Ako vybrať hokejové rukavice - overené tipy od hokejistov

Hokejové rukavice sú po hokejke druhým najčastejšie kupovaným artiklom. Nepodceňujte preto ich výber a doprajte svojim prstom pocit bezpečia a komfortu. Ako sa však vyznať v spleti produktov a ich výkonnostných tried? Ktoré rukavice vás dostatočne ochránia a vyhovujú vašim potrebám?  Odpovede na tieto otázky nájdete v článku nižšie.

Zároveň sa dozviete nasledovné:

  • Predstavíme si jednotlivé časti rukavice, aby ste mali perfektný obraz o tom, na čom skutočne záleží keď ide o bezpečnosť, trvanlivosť pohodlie.
  • Porovnáme navzájom jednotlivé výkonnostné triedy. Nadobudnete tak reálnu predstavu o tom, čo môžete očakávať od páru rukavíc za 50 200 euro. Rozdiely sú markantné.
  • Vysvetlíme si ako jednoduchým spôsobom v pohodlí domova zistíte vašu veľkosť rukavice. 
  • Nevynecháme ani skvelé tipy ako predĺžiť životnosť rukavíc na trojnásobok.

Poďme teda spolu na to …

Prečo bez výnimky potrebujete hokejové rukavice?

Menej je niekedy viac? Určite nie, ak ide o počet zdravých, plne funkčných prstov. A preto hneď ako si vyberiete tú správnu prilbu, upriamte vašu pozornosť na výber funkčných rukavíc. Riziko zranenia hrozí prakticky neustále, či už sa jedná o stret s letiacim pukom, hokejkou alebo ľadom samotným.

Nedávna štúdia dokázala, že pri kolízií s hráčom alebo mantinelom je riziko zranenia zápästia a ruky až 45 %. Druhou najčastejšou príčinou úrazu je sekanie hokejkou (19 %) a treťou je náraz pukom (12 %).

Rukavice nechránia len vaše prsty, ale aj zápästie, šetriť sa tu preto rozhodne neoplatí. Ak hráte ligovú súťaž, nemá zmysel rozoberať dôležitosť nákupu rukavíc, no pre hobby hráčov platí to isté. Netreba tu však investovať vysoké sumy do profi modelov, stačí, ak vám rukavice poskytnú základnú ochranu a istú mieru komfortu. Nešliapnete vedľa, ak zvolíte jeden z modelov overených značiek. Veľkej obľube sa tešia najmä rukavice Bauer alebo CCM.

Populárne značky súčasnosti

Najobľúbenejšie značky súčasnosti:

  • Bauer (Vapor, Supreme, Nexus)
  • CCM (SuperTacks, JetSpeed)
  • Warrior (Covert, Alpha, Dynasty)
  • Sher-Wood (BPM)

A ďalšie, menej známe značky:

  • Reebok (odkupený firmou CCM)
  • Easton (odkupený firmou Bauer)
  • Tron, Graf, Winnwell a Powertek

Podľa čoho vybrať rukavice?

Pri rozhodovaní vždy zvážte 6 nasledovných bodov:

  1. Materiál hokejových rukavíc
  2. Tvar hokejových rukavíc
  3. Ochrana palca
  4. Ochrana a delenie prstov
  5. Dlane hokejových rukavíc
  6. Manžeta rukavíc 
 

1. Materiál hokejových rukavíc

S pravou kožou sa pri výrobe rukavíc už dnes nestretneme. Nahradili ju syntetická koža a nylon.

Syntentická koža, ktorá je dômyselnou náhradou “pravej kože” je ľahšia, odolnejšia a navyše nezadržuje vodu. To znamená, že rukavica vplyvom nadmernej vlhkosti netvrdne, ale perfektne odvádza vodu smerom von.

Čo sa týka pevnosti, syntetická koža v porovnaní s nylonom vydrží viac. Hlavne ak porovnávame pevnosť a schopnosť odolávať roztrhnutiu.

