Ako vybrať chránič zubov pre maximálnu bezpečnosť a pohodlie.

Zubárovi nechodí rád hádam nikto. Vyrazené predné zuby však bolia oveľa viac ako len obyčajný zubný kaz. Nehovoriac o astronomických cenách za nové zuby. Je rozumné myslieť dopredu a investovať radšej do spoľahlivého chrániča zubov. Ten rozhodne patrí k základnému hokejovému vybaveniu v každom veku. Pri správnom používaní vie zabrániť vybitiu alebo strate zubov, ako aj poškodeniu mäkkých tkanív v prípade nárazu pukom alebo hokejkou.

Podľa Americkej stomatologickej organizácie (ADA) je pravdepodobnosť že športovec utrpí poškodenie zubov až 60-krát vyššia v prípade, ak nenosí chránič zubov. Nemusíte sa báť žiadnych obmedzení. S hokejovým chráničom na zuby budete môcť normálne dýchať aj rozprávať a taktiež sa bez problémov napijete.

chranic_zubov_na_hokej

Dôležité je vybrať si chránič ktorý je: 

  • Odolný
  • Pohodlný
  • Ľahko sa čistí
  • Efektívne absorbuje nárazy

Prečo nosiť chránič zubov pri hraní hokeja? 

1. Ochrana zubov - jeho primárna funkcia. Znižuje riziko otrasu mozgu pri tvrdých nárazoch a úderoch. 

2. Ochrana čeluste - časté miesto nárazov. Neochráni síce celú čeľusť ale vie absorbovať nárazy a predísť vážnejším zraneniam tohto citlivého miesta.

Typy hokejových chráničov na zuby

Bežný chránič

Výhody:

  • Cenovo dostupný
  • Dostať ho kúpiť prakticky v každom obchode

Nevýhody:

  • Jednotný, univerzálny dizajn nemusí znamenať bezpečné a pohodlné nosenie pre každého
  • Obmedzené možnosti prispôsobenia, čo môže viesť k nepohodliu a zníženej ochrane.

Tvarovateľný chránič

Výhody:

  • Umožňuje presné vytvarovanie podľa vášho chrupu a je spoľahlivejším pomocníkom. Proces tvarovania je možné opakovať, niektoré modely dovoľujú pretvarovať chránič až 20 krát.
  • Je pohodlnejší vďaka prispôsobeniu presne na váš chrup. Zuby nebolia ani pri dlhšom používaní.

Nevýhody:

  • Vyššia cena, inak prakticky žiadne.

Na čo sa zamerať pri výbere chrániča na zuby?

Pri výbere chrániča na zuby je vhodné zvážiť niekoľko faktorov:

Veľkosť

Najzásadnejším faktorom bude veľkosť. Logika je jednoduchá, buď sadne alebo nie. Existujú v zásade len 2 veľkosti.

Juniorské chrániče sú odporúčané do veku 11 až 12 rokov, pričom starším hráčom sadne lepšie seniorský chránič. V prípade ak je chránič priveľký, môžete jeho zadnú časť odstrihnúť aby lepšie sadol, viď obrázok nižšie. 

velkost_chranic_zubov_na_hokej

Tvar

Čo sa týka tvaru, niektoré pokrývajú väčšiu časť zubov, iné sú zase kompaktnejšie s menším pokrytím a sú vhodnejšie pre lepšiu priedušnosť a komunikáciu na ľade. Výber tvaru chrániča sa zvyčajne odvíja od individuálnych preferencií hráča, jeho štýlu hry a požadovanej úrovne ochrany. Hráčom odporúčame experimentovať s rôznymi dizajnami a tvarmi, aby našli optimálnu kombináciu.

Hrúbka

Pre mnohých hráčov je dôležitá aj hrúbka. Väčšina preferuje čo najtenšie modely pre zvýšený komfort nosenia najmä pri dlhších tréningoch. Štandardná hrúbka je niekde okolo 3 mm. Napríklad taký model Sisu Aero má hrúbku len 1.6 mm čo ho robí veľmi obľúbeným medzi hokejistami. 

hokejovy_chranic_na_zuby_sisu_aero

Bezpečnosť

Ďalším dôležitým faktorom bude úroveň ochrany. Ak stavíte na overené značky Sisu alebo Safe Jawz, nešliapnete vedľa. Existujú však aj modely ktoré sú vyslovene stvorené zniesť čo najväčší náraz a takisto energiu tohto nárazu následne efektívne rozptýliť (napríklad technológia Diffusix). Jedným z takýchto modelov je Sisu Max ktorý poskytuje pri vysoko-kontaktných športoch ako je hokej maximálnu možnú ochranu.

