Ako vybrať kolieska na korčule [2024]

Ste korčuliar začiatočník? Alebo snáď profík, ktorý cvičí svoje zostavy v skejtparku? Prešli ste práve na dvojradové korčule?

Vo všetkých prípadoch je potrebné z času na čas vymeniť kolieska za nové.

V tomto rozsiahlom a zároveň zrozumiteľnom sprievodcovi vám poradíme ako si správne vybrať náhradné kolieska na korčule. 

Neexistujú kolieska ktoré by dokonale vyhovovali každému korčuliarovi. Okolnosti ako počasie, vonkajší povrch ale aj vaša hmotnosť môžu vplývať na výber správnych koliesok. Preto je bežné, že kolieska ktoré vyhovujú inému, nemusia osloviť práve vás.

Prevedieme vás dostupnými možnosťami na trhu a vysvetlíme si rozdiely medzi jednotlivými kolieskami a ich označeniami. 

Existuje viacero kritérií na ktoré treba prihliadať, tak aby presne vyhovovali vami zvolenej korčuliarskej aktivite. Nezáleží len na veľkosti, ale aj na tvrdosti, priľnavosti a iných faktoroch ktoré si teraz spomenieme.

Veľkosť koliesok do korčúľ

Veľkosť koliesok sa vyjadruje v milimetroch, napríklad 80mm. Táto hodnota označuje priemer kolieska. Od veľkosti koliesok sa odvíja vaša rýchlosť, obratnosť, pohodlie a stabilita na korčuliach

Akú veľkosť koliesok potrebujete?

Túto informáciu nájdete priamo na ráme korčúľ alebo na čelnej strane vašich súčasných koliesok. 

popis_inline_koliesok

Môže sa stať že číselná hodnota bude zošúchaná alebo vyblednutá, v takom prípade stačí ak korčule prinesiete osobne do predajne a spolu to zvládneme. 

Zatiaľ čo väčšina rámov je dizajnovaná na určitú veľkosť koliesok ktoré by ste mali použiť, niektoré vám umožnia použiť aj iné rozmery koliesok. Z bezpečnostných dôvodov sa vždy uistite, že používate správnu veľkosť koliesok odporúčanú výrobcom. 

Ak sa rozhodnete namontovať menšie kolieska, budete nižšie pri zemi a existuje možnosť, že sa medzi kolieskami budú zachytávať nečistoty a korčuľovanie nebude také aké ste si predstavovali.

Na druhú stranu, ak by ste sa pokúšali vymeniť kolieska za väčšie ako sú tie predpísané výrobcom, pri pokuse o inštaláciu sa budú kolieska trieť o topánku alebo o iné kolieska. Alebo ich tam kvôli rozmerom nedostanete vôbec.  

Pamätajte na to že:

Menšie kolieska budú mať nižšiu rýchlosť, kratší rám a nižšie ťažisko: na korčuliach budete mať lepšiu obratnosť a stabilitu.

Väčšie kolieska naopak dosiahnu vyššiu rýchlosť, budú uložené v dlhšom ráme a budú mať vyššie ťažisko: na korčuliach budete mať mierne horšiu obratnosť a stabilitu.

Materiál koliesok

Väčšina modelov inline korčúľ, ako aj dvojradových korčúľ má v súčasnosti kolieska vyrobené z polyuretánu, alebo uretánu.

Polyuretán je druh plastu, ktorý existuje v rôznych formách. Polyuretány sú moderné, bezpečné a prispôsobivé. Používajú sa na výrobu širokej škály spotrebného a priemyselného tovaru: pneumatiky, lepidlá, podrážky obuvi a samozrejme- kolieska na korčule. 

Na vytvorenie hotového výrobku koliesok sa polyuretán vyskladá zo živice, ktorá sa kombinuje s plnidlami, tvrdidlami a ďalšími zložkami. Zmes sa počas výrobného procesu vloží do formy a potom sa zmrazí. Kolieska sa potom vyberú z formy a umiestnia na stroj, ktorý im pomôže nadobudnúť správnu tvrdosť, veľkosť a tvar. Nakoniec sa vyleštia. 

Tvrdosť koliesok

Tvrdosť materiálu koliesok má vplyv na priľnavosť, rýchlosť a trvanlivosť.

