Sprievodca výberom ponožkami do korčúľ - maximalizujte pohodlie a výkon na ľade.

Prečo na výbere ponožiek naozaj záleží

Vedeli ste, že globálny trh so športovým oblečením, vrátane položiek ako sú hokejové ponožky, zažíva pôsobivý ročný rast o viac ako 5 %? Tento nárast reflektuje neustále zvyšujúcu sa požiadavku na vysoko výkonné vybavenie medzi športovcami, kde hrá dôležitú úlohu každý detail, vrátane ponožiek.

Bežné ponožky sú vyhovujúce na každodenné nosenie, no v hokeji majú špeciálne ponožky určené na pohybové aktivity neporovnateľný význam. Ponožky do korčúľ majú schopnosť efektívne odvádzať vlhkosť a udržiavať nohy suché aj počas najťažších zápasov.

Hojne používané sú syntetické materiály alebo napríklad prírodná vlna Merino. Ponožky majú neoceniteľnú úlohu pri ochrane hráčskych nôh. Nielenže poskytujú pohodlie, ale sú aj neskutočne dôležité v predchádzaní nepohodlia spojeného s odermi či pľuzgierami. Tieto inovatívne materiály zaisťujú optimálny krvný obeh v končatinách a teda v konečnom dôsledku prispievajú k dlhšej výdrži hráča. Dlhšia výdrž zase znamená môcť trénovať intenzívnejšie a teda byť o krok vpred. Napríklad také kompresné ponožky vedia potlačiť bolesť nôh a teda v konečnom dôsledku zvládnete aj náročnejší tréning.

Ponožky vs bosé nohy

Obhajcovia bosých nôh vám budú svorne tvrdiť, že to “oslobodenie” nôh vám prinesie lepší cit pri korčuľovaní, a tak automaticky podáte lepší výkon.

Potom tu máme opačné spektrum - starostlivé maminy so svojimi 8 ročnými špuntami o 5.30 ráno na hokejovom tréningu, ktoré si nedokážu ani len predstaviť náznak zmrznutých nôh. Preto drobec vyfasuje extra pár hrubých bavlnených ponožiek aby mu jeho nôžky nezmrzli. Tomu 8 ročnému je to aj tak jedno. Vo veku okolo 12 rokov mladí korčuliari najlepšia zistia, čo im skutočne vyhovuje, a zopár jedincov sa nakoniec rozhodne korčuľovať na boso. Problém nastane, keď vlhkosť ktorú by bežne ponožka odviedla sa vpije do topánky korčule a tá začne nesmierne zapáchať, alebo sa priam až rozkladať v priamom prenose.

Nové korčule nie sú lacná záležitosť preto sa o ne treba vieme starať už len samotným nosením ponožiek. S istotou vieme povedať len jedno, akokoľvek sa rozhodnete, ponožky sú určite základným elementom výstroje. Jednak spoľahlivo ochránia nohy, a dvojak aj samotné korčule vydržia dlhšie. Už záleží priamo na korčuliarovi akú hrúbku, materiál či veľkosť zvolí tak aby dosiahol požadovaný komfort a cit pre korčuľovanie v jednom.

Na čo si dať pozor pri výbere ponožiek

1. Hrúbka:

Má významný vplyv na pohodlie vnútri korčúľ. Tenké ponožky poskytujú tesnejší "fit" a sú obľúbené u hráčov, ktorí preferujú pocit nahých nôh a väčší cit pri korčuľovaní. Stredne hrubé a hrubé ponožky zase zabezpečujú vyšší komfort v topánke korčule a dodajú vám pocit tepla čo môže byť kľúčové v chladnejších podmienkach, najmä pre rekreačných korčuliarov a začiatočníkov tráviacich dlhé hodiny niekde vonku na jazere. Aktívni hokejisti sa určite nebudú stažovať že im je na nohy zima :)

Určie odporúčame vyskúšať viacero typov a rozhodnúť sa pocitovo. To čo sadne vášmu spoluhráčovi nemusí byť to pravé pre vás. Poznáme prípady kedy hrubé ponožky na turistiku boli zlatou cestou ako aj príbehy o použití dlhých tenučkých pančúch ktoré sú ideálne do strihovo úzkych korčúľ ako je rada Vapor od Bauer alebo Jetspeed od CCM. Je to veľmi individuálne.