Tvarovanie

Je relevantné iba ak ste si zakúpili chránič ktorý je tvarovateľný. Výrobcovia dávno pochopili aké dôležité je maximálne prispôsobenie jednotlivcovi a preto dnes proces tvarovania predstavuje jednoduchú činnosť ktorú každý zvládne aj doma.

hokejovy_chranic_zubov_sisu_max

Bežne vám postačí horúca alebo len teplá voda. Osobne máme veľmi dobré skúsenosti so značkami Sisu alebo Safe Jawz. Ešte sme nezaznamenali prípad kedy by sa hokejisti sťažovali na nepresné či zložité tvarovanie. Ak sa to aj nepodarí na prvý krát, vždy je možné proces opakovať.

Príchuť

Akokoľvek to môže znieť divne, nie je výnimkou naraziť na ochutené chrániče zubov. Na svoje si prídu hlavne deti kedy majú na výber z pestrej palety väčšinou ovocných príchutí ako jahoda, ríbezle, kiwi či citrón.

Ako vytvarovať chránič na zuby?

1. Vyberte chránič zubov z obalu a vložte ho do úst. Nasaďte si ho na zuby a nahmatajte ho na zadnej strane úst jazykom alebo zatlačením prstov smerom dnu na lícach. Ak nesedí pohodlne alebo vôbec nedolieha na zadnú časť úst, budete ho musieť skrátiť.

2. Pomocou ostrých nožníc odstráňte z jeho konca tú časť ktorá vám zavadzia alebo inak tlačí. Snažte sa strihať pod takým uhlom, aby ste kopírovali koncovú časť chrániča zubov. Postup opakujte na oboch stranách, kým nebudú rovnako dlhé. 

3. Zastrihnite chránič zubov tak, aby zakrýval len časť s otlačenými zubami. Časti chrániča na ktorej nie sú stopy po zahryznutí, môžete odstrániť.

4. Vložte si chránič zubov späť do úst a pohybujte ním, kým vám nebude pohodlne sedieť. Ak chránič stále tlačí na zadnú časť úst, zopakujte ten istý postup.

5. Neznepokojujte sa, ak je rez trochu zubatý alebo ak sa vám zdá, že chránič na zadnej strane úst nesedí úplne. Vyvarenie chrániča zubov v horúcej vode  pomôže zmäkčiť prípadné hrubé hrany. Keď je chránič zubov v ideálnej dĺžke, mal by len tesne zakrývať vaše sedmičky stoličky.

6. Nasleduje samotné tvarovanie- najprv naplňte hrniec vodou do výšky 5 cm a zohrejte ju na približne 80 °C. Hrniec odstráňte zo zdroja tepla.

7. Ponorte rozbalený chránič zubov do horúcej vody na 25 - 30 sekúnd.

8. Následne ihneď vložte chránič zubov na 1 až 2 sekundy do pohára s vodou izbovej teploty.

9. Vložte si chránič do úst tak, aby bol v strede horného radu zubov. Pevne sa zahryznite a vysajte všetok prebytočný vzduch a vodu, pričom pomocou prstov zvýšte tlak na zuby na 40 sekúnd. Chránič zubov nechajte nasadený ďalších 40 sekúnd. Vyberte ho a vložte na 5 minút do ľadovej vody, aby materiál stvrdol.

10. Vyskúšajte, ako vám chránič sedí, a v prípade potreby postup zopakujte. 

Je hokejový chránič zubov rozdielny oproti chráničom pre iné športy? 

Nie, nemá žiadne konkrétne špecifiká v porovnaní s inými športovými aktivitami. Niektorí top výrobcovia ako napríklad Sisu sa však hrdia, že ich produkty sú až 8 krát pevnejšie v ťahu a o 30 % pevnejšie ako klasické chrániče zubov. 

Osobne sa prikláňame k použitiu chráničov vyvinutých priamo na hokej ako lacných náhrad. Najmä u detí. Určite sa vyvarujte kúpe chráničov zo supermarketov. Často krát ide o cenovo lákavé modely ktoré sú svojimi vlastnosťami absolútne nevhodné pre použitie na tak kontaktnú hru akou je hokej.

