Ako najlepšie vybrať hokejové rukavice pre deti a juniorov?

Požiadavky na rukavice pre deti a juniorov

Výber správnej výstroje je nevyhnutný pre všetkých hokejistov, ale pre deti a juniorských hráčov je to obzvlášť dôležité. Je to preto, že mladí hráči sa ešte len učia hre a tomu, čoho sú schopní, čo znamená, že nesprávna výstroj môže mať oveľa dlhodobejší negatívny vplyv na ich vývoj ako na hráča ale aj na ich osobnosť. 

Pri výbere najvhodnejších detských a juniorských hokejových rukavíc je potrebné zvážiť rôzne faktory vrátane strihu, konštrukcie, ochrany, výstelok a ceny. Práve tieto vlastnosti určujú odolnosť, pohodlie a samotnú mobilitu v rukaviciach.

V tomto článku sa podrobne pozrieme na všetky tieto prvky, pozrieme si rôzne možnosti a zistíme, prečo je nevyhnutné venovať im pozornosť. Vedzte, že hlavným rozdielom medzi detskými, juniorskými a seniorskými rukavicami je veľkosť, preto čítajte ďalej s vedomím, že všetky tieto úvahy platia pre každú jednu vekovú kategóriu.

Vhodný výber hokejových rukavíc pre malých hokejistov

Pre tých, ktorí hľadajú hokejové rukavice vhodné pre mladších hráčov alebo začiatočníkov, ktorí mimochodom často nepatria do rovnakej skupiny, je k dispozícii prakticky nespočetné množstvo možností. Vytipovanie najvhodnejšieho páru zahŕňa zohľadnenie mnohých faktorov. Našťastie existuje jednoduchý spôsob kategorizácie rôznych typov rukavíc podľa úrovne hry, pre ktorú sú určené. Práve do tejto oblasti sa zahĺbime ako do prvej.

Rekreačné rukavice pre deti a juniorov

Pre začiatočníkov bude rekreačná trieda hokejových rukavíc tou najlepšou voľbou. Sú to rukavice, ktoré poskytnú solídny štartovací bod pre hráčov, ktorí dúfajú, že sa naozaj dostanú k hokeju na vyššej úrovni, ale aj pre sezónnych hráčov tzv. rybníkového hokeja, ktorí si len chcú uchrániť ruky pred mrazom. 

KONŠTRUKCIA:

Tieto rukavice sa dodávajú s vonkajšou stranou vyrobenou zo základného nylonového materiálu, ktorý je primerane priedušný a zároveň poskytuje dobrú hrateľnosť a pohodlie hneď po vybalení. Nebudete ich musieť "rozchodiť", aby vám padli do ruky. Na dlaniach budú štandardne mäkké materiály typu Nash, teda syntentická koža. Ide o mikrovlákna vyrobené tak, aby vyzerali ako pravá koža, ale so zvýšenou trvanlivosťou a odolnosťou voči škvrnám. Niektoré modely môžu byť vybavené ďalšími vrstvami, ktoré zvyšujú odolnosť rukavíc ako celku. 

OCHRANA:

Zvyčajne ide o jednovrstvové penové implantáty, ktoré prispievajú k absorpcii nárazov alebo tlmeniu otrasov. Nečakajte zázraky, ale na menej kontaktnú hru postačia dobre. Pri tejto kategórií rukavíc je najdôležitejšie trafiť správnu veľkosť. 

VÝSTELKY:

Tradičné nylonové materiály použité v tejto triede rukavíc zabezpečujú dostatočnú priedušnosť a reguláciu vlhkosti pre mladých hráčov a začiatočníkov, pričom poskytujú prijateľnú úroveň pohodlia.

NÁŠ TIP:

Rukavice CCM Next hravo uspokoja požiadavky nenáročných hráčov a potešia aj veľmi prívetivou cenou. Vyrábajú sa vo verzii pre deti aj pre juniorských hráčov a to hneď v niekoľkých lákavých farebných dizajnoch, viď obrázok nižšie. 

detske_hokejove_rukavice_ccm_next

Výkonnostné rukavice pre deti a juniorov 

Ide o typ rukavíc, ktoré by ste chceli aj vy vlastniť ako mladší hráči. Znamená to, že sú vhodné pre tých, ktorých úroveň herných schopností alebo potenciálu si vyžaduje a zaslúži účinnejšie vybavenie. V porovnaní s rekreačnými typmi rukavíc budete mať oveľa vyššiu úroveň pohodlia, ochrany a odolnosti.

