Oprava hokejky: Funguje to naozaj tak dobre? Testovali sme!

Hokejka rozhodne patrí k tým veciam, ktoré jednoducho budete musieť z času na čas vymeniť. Koľko vám nová hokejka vydrží, vám nikto nepovie, všetko záleží od spôsobu používania, úrovne hráča, štýlu hry, atď. Pre hráčov a rodičov je však nutné pochopiť, že vyššia cena hokejky negarantuje vyššiu odolnosť (napríklad) proti zlomeniu. Platíte primárne za použité technológie a s tým spojený vyšší “výkon a teda lepšie herné vlastnosti.

Najprv si treba uvedomiť, že drahšia profi hokejka z vás na ľade spraví lepšieho hráča. Nezávisle od úrovne vašej hry. Jasné, skúsenejší hokejisti z takej hokejky vedia rozhodne vyťažiť viac ako radový amatérsky hobby hokejista (terminus technikus - partičkár). Avšak v rukách pokročilejšieho hráča môže teoreticky k zlomeniu dôjsť skôr - keďže strely budú tvrdšie a razantnejšie.

Na druhú stranu, nečakajte absolútne zázraky od o rok novšieho modelu oproti jeho predchodcovi. Áno, technológie idú neustále vpred, to je pravda. Naša rada preto znie: kúpte si radšej drahší model hokejky z minulej sezóny. Získate tak najlepší pomer “výkonu a ceny”. Ak by ste potrebovali poradiť ako hokejku správne vybrať, skúste sa inšpirovať naším nedávnym, veľmi obsiahlym článkom s praktickými tipmi.

Keď vás financie nútia hľadať kompromis, môžete tiež skúsiť zlepené, teda opravené hokejky. Ak oželiete mierne znížený výkon, bavíme sa o top hokejkách za pár desiatok euro, ktorým bol naspäť vdýchnutý život. Pri vysokom tempe spotrebe hokejok viete ušetriť nemalé peniaze a neprísť o radosť z hry, keď ste práve zlomili vašu poslednú hokejku. Aj to možno práve nechtiac pri tom, ako ste bojovali pri mantineli.

KEDY SA OPLATÍ HOKEJKU OPRAVIŤ?

Keď otec/ mama/ žena nechce prispieť na novú hokejku a vy tú starú vlastne máte veľmi radi. Teraz vážne, nie všetky hokejky sa dajú opraviť. Keď zákazník prinesie hokejku na opravu, vieme na mieste posúdiť, či daná oprava má zmysel alebo by to boli vyhodené peniaze. Niekedy sa stačí lepšie pozrieť a vidíme mikro trhlinky, prípadne iné nezrovnalosti a rovno odporučíme kúpu novej hokejky.

Inokedy, ak je hokejka súca na opravu, je určite výhodné zvážiť takúto možnosť. Za cenu jednej lepšej večere môžete mať plne funkčnú, vlastnosťami takmer rovnakú hokejku, ako keď ste ju kúpili.

Ďalšou šikovnou alternatívou je kúpa opravenej hokejky z radu top modelov. Viete tak prísť k hokejke, ktorá kedysi stála cez 200 euro za povedzme 40 až 50 euro. Minimálne na tréningu by si takáto hokejka našla svoje miesto ako solídna záložná hokejka, čo poviete? Sú hráči, ktorí na regulérne zápasy používajú nové hokejky a na tréning zase vyslovene len opravené, repasované hokejky. Vašu peňaženku to bude menej bolieť, ak by sa hokejka náhodou v zápale hry nešťastne zlomila.

Máme zákazníkov, ktorí nakupujú len spájané hokejky. Technológie a postupy opravy hokejok razantne pokročili vpred oproti minulosti. Preto je úspešnosť opravy niekde na úrovni 98 až 99 zo 100 hokejok. Teda iba jeden až dvaja hráči zo sto mali s takouto opravenou hokejkou nejaký problém.

Aj keď samotný proces opravy hokejky nie je pre bežného človeka nezvládnuteľný, je dobré nechať opravu na profesionálov. Jednak majú skúsenosti, správne náradie a overené, mnohokrát aj kvalitnejšie spojovacie materiály. Vycibrená presnosť a zmysel pre detail sa tiež nedá porovnávať.

AKO JE MOŽNÉ HOKEJKU OPRAVIŤ?