Tvrdosť koliesok je často uvedená na boku kolieska a meria sa prístrojom zvaným durometer

Väčšina výrobcov koliesok používa stupnicu Durometer A, čo znamená, že stupeň tvrdosti je často označený písmenom "A".

Pri kolieskach sa teda ich tvrdosť meria v durometroch a pohybuje sa od 72A (veľmi mäkké) po 101A (najtvrdšie).

Mäkké kolieska ponúkajú vysokú priľnavosť a maximálny komfort a poskytujú hladkú jazdu. Nevýhodou je, že sa rýchlo opotrebujú a sú aj extrémne pomalé.

Tvrdé kolieska budú naopak extrémne rýchle, vysoko reaktívne a vydržia dlhšie. Majú však slabú priľnavosť a tendenciu prenášať vibrácie do nôh aj pri najmenších nárazoch.

Tvrdosť Mäkké Tvrdé
Rýchlosť Nízka Vysoká
Tlmenie nárazov Dobrá Slabšia
Priľnavosť (grip) Vysoká Nízka
Trvanlivosť Nízka Vysoká

 

Ak sa vám zdá, že vaša jazda je pomalá, na vine sú väčšinou práve pomalé, teda príliš mäkké kolieska. 

Ak máte pocit, že vám počas jazdy korčule “ubiehajú”, skúste si zakúpiť mäkšie kolieska, ktoré sú viac lepivé a lepšie vás podržia aj v ostrejších zákrutách.

Odskok koliesok

Schopnosť materiálu "pružiť", resp. vrátiť sa späť po jeho stlačení počas pohybu sa označuje ako odskok. Koliesko s vysokým odskokom pomáha minimalizovať stratu výkonu a rýchlosti spôsobenú stlačením, ku ktorému dochádza počas kroku, pretože sa rýchlejšie vráti do normálneho tvaru. V kvalitnejších kolieskach sa ako výrobný materiál používajú komplexné uretány, ktoré pomáhajú zachovať pevnosť koliesok a zároveň maximalizujú ich odskok.

Častým javom medzi korčuliarmi sú tzv. mŕtve kolieska. Sú to tie, keď sa zdá, že už nenastáva žiadny odraz, kolieska nepružia. Bez ohľadu na to, ako veľmi sú viditeľne opotrebované, je to veľmi jasný signál, že je čas kolieska vymeniť.

Priľnavosť (grip)

Priľnavosť, alebo po anglicky grip, značí schopnosť kolieska “prilepiť” sa k povrchu po ktorom korčuľujeme. Čím je tvrdosť vyššia, tým menšia bude zákonite priľnavosť. A zase naopak, nižšia tvrdosť vám zaručí lepší grip. 

Samozrejme, priľnavosť koliesok závisí aj od samotného materiálu koliesok. Táto vlastnosť je dôležitá najmä pri závodných korčuliach alebo napríklad pri inline korčuliach na hokej kde potrebujete byť mrštný a pohotovo reagovať prudkými zmenami smeru.

Profil koliesok

Pri pohľade na koliesko spredu vidíme jeho profil, inak povedané jeho stopu. Profil určuje aká časť kolieska sa počas korčuľovania dotýka zeme, čo následne ovplyvňuje priľnavosť, rýchlosť a stabilitu kolesa

Predstavte si, ako by koliesko vyzeralo, keby ste ho po jeho obvode zafarbili fixkou a následne by ste ním prešli po rovnej ploche. Zanechalo by to tenkú stopu farby? Alebo širšiu plochu ďaleko od stredu kolieska?

Stopu ktorú by koliesko zanechalo znázorňuje mieru kontaktu so zemou, ktorú pri korčuľovaní vytvárate. Nemalo by vás prekvapiť, že úzke profily sú lepšie na rýchlosť, no majú zhoršenú manévrovateľnosť, zatiaľ čo širšie profily sú stabilnejšie a ideálne na presné ovládanie a obratnosť.

Rozlišujeme 3 profily- zľava plochý, okrúhly a elipsový úplne vpravo.

profil_inline_koliesok

Plochý profil

Kolieska s plochým profilom sú zriedkavé a používajú sa najmä na agresívne korčuľovanie. Majú najväčšiu kontaktnú plochu a sú odolnejšie ako tenšie kolieska. Tieto kolieska poskytujú stabilitu pri jazde a zastavovaní, ale kvôli hranám s uhlom takmer 90 stupňov sú pri zatáčaní náročnejšie. V ostrých zákrutách môžu kolieska stratiť priľnavosť, čo vedie k strate kontroly.

