Taška na hokejovú výstroj [komplexný sprievodca výberom]

Čo by mala optimálna taška na hokej spĺňať? Pri kúpe novej hokejovej tašky alebo pri rozhodovaní, či tá vaša súčasná skutočne zodpovedá vašim potrebám si najprv odpovedzte na nasledovné otázky.

  • Nosí sa mi naozaj pohodlne?
  • Ako často ju budem prenášať?
  • Zmestí sa mi do nej všetko potrebné?
  • Je dostatočne pevná?
  • Potrebujem extra priehradky či úložný priestor?
  • Má dostatočné vetranie a dokáže redukovať pachy?
  • Budem tašku prenášať na dlhé vzdialenosti?
  • Budem tašku voziť autom?
  • Zmestí sa mi pohodlne do kufra auta?
  • Budem mať v kufri viac ako jednu tašku?

Pre výber čo najvhodnejšej tašky je nutné prihliadať na týchto 5 faktorov:

  1. Veľkosť hokejovej tašky
  2. Typ hokejovej tašky
  3. Kvalita vyhotovenia
  4. Funkčné prvky
  5. Značka a cena

1. Veľkosť hokejovej tašky

Výber správnej veľkosti je východiskovým bodom pri nákupe. Na jednej strane je komfortné mať dostatočne veľkú tašku kde s prehľadom uložíte celú výstroj, na strane druhej treba nájsť rozumný kompromis, aby taška pri nosení nezavadzala a takisto zbytočne nezaberala miesto navyše. Napríklad aj v kufri auta či v izbe po tréningu.

Taška by nemala byť veľkostne nepohodlná a ťažkopádna pri nosení. Je bežné, že deti a mládež často krát nesú tašky, ktoré sú “nad ich sily”, keďže sú im priveľké. V lepšom prípade sa jedná len o nepohodlie, v horšom prípade sa pri pravidelnom nosení (hlavne na jednom a tom istom ramene) hráči vedia dopracovať k namohnutému alebo presilenému ramenu. Kľúčové je preto nájsť rovnováhu medzi pohodlím a funkčnosťou

velkost_hokejovej_tasky

Bežne sú hokejové tašky vyrábané v 3 veľkostiach - detské, juniorské a seniorské. Nie že by dospelí hráči používali viac výstroja ako deti, avšak veľkosti jednotlivé častí výstroja sú rozmernejšie a objemnejšie. Deťom zase úplne stačia juniorské modely do ktorých “vyrastú”.

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale nosenie hokejovej tašky je dôležitou súčasťou zanietenia pre tento šport. 

Najmenších hokejistov rodičia často vozia na tréningy a takisto im pomáhajú tašku odniesť. Nezriedka sa stane, že detské tašky ponesú maminky, preto je dobré zvážiť veľkosť ale aj typ tašky. Plne naložená taška môže vážiť až 7kg. Aby chrbát netrpel, pre deti približne do dorasteneckého veku (15-17 rokov) sa vo všeobecnosti odporúča mať tašku na kolieskach

Pri výbere tašky pre seniorov sa kladie dôraz najmä na dostatok priestoru, keďže dospelácka výstroj na hokej býva väčšia a ťažšia. Hráči sa zameriavajú najmä na funkčnosť a vybavenie tašky. Od toho sa bude odvíjať aj typ a veľkosť tašky. Väčšina hráčov preferuje tašky bez koliesok, ktoré sú pohodlnejšie a cenovo výhodnejšie. Avšak, ak plánujete prenášať tašku na väčšie vzdialenosti, bude praktickejšie investovať do tašky s kolieskami.

Rozmery juniorských tašiek:

  • Taška bez koliesok - 91 × 41 × 41 cm
  • Taška na kolieskach - 90 × 40 × 38 cm
  • Taška typu veža (tower) - 91 × 58 × 46 cm
  • Tieto tašky majú objem zvyčajne do 150 litrov.