Na druhú stranu je nylon ľahší a teda materiál je vzdušnejší. Znamená to aj to, že samotné schnutie rukavíc bude rýchlejšie. Túto možnosť ocenia najmä hráči, ktorí hrajú častejšie a majú len jeden pár.

Nylon je spravidla lacnejšou alternatívou k syntetickej koži, avšak vyššie rady rukavíc, ktoré majú plášť z nylonu, zvyknú byť trvanlivejšie ako ich náprotivky z kože. Na tom sa zhodnú samotní hokejisti.

Faktom ostáva, že pri drahších modeloch sa zvyčajne stretneme s použitím oboch materiálov, využívajúc ich unikátne vlastnosti. Ak preferujete vzhľad a “feeling” nylonových rukavíc, existuje tu veľa skvelých možností výberu. Absencia syntetickej kože absolútne nie je predzvesťou podradnej či horšej kvality, jednoducho je to vecou dizajnu konkrétneho výrobcu.

2. Tvar hokejových rukavíc

Máte netradične široké ruky alebo dlhé prsty? Vyberte si preto rukavice podľa tvaru a prispôsobte ich vaším potrebám.

Tak ako aj s výberom inej časti hokejovej výstroje, tak aj pri výbere rukavíc je voľba tvaru čisto subjektívnou záležitosťou. Skúšaním zistíte, kedy máte ruku pevne obopnutú a kedy rukavica poskytuje voľnosť okolo zápästia. Rozdiely medzi jednotlivými tvarmi sú rozhodne citeľné. V zásade rozlišujeme 3 hlavné typy.

2.1. Anatomicky tvarovaná rukavica -  poskytuje hráčovi priliehavý, tesne-sediaci pocit pre maximálnu odozvu skrz rukavicu. Priestor pre krútenie či vrtenie ruky prakticky neexistuje.

Typickí zástupcovia : Bauer Supreme, CCM Tacks, Warrior Alpha

2.2. Skosená (kužeľovitá) rukavica -  poskytuje priestor navyše v oblasti zápästia a ruky. Je to veľmi preferovaný typ tvaru rukavice, ktorý vďaka svojej konštrukcii zabraňuje nežiaduceho pohybu rukavice vpred a vzad.

Typickí zástupcovia : Bauer Vapor, CCM Quicklite, Warrior QRL

2.3. Rovný hlboký strih - zaručuje maximálnu voľnosť a pohodlie aj v oblasti zápästia. Voľnosť rozpoznáte najmä pri strelbe zápästím, teda švihom.

Typickí zástupcovia : Bauer Nexus, CCM 4R, atď

c5bcb311a7684b-rozdiel-v-tvare-hokejovych-rukavic-bauer

Niektorí hráči volia tradičný rovný strih, pretože anatomický ako aj skosený strih pôsobia trošku obmedzujúco až nekomfortne stláčajúco. Ak teda preferujete trošku viac miesta pre vaše prsty, rovný strih bude dobrou voľbou. Akokoľvek sa rozhodnete, vaša schopnosť práce s pukom bude značne obmedzená, ak vám budú rukavice primalé alebo naopak priveľké.

Preto nezávisle od zvoleného tvaru rukavíc venujte pozornosť tomu, aby vám jednoducho rukavice sadli a to dokonale

3. Ochrana palca

Väčšina dnes vyrábaných hokejových rukavíc už disponuje systémom tzv. „zámku palca“, ktorý je nesmierne efektívny pri ochrane palca ruky pred hyperextenziou, napríklad pri zrážke so spoluhráčom alebo pri fyzickej hre, kde bol zvýšený kontakt s palcom.

Konštrukčne sú ochrany palca rukavice vyrobené tak, že vložený tvrdený kus plastu sa ohýba iba jedným smerom, a to k dlani. Nedochádza tak k prepínaniu palcového kĺbu a teda možným zraneniam, naopak, systém umožňuje perfektné držanie hokejky a lepší grip.

Staršie modely rukavíc takouto technickou vychytávkou nedisponovali, hrozí tu teda vyššie riziko poranenia palca.

