do vyššej triedy korčúľ vám automaticky postkytne možnosť ich nahriať a vytvarovať presne podľa vašej nohy.

y61894de71632b-bauer-pec-na-tepelne-tvarovanie-korcul

Aké sú benefity tepelného tvarovania?

Okrem spomínaného vyššieho komfortu - dokonalejšie prispôsobenie vašej nohe (napríklad ak máte atypický tvar chodidla, členka, prstov) dokáže nahrievanie zrýchliť čas potrebný “rozchodenie” nových korčúľ. Hovorí sa, že zvyknúť si na nové korčule trvá cca 6 až 8 hodín na ľade. Neznie to ako dlhá doba no kto by chcel mat otlaky a odreniny keď tomu vieme pomôct? Je dokázané, že ak nové korčule správne nahrejeme, vieme značne urýchliť dobu za ktorú si na ne naša noha privykne (1 až 2 hodiny strávené na ľade).

V neposlednom rade, vytvarovaním korčúľ docielime lepšíe prispôsobenie nohe a vyššiu stabilitu. To sa zákonite musí odraziť na korčuliarskom výkone. Prenos energie z nohy, smerom na ľad, je suverénnejší. Či už vedome alebo inštinktívne, budete istejší v korčuliarskych záberoch ale aj otočkách a prudých zmenách smeru. 

Náš tip: Ak chcete maximalizovať výkon vašich korčúľ, skúste si dať korčule naprofilovať. Jednoduchou úpravou noža za 30 minút budete rýchlejší,mršnejší a menej sa unavíte.

Nevýhody tepelného tvarovania

Nedá sa úplne hovoriť o nevýhodách skôr o obmedzeniach. Treba mať na pamäti, že po nahrievaní by ste korčule nemali použiť nasledujúcich 18 hodín. Niektoré zdroje uvádzajú dokonca 24 hodín aby mal materiál čas “vychladnúť” a stvrdnúť.

Druhou slabinou môže byť to, že každý krát keď korčule nahrejeme, material stráca svoju pevnosť a rýchlejšie sa degraduje. Novodobé korčule sú konštruované tak, aby bez problémov vydržali jedno až dve nahriatia. Nikto netvrdí,že pri treťom či štvrtom raze sa vám korčula rozpadne alebo závažne poškodí. Jednoducho, treba celý process absolvovať správne ideálne na prvý krát, prípadne doladiť nedostatky na ten druhý. Inak by sa mohlo stať, že materiály ktoré sa teplom modelujú na vašu nohu, by sa už nemuseli vytvrdiť rovnako a nepríde k želanému efektu.

Overený postup pri nahrievaní

Je jedno či ste sa rozhodli korčule si doma samy nahriať alebo to necháte na špecializovaný hokejový obchod, treba sa držať istých zásad a pravidiel.

  • najprv z korčúľ vyberte vložky a povoľte šnúrky
  • zvolíme režim teplovzdušnej rúry a nastavíme teplotu na 70 stupňov celzia (pri nahrievaní doma dbajte na to aby teplota bola skutočne sedemdesiat stupňov a aby rúra hriala rovnomerne). Použiť teplomer nie je vôbec zlý nápad,ústrážite si tak teplotu.
  • korčule umiestnime do rúry tak aby sa nedotýkali stien a zároveň aby sa holder neopieral o spodok grilu.
  • doba nahrievania by nemala prekročiť 3 minúty (originál pec značky Bauer), respektíve 7 minút (nahrievanie doma).
  • Vyberieme korčule z rúry, vložíme vložky naspäť a zaujmeme pozíciu v sede. Kolená sú v uhle 90 stupňov. Musíme päty jemne zatlačiť smerom dozadu do korčúľ.
  • Začneme uťahovať šnúrky, vždy smerom do strán nikdy nie dohora aby sme neodtrhli očká kým sú ešte horúce a náchylné na poškodenie.
  • Postavíme sa a stojíme vzpriamene. Zbytočne netlačíme do chodidiel. V tejto fáze je zakázané chodiť na korčuliach alebo ohýbať kolená.
  • Znova sa posadíme a necháme si korčule obuté ďalších 5 minút. Po tejto dobe opatrne vytiahneme šnúrky z posledných 3 očiek. Je to preto, aby sme boli schopní korčulu bez komplikácií vyzuť, keďže po nahriatí, je náchylná na zdeformovanie.
  • Vyzujeme sa a necháme korčule odpočívať na 18 až 24 hodín. Izbová teplota postačí. Vychladnutie sa dá urýchliť aj strčením korčúľ do chladničky.