Kolesá s plochým profilom majú najväčšiu stopu, čo má za následok väčší valivý odpor a nižšiu rýchlosť. Korčuľovanie na nich môže byť náročné a únavné, keďže majú obmedzenú manévrovateľnosť a odvaľovanie. Tieto kolieska sú vhodné na jazdu v skateparku. Celkovo sú kolieska s plochým profilom vynikajúce pri agresívnom korčuľovaní, ponúkajú odolnosť a stabilitu, ale majú obmedzenia, pokiaľ ide o zatáčanie a rýchlosť.

Okrúhly profil

Kolieska s okrúhlym profilom sú praktickým kompromisom medzi kolieskami s guľatým a plochým profilom. Ponúkajú stabilitu a slušné vlastnosti pri prejazdoch zákrutami. Bežne sa používajú pri agresívnych konfiguráciách, freeskatingu a mestskom korčuľovaní, ako aj pri niektorých detských korčuliach.

Okrúhly profil poskytuje výraznú stabilitu pri brzdení aj korčuľovaní a vďaka značnému množstvu materiálu na kolieskach sú tieto kolieska odolné. Správanie týchto koliesok je v porovnaní s plochými alebo guľovými profilmi predvídateľnejšie. Hoci sa nepovažujú za rýchle, ponúkajú slušnú úroveň tempa. Celkovo sú kolieska s okrúhlym profilom obľúbené medzi korčuliarmi, ktorí hľadajú všestranné a odolné kolieska na agresívne a mestské korčuľovanie, pričom uprednostňujú stabilitu pred rýchlosťou.

Elipsový (rýchlostný) profil

Je to najpoužívanejší profil koliesok, a nepochybne zároveň najlepší. Tieto kolieska sa využívajú pri rekreačnom korčuľovaní, inline hokeji, freestyle slalome, mestskom alebo rýchlostnom korčuľovaní. 

Prečo na trhu prevláda práve tento profil? V porovnaní s ostatnými profilmi dosahujú takéto kolieska nielen výnimočnú rýchlosť, ale aj nadpriemerné schopnosti zatáčania. Preto sú najvhodnejšie na korčuľovanie, pri ktorom je rozhodujúca rýchlosť a agilnosť. V podstate sa znižuje valivý odpor, pretože v neustálom kontakte so zemou je len malá plocha materiálu kolieska.

Medzi nevýhody patrí rýchle opotrebenie koliesok a to aj pri častom otáčaní koliesok kedy po čase stratia svoj profil. Ďalšou nevýhodou je mierna nestabilita po doskokoch- ak by ste mali chúťky skákať na korčuliach. Na to však primárne určené určite nie sú.

Typy koliesok na korčule

Zatiaľ čo niektoré kolieska sú prispôsobivejšie a možno ich používať pri rôznych technikách korčuľovania, iné sú špecializovanejšie na jeden konkrétny druh korčuľovania. Všeobecne rozlišujeme kolieska na tieto štýly korčuľovania: agresívny, mestský, terénny, rekreačný a rýchlostný.

porovnanie_inline_kolieska

Najrozšírenejšie sú fitness kolieska teda tie do tzv. fitness korčúľ teda klasických rekreačných kolieskových korčúľ ktoré bežne vidíme vonkuVeľkej obľube sa tešia aj inline hokejové kolieska a kolieska na dvojradové korčule. 

Fitness kolieska

Tieto kolieska sú často štandardnou výbavou všetkých rekreačných a základných modelov korčúľ ktoré bežne nájdete v obchodoch. Uprednostňujú pohodlie pred výkonom a ponúkajú plynulé, kontrolované odvaľovanie.

fitness_kolieska_na_korcule

Pre korčuľovanie v interiéri si zvoľte kolieska o tvrdosti od 76A do 80A. Ak plánujete korčuľovať na vonkajších povrchoch, ideálne je zvoliť si tvrdšie kolieska, aby čo to vydržali a nezodrali sa tak rýchlo. Odporúčame voliť kolieska o tvrdosti 82 a a viac. 

