Evolúcia hokejovej pásky

Hokejisti sa spoliehajú na pásku z rôznych dôvodov - od udržiavania korčúľ v čo najlepšom stave až po ochranu čepele hokejky pred predčasným opotrebovaním. V priebehu rokov hokejové pásky relatívne rýchlo vývojovo napredovali, prešli niekoľkými zmenami a vylepšeniami. Poďme sa spolu pozrieť na pozoruhodný vývoj hokejových pások.

Začiatky

V časom dávno minulých kedy sa hokej len rozvíjal, hráči používali gumové pásky na upevnenie štucní okolo holenných chráničov a takisto na udržanie korčúľ “pohromade”. Keď tento šport získal na popularite, hráči si začali omotávať hokejky látkovými páskami, väčšinou na zlepšenie gripu, teda úchopu hokejky. Prvé formy hokejových pások sa zrodili z nevyhnutnosti, keď si hráči vytvárali provizórne rukoväte zo základných materiálov, ako je látka alebo koža. Tieto pokusy o zlepšenie ovládania hokejky boli síce jednoduché, ale účinné a poskytovali aspoň trochu kontroly v rýchlom a dynamickom prostredí začiatkov ľadového hokeja.

Hlavným účelom týchto improvizovaných pások bolo zlepšiť cit pre ovládanie hokejky, aby hráči mohli pohodlnejšie a presnejšie narábať so svojimi hokejkami. Keďže ako prvé sa vyrábali drevené hokejky ktorých dizajn bol jednoduchý a chýbali im krivky a grip ktoré sa nachádzajú v moderných hokejkách, hráči museli improvizovať ako sa len dalo.

Rozmach lepiacich pások

Na začiatku 20. storočia bola vynájdená látková lepiaca páska, ktorá mala na hokej veľký vplyv. Priniesla silnejšiu priľnavosť ako bežné pásky z látkovej tkaniny čiže bola vhodnejšia na upevnenie chráničov, štucní, a niekedy aj korčúľ.

textilna_hokejova_paska

Omotávanie hokejky lepiacou páskou sa dostalo do popredia až niekedy v strede 20. storočia. Pásky sa vyrábali v rôznych hrúbkach, farbách a dokonca mali aj rôzne typy štruktúry. Hráči sa tak mohli na ľade odlíšiť a prispôsobiť si hokejku podľa osobných preferencií a štýlu.

Vzostup drevených hokejok

Drevo si našlo svoje zastúpenie v hokeji čo sa konštrukcie hokejok týka vyše 100 rokov. 

V časoch “drevených” sa hokejka omotávala tkanou lepiacou páskou ktorá bola impregnovaná lepidlom aby chránila čepeľ pred topením ľadu a nedeformovala sa. Drevené hokejky sú totiž veľmi náchylné na rozštiepenie a prelepenie páskou tomu pomohlo zabrániť. Drevené hokejky samozrejme majú aj svoje výhody; dobrý cit pre puk, veľkú odolnosť pri hrubom zaobchádzaní (napríklad mimo ľadu) a priaznivú cenu.

drevene_hokejky

Neskôr ho začali nahrádzať iné, ľahšie a pokročilejšie materiály. Staršie generácie si môžu pamätať sklené vlákna alebo hliník. 

Sklené vlákno je materiál podobný textilnému vláknu, ktorý sa používa hlavne v priemysle, stavebníctve a strojárstve na spevňovanie iných, najmä kompozitných materiálov. Dodnes sa pridáva do materiálu moderných kompozitných hokejok spolu s kevlarom alebo karbónom keďže svojou pevnosťou v ťahu prevyšuje bežnú oceľ 2- až 3-krát. 

Hliník si svoje stabilné miesto pri produkcii hokejok nenašiel. Hoci hliníkové hokejky boli ľahšie, pevnejšie, odolnejšie a stabilnejšie ako drevené, neumožňovali hráčovi tak dobre cítiť puk na hokejke, a preto mnohí hráči na hliníkové hokejky neprešli. Na obrázku nižšie je konkrétne hliníková hokejka s ktorou hral aj sám velikán Wayne Gretzky v rokoch 1989-1990 na tréningu v Culver City v Kalifornii.

gretzky_hokejka_hlinikova

Koncom 90. rokov 20. storočia sme mohli badať “rozkvet” plne kompozitných hokejok, ktoré navždy zmenili hokej. Tieto hokejky boli vyrobené z grafitových vlákien spojených polymérovou živicou, vďaka čomu boli extrémne ľahké.

Ďalším míľnikom v evolúcií výroby hokejok boli jednodielne kompozitné hokejky - je to vedúca konštrukcia hokejky ktorá sa zachovala do dnešných dní u všetkých popredných výrobcov ako Bauer, CCM, Warrior a iných. 