4. Ochranné výplne a členenie prstov

Rukavice majú tradične 3 až 4 kusy horizontálnych vrstiev chráničov, ktoré sú na vrchu rukavice a sú ohybné. Pre širokú flexibilitu sa zase pri prstoch používajú štandardne 2, niekedy až 3 kusy týchto chráničov. V princípe platí, že čím viac týchto “článkov” na rukavici alebo prstoch, tým lepšia ohybnosť (prstov) a teda lepší cit pre hru pri práci s hokejkou.

Na výplň samotných chráničov sa používa najmä:

  • Pena o jednotnej hustote
  • Pena o dvojitej hustote
  • Pena s viacnásobnou hustotou

Každý z týchto typov peny navyše v sebe môže zahŕňať aj tvrdú polyetylénovú výstuž pre lepšiu ochranu. Mnohé rukavice využívajú práve kombinácie týchto troch výplní pre maximálny efekt ochrany.

Na obrázku nižšie môžeme vidieť niektoré z typických “konfigurácií” rozmiestnenia chráničov ako aj ilustráciu výplní, ktoré sú bežne používané.

h5bcb3314cd30c-hokejove-rukavice-chranice

Deľba chráničov hornej časti rukavice je skôr záležitosťou konkrétneho dizajnu výrobcu. Pri výbere dajte na vlastný pocit. 

Pri delení prstov je to podobné. Ako sme už naznačili, lacnejšie rukavice si vystačia s dvojdielnym delením prstov, pri kvalitnejších modeloch rukavíc nájdeme 3 články chráničov.

Najčastejšie býva rozdelený ukazovák alebo prostredník či dokonca palec.

5. Dlane hokejových rukavíc

Dlaň rukavice dostáva pri hre najviac zabrať, preto by ste jej výberu mali venovať pozornosť. Typicky je materiálom dlane rukavice látka podobná jemnej koži a semišu. Na výrobu sa používajú materiály ako Nash, Clarino, Lycra alebo MSH1.

Najčastejšie nájdeme na dlani Nash, avšak nie všetky Nash dlane sú si vlastnosťami rovnaké. Dotykom rozdiel spoznáte takmer okamžite, ak by sme porovnávali rukavice za 40 a 200 euro.

Drahšie rukavice majú dlane posilnené a prešité spevňujúcimi materiálmi, ktoré znižujú predratie. Niektoré modely tiež ponúkajú zlepšený grip a teda väčšiu citlivosť s hokejkou. Stretávame sa tu taktiež s osobitnými ochrannými vložkami, ktoré napomáhajú k tlmeniu nárazov. V ruke vám tak aj po tvrdých strelách nebude toľko brnieť.

Za zmienku určite stojí aj použitie sieťoviny v podšívke prstoch pre lepšiu ventiláciu.

6. Manžeta rukavíc

Ak zvolíte rukavice s dlhšou manžetou, znamená to lepšiu ochranu pri pokrytí zápästia a predlaktia. Znížíte tak nechránený priestor medzi manžetou rukavice a chráničom lakťov. Nevýhodou takéhoto rozhodnutia je v mnohých prípadoch znížená mobilita v zápästí.

Oproti tomu, rukavice s kratšou manžetou vás vystavia nebezpečenstvu seknutia hokejkou, nárazu puku, či stretu s nožom korčulí. Kompromisom pre hráčov, ktorí potrebujú vysokú mieru mobility v zápästí (hráči, ktorí sú často pri puku) by bolo použitie dodatočného chrániča predlaktia.

Trendom dneška sú rukavice s manžetou o menšej veľkosti. Je tomu tak hlavne preto, že pokroky v technológiách chráničov zápästia pokročili natoľko, že jednoducho dlhé manžety sú na ústupe pre čoraz viac hráčov.