Na vonkajšie korčuľovanie na dlhé vzdialenosti sa na zvýšenie rýchlosti a efektivity používajú kolieska o priemeru 80-125 mm. Tvrdosť koliesok do týchto korčúl zvyčajne začína na 82A s cieľom zlepšiť výkon. Keďže ide o najrozsiahlejšiu kategóriu koliesok, ceny sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti koliesok a použitej technológie na zvýšenie odolnosti, rýchlosti, odrazu a priľnavosti.

  • Kolieska na korčule 60-72mm: používajú sa v modeloch korčúľ pre deti a do rekreačných korčúľ. Sú pomalšie a aj bezpečnejšie. 
  • Kolieska na korčule 76mm: nájdeme ich na lacnejších fitness korčuliach a korčuliach na inline hokej, freestylových korčuliach a u niektorých detských korčúľ. Veľmi vhodné pre začiatočníkov. 
  • Kolieska na korčule 80mm: sú vhodné pre začiatočníkov, ale aj rekreačných korčuliarov. 
  • Kolieska na korčule 84mmurčené na rekreačné, športové až závodné korčuľovanie.
  • Kolieska na korčule 90mm: sú vhodné pre skúsených korčuliarov ktorý sú technicky zdatní.
  • Kolieska na korčule 100 mm/110mm: používajú ich profesionálny korčuliari na závody. Tieto kolieska sú rýchle, no menej obratné. 
  • Kolieska na korčule 125mm: tzv rýchlostné kolieska. Vždy sa používajú len na trojkolieskové korčule. Niekedy sa označujú ako pretekárske kolieska a sú zamerané na výkon. Majú úzke profily na zníženie odporu a uľahčenie zatáčania vo vysokých rýchlostiach. 

Rýchlostné kolieska

Kolieska na rýchlokorčuľovanie sú známe svojou vysokou tvrdosťou- od 84A do 88A . Veľkostne sa pohybujeme niekde od 90 až do 110 mm.

rychlostne_kolieska_na_korcule

Ich väčšia veľkosť umožňuje korčuliarom dosahovať vyššie rýchlosti. Väčšie kolieska však vyžadujú viac energie na udržanie rýchlosti a môžu byť náročnejšie na rozjazd, takže sú menej vhodné pre úplných začiatočníkov. Neskúseným korčuliarom môže ich veľkosť spôsobovať problémy s obratnosťou.

Agresívne kolieska

Tieto kolieska na korčule majú zvyčajne tvrdosť 89A-100A a veľkosť od 54 do 60 mm. Sú vyslovene určené do korčúľ typu agressive. Nízke ťažisko a plochý profil kolieska prispievajú k väčšej stabilite.

agressive_inline_kolieska_do_korcul

Keďže sú tieto kolieska menšie, potešia najmä nadšencov adrenalínu, ktorí skúšajú rôzne triky a skoky na rampách, v parkoch a podobne. Na bežné korčuľovanie sú takpovediac neúčinné a na korčuľovanie by ste minuli oveľa viac energie oproti bežným kolieskam.

Freestyle kolieska

Ak sa túžite prepletať mestom, praktizovať slalom medzi kužeľmi alebo predvádzať rôzne kreácie na korčuliach, oslovia vás práve freestylové kolieska. Majú podobné vlastnosti ako fitness kolieska ale zväčša sú mierne tvrdšie a o kúsok pomalšie.

Screen Shot 2024-03-10 at 22.35.57

Ich tvrdosť býva na úrovni 80-88A a ich priemer sa pohybuje medzi 76 a 80 mm. Odporúčame tiež vyskúšať dvojradové korčule ktoré sú hitom posledných rokov. Mávajú širšie profily, aby sa technickým jazdcom zaručila čo najlepšia kontrola a stabilita. 

Dvojradové kolieska

Dvojradové kolieska sú novodobým hitom do retro korčúľ ktoré sa perfektne hodia na tancovanie, do skateparku ale aj na rekreačné korčuľovanie len tak po meste či na hrádzu.

kolieska_na_dvojradove_korcule

  • Veľkosti koliesok 57 a 58 mm: sú najmenšie dostupné kolieska. Sú svižnejšie, obratnejšie, ale pomalšie. 
  • Veľkosti koliesok 62mm: sú určené pre náročnejších korčuliarov. 
  • Veľkosti koliesok 65mm - 70mm: najväčší priemer aký sa pre dvojradové korčule vyrába. Väčší priemer znamená vyššiu rýchlosť.