Rozmery seniorských tašiek:

  • Seniorská taška bez koliesok - 97 x 47 x 43 cm
  • Seniorská taška na kolieskach -102 × 46 × 43 cm
  • Seniorská taška typu veža (tower) - 91 x 58 x 46 cm
  • Tieto tašky majú objem zvyčajne nad 200 litrov

Rozmery brankárskych tašiek:

  • Seniorská brankárska taška na kolieskach - 112 x 61 x 61 cm
  • Seniorská brankárska bez koliesok - 106 x 51 x 51 cm
  • Seniorská brankárska taška typu veža (tower) - 101 x 66 x 50 cm
  • Tieto tašky majú objem niekedy až 400 litrov

 2. Typy hokejových tašiek 

Klasické tašky bez koliesok (Carry tašky)  

Klasické hokejové tašky bez koliesok si mnohí hokejisti pochvaľujú vďaka ich ľahkej konštrukcii a kompaktnosti. Pohodlne sa zmestia aj do áut s menším kufrom. Je to tradičné riešenie ktoré v popularite medzi hráčmi stále dominuje 

Majú dva popruhy na nosenie v rukách a jeden hrubší na prenos na ramene. Dlhšie nosenie takejto tašky môže spôsobiť bolesti ramien v dôsledku koncentrovanej hmotnosti na jednu oblasť. Ak však nie ste brankár a nevláčite 20kg vlhkej výstroje hore dole 5 krát za týždeň, budú dobrým pomocníkom.

hokejova_taska_bauer

Tieto modely tašiek sa môžu líšiť počtom priehradok. Väčšina z nich má však len jednu hlavnú, čo sťažuje organizáciu a vyhľadávanie konkrétnych častí výstroje. V dôsledku toho si budete musieť dať väčší pozor napríklad na to, ako uložíte ostré korčule aby vám časom tašku neprerezali. Na korčule určite nasaďte chrániče nožov. 

Tašky z tejto kategórie sa tiež navzájom líšia použitím rôznych materiálov. Dominuje nylon, polyester ale taktiež aj pokročilejšie látky ako napríklad tarpaulín. Je to pevný pogumovaný materiál odolný voči oderu. Je vodotesný a ľahko sa udržiava. Vôbec sa nestrapká sa a preto sú tašky pevnejšie a trvácnejšie.

Tieto hokejové tašky sa dajú použiť aj pri iných športoch alebo aktivitách, napríklad pri kempovaní alebo cestovaní, čo z nich robí univerzálnu investíciu.

Tašky na kolieskach (Wheeled bag)

Tento typ sa zdá byť najobľúbenejší u mladších hráčov (odbremenia ich ramená) a brankárov (ktorí musia všade ťahať tonu výstroja).

Niet sa čomu čudovať, kolieska uľahčujú prenášanie výstroja na dlhšie vzdialenosti a hráč je odpočinutý. Ak by takúto tašku chceli odniesť na ramene, nie je to problém, väčšina z nich má aj praktické popruhy.

hokejova_taska_na_kolieskach

Nevýhodou môže byť, ak sa vám náhodou poškodí koliesko a budete “nútený” ju odniesť v rukách. Je možné zakúpiť aj náhradné kolieska v prípade takejto nehody.

Hokejové tašky s kolieskami sa vyrábajú s pevnejšou konštrukciou dna, ktoré zvyšuje jej odolnosť. Oproti klasickým taškám majú vyššiu hmotnosť ktorá je navýšená práve o túto spevnenú konštrukciu. Gramy navyše pridáva aj teleskopické madlo.

Rozmerovo sú tieto tašky o chlp väčšie ako ich náprotivky bez koliesok. Treba s tým počítať ak máte kompaktný kufor auta. Dajú sa perfektne použiť aj namiesto kufra na cestovanie

Tašky na kolieskach (veža/tower bag)

Takzvaná veža je typ tašky ktorá "neleží" ale "stojí vzpriamene". Toto označenie sa používa pre novšie modely tašiek, ktoré sa vyznačujú prehľadným usporiadaním hokejovej výstroje vo vnútri tašky.