Lacné rukavice vs kvalitné rukavice

Určite sa pýtate, čo za svoje peniaze dostanete, ak investujete pár desiatok euro navyše do kvalitného páru rukavíc. V skratke, toto:

p5bcb582fcecc0-lacne-vs-kvalitne-hokejove-rukavicerozdiely-2

Ochranné prvky

Najlacnejšie rukavice budú vaše ruky chrániť obyčajnou penou o jednotnej hustote. Táto pena je pomerne mäkká a jej limity ochrany sú značné už len dotykom.

Rukavice strednej výkonnostnej triedy už pridávajú aj penu o vysokej hustote (HD pena). Tie lepšie už dokonca v sebe majú integrované aj plastové vložky pre solídnejšiu ochranu. Dotykom viete odhadnúť, aké meteriály boli použité. Stačí, ak zmačkneme strany ochrannej peny.

Rukavice najvyššej triedy pridávajú ďalší benefit a to predovšetkým zvýšenú ochranu nie len zadnej, ale aj bočnej časti ruky.

Vonkajšok rukavice

Kvalitnejšie rukavice spoznáte podľa hrubšieho a teda trvanlivejšieho nylonu. Ten je odolnejší proti pretrhnutiu a znesie podstatne viac obsekávania, nárazov, atď.

Dlaň

Rukavice s vyššou cenovkou svoju cenu argumentujú taktiež použitím kvalitnejšej a trvanlivejšej kože. Táto je navyše posilnená prešitím v ťažko namáhaných oblastiach. Hráčom, ktorí plánujú hrať na pravidelnej báze, odporúčame siahnuť po drahších modeloch. Rukavice vám vydržia viac a keď ich nakoniec prederiete, stačí vymeniť dlane za pár drobných a hráte ďalej.

Palec

Všetky rukavice budú mať “obrnený” palec, ktorý len ťažko vykĺbite. Lepšie rukavice budú však dovoľovať palcu väčšiu mobilitu a teda opäť raz lepší cit pri držaní hokejky.

Technológie

Technologický vývoj neminul ani sektor hokejového vybavenia a preto pri drahších rukaviciach evidujeme celú škálu inovácií ktoré vám spríjemnia pobyt na ľade. Menovite sa jedná najmä o zlepšenie odvodu potu a udržanie konštantnej teploty hráča pre lepší výkon (technológia Bauer 37,5). Ďalej sú to napríklad špeciálne anti-bakteriálne podšívky alebo použitie XRD peny pre lepšie tlmenie nárazov.

Pokročilosť hráča

1. Amatérski (hobby) hráči

V našich končinách najobľúbenejší typ rukavíc spolu s rukavicami pre poloprofesionálov. V prospech výberu hovorí najmä cenovka, ktorá poteší nejedného začínajúceho hokejistu. Ochrana je na základnej úrovni, konštrukcia je ľahká – na nenáročný hokej su priam stvorené.

Ak by ste však plánovali použiť takéto rukavice na hokejový zápas, kde si hráči neodpustia tvrdšiu hru a tvrdé strely, stojte radšej opodiaľ. Tieto rukavice na takú hru jednoducho konštrukčne stavané nie sú a úraz na seba nenechá dlho čakať.

Vyberte si z ponuky amatérskych hokejových rukavíc

2. Pokročilí a poloprofesionáli

Modely rukavíc z tejto kategórie už disponujú niektorými technologickými vylepšeniami, ktoré nájdeme u profesionálnych modelov. Cena je však stále priaznivá. Isto oceníte povrchové materiály lepšej kvality (hrubší nylon), ako aj dodatočné vystuženia na miestach ako sú boky rukavice, alebo na samotnom palci.

Celková životnosť bude dlhšia, dlane rukavíc kvalitnejšie a vy zažijete lepší komfort. Členenie prstov, ako aj celkové prevedenie ochrany, je na o poznanie lepšej úrovni.

Vyberte si spomedzi poloprofesionálnych hokejových rukavíc

3. Profesionáli

Vyhľadávané zväčša hráčmi, ktorí hrajú hokej na ligovej alebo súťažnej úrovni. Jedná sa o spojenie maximálnej možnej miery ochrany spolu s vynikajúcim komfortom. Celá rada najnovších technológií spolu s dômyselným členením prstov vám vykúzli radosť na tvári.