Pri dvojradových korčuliach je šírka koliesok iná ako pri inline korčuliach. Pozornosť by sa mala sústrediť na jazdnú plochu, teda časť kolieska, ktorá je v kontakte so zemou. Širšie koliesko bude mať väčšiu jazdnú plochu, čím sa zvýši priľnavosť a stabilita, ale zníži sa obratnosť. Koliesko sa považuje za široké, ak jeho jazdná plocha meria približne 40 mm. 

Na druhej strane užšie kolieska poskytujú väčšiu obratnosť a kĺzavosť, ale menšiu priľnavosť a stabilitu. Úzke kolieska majú jazdnú plochu približne 20 mm. Tieto užšie profily sú vhodné na inline korčuľovanie, streetové a technické parkové korčuľovanie a dokonca aj na niektoré tanečné disko párty, pretože umožňujú rýchlejšie zatáčanie a lepšiu ovládateľnosť.

Svietiace kolieska na korčule

Svietiace kolieska na inline korčule, alebo dvojradové korčule, si zaslúžia pozornosť, aj keď nie sú určené na žiadny konkrétny štýl korčuľovania. Sú určené predovšetkým na mestské korčuľovanie, kedy sa pri korčuľovaní rozsvietia, aby bolo korčuľovanie zábavné a efektné zároveň. Najprv si vyberte koliesko, ktoré sa hodí na vami zvolenú aktivitu, až potom sa orientujte na to ako dané koliesko svieti či bliká. Obľubujú ich nie len deti ale aj dospeláci. 

svietiace_kolieska_na_korcule

Konfigurácia koliesok

Je to téma ktorej venujeme samostatný článok pre jej rozsiahlosť. Avšak radi by sme spomenuli aspoň jednu z najviac používaných konfigurácií usporiadania koliesok. Nesie názov Hi Lo, z anglického High-Low (vyšší- nižší). O čo ide?

Pri tomto nastavení sú zadné dve kolieska väčšie a predné dve menšie, pričom všetky sa dotýkajú zeme súčasne. Väčšie kolieska vzadu prinášajú výhodu rýchlosti a menšie zase umožňujú lepšiu manévrovateľnosť. To, že sa všetky kolieská dotýkajú zeme, zvyšuje stabilitu.

Vďaka tomu, že sú predné kolieska menšie, rám je de facto kratší. Opäť to pozitívne vplýva na dokonalejšiu ovládateľnosť.Vaša váha bude viac vpredu, čo umožňuje výrazne lepšiu akceleráciu a rýchlejšie šprinty.

Takáto konfigurácia vám umožní zrýchlenie bez námahy až do 30 km/h. Záleží tiež samozrejme na veľkosti a tvrdosti koliesok. Toto usporiadanie sa často používa v inline hokeji. Typickým príkladom sú obľúbené kolieskové korčule Bauer alebo Mission. 

Často pýtané otázky

Môžem použiť inú značku koliesok akej sú korčule? 

Určite áno. Nejde tak o značku ako skôr o to vybrať rovnakú, prípadne výrobcom predpísanú veľkosť. Tú nájdete na samotných kolieskach alebo aj na ráme korčúľ. Ak uvažujete o náhradných kolieskach, stojí za to skúsiť aj inú tvrdosť či veľkosť (ak to rám dovoľuje), aby ste zistili čo vám najlepšie vyhovuje. Možno práve príliš tvrdé alebo mäkké kolieska limitujú váš korčuliarsky rozvoj alebo mieru zábavy na korčuliach.

Ako dlho vydržia kolieska ?

Priemerná životnosť koliesok do inline korčúľ je približne 130-160 km. Táto hodnota sa však líši v závislosti od terénu, frekvencie používania alebo hmotnosti korčuliara. Ak svoje Inline korčule často používate v náročnom teréne, môžete očakávať rýchlejšie opotrebovanie koliesok.

