Hokejový dres- všetko čo potrebujete vedieť

V tomto článku sa budeme podrobne venovať jednotlivým faktorom, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere ideálnej veľkosti hokejového dresu pre mládež a dospelých. Povieme si tiež viac o rôznych typoch hokejových dresov a o ich praktických účeloch na ktoré slúžia. Vysvetlíme si čo znamenajú jednotlivé označenia na dresoch. Na záver vám poskytneme niekoľko tipov ktoré vám pomôžu udržať dresy čisté a odolné voči opotrebovaniu.

Veľkosť hokejového dresu

Hokejové dresy sú najvýznamnejšou a najrozpoznateľnejšou súčasťou oblečenia hokejistov. Každý, kto sa zúčastňuje tohto športu v akejkoľvek formálnej podobe, musí podľa pravidiel nosiť dres, vrátane najmenších hráčov. Ako teda určíme veľkosť hokejových dresov, aby sedeli čo najlepšie?

Na určenie veľkosti dresu je potrebné zmerať 3 miery: 

  • dĺžku trupu od hornej časti bedier po hornú časť ramena (B).
  • obvod najširšej časti hrudníka (A).
  • dĺžku ruky od zápästia po stred chrbta (C).

ako_vybrat_velkost_hokejovy_dres

Na určenie ideálnej veľkosti hokejového dresu, je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov. Nesprávne padnúci dres môže obmedzovať pohyb a ovplyvňovať výkon hráča. Dres by mal byť dostatočne voľný, aby umožnil pohyb, ale nesmie byť príliš veľký, aby sa nezamotával a nezachytával.

Pri určovaní veľkosti dresu je treba zohľadniť fakt, že sa bude nosiť cez chrániče ramien, takže treba rátať s dodatočným priestorom pre tieto chrániče. Ak je to možné, odporúčame si dres skúšať priamo na konkrétne chrániče ramien ktoré bežne nosíte.

Ideálne je ak vám s meraním pomôže druhá osoba. Každý jedinec je anatomicky jedinečný, preto je dôležité dbať na správne prispôsobenie dresu pre dosiahnutie maximálneho pohodlia a výkonu. Vždy sa snažte čo najviac priblížiť k optimálnej veľkosti. Dres by mal byť skôr mierne nadrozmerný, ako by mal byť primalý.

Dĺžka trupu

Dĺžka trupu je veľmi dôležitá, pretože nechcete, aby sa vám dres vyhŕňal na chrbát keď sa zohnete, napríklad pri vhadzovaní. Takisto nesmie byť taký dlhý, aby vám bránil v pohybe bokov a nôh, a tým aj v korčuľovaní.

Najjednoduchší spôsob, ako odmerať dĺžka trupu je nasledovný: 

Postavte sa rovno, hrudník je vzpriamený, snažte sa nehrbiť. Požiadajte druhú osobu, aby sa postavila dopredu a zmerala vám dĺžku od hornej časti bedier po hornú časť ramena v priamej vertikálnej línii.

V tomto prípade je povolená určitá zhovievavosť. Niekto môže uprednostniť o niečo väčšiu alebo menšiu veľkosť, čo ponechávame na vašom uvážení, ale vždy je najlepšie zvoliť nameranú veľkosť podľa vašej postavy.

Obvod hrudníka

Postavte sa so zdvihnutými rukami a požiadajte pomocníka aby vám pomohol zmerať celý obvod trupu v najširšej časti hrudníka. Presné odmeranie veľkosti hrudníka umožní, aby vám dres počas hry nezavadzal a zbytočne voľne neprevísal okolo tela.

Dĺžka rukávov

Dĺžka rukávov hokejového dresu je veľmi dôležitá pre športový výkon. Ak sú rukávy príliš krátke, môžu sa vyhrnúť, takže vaša pokožka zostane nekrytá a náchylná na porezanie a poškriabanie. Ak sú však príliš dlhé, rukávy sa môžu vyhrnúť nad rukavice a budú zavadzať pri držaní hokejky.