Tieto modely sú obzvlášť vhodné pre časté používanie. Rýchlo schnú, dávajú hráčovi pocit perfektnej mobility a ochránia vaše prsty za každých okolností. Výberom takýchto rukavíc nič nepokazíte, aj keď vás hokej zrovna neživí.

Vyberte si spomedzi profesionálnych hokejových rukavíc

Ako správne vybrať veľkosť rukavíc

Pri výbere veľkosti je najdôležitejším kritériom výška hokejistu. Od nej sa odvíja výber veľkosti rukavíc, s tým, že samozrejme prihliadame na individuálne špecifiká ako je dĺžka prstov alebo stavba tela hráča.

Pre rýchlu orientáciu vieme vysloviť nasledovný záver :

  • Ak je vaša výška nepresahuje 170 cm, zvoľte si rukavice veľkosti číslo 13.
  • Ak meriate od 170 do 180 cm, pravdepodobne vám sadnú rukavice veľkosti 14.
  • Ak ste vyšší ako 180 cm, skúste zvoliť veľkosť 15.

Ak však chceme presnejšie určiť vašu veľkosť rukavíc, urobíme to nasledovne:

Krajčírskym metrom (môžte použiť napríklad aj šnúrku) odmerajte dĺžku od vnútornej strany predlaktia až po spodnú časť ukazováka tak ako na obrázku nižšie. Namerané číšlo si porovnajte s tabuľkou veľkostí.

x5bcb344f70234-ako-zmerat-velkost-hokejovych-rukavic

Toto je najpresnejšia metóda, akú môžte použiť, ak nemáte možnosť rukavice si vyskúšať osobne. Aj keď takéto meranie môže vyzerať smiešne, zachovalo sa od doby kedy boli rukavice značne dlhšie (všimnite si dĺžku manžety na obrázku nižšie).

65bcb34d8e67eb-hokejove-rukavice-v-minulosti

Navyše, táto metóda je použiteľná pri rôznych výrobcoch. Budete si tak istý, že ste si veľkosť vybrali správne a rukavice nebudú tlačiť ani na rukách “lietať”.

Ak máte možnosť rukavice osobne vyskúšať, mali by ste vedieť toto :

  • Priestor medzi koncami prstov a rukavicou by mal byť približne 0,6 milimetra. Ak zovriete rukavicu v päsť, materiál medzi dlaňou a končekmi prstov by sa nemal natiahnuť.
  • Medzery medzi jednotlivými článkami prstov by mali byť komfortné a mali by byť v “súlade” s hánkami prstov.
  • Priestor medzi zápästím by sa mala rovnať priestoru zápästia na vnútornej strane.

65bcb3500b263a-vyber-velkosti-hokejovych-rukavic

Náš tip : ak si stále nie ste istý veľkosťou, skúste v rukavici zdvihnúť prostredník, ako keby ste ukazovali nešportové gesto. Takisto dvihnite palec do pozície “palec hore”. Ak tieto úkony zvládnete s prehľadom, zaručujeme vám skvelú mobilitu v rukavicach a teda pohodlnú hru. Na záver rozhodne skúste v rukaviciach trénovať streľbu s pukom, zistíte, či vám sadnú alebo nie.

Životnosť rukavíc a starostlivosť

Samotné rukavice vedia vydržať veľmi dlho, avšak zodrať dlane vám bude trvať približne 1 až dva roky. Samozrejme záleží od kvality materiálu dlaní ako aj od frekvencie hrania. Takisto druh používanej hokejovej pásky vie ovplyvniť, za akú dlhú dobu sa vám dlane zoderú.

Samotné dlane nie je problém vymeniť, takáto “operácia” vás vyjde na niečo okolo 30 euro za pár rukavíc. Pokiaľ vlastníte top model rukavíc, investícia sa rozhodne oplatí. Pri lacnejších modeloch by som zrejme uvažoval o kúpe nového páru.