Hlavnými argumentmi v ich prospech je, že ponúkajú vlastnosti, ktoré sa nachádzajú v rukaviciach profesionálneho typu, pričom si stále zachovávajú pomerne rozumnú cenovú úroveň, najmä ak uvažujete o detských a juniorských rukaviciach.

KONŠTRUKCIA:

Tieto rukavice sú zvyčajne vyrobené z nylonu vyššej triedy na vonkajších plochách, ktoré sú spojené v kombinácii s logom, ktoré je skôr všité ako vytlačené, aby sa zvýšila jeho vizuálna bohatosť a odolnosť. Na dlaniach nájdete kvalitné, profesionálne materiály, ako sú Clarino alebo Nash.

Niektoré z drahších modelov budú mať dodatočné prekrytia napríklad v oblasti dlane, ktoré ešte viac zvyšujú ich odolnosť. Obratnosť rúk hráča a rozsah pohybu budú výrazne pokročilejšie vďaka dômyselnejšiemu členeniu, ktoré nájdete v oblasti manžety a chrbta rukavíc.

OCHRANA:

Tieto rukavice sa vyrábajú z vylepšených penových materiálov s dvojitou hustotou, ktoré budú schopné vydržať a absorbovať nárazy oveľa vyššej intenzity ako rekreačné rukavice.

Často sa na kľúčových miestach rukavíc nachádzajú plastové výstuhy, ktoré sú predurčené zniesť aj tvrdšie nárazy pri blokovaní striel a úderoch hokejkou. Hráči majúci tieto rukavice ocenia ochranu proti hyperextenzii (napríklad palca), a tiež ocenia zvýšenú obratnosť dvojdielnych segmentov palca, ktoré umožňujú lepšie ovládať hokejku.

VÝSTELKY:

Zistíte, že tieto rukavice sú vystlané mäkkým mikrovláknom, ktoré oveľa účinnejšie reguluje vlhkosť. Oproti rukaviciam z kategórie rekreačné, tieto modely udržia vaše ruky dokonalé suché aj počas dlhšie trvajúcich tréningov. Často krát sú už vybavené aj technológiami z modelov z vyšších, elitných úrovní ako napríklad potlačenie tvorby zápachu či rôzne antibakteriálne výstelky.

NÁŠ TIP:

Čo sa detských rukavíc týka, veľkej obľube sa tešia rukavice Bauer Supreme Mach. Jedná sa o veľmi vydarený model úzkeho strihu s viacerými patentovanými technológiami a dokonalou ochranou. 

detske_rukavice_bauer_supreme_mach

Pre juniorských hráčov odporúčame model Bauer Supreme M5 Pro. Ponúka viaceré vychytávky ako napríklad vylepšený materiál dlane pre dlhú životnosť, dvojdielny ohybný palec či perfektne tvarovanú ochrannú manžetu ktorá umožňuje lepšiu mobilitu ruky.

hokejove_rukavice_Bauer_supreme_m5_pro_junior

Profesionálne rukavice pre deti a juniorov 

Tieto rukavice budú vhodné ak sa chcete dostať na najvyššiu hranicu hokejového výkonu alebo sa snažíte získať Stanleyho pohár :) Poskytnú vám maximálnu možnú pohyblivosť, pohodlie a odolnosť.

Detskí, juniorskí a intermediate hráči, ktorí chcú zintenzívniť svoju hru, najmä v prípadoch, keď budú súperi väčší a silnejší, urobia dobre ak sa zamerajú práve na tieto modely. Dokážu im poskytnúť výhodu, ktorú potrebujú na prekonanie náskoku.

KONŠTRUKCIA:

Strategické členenie, ktoré nájdete v profi rukaviciach vám poskytne skvelý kontakt s rukavicou- skvele sedia a sú pocitovo takmer dokonalé. Dominuje tu syntetická koža a prvotriedne nylonové kompozity. Špičkové prešívanie zabezpečí vynikajúcu odolnosť proti oderom.

Na dlaniach zvyčajne nájdete materiály ako Clarino alebo Nash ktoré sú vrstvené na vysoko namáhaných miestach, aby sa zabránilo vzniku dier. Tieto rukavice poskytnú citeľne lepší pocit priľnavosti.

OCHRANA:

Na tejto úrovni typu rukavíc sa nešetrí na technológiách a výbere materiálov, aby sa hráčovi poskytla tá najlepšia ochrana rúk. Profesionálne rukavice majú viacvrstvové penové výstuže spolu so strategicky umiestnenými plastovými výstuhami pre optimálne chránenie.