Éru takýchto modelov spopularizovala najmä Kanadská značka Grit. Tašky sú vhodné pre bordelárov, ktorých takto prinútite k poriadku. Tašky typu tower sú vybavené regálmi a úložným priestorom špeciálne určeným pre každý kus výstroje. Nikdy si tak nezabudnete doma korčule či iný herný doplnok.

hokejova_taska_grit

Disponujú tiež mnohými dobre chránenými priehradkami na drobné príslušenstvo ako sú chrániče zubov, šnúrky, atď. V taške sa tak nič nekontrolovateľne nepovaľuje a neposkakuje.

Sú vyrobené z kvalitných vonkajších materiálov pre zvýšenú odolnosť a vnútorných rámových systémov, ktoré udržujú hokejovú tašku v šatni vo vzpriamenej polohe. Na boku tašky dokonca nájdete špeciálne miesto na pripevnenie hokejky pomocou suchých zipsov. Upevniť  takto dve hokejky nepredstavuje žiadny problém.

Charakteristickou vlastnosťou tejto skupiny tašiek (najmä pri značke GRIT) je najmodernejší ventilačný systém, ktorý sa nachádza na zadnej vystuženej strane. Vďaka ventilačným otvorom výbava začne schnúť hneď po uložení do priehradiek.

Súčasťou tašky je aj praktická vyberateľná podložka ktorá sa hodí pri vyzúvaní alebo obúvaní korčúľ. Inými slovami, nebudete mať nohy na studenej zemi.

Tašku môžete jednoducho “stlačiť” a zložiť vďaka systému skladacieho rámu. Je teda ideálna aj pre stiesnené priestory kufra auta. Grit taška je naozaj unikátny a konštruktérsky veľmi solídne zvládnutý produkt. Bez preháňania.

Ruksak

Ruksakyskvelou voľbou pre hráčov, ktorí cestujú naľahko. Nie sú ani zďaleka také veľké ako najväčšie prenosné tašky alebo tašky na kolieskach, ale aj tak dokážu uniesť to najnutnejšie, najmä pre juniorských a detských hráčov.

Hoci tieto tašky fantasticky šetria miesto, majú však obmedzený vnútorný objem a vyžadujú si trochu premýšľania pri balení hokejovej výstroje. Najmä pokiaľ ide o výstroj pre dospelého hráča. Juniorským a mladším hráčom budú vyhovovať svojou kompaktnosťou.

hokejova_taska_bauer_backpack

Mnohé z nich sú navyše vybavené kolieskami, čím preklenujú medzeru medzi malou taškou na kolieskach a taškou na výstroj v štýle batohu. Často krát majú aj teleskopické madlo na ťahanie. Tieto hokejové tašky sú najpohodlnejšie na cestovanie, pretože sa nosia rovnako ako batoh, takže hráči majú voľné ruky. 

Poznámka: Brankárske hokejové tašky existujú takisto v týchto 4 prevedeniach- bez koliesok, s kolieskami, veža a ruksak.

Ak ste brankár, tašku si vyberte podľa rovnakých kritérií a preferencií ako by ste urobili pri hráčskych modeloch.  

Hokejové tašky na príslušenstvo

Okrem hokejových tašiek existujú tiež tašky na jednotlivé časti hokejovej výstroje. Hokejky, korčule, prilby a dokonca aj puky majú svoje samostatné tašky, ktoré ich udržia oddelené a chránené.

Tašky na hokejky chránia vaše drahocenné hokejky pred zlomením či poškriabaním pri cestovaní a skladovaní. Sú skvelým spôsobom, ako uschovať viacero hokejok pohromade.

hokejova_taska-na-hokejky-bauer

Tašky na ľadové korčule slúžia hlavne na prepravu korčúľ na zamrznuté jazero alebo verejné korčuľovanie. Chránia korčule a zabraňujú ich poškodeniu a otupeniu počas cestovania. Sú vhodné aj na úschovu korčúľ po skončení sezóny. 

taska_na_ladove_korcule

Tašky na prilby sú skvelým doplnkom k hokejovým taškám, ktoré nemajú dodatočné vrecká. Vďaka tejto taške sa prilba ani plexisklo nepoškriabe v hokejovej taške plnej výstroja.

taska_na_prilbu_bauer

Tašky na puky sú určené na prepravu viacerých hokejových pukov a sú skvelou voľbou pre tímy a trénerov.