Naopak, ak sa o svoje inline korčule dobre staráte a kolieska pravidelne otáčate, teda vymieňate ich pozície, vydržia vám dlhšie. V konečnom dôsledku je dôležité pravidelne kontrolovať opotrebovanie koliesok a v prípade potreby ich vymeniť. Výmenu je vhodné zvážiť najmä vtedy, ak ste spozorovali trhliny, praskliny či nadmernú opotrebovanosť- koliesko stratilo veľkú časť jeho materiálu.

kedy_vymenit_kolieska_na_korcule

Prečo by ste mali kolieska medzi sebou vymieňať?

Nerovnomerné opotrebovanie koliesok na korčuliach môže mať viacero negatívnych účinkov na jazdu. Po prvé, nerovné kolieska spôsobujú nepravidelné a nerovnomerné jazdenie, čo môže viesť k problémom s udržaním rovnováhy a zvýšenému riziku pádu. Taktiež narúšajú plynulosť jazdy a môžu byť nebezpečné pri vykonávaní trikov alebo pri vyšších rýchlostiach.

Okrem toho nerovné kolieska ovplyvňujú rýchlosť a manévrovateľnosť. Kolieska by mali poskytovať rovnakú priľnavosť a sklz na všetkých rohoch korčúľ, no nerovnomerné opotrebovanie spôsobuje rozdiely v tejto oblasti. To môže zhoršiť ovládanie korčúľ a sťažiť zatočenie alebo zastavenie. Preto je dôležité pravidelne skontrolovať a v prípade potreby vymeniť nerovné kolieska, aby sa zabezpečila bezpečná a pohodlná jazda.

rotacia_koliesok_na_korcule

Ako často kolieska vymieňať medzi sebou?

Odpoveď na túto otázku sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, napríklad od toho, ako často korčuľujete, aký typ korčuľovania vykonávate a ako veľmi sa vaše kolieska opotrebúvajú. Vo všeobecnosti však platí, že je dobré kolieska "otáčať" približne každý mesiac. Mäkšie kolieska sa často opotrebujú rýchlejšie, preto je dôležitejšie na ne dávať pozor, aby ste sa vyhli plochým miestam. Tvrdšie kolieska môžu byť o niečo zhovievavejšie, ale stále si vyžadujú pravidelnú údržbu.

Pri otáčaní kolies by ste mali dbať aj na polohu kolies na korčuliach. V ideálnom prípade chcete, aby boli kolieska umiestnené tak, aby sa opotrebovanie rovnomerne rozložilo na všetky štyri kolieska. To dosiahnete tak, že kolieska budete vymieňať medzi sebou - napríklad ľavé predné koliesko presuniete do pravej zadnej polohy a pravé zadné koliesko do ľavej prednej polohy.

Predstavujú vzduchové bublinky v kolieskach problém?

Občas sa môže stať že narazíte na nové kolieska vo vnútri ktorých spozorujete malé vzduchové bublinky. Pri výrobe uretánu (materiál koliesok) môžu prirodzene vznikať malé bublinky. Je to normálne a nepredstavuje to problém bezpečnosti alebo kvality. Jedna či dve bublinky nepredstavujú žiadne riziko, ak by ste však spozorovali väčšie trhliny či iné nezrovnalosti najmä na okraji koliesok, určite sa obráťte na predajcu. Ak je solídny, kolieska vám určite s radosťou vymení. 

Potrebujú kolieska špeciálnu údržbu či starostlivosť?

V zásade nie. Jediné čo by ste mali ohľadom koliesok robiť aby vám vydržali čo najdlhšie, je vymieňať ich medzi sebou. Naozajstnú údržbu potrebujú jedine ložiská. Rám korčule je tiež dobré z času na čas vyčistiť.

Ako vybrať kolieska na detské korčule?

Kolieska pre detské korčule sú rovnaké ako pre bežné korčule. Veľkosť (priemer) koliesok pre deti vyberáme menší, zvyčajne 60mm - 70mm. Tieto kolieska nebudú tak rýchle a teda viac bezpečné pre malých korčuliarov. Zamerajte sa skôr na mäkšie kolieska ktoré poskytujú lepší grip (priľnavosť) v zákrutách a aj väčšiu mieru pohodlia. Lepšie filtrujú nerovnosti a deťom doprajú komfortnejšiu jazdu aj na rozbitejšom povrchu.