Aby ste predišli predčasnému opotrebovaniu, odporúčame rukavice vždy poriadne vysušiť najlepšie v otvorenom priestore (napríklad balkón či terasa). Ak nestíhate a nechcete hrať v mokrých rukaviciach je v poriadku použiť na sušenie fén s primeraným stupňom horúceho vzduchu.

Zvýšiť životnosť rukavíc môžeme jednoduchým trikom. Navštívte lekáreň alebo drogériu a vypýtajte si detský púder. Aplikujete tenkú rovnomernú vrstvu na dlane.

o5bcb3611632ea-aviril-detsky-puder

Púder pomáha odstrániť zvyšky lepidla z horného konca hokejky a samotnej tyče, čím znížíte trenie rukavíc voči hokejkek. Navyše aplikáciou púdru sa viete do istej miery zbaviť vlhkosti aj nepríjemného zápachu.

Pravidelným sušením sa vyhnete jednak nepríjemnému zápachu, ale aj “tvrdnutiu” dlaní, ktoré sa vedia až droliť, či v neposlednom rade lámať.

Kúpa rukavíc z druhej ruky

Ak existujú časti hokejovej výstroje, na ktorých sa šetriť neoplatí, je to prilba a rukavice na hokej. Kúpa rukavíc z bazošu a vidina ušetrených peňazí môže znieť lákavo, no potom príde realita a vy zistíte, že pôvodná „vôňa“ rukavíc je nanávratne preč a miesto toho bojujete so zápachom a roztrhanými dlaňami. V prípade drahších, kvalitnejších rukavíc by kúpa bola viac opodstatnená, no aj tak riskujete prenos baktérií, plesní a iných nepríjemností.

Pri výbere detských rukavíc výnimku spraviť môžete, no pre dospelých hráčov použité rukavice vehementne odmietame. Odhliadnuc od hygienických dôvodov, predsa len, hokej je tvrdý a enormne kontaktný šport. Šetriť na sebe v podobe rukavíc by mohlo mať vážnejšie dôsledky, ako len kožné problémy.

Navyše, staré použité rukavice majú tendenciu „stvrdnúť“ a teda strácajú svoje pôvodné vlastnosti. V praxi to znamená, že cit pre hru sa zhorší, najmä čo sa týka práce s hokejkou. Pocítite to hlavne pri častom narábaní s pukom, či tréningu.

Dodatočná ochrana rúk, oplatí sa?

Ak máte chrániče lakťov a rukavice správnej veľkosti, priestor medzi nimi, ktorý je nechránený, je prakticky zanedbateľný. Avšak určite sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí vedia, ako veľmi bolestivé vie byť seknutie hokejkou po zápästí, či predlaktí. Často krát sa skloňuje slovo zlomenina, či otvorená rana.

Predísť takémuto nešťastiu sa dá jednoducho a to použitím chrániča zápästia či špeciálnym chráničom stvoreným pre ochranu proti sekaniu hokejkou. Typicky sa jedná o tvrdený plast o kompaktných rozmeroch všitý do elastickej jemnej tkaniny. Existujú takisto chrániče v tvare rukáva, ktoré si jednoducho navlečiete. Chránič vie tiež čiastočne plniť funkciu odvodu potu.

w5bcb3bd3e4862-chranic-zapastia-bauer

Investícia je nenáročná (pár euro) a ochranný efekt prekvapujúco pozitívny. Alternatívou k takémuto chrániču je aj oblepenie pásky okolo predlaktia, otázka ostáva, ako veľmi je takýto svojpomocne vyrobený chránič efektívny pri tvrdej hre.

Niektorí hráči sa sťažujú na zhoršenú hybnosť, preto si skúste zvoliť chránič tak, aby vás pri hre veľmi neobmedzoval. Odmenou vám bude zdravá ruka bez jaziev a modrín.

Ak potrebujete poradiť s výberom rukavíc pre mladých hokejistov a deti, prečítajte si článok Ako najlepšie vybrať hokejové rukavice pre deti a juniorov?