Dôležité je však, aby dobre pasoval do úst a neobmedzoval hráča pri dýchaní, rozpravání a pití. Ešte podstatnejšie je ho správne vytvarovať, len vtedy bude plniť svoju funkciu na 100 percent.

Sú chrániče na zuby vhodné aj pre malé deti?

Vzhľadom na to, že deti ešte nemajú trvalé zuby, rodičov obvykle zaujíma, či je vhodné takýto chránič deťom zaobstarať a či jeho nosenie môže mať negatívny vplyv na usporiadanie zubov. Tu je niekoľko poznatkov, ktoré je potrebné zvážiť:

  • Skorá strata mliečneho zubu môže mať vplyv na vývoj trvalých zubov dieťaťa - neskôr mliečne zuby pomáhajú usmerňovať trvalé zuby do správnej pozície rastu. 
  • Chránič zubov redukuje nárazy na čeľusť a na “základy”, na ktorých rastú trvalé zuby
  • Pre malé deti neexistujú žiadne kontraindikácie voči používaniu chrániča zubov
  • Väčšina dizajnov je určená pre deti vo veku 6 alebo 7 rokov. Avšak v tomto veku sa morfológia ústnej dutiny môže veľmi líšiť. Ak bežne dostupné chrániče nesedia tak ako by mali, konzultujte túto skutočnosť najprv so svojím zubárom. Ten môže napríklad navrhnúť špeciálny chránič na mieru.

Ako často treba chránič zubov vymeniť? 

  • najmenej raz ročne (je to zároveň obvyklá doba záruky).
  • ak je viditeľne poškodený alebo opotrebovaný.
  • ak dieťa v priebehu sezóny výrazne vyrástlo.
  • ak hráč chránič pravidelne "žuje" a chránič následkom toho už nedolieha

Ako sa starať o chránič zubov?

Aj keď je väčšina modelov určená na dlhodobé používanie, je nutné sa o ne patrične starať. Úplne postačí ak po každom použití chránič opláchnete teplou vodou alebo antibakteriálnym prípravkom a necháte ho vyschnúť. Netreba sa báť použit ani zubnú kefku ktorou vyčistíte všetky záhyby.

Vhodným riešením môžu byť aj antibakteriálne čistiace tablety na protézy a strojčeky. Tabletu vložte do teplej vody, ponorte do nej chránič a nechajte pôsobiť. Po 3 minutách ho opláchneme pod teplou vodou a je to.

Po vysušení je vhodné ho skladovať tak aby sa nepoškodil alebo neznečistil. Na to sú určené špeciálne púzdra kam chránič bezpečne odložíme. Na trhu sú aj rôzne spreje na zlepšenie chuti. Tie aplikujeme priamo po opláchnutí, na chrániči zanechajú príjemnú vôňu. 

sprej_na_chranic_na_zuby_na_hokej

Z čoho je vyrobený chránič na zuby?

Konkrétne materiálové zloženie býva často obchodným tajomstvom, avšak bežne sa na výrobu tohto ochranného prvku používa kombinácia prírodnej gumy, termoplastického materiálu a gélu ako výplne vnútorného priestoru. 

Koľko % hokejistov v NHL používa chránič zubov?

V súčasnosti chrániče zubov bežne používajú hokejisti všetkých vekových kategórií a úrovní. Podľa štatistík až 90 % hráčov NHL používa chrániče zubov, aj keď ich NHL vyslovene nevyžaduje.

Vadí ak chránič zubov pravidelne žujem?  

Tento “zlozvyk” vidíme často aj u amatérskych ale aj profesionálnych hráčov. Ak chránič zubov pravidelne žujete, prestane vám po čase presne pasovať na zuby a pravdepodobne budete po čase potrebovať nový.

Aký chránič zvoliť ak používam strojček na zuby?

Niektoré značky chráničov na zuby sú navrhnuté tak, aby boli kompatibilné aj so strojčekmi na zuby. Spomeňme napríklad priekopníka v tejto oblasti-značku Sisu, Nemusíte sa báť poškodenia zubov či ďasien. Aplikácia je jednoduchá, stačí sa riadiť priloženým manuálom. Chrániče tohto typu sú typicky vyrobené z mäkších materiálov a tvarovo úplne prispôsobené pre hráčov.