3. Kvalita vyhotovenia

V popisoch produktov hokejových tašiek ale aj iného hokejového vybavenia a oblečenia môžete vidieť označenie 420D, 600D, 1000D dokonca až 1680D. Čo označuje písmeno "D" v súvislosti s kvalitou vyhotovenia a odolnosti? Je to skratka z anglického "denier", čo je označenie hrúbky a pevnosti jednotlivých vlákien v danom výrobku.

Čím je hodnota vyššia, tým hrubšie a pevnejšie sú jednotlivé vlákna, a tým pevnejší bude aj celkový materiál. Tkaniny s vyššou deniveláciou však bývajú tuhšie, takže silnejšie nie je vždy lepšie. Mali by ste sa zamerať na tašku, ktorá dosiahne správnu rovnováhu medzi pevnosťou a pružnosťou, aby ste nemali pocit, že nosíte tuhú “škatuľu” a zároveň aby vplyvom hustoty vlákien taška zvládala ventilovať pachy.

material_hokejove_tasky

Sušenie a vetranie výstroje patrí medzi základné návyky ktoré by mal poznať každý jeden hokejista. Ani najviac technologicky vyspelá taška ktorá je zavretá a hodená v kúte však nezabráni zápachu z výstroja.

Aj keď je pravdou, že nové, moderné tašky sú skonštruované z rýchlo schnúcich syntetických materiálov ako je polyester. Okrem toho že rýchlo schne, tiež dovoľuje väčší prienik vzduchu skrz materiál ako zastaralé tašky z vinylu- známý aj ako syntetická koža. 

Kvalitnejšie modely sú vyrobené z balistického nylonu. Tento materiál je výnimočný tým, že je odolný voči roztrhnutiu, vode a oderu.

Vyberte si model ktorý má dostatočné veľké plochy z kvalitnej sieťoviny kvôli odvetrávaniu. Drahšie tašky disponujú dvojvrstvovým, občas aj trojvrstvovým sieťovým materiálom.

Pozornosť upriamte aj na vyhotovenie zipsov- tie sa často pokazia ako prvé. Top modely budú mať zipsy odolné voči korózií, takže sa nemusíte obávať že zhrdzavejú.

zipsy_na_hokejovej_taske

Zvoľte si variant ktorý má kvalitné, hrubé polstrovanie popruhov aby vás pri prenose netlačili. Popruhy bývajú štandardne nastaviteľné, uistite sa však či je tomu tak skutočne.

Keďže dno tašky bude neustále vystavené škrabancom a oderom, spýtajte sa predajcu ako veľmi je vystužené. Bežne sa dno tašiek zvykne potiahnuť vrstvou PVC či iným spevňujúcim materiálom ako je nylon.  

4. Funkčné prvky

Vnútorný priestor a priehradky

Nie je to pravidlom, no zvyčajne lacnejšie modely nebudú mať žiadne priehradky na oddelenie jednotlivých častí výstroje. Existujú však aj prémiové modely ktoré majú iba jeden “otvor” a nič viac. Niekomu to môže prekážať, iným zase vyhovovať pre jednoduchosť uloženia.

Drahšie tašky už zvyčajne majú oddelené priehradky. Zväčša sú určené na úschovu korčúľ. Je to kvôli tomu, aby ostré nože korčúľ neprerezali vnútro tašky. Korčule tak budete mať vždy poruke.

hokejova_taska_priehradky

Vrecká na korčule zvyknú byť aj z vonkajšej strany tašky. Osobne to považujeme za relatívne nešťastné riešenie, nakoľko váha korčúľ prevažuje tašku do jednej strany a pri prenose sa taška nežiadúco nakláňa. Detail, poviete si, no ak ste na ľade 4x týždenne, vie to naštvať.

Niektoré hokejové tašky sú vybavené extra priehradkou na prilbu. Tento priestor je často vybavený dodatočným polstrovaním alebo pevnou konštrukciou, ktorá chráni prilbu a plexisklo pred poškriabaním alebo poškodením. Pomáha udržiavať prilbu oddelenú od ostatného vybavenia, čím sa zachováva jej dobrá kondícia. 