Na zistenie správnej dĺžky rukávov je potrebné vykonať nasledujúce kroky:

Postavte sa rovno a telo držte vzpriamené bez prehýbania sa. Rozpažte ruky do strán, pričom ich držte rovnobežne s podlahou. Pomocou metra zmerajte dĺžku od stredu goliera na zadnej strane dresu po miesto, kde začína vaše zápästie.

Hokejové rukavice sú síce objemné a zvyčajne zabránia tomu, aby vám rukávy dresu spadli a zakryli ruky, ale to neznamená, že sa to nemôže stať.

Golier

Golier dresu nie je potrebné merať, ale aj tak je dôležitým faktorom pri určovaní veľkosti. Jednotlivci sa značne líšia v hrúbke a obvode krku a vy chcete dres, ktorý vás nebude škrtiť alebo akokoľvek inak obmedzovať.

Existujú rôzne typy golierov. Niektoré majú tradičný otvor v štýle okrúhleho výstrihu, iné zase výstrih do V. Existujú aj modely vybavené sťahovacou šnúrkou, ktorá umožňuje ich uvoľnenie alebo utiahnutie podľa vašich potrieb.

Nech už je to akokoľvek, uistite sa, že máte okolo krku určitú voľnosť a nič vás netlačí. Goliere sú spravidla elastické a pružné. Je to preto, aby sa v prípade, že sa súper rozhodne zaň chytiť a potiahnuť, neroztrhol.

Typy hokejových dresov

Hoci vyššie uvedené postupy zostávajú rovnaké bez ohľadu na typ alebo štýl dresu, je dôležité vysvetliť si rôzne typy dresov, ich účel a to ako sa od seba odlišujú.

Samotní hráči a brankári nosia hokejové dresy na výkonnostné a športové účely. Ďalej sú to fanúšikovia ktorí nosením vyjadrujú lojalitu a preferencie voči konkrétnemu tímu alebo hráčovi. V neposlednom rade môžeme dres nosiť na módne účely na každodenné použitie či už kvôli atraktívnej kombinácií farieb alebo lákavému dizajnu.

Tréningové dresy

Tréningové dresy sa dajú ľahko spozorovať kvôli ich všeobecnej nevýraznosti. Majú však jasný a jediný účel.

Tréneri často prideľujú jednotlivým členom tímu farebné tréningové dresy kvôli rozlíšeniu hráčov pri tréningových situáciách. Určité hráčske pozície, napr. obrancovia si oblečú konkrétnu farbu, aby boli pre svojich spoluhráčov ľahko rozpoznateľní.

Napríklad hráč, ktorý má na tréningu červený dres, sa bežne vníma tak, že je po zranení a nie je pripravený na nadmerný fyzický kontakt. Spoluhráči tak vedia, že majú byť opatrní a ohľaduplní. 

Tréningové dresy sú buď jednofarebné, alebo majú na sebe nejaký veľmi základný dizajnový vzor alebo logo. Často sa na tréningovom drese nachádza len logo značky, ktorá ho vyrobila, napríklad "CCM". Ich cena je na úrovni od 15 do 30 euro, záležiac od konkrétnej značky, použitého materiálu, hustoty tkaniny a výrobcu.

Ak si chcete kúpiť kvalitný hokejový tréningový dres za rozumnú cenu, mrknite na tréningový dres CCM série 5000, ktorý je vyrobený zo 100 % polyesterového materiálu a je k dispozícii v tucte rôznych farieb. Rýchlo schne a je príjemný na dotyk.

hokejovy_dres_ccm_5000

Ak ste fanúšik značky Bauer, skúste klasiku v podobe tréningového dresu Bauer S19. Má čistý vzhľad, ktorý ponúka veľa priestoru na vlastnú potlač a má malé, teplom lisované logo Bauer na pravej strane. Je vyrobený zo 100% polyesteru, ktorý je veľmi vzdušný a rýchlo schne.

hokejovy_treningovy_dres_bauer_s19

Pre tých čo hľadajú lacný hokejový dres, odporúčame dres značky Steel vyrobený v Nemecku ktorý nemá žiadne logo ani nášivku. Taktiež sa jedná o čisto polyesterovú záležitosť, takže sušenie nepredstavuje problém.