Náš tip: pre ešte väčší komfort v korčuliach odporúčame dobre známe gélové výstelky na rôzne oblasti nohy - nart, päta alebo členok. Dokážu rozptýliť tlak a eliminovať bolesti na chodidle spôsobené šnúrkami alebo korčulou napríklad pri netradičnom tvare nohy - vyšší nart, široké chodidlo a podobone.

2. Dĺžka:

Záleží vyslovene na tom, čo preferujete. Štandardne rozdeľujeme ponožky na tri základné dĺžky a to:

  • Vysoké ponožky - siahajú až po kolená. Napríklad tieto:
  • Stredne vysoké ponožky -  končia niekde pri lýtkach
  • Krátke ponožky - málokedy presahujú oblasť kotníka. Tento typ je vhodný na suchý tréning, nie na ľad.

Hokejové ponožky Bauer tallHokejové ponožky Bauer low

3. Materiál:

Pri výbere ponožiek do korčúľ je materiál kľúčový. Špeciálne syntetické látky s odvádzaním vlhkosti sú ideálne pre intenzívny tréning keďže vás zbavia potu takmer okamžite. Napríklad taká Merino vlna svojimi vlastnosťami ponúka prirodzený odvod vlhkosti a reguláciu teploty, čo je ideálne pre dlhé hodiny na ľade. Ponožky utkané z viacerých zmesí látok spojujú výhody “viacerých svetov”, zabezpečujúc pohodlie a trvanlivosť súčasne. Najčastejšie sa môžte stretnúť s týmito tkaninami a ich kombináciami: 

  • Polyester - síce menej priedušný zato vydrží veľa čo sa týka nepriaznivých “prírodných” vplyvov ako je napríklad vlhkosť alebo malé živé organizmy ako mole ktoré sa nimi len tak neprehryznú.
  • Bavlna - prvé zmienky o jej použití sa datujú až 12000 rokov naspäť do minulosti. Drží si dominantné postavenie v textilnom priemysle najmä pre jej jemnosť a relatívne vysokú pevnosť. Čo sa ceny týka, je to samozrejme jedna z najdostupnejších látok. Nevýhodu je obmedzená ochrana proti chladu a vysoká savosť. Namiesto odvodu potu smerom von z korčule ponožka nasiakne pot a tým sa zvýši hmotnosť čo je niečo čo hráči určite nechcú.
  • Nylon - v podstate prvé vyrobené umelé vlákno ktoré má extrémnu pevnosť a zároveň je príjemné na dotyk. Vlhkosť mu však vie ubrať na kvalite a takisto je náchylný na blednutie farieb.
  • Aramidové vlákna - majú vysokú pevnosť a odolnosť voči teplotám a chemikáliám (v práčke sa tak ľahko nezničia). Napríklad hasičské ochranné odevy a prilby sú práve z týchto vlákien pre svoje vlastnosti.
  • Kevlar - vďaka vysokej pevnosti pri zachovaní nízkej hmotnosti nachádza kevlar svoje uplatnenie napríklad aj pri výrobe nepriestrelných viest. Vyvinutý bol firmou Dupont už v roku 1965 preto ho často nájdete práve pod označením Dupont kevlar aj pri zložení ponožiek, viď napríklad Ponožky Bauer Pro Cut Resistant Performance ktoré vedia odolať poraneniam od noža korčule. Áno aj to sa stáva, z podobného materiálu sú vyrábané napríklad aj nákrčníky ktoré neraz zachránili hokejistovi život.
  • Cocona - vcelku revolučný materiál ktorý sa vyrába z aktívneho uhlia zo škrupín kokosových orechov, ktoré je do textilného vlákna napustené patentovou metódou. Kokosová škrupina je odpadový produkt z potravinárskeho priemyslu a aktívne uhlie je známe už od nepamäti. Perfektne absorbuje jedy a pohlcuje pachy.
  • Bambus - vyznačuje sa antimikrobiálnymi vlastnosťami ktoré pomáhajú v boji proti zápachu nôh. Môžeme ho spokojne označiť ako aj proti plesňový a hypo alergénny - ocenia najmä ťažkí alergici. Zároveň sú bambusové vlákna prirodzene jemné poskytujúce neprekonateľný komfort pri nosení a taktiež dokážu regulovať teplotu.

