Ktorý šport je pre dieťa najlepší ? Hokej áno aj nie

36dba5a460eb53c535eb21e4c58d8aff-hokej-dieta-min

V dobe počítačov, tabletov a iných „online nástrah” majú deti celkom jasno, ako tráviť popoludnia. Dôležité je preto viesť ich tak, aby získali pozitívny vzťah k športu ako takému už od útleho detstva. Šport má byť formou zábavy a dôvodom na radosť. Nehovoriac o napredovaní dieťaťa a formovaní jeho fyzických a osobnostných kvalít. Výber vhodného športu je však spravidla ovplyvnený externými vplyvmi ako sú aktuálne trendy, rady od rovesníkov, či jednoducho splnenie “sna rodiča” prenesím ho na dieťa.

Napriek tomu, že rodič pozná svoje dieťa najlepšie, je už otázne či naozaj dokáže rozpoznať vhodnosť daného športu najlepšie. Každopádne, v rannom veku by mal šport prinášať deťom radosť a získať pozitívne návyky k pohybu. Ak je akýkoľvek šport vykonávaný korektne a dieťa vedené správne, dá sa konštatovať, že každý šport je správny. Samorejme jednotlivé aktivity či športy treba rozlišovať. Urobte tak na základe fyzických predpokladov dieťata. Kde niektoré športy napomáhajú rozvíjať telesný aparát komplexne, iné ho výslovne jednostranne zaťažujú, ba až priam preťažujú.

Nesnažte sa vaše ratolesti len “hodiť na krk” trénerovi, naopak, skúste ich pravidelne motivovať, aby im šporť prinášal najmä radosť a potešenie z hry. Experti sa zhodujú, že v ranných rokoch je odporúčané ignorovať prílišnú špecializáciu, ale skôr podporiť spontánnosť a radosť z hry. Priveľmi cielené športovanie má totiž tendenciu znechutiť deťom hru a takisto dochádza k strate motivácie, či mnohokrát aj k zdravotným ťažkostiam.

Športovanie nie je len fyzický rozvoj pohybového aparátu, ale takisto podpora duševného zdravia a rovnováhy. Aktívny pohyb perfektne umierni nadbytočnú energiu a taktisto pomáha regulovať hladinu stresu najmä počas školského roka. Okrem odbúrania stresu môžete od športu tiež očakávať zníženie únavy a lepší, plnohodnotnejší spánok. Zlepšenie psychickej pohody tak na seba nedá dlho čakať.

Dá sa spoznať nadanie na jednotlivé športy ?

Je možné v takom nízkom veku spoznať nadanie? Občas jednoducho rodičia nesprávne určia aktivitu pre svoju ratolesť. Na to, aby sme aspon odhadli, na aký typ športovej aktivity sa dieťa hodí, môžeme vykonať sériu testov a to nasledovne. Ak u dieťaťa badáte nadpriemerný balans (zaviažte vašej ratolesti oči, postavte ju na rovnú zem s rukami vbok a skúste, či udrží rovnováhu), je tu predpoklad že by mohlo vynikať v bojových športoch, prípadne by malo určite význam skúsiť lyžovanie.

Ak napríklad spozorujete u dieťaťa, že je schopné vyskočiť do výšky viac ako 20 cm, je predispozične stavané na niektorý z výbušných športov ako je volejbal, basketbal či atletika. Deti s nadmernou flexibilitou zase môžete smelo prihlásiť na gymnastiku alebo plávanie. Bojové športy sú zase vhodné pre hyperaktívne deti. Jednotlivých disciplín, ktoré nám prezradia viac o talente vašej ratolesti je nespočetne. Kto neskúsi, nevie.

Individuálny či kolektívny šport ?

Určiť, či je pre dieťa vhodnejší individuálny alebo skupinový šport zostáva na vás. Individuálne športy vedia podtrhnúť radosť z úspechu, naopak, pri kolektívnych športoch učíme deti vzájomne spolupracovať a spoločne dosahovať výsledky. V prospech kolektívnych športov hovorí najmä vzájomná disciplína, začlenenie sa do kolektívu a budovanie schopnosťi uniesť prehru, ako aj tešiť sa z výhry.

Ak máte pocit, že je dieťa nadané čo sa manuálnych technických zručností týka, skúste ho prihlásiť na niektorý z krúžkov, kde si bude cybriť zručnosti na ovládanie takéhoto aparátu či prístroja. Na mysli máme najmä modelárstvo, motoristické športy alebo aktivity spojené s lietaním.

Kedy najlepšie začať ?

V akom veku začať športovať? Pri deťoch okolo 3 rokov dochádza pri hre k stimulácií aparátu na udržanie rovnováhy. Toto obdobie by malo slúžiť skôr ako spojenie pobytu na vzduchu s hrou a podobone. Vo veku 4 až 5 rokov už deti vedia vyjadriť sympatie k určitým aktivitám a teda, ak rodič podchytí tento záujem dieťata, je možné dieťa týmto smerom navádzať. Príliš intenzívne športy ako je hokej alebo tenis, kde dochádza najmä k rotáciam trupu a nadmernému zaťažovaniu končatín sa radšej vyhnite.