treningovy_hokejovy_dres_steel

Ak ste náročný a preferujete prémiovú kvalitu, nesklame vás novinka od CCM s označením 7000. Materiálovo sa jedná o polyester avšak s vysokou hustotou tkaniny - až 165 g/m2 ,teda stredne ťažký úplet s technológiou Tactical Dry odvádzajúcou vlhkosť oveľa efektívnejšie ako pri bežných dresoch. Má špeciálne upravený strečový golier pre zvýšené pohodlie.

hokejovy_dres_ccm_7000

Oficiálne herné dresy

Ide o dresy, ktoré nosí mužstvo pre svojich fanúšikov. Tieto dresy majú vždy oficiálne farby a aktuálne logo klubu.

V týchto dresoch bude tiež najdôležitejšia presná veľkosť, pretože sú to dresy, ktoré sa obliekajú pri (dúfajme) vyhratých alebo prehratých zápasoch vášho obľúbeného tímu.

Oficiálne herné dresy sú funkčné časti oblečenia ktoré bývajú spravidla oveľa drahšie ako tie tréningové. Cena sa tu môže vyšplhať až na 200 euro ale nájdete aj kúsky s cenovkou od 50 euro. 

oficialny_herny_dres

V kontexte herných dresov existujú dva typy - domáce a hosťujúce. Domáci tím je ten, ktorý organizuje zápas na svojom vlastnom ľade alebo v domácej aréne. Hosťujúci tím je ten, ktorý hrá na súperovom ľade. Obvykle sa tímy líšia v dresoch na doma a pre hostí.

Farebné rozloženie dresov sa “otáča”, takže ak je domáci dres biely s modrými pruhmi, hosťujúci dres bude pravdepodobne modrý s bielymi pruhmi. Hlavným dôvodom pre túto zmenu je vizuálna príťažlivosť s cieľom uľahčiť sledovanie zápasu pre divákov.

Účel hokejového dresu

Hokejové dresy nie sú len obyčajnou formalitou. Do veľkej miery sa nosia na praktické účely, ktoré nemusia byť hneď zrejmé.

Ak by sme chceli vysvetliť prečo sa hokejové dresy musia nosiť počas zápasov a tréningov, je to najmä z dôvodov bezpečnosti, výkonu a identifikácie hráčov.

Nižšie si rozoberieme každý z týchto účelov a predstavíme logiku, ktorá sa za každým z nich skrýva. Získate tak jasnú predstavu o tom, prečo sa hokejové dresy začali zhotovovať tak, ako sa zhotovujú, a prečo je to pre ich výkon zásadné.

Bezpečnosť

Hokej je veľmi drsný šport, od mládežníckej úrovne až po profesionálnu ligu. Je rýchly, nepredvídateľný, a preto sa bezpečnostné opatrenia berú veľmi vážne.

Ľahko si uvedomíme, že prilby, telové chrániče, chrániče zubov a rukavice sa používajú na zvýšenie bezpečnosti hráčov a zmiernenie zranení. Napriek tomu mnohí prehliadajú, že rovnakú funkciu plní aj hráčsky dres.

Predpísané hokejové dresy sú vyrobené z veľmi pevných a odolných materiálov (väčšinou polyester), ktoré poskytujú odolnosť proti prerezaniu a ochranu pokožky.

Počas intenzívnej hry môže byť hráč seknutý hokejkou alebo nožom korčule. Preto by hráči nemali mať odhalenú žiadnu časť tela. Dres skutočne zohráva dôležitú úlohu pri bezpečnosti hráčov.

Výkon a funkčnosť

Hokejové dresy sú navrhnuté so zreteľom na ergonómiu, tak aby sa dosiahlo čo najvyššie pohodlie a maximalizoval športový výkon.

Dresy sú štandardne odvetrané malými otvormi ktoré umožňujú ventiláciu, zlepšujú odvod potu a zabraňujú prehriatiu. Sú tiež mierne elastické a veľmi ľahké. Každá váha navyše sa ráta. 