4. Trvanlivosť:

Zosilnené časti v oblastiach náchylných na opotrebenie, ako sú päta a prsty, zabezpečujú dlhú životnosť, čím robia z týchto ponožiek dlhodobý “investičný kúsok”. Prihodiť pár euro navyše vás odbremení od sústavného vyhadzovania a nakupovania nového páru. Nehovoriac o tom, že budete viac ekologickí znižovaním vyprodukovaného odpadu.

Jednotlivé typy ponožiek

1. Bezšvové:

Samostatnou kategóriou by sme mohli nazvať tzv. ponožky bez švov ktoré sú vskutku revolučné.  Eliminujú podráždenie spôsobené švami ktoré sú typické pre klasické “ponožky na doma”. Pri častom hraní je naozaj na mieste zvážiť investíciu do takýchto ponožiek vyvinutých priamo na športové aktivity. Veľká väčšina ponožiek určených na hokej je už vyrábaná práve týmto spôsobom aby sa optimalizoval komfort hráča so zreteľom na čo najlepší výkon na ľadovej ploche.

Bezšvové ponožky na hokej

2. Kompresné:

Tento druh ponožiek je vyrobený za pomoci inovatívnych technológií ktoré jednak zlepšujú samotné pohodlie a jednak aj fyzický výkon hráča. Ich dizajn zabezpečuje optimálnu kompresiu teda obopnutie kĺbov a svalov čim docielime lepší prietok krvi. Poskytujú hráčom vynikajúcu oporu, čo pomáha znižovať únavu a zrýchľuje proces regenerácie. Majú sklony potláčať vibrácie a tlak na svaly čo v preklade znamená vyšší výkon. Riziko zranenia je tu tým pádom nižšie. Sú vhodnou investíciou na dosiahnutie optimálneho hokejového zážitku.

Kompresné hokejové ponožky

3. Detské:

Výrobcovia nekladú dôraz na rozdiel medzi hráčmi v seniorskej a detskej kategórii a majú pochopenie pre to, že pohodlie a výkon sú dôležité aj pre najmladších hráčov. Preto všetky bežne dostupné verzie ponožiek nájdeme ako pre dospelých tak aj juniorských a detských hráčov. Detské hokejové ponožky majú zvyčajne označenie XS (veľkosť korčule od 10 YTH až po 1.5 JR) alebo S (2 až 4,5 JR).

4. Do Inline korčúľ:

Požiadavky sú tu prakticky rovnaké ako pri tých hokejových. A to najmä dobrá ventilácia, schopnosť odviesť pot smerom von, rôzne vystuženia v oblastiach s vysokým nárazom pre lepšie tlmenie a podporu. Ďalej sú to kompresné zóny, výstelky a bezšvové prevedenie. S produktami značky Tempish nešliapnete vedľa - napríklad ponožky do kolieskových korčúľ Tempish skate select.

