Spoznajte Manon Rhéaume- jedinú ženu, ktorá hrala v NHL.

Ľadový hokej, často oslavovaný pre svoju húževnatosť, rýchlosť, a silných hráčov je tradične športom v ktorom dominujú muži. Príbeh hokejistky Manon Rhéaume však slúži ako inšpirácia pre ženy na celom svete. Ako brankárka pre NHL (čisto chlapská liga) spochybnila stereotypy a vydláždila cestu ženám v hokeji.

Hokejové začiatky

Priekopníčka Manon Rhéaume sa narodila 24. februára 1972 v Lac-Beauport v Kanadskom Quebecu a vyrastala v hokejovej rodine – jej traja bratia boli vášniví hráči a otec bol kouč lokálneho tímu. Manon už v mladom veku prejavila svoj mimoriadny talent. Jej cesta k brankárskej senzácii sa začala, keď si ako mladé dievča prvýkrát obula korčule a začala hrať lokálnu ligu.

jedina_zena_v_nhl

Prelomenie bariér

Rozhodujúci moment pre Manon Rhéaume nastal 23. septembra 1992, keď sa zapísala do histórie ako prvá žena, ktorá nastúpila na exhibičný zápas NHL. Vo veku iba 20 rokov dostala pozvánku do tímu Tampa Bay Lightning na predsezónny zápas proti St Louis Blues. Jej prítomnosť v centre pozornosti NHL nielenže upútala pozornosť celého sveta, ale zároveň spochybnila hlboko zakorenenú predstavu, že ľadový hokej je výlučne mužskou doménou.

hokejova_vystroj_pre_zeny

"Všetky tieto ženy, ktoré hrali v profesionálnych hokejových ligách, aj keď sa nedostanú do NHL, sú schopné prispieť tímu NHL iným spôsobom svojimi nápadmi a znalosťami hry," povedala Rhéaume.

"Sú veľmi zručné. Povedzme, že ich postavíme do rovnakej situácie ako mužských hráčov, je to trochu iné," pokračovala Rhéaume, "Môžete sa ma spýtať, či som vtedy bola schopná hrať pre NHL - robiť tréningový kemp je jedna vec. Hrať celú sezónu, čeliť tým strelám, ja som bola už po týždni celá pomliaždená. Fyzicky som nemala takú silu, akou disponuje muž. “[1]

Hokejová výstroj

Hokej je tvrdý šport, kde na kvalitnej výstroji záleží. Žiaľ, ženy museli dlhodobo používať mužskú výstroj čo ovplyvňovalo ich výkon a agilitu .

A tak s rozvojom ženského ľadového hokeja a jeho popularitou sa výstroj hráčok začala viac špecializovať a prispôsobovať ich potrebám. Nie je to tak dávno keď značka CCM prišla v roku 2020 s úplnej novou a prispôsobenou výstrojou pre ženy s označením CCM FTW (for the women). V súčasnosti má ženská hokejová výstroj podobný dizajn a funkcie ako výstroj používaná mužmi, s určitými odlišnosťami, ktoré zohľadňujú anatomické rozdiely a osobné preferencie. Napríklad rukavice majú užší strih, chrániče holení sú zúžené, ženské nohavice majú nízky profil a chrániče ramien sú špeciálne prispôsobené ženským partiám. Existujú taktiež dámske suspenzory ktoré zohľadňujú ženskú anatómiu.

Manon sa v začiatkoch svojej kariéry musela podobne ako mnoho iných hráčok, prispôsobiť ochrannému výstroju určenému predovšetkým pre mužov. Hoci základy brankárskej výstroje sú podobné pre mužov aj ženy, výrobcovia uznali potrebu výstroja, ktorý by zohľadňoval anatomické rozdiely medzi pohlaviami. To zahŕňa prepracované chrániče hrudníka a ramien, chrániče nôh, lapačiek a ďalšej časti výstroje ktoré ponúkajú lepšie prispôsobenie a ochranu pre brankárky.

NHL je fyzicky kontaktnejšia liga ako všetky ostatné a preto by mohla byť pre ženy náročnejšia.

"Nemôžem však povedať, že by tam nikdy nemohla hrať žena, pretože nikdy neviete. Môžete mať ženu, ktorá je super silná, super rýchla, alebo brankárku, ktorá je veľká a veľmi obratná a môže hrať na tejto úrovni. V kempe si nikto nemyslel, že by som to dokázala, takže preto by som nikdy nepovedala nie."

Hoci sa Manon objavila v NHL len počas zápasu “NHL All-Star skills competition”, v preklade “súťaž zručností hviezd NHL”, symbolizovalo to obrovský skok vpred pre ženský hokej. Na svojej ceste čelila mnohým prekážkam a skeptikom, ale jej obrovský talent a odhodlanie ju dostali až na vrchol svojej kariéry.

Medzinárodné triumfy

Manon Rhéaume prispela k ženskému ľadovému hokeju nielen svojím debutom v NHL. S hrdosťou reprezentovala Kanadu na medzinárodnej scéne a získala zlatú medailu na majstrovstvách sveta žien IIHF (Medzinárodná hokejová federácia) v roku 1992 a striebornú medailu na olympijských hrách v Nagane v roku 1998. Jej úspechy na svetovej scéne nielenže posilnili jej status priekopníčky, ale aj zvýšili význam tohto športu.

Manon_Rheaume

Po tridsiatich rokoch sa znovu dostala do NHL. Ale už nie v drese, ale ako členka oddelenia rozvoja hráčov LA Kings. Stala sa jednou z mnohých úspešných žien, ktoré boli v posledných rokoch prijaté na významné pozície v tímoch NHL.

Odkaz pre mladé športovkyne

Vplyv Manon Rhéaume na ženský ľadový hokej je nezmerateľný. Jej odvaha a talent inšpirovali nespočetné množstvo mladých dievčat, aby si plnili svoje športové sny. Okrem úspechov na ľade sa stala hlasnou obhajkyňou rodovej rovnosti v hokeji a usilovala sa vytvoriť viac príležitostí pre ženy. Jej odkaz naďalej inšpiruje ďalšiu generáciu a ukazuje, že odhodlanie a vášeň dokážu prekonať všetky prekážky. Spomeňme napríklad Slovenský hokejový zázrak akým je Nela Lopušanová ktorá len vo veku 14 rokov ohromuje svojimi výkonmi.

Manon Rhéaume svojou neobyčajnou cestou svetom ľadového hokeja zbúrala dlhoročné bariéry a vzoprela sa stereotypom. Jej historické vystúpenie v exhibičnom zápase NHL je kľúčovým momentom v histórii tohto športu a ponúka trvalú inšpiráciu športovkyniam na celom svete. Manonin odkaz naďalej žije, pretože ženský ľadový hokej naberá na obrátkach a hráčkam sa otvárajú ďalšie možnosti. Najznámejšia Kanadská priekopníčka, ktorá vytýčila cestu budúcim generáciám žien v ľadovom hokeji dokázala, že s talentom a odhodlaním sa dajú plniť sny bez ohľadu na pohlavie.