Nastaviteľné polstrované vnútorné priehradky zvykneme nájsť u top modelov. Niektoré tašky disponujú vnútorným oddeliteľným dnom, ktorý vám umožňuje efektívne využívať celý vnútorný priestor. Alternatívne, môžete takúto tašku používať s rozdelením na viacero častí. 

Mnohé hokejové tašky majú vyhradené priehradky a malé vrecká, kam si hráči môžu uložiť drobné hokejové doplnky ktoré by sa inak ľahko stratili. Príde to veľmi vhod napríklad na mobil alebo kľúče. Viď obrázok nižšie na taške Grit, sekcia vpravo hore.

hokejova_taska_grit_1

Nájdete tu tiež miesto kam si viete pripevniť identifikačné štítky. Tieto štítky zvyčajne obsahujú informácie, ako je meno hráča, tím, číslo dresu alebo kontaktné údaje. Hráči tak môžu ľahko spoznať svoju tašku v preplnenej šatni alebo počas tímových podujatí.

Na zváženie je tiež typ otvorenia tašky ktorý má čo dočinenia s pohodlnosťou s akou vieme veci z tašky vyberať a vkladať naspäť. 

Bežne rozlišujeme medzi 2 variantami. Prvá je tá, kedy nakladací otvor na taške pripomína písmeno “U”. Zipsy idú naokolo a po úplnom otvorení nám vznikne spomínané Účko. 

Druhá je tá, pri ktorej sa zipsy rozbiehajú smerom od seba do strán. Záleží od osobných preferencií, osobne sa prikláňame k prvej variante ktorá je praktickejšia.

Ventilácia 

Kvalitné odvetrávanie ocení každý aktívny hokejista. V tejto disciplíne rozhodne vedie taška Grit (napríklad populárny model HTFX) kedy odvetrávanie prakticky funguje aj pri zavretej taške. Pre zábudlivcov priam ideálne.

hokejova_taska_grit_ventilacia

Základom pre účinné odvetrávanie sú dostatočne veľké plochy sieťoviny všité do materiálu tašky

Ventilácia má však mnoho foriem, prémiové modely tašiek môžu disponovať prieduchmi, bočnými panelmi z priedušnej sieťoviny a dokonca aj panelmi na vysúšanie. Tie fungujú tak, že ak odkryjete hornú vrstvu tašky, otvor zo sieťoviny pod ním zostane odkrytý, aj keď je taška uzavretá. Vzduch tak môže cirkulovať a výstroj sa vetrá aj keď ste práve na ceste domov. Viď obrázok nižšie.

ventilacia_hokejova_taska

Dizajnovo jednoduchšie (rozumej poväčšine lacnejšie) modely nebudú schopné odviesť vlhkosť tak efektívne

5. Značka a cena

Pri výbere tašky z hľadiska značky ceny je treba zohľadniť nasledovné: ako často ju budete používať, za akých podmienok a vedieť čo od tašky očakávate. 

Ak ste amatérsky hobby hokejista 

Ktorý sa korčuluje 2x za rok, nemá zmyseľ zamýšľať sa nad prémiovými modelmi. Postačí vám základný model s jednou priehradkou. Kľudne si zvoľte model bez koliesok, je ľahší a kompaktnejší. Cena bude zrejme hlavným faktorom pri výbere. 

Skúste sa orientovať na “ľudové” značky ako je Winnwell alebo Fischer. Kvalita bude tomu zodpovedajúca ale taška poslúži dobre. Detské a juniorské verzie tašiek kúpite od 30 euro a vyššie. Tie pre dospelých začínajú niekde na hranici 50 euro.

Kvalitnejšie značky ako Bauer, CCM či Warrior budú stáť o niečo málo viac, ale znesú aj pri hrubšie zaobchádzanie. 