5. Pre krasokorčuliarov:

Základom je zvoliť si čo najtenšiu ponožku. Ak bez problémov napasujete hrubé ponožky do korčule, znamená to, že je vám korčula priveľká. Orientujte sa na tenké modely ktoré poskytnú lepší cit v korčuliach ktorý je absolútne nevyhnutný najmä pre tých ktorí sa pohybujú na súťažnej úrovni, resp. to myslia vážne. Nie je žiadnym tajomstvom, že schopnosť citlivého vnímania hrán korčule na ľade je nevyhnutná pre každého, kto sa venuje krasokorčuľovaniu.

Potrebujete ponožky ktoré sa nezhŕňajú ale ostanú vyrovnané obzvlášť v oblasti kotníka a členkov. Určite zvoľte bezšvový model, predídete tak nepríjemným pocitom, prípadne až otlakom a iným neduhom.

krasokorčuliarske ponožky

Ako skúšať ponožky tak aby vám sadli čo najlepšie

Je dôležité vytvoriť podobné podmienky ako počas hry. To znamená navliecť si ponožky a nasadiť  si korčule a následne napodobňovať pohyby, ktoré by ste bežne robili pri bruslení po ľade. Nebojte sa pohýbať v korčuliach sem a tam, vykročiť vpred, vzad a do bokov. Jednoducho simulovať čo najviac prirodzený pohyb na ľadovej ploche.

Ako vyskúšať ponožky do korčúľ

Všímajte si ako sa správa noha vo vnútri topánky. Nemali by ste cítiť tlaky, odery či iné nepríjemné vnemy. Ponožka by sa nemala vnútri kĺzať po podrážke topánky ale naopak pevne držať svoju polohu. Mali by ste cítiť komfort a oporu. Nezabudnite, že to, čo vyhovuje jednému hráčovi, nemusí byť ideálne pre druhého, preto si doprajte čas na nájdenie dokonalého páru, ktorý vyhovuje vašim potrebám.

Poznámka: ponožky tak ako spodné prádlo sa z hygienických dôvodov neskúšajú, teda ak si nejaký pár objednáte alebo skúsite priamo v obchode, počítajte s tým, že predajca vám ho nemusí vymeniť.

Ako sa o ne starať

Žiadna veda poviete si, no pár tipov ako predĺžiť životnosť sa vždy nájde. Za prvé, pri praní zvoľte šetrný prací program, ideálne s čo najnižšou teplotou alebo aj môžte prať ručne v mierne teplej vode. Niektoré zdroje uvádzajú vyhnúť sa používaniu aviváže, pretože jej použitie môže zhoršiť schopnosť ponožiek odvádzať vlhkosť. Naše skúsenosti hovoria že je to v poriadku ak sa to nepreháňa, zrejme záleží aj na konkrétnej značke a jej “agresívnosti” voči materiálom ponožky.

Pri sušení je najlepšie nechať ich voľne vyschnúť na vzduchu, aby sa predišlo poškodeniu látky a elastických častí od nadmerného tepla zo sušičiek. V letných mesiacoch vrelo odporúčame ponožky vyvešať von na slnko kedy dopady jeho ozónových lúčov pôsobia dezinfikujúco a vedia čiastočne zničiť plesne, mikróby a iné mikroorganizmy ktoré by ste voľným okom nevideli. Viac o tom ako efektívne vie byť ozónové čistenie nájdete v článku Čistenie Ozónom - Najúčinnejší spôsob čistenia a dezinfekcie hokejovej výstroje.

So sušením na slnku to netreba preháňať aby materiál nestratil farbu prípadne svoje pôvodné vlastnosti. Je dobré vlastniť viac ako jeden pár vašich obľúbených ponožiek aby ste znížili celkové opotrebovanie každého páru. Budete tak vždy mať k dispozícií voňavé a perfektne pripravené ponožky.