V zásade máte dve možnosti:

1. Hokejku si opravíte spojpomocne

Prvá varianta predpokladá, že budete hokejku opravovať v shafte, teda v tyči. Táto oprava je technicky oveľa menej náročná ako oprava zlomenej čepele hokejky. Myslím, že to zvládne każdy, kto je aspoň trošku technicky zdatný. Stačí si zakúpiť DIY (do it yourself) kit na opravu a postupovať podľa manuálu.

Takýto kit štandardne obsahuje kompozitný nadstavec (spojka), epoxidovú živicu, nadstavec na hokejku, šmirgeľ. Ďalej sa vám zíde pílka, nožnice, páska a klasický meter. My osobne sme skúsili dobre známy kit od spoločnosti Bison Hockey Sticks.

Postup je nasledovný: Pílkou odrežeme poškodenú časť shaftu (palice) hokejky na dvoch miestach. Jedno miesto bude pod zlomenou častou, druhé zase nad ňou. Snažíme sa odrezať čo najmenšiu časť, väčšinou je táto plocha 2 až 5 cm. Nezabudnite odrezať nepotrebné zvyšky, zarovnať a opracovať kraje. Zmeriame vnútorný priemer odrezanej časti čo najbližšie k čepeli (spodná časť palice). Takto namerané rozmery zaokrúhlime na 0.5 mm a následne si zvolíme veľkosť DIY kitu, ktorý je najbližšie nami nameraným hodnotám. Nám vyšlo že potrebujeme kit o rozmeroch 15,5 x 25,5 mm.

j609c44c461521-lepena-hokejka-bauer

Skúsime, či spojka poľahky zapasuje dovnútra zlomenej palice, ak nie, použijeme šmirgel a jemne prebrúsime hrany. Môže sa stať, že vnútro shaftu nebude mať okrúhle hrany a teda spoj bude príliš tesný. Nanesieme epoxid na jednu časť spojky, asi do polovice. Spojku potom zasunieme dovnútra spodnej časti shaftu. Poutierame nadbytočný epoxid. Ak spojka nechce úplne zapadnúť do shaftu, skúste jemne spojkou pobúchať o tvrdý povrch tak, aby zaliezla hlbšie dnu. Spojka musí byť v rovine so shaftom. Trvá 24 hodín, kým spoj úplne zaschne a pevne spojí shaft so spojkou.

Epoxid znova aplikujeme na časť spojky, ktorá trčí von a opäť s citom zasunieme vrchnú časť palice do spojky. Prebytočné nečistoty opäť odstránime handričkou. Spodná a horná časť shaftu musia byť v rovine, aby hokejka nebola krivá. Necháme pôsobiť ešte raz 24 hodín, kým nie je spoj pevný. Na záver odporúčame nalepiť hokejový nadstavec, aby ste dosiahli požadovanú dĺžku, keďže sme z hokejky mierne zrezali. Video návod v angličtine si môžete pozrieť tu.

Po cca 20 minútach čistej práce by sme mali mať hotovo. Cena takého kitu vyjde na cca 25 až 30 euro, záleží od typu (Bison kit, ktorý sme skúšali my je trošku drahší. Nájdete kity na opravu aj za pár euro, no je ozaj diskutabilné, akú výdrž a herné vlastnosti má takto zlepená hokejka). 

Naše hodnotenie takto opravenej hokejky?

Hokejku s nami absolvovala test v rámci troch tréningov, kde sme ju preverili ako pri streľbe švihom, tak príklepom. Naše bezprostredné pocity boli, že sa flex zvýšil na hodnotu povedzme 80 až 85 (z pôvodných 75) a hokejka celá ako keby stvrdla. Ďalej sme si všimli, ako keby mala teraz hokejka 2 kick pointy - jeden pod a druhý nad opraveným miestom. Vyskúšali sme aj meniť polohy spodnej ruky, ktorá drží shaft a môžeme prehlásiť, že ideálna pozícia na držanie hokejky je práve v mieste opravy. Takto držiac hokejku sa nám strielalo najlepšie. Každopádne, chce to zvyknúť si na zmenený flex a mierne odlišný “feeling. Keby sme sa mali vyjadriť v číslach, takto doma svojpomocne opravená hokejka by dostala 6 bodov z 10. Na zamrznuté jazero, či priateľský zápas s kamošmi postačujúce, na serióznejšie použitie veľmi neodporúčame.