Identifikácia

Zo všetkých účelov, na ktoré slúži hokejový dres, je najvýznamnejším jeho použitie na identifikáciu hráča.

Výrazné farby hokejového dresu umožňujú rýchlo rozpoznať spoluhráčov a takisto súperov prostredníctvom periférneho videnia. To výrazne uľahčuje prihrávky, organizáciu hry a vytváranie herných stratégií a zabraňuje tomu, aby hráčov niekto zasiahol či narazil.

Hokejisti občas korčuľujú tak rýchlo, že máte šancu rozoznať len farbu ich dresu a číslo na ňom. Hráči majú tiež niekedy tendenciu tvoriť na ľade zoskupenia a “zhluky”, čo sťažuje vizuálne vyhľadávanie hráčov na ľade. Dresy pomáhajú rozoznať jednotlivých hráčov uprostred chaosu ktorý je pri tomto športe bežný.

Dresy sú tiež zdobené rôznymi nášivkami, ktoré umožňujú ďalšie rozpoznávanie, viď odsek nižšie.

Označenia hokejových dresov

Nášivky s menom

Každý hokejový dres má cez hornú zadnú časť dresu vyšitú nášivku s menom. Vždy sa uvádza len priezvisko hráča.

Je to výborné pre fanúšikov a komentátorov, ktorí sa počas zápasu snažia mať prehľad o tom, kto je kde, a pre samotných hráčov do tej miery, že môžu identifikovať konkrétneho hráča, aj keď je k nim otočený chrbtom.

Pre hráčov je tak oveľa jednoduchšie zostať v súlade s trénerom určenou hrou alebo stratégiou.

Označenia na drese

Tí, ktorí nie sú oboznámení s hokejovou hrou, si možno všimli, že na dresoch niektorých hráčov je na ľavom prednom ramene veľké písmeno "C" alebo "A", a položili si otázku, čo to vlastne označuje.

Písmeno C na hokejovom drese je striktne vyhradené pre kapitána mužstva (z anglickeho Captain) a písmeno A má náhradný kapitán (z anglickeho Alternate captain).

oznacenie_na_hokejovom_drese_kapitan

Úlohou kapitána tímu je odovzdávať správy medzi rozhodcami, trénermi a zvyškom svojho tímu. Majú na to jedinečnú kvalifikáciu, žiadny iný hráč to robiť nesmie. Náhradný kapitán plní túto úlohu vždy vtedy, keď hlavný kapitán nie je na ľade.

Čísla na drese

Každý hráč v lige má pridelené svoje osobné číslo, dokonca aj brankári.

Čísla je možné prideliť v rozsahu od 1 do 98. Žiadni dvaja hráči v tom istom tíme nebudú mať rovnaké číslo. Legenda Wayne Gretzky bol posledným z niekoľkých hráčov, ktorí kedy nosili číslo 99 a sa už pravdepodobne nikdy nosiť nebude.

Hokejový dres a hygienické zásady

Keďže je hokej fyzicky veľmi náročný šport, je prirodzené, že sa hráči počas zápasov a tréningov veľmi potia. Ich prilby, chrániče, rukavice a dresy začnú skôr či neskôr zhromažďovať pot.

Nadmerné množstvo potu môže viesť k nahromadeniu škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobiť nepatrné, no neraz až závažné infekcieJe preto vhodné dodržiavať isté odporúčania aby bol dres vždy hygienicky nezávadný a bezpečný na používanie:

Nikdy nenechávajte dres po zápase alebo tréningu mokrý alebo v skrčený v klbku. Vždy ho rozprestrite a zaveste na také miesto, kde voľne prúdi vzduch, aby sa mohol začať okamžite sušiť.

Po každej hre dres vyperte a vysušte. Nikdy opätovne nepoužívajte dres ktorý nebol vypraný.

Nikdy a za žiadnych okolností nepožičiavajte ani nezdieľajte svoj dres s inými hráčmi. Môže to viesť k prenosu škodlivých baktérií.

Baktérie majú rady vlhkosť a mokro, skúste teda dres ale aj ostatné časti výstroja udržiavať v čo najsuchšom prostredí. 