Ak hráte hokej častejšie 

Od tašky budete požadovať aby čo to vydržala, prípadne už mala kvalitnejšie riešené funkčné prvky, smerujte svoju pozornosť na “ozajstné” hokejové značky. Do pozornosti dávame dlhoročných, overených výrobcov ako sú Bauer, CCM, Warrior alebo Sher-wood. Ak vám nevadí si mierne priplatiť, značka Grit bude skvelým pomocníkom. 

Cenové relácie sa rôznia, detské a juniorské tašky začínajú na cene okolo 60 euro. Prihoďe pár desiatok euro navyše, a máte seniorskú verziu. Sumy berte ako orientačné keďže cenové rozpätie je naozaj široké. Za lepší model utratíte 100 euro a viac.

Zvážte ako veľmi pevnú a funkčnú tašku naozaj potrebujete a rozhodnite sa podľa toho. Pri častých presunoch a tvrdom zaobchádzaní sa vám oplatí priplatiť si za tašku z odolnejších materiálov- vydrží viac a investícia sa vám v dlhodobom horizonte oplatí. Nie nadarmo sa hovorí: “Nie som taký bohatý, aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci.”

Ak ste na ľade aktívny

Povedzme 3x za týždeň, siahnite po kvalite a overených výrobcoch. Dominuje Bauer, CCM, Grit, Warrior a Sher-wood. Potrebujete odolnú, dobre skonštruovanú tašku s premakaným systémom ventilácie. Počítajte s cenovkou od 130 euro a vyššie. Top modely vás vyjdú cca dve stovky. 

Často pýtané otázky 

Sú hokejové tašky s kolieskami lepšie ako tašky bez koliesok?

To závisí od vašich potrieb. Tašky s kolieskami sú mierne tažšie vďaka spevnenému dnu no poskytujú pohodlie hráčom, ktorí potrebujú prepravovať svoje vybavenie na dlhšie vzdialenosti. Tašky bez koliesok sú však často kompaktnejšie, prenosnejšie a väčšinou o niečo lacnejšie. Pri rozhodovaní zvážte svoje cestovné návyky a preferencie. 

Môžem nosiť hokejky priamo v taške?

Hokejka ako taká sa do tašky určite nezmestí (jedine že by sa jednalo o krátku detskú hokejku). Avšak viaceré modely tašiek, napríklad tie od značky Grit sú vybavené popruhmi na prichytenie hokejky. Tie umožňujú nosiť jednu alebo viac hokejok z vonkajšej strany tašky. Je to praktická funkcia, najmä pre hráčov, ktorí uprednostňujú rýchly prístup k svojim hokejkám a chcú mať voľné ruky pri transfere.

Ako zabrániť tomu, aby hokejová taška zapáchala?

Pravidelne hokejovú tašku vetrajte aby sa vlhkosť odparila. Do vnútra tašky môžete hodiť špeciálny pohlcovač pachov ktorý účinne absorbuje vlhkosť a zabraňuje tak tvorbe baktérií a plesní. Pomáha aj pravidelné čistenie tašky. 

Ako správne čistiť hokejovú tašku?

Ak pravidelne používate svoju hokejovú tašku, odporúča sa prať ju každých niekoľko týždňov. Drvivá väčšina hokejových tašiek nie je vhodná na pranie v práčke, pretože materiály, z ktorých sú vyrobené, sú náchylné na poškodenie.

Je lepšie ich čistiť ručne pomocou jemného pracieho prostriedku a teplej vody. Pri ručnom praní budete potrebovať aj mäkkú kefku alebo špongiu na vyčistenie vonkajšej časti tašky. Vyhnite sa použitiu bielidiel alebo drsných chemikálií, ktoré by mohli tašku poškodiť.

Vnútornú stranu hokejovej tašky je možné vyčistiť taktiež. Nastriekajte vnútro rovnakým množstvom vody a octu, aby sa odstránil zápach. V prípade odolných pachov použite deodorant na hokejovú výstroj a tašku nechajte úplne vyschnúť na vzduchu.

Odolné škvrny a zápachy je možné ošetriť zmesou jedlej sódy bikarbóny a teplej vody. Zmes naneste na znečistené miesto, jemne ho vydrhnite a nechajte pôsobiť pred opláchnutím.