2. Hokejku vám opraví špecializovaný hokejový obchod

Existuje viacero známych a rokmi overených metód na opravu hokejky. Záleží už len na konkrétnom obchode alebo dielni, ktorú metódu preferujú. Prevrat v spájaní hokejok nastal okolo roku 2004, kedy firma Edgewater Industries uviedla na trh systém opravy SRS, z anglického Shaft Repair System.

Táto metóda je dobre známa a dodnes používaná aj v našich končinách.

Postup je podobný tomu pri domácom kite. Zrežeme poškodené časti shaftu a potom si upravíme jeho vnútorné steny podľa potreby. Obe časti shaftu zarovnáme a umiestnime do na to určeného zveráka. Následne vložíme špeciálne navrhnutú “polystyrénovú” vložku do spodnej časti shaftu - asi 4 cm hlboko. Karbónová vložka potom príde dovnútra shaftu až pokým nedosiahne na polystyrénovú vložku. Vrchná časť shaftu je nasadená na karbónovú vložku, zarovnaná a zopnutá dokopy. Živica a chemické tvrdidlo sú zmiešané dokopy a naliate smerom dole do shaftu. To spôsobí, že vložka vstrede nasiakne a dokonale priľne k vnútorným stenám. Vytvorí sa tak pevný spoj zvnútra, ktorý vizuálne nekazí dojem z vonku a hokejka vyzerá ako nová. Je nutné počkať 72 hodín, kým všetko zaschne a ztuhne dokopy. Na konci je potrebné spraviť test – technik, alebo volajme ho opravár, by mal párkrát rázne poohýbať hokejku do všetkých smerov.

Okrem SRS poznáme aj novšie, zdokonalené metódy opravy ako napríklad ReFlex alebo FlexLite. Aj keď SRS funguje výborne, problém je ten, že pridáva príliš veľa váhy navyše. Je to hlavne preto, že spoj je plný a nie dutý, ako pri Flexlite. Pri dutom spoji činí váha navyše po oprave len 18 až 22 gramov. Záleží, v akom mieste hokejku spájame. Menšia váha na jednom mieste tiež veští lepší balans a zachováva flex (nezvýši sa toľko ako pri SRS).

NAJČASTEJŠIE PÝTANÉ OTÁZKY

Ako sa zmenia herné vlastnosti hokejky?

Spätná väzba od amatérskych ako aj profesionálnych hokejistov je v priemere taká, že rozdiel síce cítiť, ale je veľmi zanedbateľný. Gramáž pôjde hore o pár desiatok čísel. Flex sa mierne zvýši, ale ten si viete zase znížiť predĺžením hokejky pomocou nadstavca. Ideálne karbónový aby sme zbytočne nenavyšovali hmotnosť.

Dutý spoj zabezpečí celkovú vyváženosť, hokejka tak padne lepšie do ruky.

V čase písania tohto článku ešte stále zúri Covid a preto bolo dosť času vyskúšať jednu takú opravenú hokejku na ľade, ale hlavne mimo neho. Mali sme k dizpozícii opravenú CCM Supertacks (75 flex, P19 zahnutie) pomocou dutého spoja v shafte. A samozrejme jednu novú, presne takú istú palicu.

Naše pocity?

Prihrávky: presné, dobre kontrolovateľné. Žiadny badateľný rozdiel oproti novej hokejke. Dokonca sme mali miestami pocit, že s opravenou hokejkou sa nám príjemnejšie nahrávalo. Ale to mohlo byť čisto subjektívne pri tomto type a modeli.

Strieľanie: pri streľbe silných striel príklepom bolo cítiť rozdiel v neprospech spájanej hokejky. Pre amatérov a rekreačných hokejistov úplne dostačujúce, žiadny problém.

Stickhandling: žiadne výrazné negatíva. Ak ste fakt nadšenec a s hokejkou v ruke ste neustále, tých 20, 30 gramov navyše budete cítiť, nie je to však nič, čo by vám zobralo úsmev z tváre. Boli sme milo prekvapení. Pomer cena/ výkon je neporovnateľný s novými hokejkami.

Dajú sa všetky zlomené hokejky automaticky opraviť?

Nie je to celkom tak. Z množstva hokejok, ktoré nám prinesiete, nie sú všetky vhodnými kandidátmi. Opraviť sa dá všetko, ale musíme taktiež prihliadať na životnosť a spokojnosť zákazníka, preto niekedy radšej povieme nie a doporučíme radšej zakúpiť novú hokejku.