Keď periete hokejový dres, urobte tak v studenej vode alebo v práčke, s tým že použite šetrný prací program a nízku teplotu. Pred praním dres obráťte naruby, aby ste zabránili opotrebovaniu a znehodnoteniu loga a nášiviek.

Po vypraní dres zaveste, aby sa prirodzene vysušil na vzduchu. Zabránite tak jeho zrazeniu alebo deformácii. V letných mesiacoch odporúčame dres nechať na pár minút na priamom slnku. Totiž ultrafialové lúče slnka pôsobia ako skvelá dezinfekcia. Pozor na vyblednutie farieb, 30 minút bude úplne stačiť. 

Okrem klasického prania odporúčame tiež používať prípravky ktoré dokážu eliminovať tvorbu nechcených pachov a ktoré dokážu výstroj udržať sviežu, jedným z nich je napríklad SmellWell eliminátor zápachu.

Autentické dresy vs napodobeniny

Existujú dva typy dresov - originálne a ich repliky. Autentické dresy sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, repliky majú nižšiu kvalitu a je možné ich rozlíšiť podľa kvality šitia čísel, loga a písmen.

Autentické dresy majú tieto prvky ručne šité, zatiaľ čo repliky majú výšivky z lacnejších materiálov alebo sú vytlačené sieťotlačou. Látka na replikách je tiež bledšia a menej odolná ako na originálnych dresoch.

Repliky sú vhodné pre tých, ktorí chcú ušetriť peniažky ale zároveň podporiť svoj tím. Autentické dresy sú vyrobené tak, aby vydržali veľmi dlho, často krát je možné nájsť zachovalé kúsky aj po mnohých desaťročiach.

Hokejové dresy pre deti

Hokej je pre deti a mládež skúsenosťou ktorá dokáže mladým hráčom vštepiť disciplínu, tvrdú prácu a budovať sociálne zručnosti. Rozhodne to pozitívne ovplyvní viaceré aspekty ich života, a preto zapojenie sa do mládežníckeho hokeja nemá takmer žiadnu nevýhodu.

Jediným záporom sú náklady na neustálu výmenu výstroja, keď mladý hráč rastie a vyvíja sa.

Dresy, hokejky, korčule a takmer každý iný kus výstroja bude potrebné meniť polročne, niekedy každú sezónu, v závislosti od ich fyzického vývoja.

Hokejové dresy pre deti a mládež nevyhnutne časom doslúžia a bude potrebné ich vymeniť. Ak hľadáte cenovo dostupné riešenie pre deti, mrknite na tréningový dres Bauer S19. Je vzdušný, rýchlo schne a kvalita je viac než dostačujúca.

detsky_hokejovy_treningovy_dres_bauer_s19

Ak preferujete značku CCM, tu by sme odporučili siahnuť po detskom drese s označením CCM 5000. Má vysokú hustotu tkaniny (až 135 gramov na m2) a zlepšenú odolnosť voči oderom oproti štandardným dresom. Takisto sa pýši lepšou stálosťou farieb. Pomer ceny a výkonu je viac než prívetivý.

Kde kúpiť hokejový dres

Najčastejšie vám tréner alebo manažér tímu ktorý má na starosti výstroj určí vašu veľkosť a poskytne vám tímový dres, ktorého cena je zvyčajne zahrnutá v registračnom poplatku. 

Hokejové dresy si však môžete zakúpiť aj v miestnych obchodoch so športovými potrebami, ako aj v špecializovaných predajniach hokejovej výstroje. To je veľakrát lepšia možnosť ako nákup online z jednoduchého dôvodu- dres si viete vyskúšať a uistiť sa, že vám padne, skôr než sa odhodláte ku kúpe. 

Nezabudnite si priniesť aj chrániče ramien a skúsiť si dres tak, že si ho navlečiete na tieto chrániče. Budete presne vedieť či veľkosť skutočne sedí. Ak ste náročný a máte špecifické požiadavky, môžete si celý dres vrátane farby, loga a grafiky skúsiť navrhnúť aj sami cez rôzne online platformy.