Nezávisle od použitého konštrukčného materiálu, hokejový svet nezaznamenal výrazné zmeny v oblepovaní hokejok. Textilná páska sa zachovala aj dodnes, s tým že výrobcovia sa predbiehajú v tom kto má kvalitnejšie (agresívnejšie) lepidlo a hustejšie utkanú pásku pre vyššiu výdrž. V tomto smere jednoznačne dominuje páska Howies ktorú možeme vidieť dole na obrázku.

howies_paska_na_hokejku_1

Súčasné materiály na výrobu pások na čepel hokejky

Textilná hokejová páska je stále najobľúbenejším materiálom, ktorý hráči používajú na svoje hokejky aj dnes. Do popredia sa však dostávajú nové materiály. Najprv sa objavili pogumované výrobky na čepeľ ako je BladeTape alebo Tacki-Mac. Ponúkli lepšiu kontrolu nad pukom a väčšiu odolnosť ako páska, ale boli aj o niečo ťažšie. Rovnaký prístup, ale z iného materiálu ponúka páska BladeShark.

Jedným z prevratných produktov ktoré nám nedávno prešli rukami bola páska Rezztek. Tento produkt je ľahší a tenší ako tradičná textilná hokejová páska, s vynikajúcou kontrolou puku a vedecky dokázaným zlepšením rýchlosti a presnosti strely. Jednoducho pásku nalepíte na prednú a zadnú stranu čepele bez nutnosti oblepovania hokejky.rezztek_paska

Výhody pásky Rezztek:

  • 50 % ľahšia a tenšia ako klasická hokejová páska.
  • zlepšuje rýchlosť strely o 3 %.
  • zvyšuje presnosť strely o 6 %.
  • Zlepšuje kontrolu puku o 5 %.

Páska pozostáva zo 4 vrstiev:

1. vrstva - silné lepidlo (ktoré po odstránení nezanecháva nečistoty na hokejke).
2. vrstva - super silná sieťovina, ktorá je vyrobená z vlákien pre maximálnu odolnosť.
3. vrstva - vyrobená zo živice pre minimálne straty energie a maximálnu pružnosť.
4. vrstva - povrchový grip, ktorý je navrhnutý pre lepšiu kontrolu puku, rýchlosť a presnosť strely.

rezztek_paska_na_hokejku

Rezztek páska je široko rozšírená v NHL a vo väčšine elitných hokejových líg na celom svete a jej cieľom je stať sa štandardom pre všetkých hráčov, ktorí chcú dosiahnuť maximálny výkon.

Pri vývoji bolo porovnaných viac ako 500 pások, ktoré testovali top hráči z NHL až po bežných amatérskych hráčov a deti. Oproti tradičnej páske je povrch drsnejší a vďaka patentovanej povrchovej úprave dokáže udeliť puku väčší spin. Vďaka lepeniu na stranu hokejky, pričom spodná hrana čepele ostáva neoblepená, kladie Rezztek menší odpor pri pohybe čepele hokejky po ľade.

Často kladené otázky ohľadom pásky Rezztek:

Je nutné na pásku naniesť vosk? 

Nie, páska Rezztek sa skladá zo štyroch vrstiev, ktoré sú vodotesné a vlhkosť odpudzujúce, čím zaručujú stabilné prostredie počas celej hry. Vosk odporúčame nanášať pravidelne iba na klasické textilné pásky aby ste zvýšili jej životnosť.

Nezníži sa životnosť mojej čepele? 

Čepele moderných kompozitových hokejok nemajú tendenciu sa uvoľňovať, krútiť či inak sa znehodnocovať  Použitie pásky Rezztek alebo klasickej pásky teda nehrá žiadnu úlohu z hľadiska trvanlivosti čepele.

Čo sa nachádza v balení? 

V balení sa nachádzajú 4ks pásky na 2 hokejky (nalepíte z prednej a zadnej strany čepele).

Ako dlho vydrží páska Rezztek?

Závisí to hlavne od frekvencie a intenzity hry, ale máme vyskúšané že páska vydrží v 100% stave cca 8-10 až zápasov.

Kedy je vhodné pásku vymeniť? 

Ak je viditeľne poškodených viac ako 30 % povrchu, odporúča sa pásku vymeniť. Malé oderky alebo škrabance nemajú negatívny vplyv na funkciu pásky pri hre.

Zaujímavosť: Hráči s páskou Rezztek na hokejkách zaznamenali v NHL za posledné dve sezóny viac ako 500 gólov a asistencií.

Budúcnosť hokejových pások

S technologickým pokrokom sa svet hokejových pások a alternatívnych produktov neustále vyvíja. Dočkáme sa pokročilejších lepidiel, nových materiálov alebo dokonca inteligentnej pásky, ktorá reaguje na pohyb hráča alebo ho sleduje? To ukáže až čas. Jedno je však isté - páska alebo jej alternatívy budú aj v nasledujúcich rokoch dôležitou súčasťou tohto športu.