Deti trpiace hypermobilitou, či prípadne detičky, ktoré trpia nadmernou ohybnosťou v kĺboch, by ste mali vyvarovať aktivitám, kde nastáva rotácia končatín a prudké brzdenie či zmena smeru. Určite zabudnite na športy, kde je potrebné dvíhať tažké predmety a bremená. Vo všeobecnosti sa dá tvrdiť, že najvyššia obratnosť je v období veku 5 až 6 rokov. Znamená to, že v tomto období sú deti najviac ohrozené čo sa týka rizika pádu a privodením si zlomenín a iných nepekných zranení.

Ktorý šport teda vybrať ?

Poďme si teraz konkrétnejšie priblížiť jednotlivé populárne športy a ich vhodnosť pre našich najmenších.

Futbal

Podľa celosvetových meradiel je futbal rozhodne najrozšírenejším športom na svete s najväčšou základňou fanúšikov. Futbal je nízko-nákladový šport, kde vám postačí pár kopačiek a lopta. Ochranné prostriedky ako chrániče holení sú samozrejme vhodným doplnkom. Pravidlá su jednoduché a zrozumiteľné aj pre deti. Oproti iným športom sa futbal zdá byť relatívne fyzicky nenáročný, keďže behanie je prerušované a teda poskytuje priestor na vydýchanie a oddych.

Futbal vie však potrápiť kolená, keďže je neustále nutné brzdiť a rozbiehať sa. Vytrvalosť, reflexy obratnosť. Tieto atribúty vám futbal zaručene podporí objaviť v dieťati samotnom. Treba však brať do úvahy, že detský hráč nabehá v priemere 6 až 8 kilometrov za tréning či zápas. Takáto záťaž na dolný pohybový aparát by mala byť do určitej miery kompenzovaná iným, doplnkovým športom.

Hokej

p5bb3bfe6ce58b-hokej-pre-deti

Veľmi dynamický intenzívny šport, ktorý sa neodporúča praktizovať deťom s ochoreniami srdca a deťom s dýchacími problémami. Ak je dieťa hyperaktívne, alebo má jednoducho nadbytok energie, hokej mu ju zaručene spotrebuje. Na druhú stranu, v neprospech hokeja hovorí až prílišné zaťaženie organizmu v rannom veku. To spolu s nesprávnymi návykmi držania tela alebo zlým sedením môže viesť k negatívnym zdravotným stavom. Môže za to čiastočne váha samotného hokejového výstroja a samozrejme aj držanie tela počas hry. S výberom výstroje pre deti vám radi pomôžeme, vaše dieťa si tak naplno vychutná každý tréning či zápas.

Pri hokeji je hlava mierne zaklonená, vnímame väčšie ohnutie hrudnej chrbtice ako aj vysadenie sedacej časti a fixácia hrudníku. Hokej je však stále vnímaný ako prestížny šport, preto je často voľbou zo strany rodičov. Určite nie je vhodné subtílne a drobné deti prihlasovať na hokej. Je tu očakávaná istá stavba tela, aby boli splnené nároky na hru. Ak teda stavba tela dieťata nie je práve optimálna, no napriek tomu dieťa vyslovene inklinuje k hokeju, doprajte mu kvalitné ochranné prvky ktoré zabezpečia skvelú ochranu na ľade. Zvýšenú pozornosť venujte najmä pri výbere korčúľ, prilby a rukavíc.

Samozrejme hokej, pri dodržaní určitých zásad ako napríklad vykonávanie kompenzačných cvičení, vie byť perfektným pomocníkom pri zdokonalovaní a rozvoji pohybového aparátu. Doporučuje sa kombinovať s plávaním alebo gymnastikou.

Tenis

Je všestranne rozvíjajúcim športom vhodným pre širokú vzorku detí. Nevýhodou tenisu môže byť preťažovanie ramenného pletenca končatiny, v ktorej dieťa drží tenisovú raketu. Je nutné venovať zvýšenú pozornosť výberu trénera, ktorý rozumným tréningom predíde preťaženiam a deformáciam. Aj pri tenise sa odporúča zaradiť do pohybových aktivít napríklad plávanie alebo cyklistiku ako formu kompenzácie. Tréning bez dozoru trénera v rannom veku býva častou chybou rodičov, ktorí sú príliš ambiciózni. Finančná náročnosť je definovaná len tenisovou raketou a vhodnou obuvou. Na základný tréning postačí aj betónová stena :)

Florbal

n5bb3c083d09b1-florbal

V poslednom čase šport, ktorý na seba strháva pozornosť najmä vďaka nenáročnosti. Na to, aby ste si zahrali, vám postačí hokejka kvalitná protišmyková obuv. Tak ako pri hokeji, aj tu vplyvom držania tela v predklone dochádza k podobným dôsledkom. Dobrou správou je, že dieťa nemusí nosiť extra záťaž v podobe výstroje. Aj tak sa však často stretávame s následkami disbalancu, kedy sú svaly zaťažené nerovnomerne pri držaní hokejky na jednej strane. Mierny predklon tiež nepriaznivo ovplvňuje svalový aparát. Na vybitie energie však florbal poslúži dokonale. Ak by ste rozmýšľali o florbale, viac info nájdete v článku kedy a ako začať s florblalom.

Záverom je nutné podotknúť, že pre akýkoľvek šport sa rozhodnete, dajte svojej ratolesti možnosť slobodného nenúteného výberu. Len tak sa bude na športový zážitok tešiť znovu a znovu. Preto usmerňujte, avšak nenúťte deti do niečoho, čo nechcú. Je lepšie skúsiť viacero športov, prípadne tie zvolené neskôr vzájomne kombinovať a dosiahnuť tak želaný synergický efekt.