Sušenie na priamom slnku taške neuškodí, práve naopak, UV lúče slnka pôsobia ako ozónové čistenie. Nepreháňajte to- maximálne 20 minút aby nedošlo k vyblednutiu farieb či degradácií materiálov. 

Čo robiť aby mi taška vydržala čo najdlhšie? 

Vyberte si tašku vyrobenú z kvalitných a odolných materiálov so zosilneným šitím. Vyhnite sa preťažovaniu tašky nad jej odporúčanú kapacitu a pravidelne kontrolujte, či sa na nej neobjavujú známky opotrebovania. Správna údržba, ako napríklad čistenie a vetranie tašky prispieva k jej dlhšej životnosti. Ostré predmety vo vnútri tašky ako napríklad korčule či samostatné nože majte vždy v púzdre na to určenom. Ochránite tašku a nože sa vám neotupia.

Dá sa hokejová taška opraviť?

Samozrejme. K najčastejším opravám patria výmeny zipsov, zaplátanie pretrhnutého dna alebo iných, často namáhaných miest. Ak máte doma šikovnú krajčírku, určite si s opravou poradí. Ak nie, nechajte to na nás. Máme za sebou dlhoročné skúsenosti s rôznymi opravami a poškodeniami nie len hokejových tašiek ale hokejovej výstroje ako takej. 

Čo všetko si mám zbaliť do tašky?

K základnej výstroji patria: korčule, chrániče, rukavice, nohavice a prilba.

Nezabudnite si pribaliť:

 Existujú tašky určené špeciálne pre dámsku hokejovú výstroj?

Niektorí výrobcovia ponúkajú hokejové tašky prispôsobené preferenciám ženských hráčok. Tieto tašky môžu zahŕňať úpravy veľkosti, farebné možnosti a ďalšie detaily, aby vyhovovali špecifickým potrebám hokejistiek. Z našej skúsenosti však väčšina žien používa klasické hokejové tašky. Ich výstroj je často mierne užšia a menšia, takže sa do nich pohodlne zmestí.

Aké parametre by mala mať taška pre deti alebo juniorských hráčov?

Pre mladších hráčov sa zamerajte na tašku, ktorá má vhodnú veľkosť, teda buďto detská alebo juniorská. Dobrou voľbou budú tašky s ľahko zapínateľnými zipsami, zjednodušenými priehradkami a nastaviteľnými popruhmi, aby sa prispôsobili ich menšiemu vzrastu. Mladým hráčom sa iste budú páčiť živé farby a vzory.

Zmestí sa moja brankárska výstroj do štandardnej hráčskej hokejovej tašky?

Brankárska výstroj je oveľa väčšia a objemnejšia ako tá hráčska. Mnohí výrobcovia ponúkajú špeciálne brankárske tašky navrhnuté tak, aby sa do nich zmestili brankárske chrániče, betóny a iné rozmerné, niekedy aj rozmarné vybavenie :) Určite odporúčame investovať do kvalitnej brankárskej tašky. Lacnejšie varianty nemusia vydržať nápor ťažkej výstroje a časom sa pretrhnú.

Pokiaľ chcete naozaj kvalitný produkt, mrknite napríklad na tašku Grit Sumo Airbox alebo CCM Prowheeled až s 3 kolieskami do všetkých terénov. Síce si priplatíte ale na oplátku dostanete prémiový produkt ktorý pri správnej údržbe vydrží roky. 

Môžem hokejovú tašku používať aj na iné športy alebo aktivity?

Hoci sú hokejové tašky určené špeciálne na hokejovú výstroj, niektorí ľudia ich používajú aj na iné športové účely alebo vonkajšie aktivity, napríklad kempovanie. Treba zvážiť veľkosť tašky a jej špecifiká, aby spĺňala potreby pre vami zvolené aktivity.

Tašky s kolieskami sú perfektné na cestovanie, napríklad aj na dovolenku. Zbalíte sa do nej namiesto kufra. Madlo na ťahanie bude praktické v letiskových halách a na dlhé presuny. Mnohokrát sú tieto tašky oveľa pevnejšie ako bežný kufor.