Odporúčania od hokejistov a populárne značky

V svete ponožiek sa udomácnilo niekoľko dobre známych značiek vyznačujúcich sa povestnou kvalitou a výkonom. Značky ako Bauer, CCM, Under Armour alebo Warrior ponúkajú široký sortiment možností, pričom každá z nich má jedinečné vlastnosti, ktoré zohľadňujú rôzne hráčske preferencie. Ponožky Bauer s odvádzaním vlhkosti sú obľúbené medzi profesionálnymi hráčmi pre ich odolnosť a pohodlie. CCM ponúka bezšvové dizajny, ktoré kladú dôraz na pohodlie hráčov, zatiaľ čo kompresné ponožky od Howies poskytujú vynikajúcu podporu počas vysoko-intenzívnych hier. Zvýšiť komfort v korčuliach a predísť otlakom sa dá aj tzv. nahrievaním korčule, viac o tomto procese v článku Nahrievanie korčúľ - rýchlejší na ľade a bez otlakov.

Opäť platí, skúšajte až kým nenarazíte na tie pravé bez kompromisov, tak aby to zodpovedalo vašim potrebám a preferenciám. Ak by sme hovorili zo skúseností, drahšie varianty vás prekvapia úrovňou ktorú vedia poskytnúť ale aj lacnejšie bavlnené ponožky odvedú svoju prácu. Nečakajte však žiadny výkon navyše.

Bosé nohy sú skôr výnimkou, investujte radšej do kvalitného páru ktorý vydrží. Navyše, hokejové ponožky určené na hokej sú vhodné nielen na ľad, ale aj do lyžiarskej obuvi alebo inline korčúľ.

Reálne používateľské skúsenosti

Existujú časti výstroje kde sa jednoducho šetriť neoplatí. Na základe mnohých a mnohých príbehov ako aj dlhoročných osobných skúseností s hokejom vieme povedať, že kvalitné, dobre padnúce ponožky vedia absolútne zlepšiť vašu hru. Nebudete musieť bojovať s otlakmi, odreninami či nebodaj plesňami a inými neduhmi. Zmiznú nepríjemné pocity, ktoré nahradí stabilita a istota. Budete sa tak môcť sústrediť len na hru a napredovať.

Technika korčuľovania a správny postoj sú základné stavebné kamene. Obetujte pár drobných a uvidíte ako zrazu nácvik aj týchto úkonov bude pre mladších ale aj dospelých korčuliarov zrazu ľahším a zábavnejším.

Osobne sme zástancovia tenších bezšvových ponožiek - ten cit pre hru je tam ozaj lepší a noha takpovediac splynie s topánkou v jedno. Netreba podceňovať ani zvýšený výkon pri použití značkových ponožiek; nastáva tam hlavne lepší prenos energie do záberov pri korčuľovaní. Budete rýchlejší, agilnejší, obratnejší. A to za tie peniaze ozaj stojí.

Čo si z toho odniesť?

Platí, že správne ponožky do korčúľ nie sú len doplnkom, sú neoddeliteľnou súčasťou výstroja hráča. Porozumenie materiálom, hrúbke, veľkosti a iným faktorom, vám bude dobrým pomocníkom pri budúcom výbere. Venujte výberu dostatok času, nájdite tú správnu veľkosť a kombináciu materiálov ktoré podporia vašu hru a uvidíte, že výsledný efekt sa premietne nie len do pohodlnosti ale aj celkovému výkonu a krajších zážitkov na ľade.

Podľa úrovne hry je dobré zvážiť či vám stačia základné hokejové ponožky alebo rovno siahnite po nekompromisnej voľbe v podobe ochrany proti prerezaniu či lepšom odvode potu. Ponožky spolu so šnúrkami do korčúľ sú často krát veľmi podceňovaným artiklom, no pri správnom výbere môže poľahky narásť jednak váš výkon a hlavne sebavedomie. A to je niekedy na nezaplatenie.

Okrem ponožiek venujte čas aj výberu tých správnych korčúľ, viac v článku Komplexný návod ako vybrať hokejové korčule [2023] Sú to dva kľúčové elementy keď ide o korčuľovanie.