Vydržia opravené hokejky rovnako dlho ako tie nové z obchodu?

Trvanlivosť hokejky záleží jednak od kvality výroby a na druhej strane od externých vplyvov, ako napríklad agresivita hry, fyzické dispozície ihriska alebo plochy, štýl hry, atď. Dá sa s prehľadom konštatovať, že v mieste spoja sa už hokejka druhýkrát nezlomí. Na spájané miesto sa vždy poskytuje záruka. Takisto vieme z dlhodobého hľadiska potvrdiť, že opravené hokejky v trvanlivosti nezaostávajú.

Sú opravené hokejky výzorovo odlišné od úplne nových hokejok?

Proces opravy si vyžaduje odstránenie poškodených častí shaftu. Tento zásah vidno je, avšak nie je to nič, čo by vyslovene kazilo vizuálny dojem. Niekedy sa podarí skombinovať časti rôznych hokejok rovnakého modelu (aj flex je rovnaký), takže opravená hokejka vyzerá takmer ako nová nepoužitá hokejka. Škrabance alebo ošúchaná farba sú bežné záležitosti, ktoré za ušetrené peniaze radi oželiete.

t609c4621d87c3-oprava-kompozitnych-hokejok

Ktoré značky a modely sa lámu najviac?

Takéto zovšeobecnenie sa nedá vysloviťHokejky CCM sú známe svojou trvácnosťou. Ak je vašou prioritou to aby vám vydržala čo najdlhšie, orientujte sa na nie top modely ale radšej na hokejky druhej najvyššej rady - nie sú síce ultra ľahké ale zato ich konštrukcia obsahuje viac "materiálu", teda majú väčšiu pevnosť. Hovoríme to z 13 ročnej praxe predaja hokejok.

Chápeme, že ak raz niekomu praskla prípadne sa úplne zlomila hokejka (nedajbože krátko po kúpe alebo opakovane), dotyčný bude automaticky poškuľovať po inej značke či type. Preto je ťažké sa k tomu jednoznačne vyjadriť. Ide skôr o to, čo komu sadne do rúk. Pomáha aj nemať obe ruky ľavé :) Ak chcete aby vám hokejka akejkoľvek značky vydržala čo najdlhšie, použite kvalitnú pásku na oblepenie čepele.

RADY NA ZÁVER

Mať repasovanú hokejku nie je vôbec hanba, skôr efektívne využívanie financií. Dalo by sa zhrnúť, že za málo peňazí viete dostať veľa muziky. Platí to však iba vtedy, keď je oprava dokonalá a viete, čo robíte.

Odporúčame opravu nechať na skúsených majstrov, ktorí už majú niečo za sebou. Napokon, ročne sa na Slovensku odhadom opraví až okolo 5000 hokejok. A to nie je málo. Začínajúcim hráčom túto možnosť vrelo doporučujeme. Prípadne, ak máte v pláne zodrať” hokejku vonku na asfalte, či na inom nie príliš priateľskom povrchu, repasovaná hokejka bude postačovať. Ak ešte napríklad použijete pomôcku na ochranu čepele WrapAround predĺžite životnosť hokejky neúmerne.

Ak by sme mali celkovo ohodnotiť výkonnosť lepenej hokejky, udelili by sme 8 z 10 bodov. To platí, ak sa bavíme o kvalitnom lepení, teda nie doma na kolene, ale v riadnom hokejovom obchode, či dielni. Veľa záleží od toho, aký výkonnostný model hokejky bol spájaný.

Špecializované obchody s hokejovými potrebami vám na miesto spoja dajú doživotnú záruku. Ak si hokejku zlepíte doma svojpomocne, záruky sa nedočkáte, ale ako skúsenosť je to fajn. Otázka je, či chcete skúsenosti alebo pokoj na dusi, že vaša hokejka drží a správa sa tak, ako má.

Nehovoriac o tom, že profesionálni lepiči majú kvalitnejšie náradie, lepšie komponenty a v neposlednej rade aj skúsenosti. Myslíme si, že 20 euro, ktoré dáte na opravu, prinesie výsledky nad vaše očakávania.

Ak by sa vám doma zbytočne povaľovala polámaná hokejka, môžte nám napísať na info@hokejovekorcule.sk a hokejku od vás odkúpime.