VÝSTELKY:

Textílie, ktoré nájdete v podšívke profi rukavíc, sú prvotriedne, nielen vynikajúce svojím komfortom, ale aj modernými technológiami, ktoré zamedzujú tvorbe baktérií a efektívne regulujú vlhkosť aj pri tej najintenzívnejšej hre. Všetky rukavice začnú pri pravidelnom intenzívnom používaní časom zapáchať, ale tieto rukavice túto nevyhnutnú eventualitu odsunú na oveľa neskoršiu dobu.

NÁŠ TIP:

Pri detských modeloch nám opäť nedá nespomenúť model Bauer Supreme Mach Yth. Poskytuje rozumný pomer medzi výkonom a cenou. Má skvele vystuženú dlaň ktorá vydrží dlhšie.

detske_rukavice_bauer_supreme_mach_2

Pre juniorských hráčov z vlastnej skúsenosti odporúčame Bauer Supreme Mach Jr. Majú 3-dielny segment prostredníka a prsteníka ktorý výborne optimalizuje spojenie s hokejkou počas streľby, čo maximalizuje váš výkon.

hokejove_rukavice_bauer_supreme_mach_junior

Správne určenie veľkosti detských a juniorských rukavíc

Dynamika hokejovej hry a ďalšie premenné sa nemenia, čo znamená, že rukavice hráčov budú vystavené rovnakým požiadavkám, a preto je pre optimálny výber hokejových rukavíc pre deti a juniorských hráčov dôležitá správna veľkosť.

Máme len dve možnosti; buď rukavice správne padnú, alebo nie. Tu je návod, ako ich rozlíšiť. 

SPRÁVNE ZVOLENÉ RUKAVICE:

Správne padnúce rukavice by mali mať zápästia hráča úplne zakryté manžetami rukavíc. Končeky prstov by nemali presahovať konce rukavíc - mali by byť do istej miery priliehavé, ale pohodlné. 

Ďalším určujúcim meradlom priliehavosti rukavíc je, že sa vrchné časti manžety rukavice stretnú so spodnými časťami lakťových chráničov.

spravne_zvolena_velkost_rukavice

Ak by medzi týmito dvoma časťami výstroja bola medzera alebo by sa prekrývali, môžete si byť istí, že buď vaše chrániče lakťov, alebo rukavice nemajú optimálnu veľkosť.

V prípade medzery sa hráč vystavuje riziku seknutia hokejkou alebo nárazu pukom. Naopak, ak sa tieto časti výstroje prekrývajú, hráč nemá potrebnú mobilitu na vykonávanie celého spektra pohybov rukou a rukavica bude pri hre zavadzať.

NESPRÁVNE ZVOLENÉ RUKAVICE:

Je ľahšie zistiť, že rukavice nesedia ak sú priveľké, ako keď sú príliš malé. Nesprávne padnúca rukavica nemá dlaň ruky úplne zasunutú do rukavice a takisto manžety nebudú dokonale lícovať s koncami lakťových chráničov.

hokejova_rukavice_prilis_mala_1

Aj bez pomoci lakťových chráničov ako referenčného bodu by mali byť končeky prstov čo najviac v jednej línii s koncami prstov rukavíc.

V rukaviciach ktoré sú väčšie ako majú byť budú manžety prekrývať lakťové chrániče, čo obmedzuje pohyblivosť zápästia hráča a negatívne ovplyvňuje jeho hru. Viď obrázok nižšie.

hokejova_rukavice_prilis_velka_1

Manipulácia s hokejkou si vyžaduje určitú pohyblivosť končekov prstov. Ak prsty hráča nedosiahnu až na samý koniec koncov rukavíc, táto pohyblivosť bude značne obmedzená a zníži to výkon hokejistu. Viď krátke video nižšie.

nespravna_velkost_rukavice

Veľkosť môže byť náročným momentom pri kúpe hokejových rukavíc. Napriek tomu je to pochopiteľne problémové miesto, pretože len samotný hráč skutočne vie, ako mu rukavice sedia. 

Majte na pamäti, že rôzne značky a výrobcovia môžu mať svoje vlastné usmernenia pokiaľ ide o štandardy strihu. Najlepšou voľbou bude pozrieť si stránku predajcu, kde nájdete konkrétne tabuľky a odporúčania, alebo požiadať o pomoc personál, ak nakupujete v kamennej predajni s hokejovým sortimentom.

Detské hokejové rukavice sa vyrábajú vo veľkosti 8 a 9 palcov. Sú vhodné pre začínajúcich hokejistov vo veku 3 až 7 rokov

Juniorské hokejové rukavice existujú vo veľkosti 10 až 11 palcov. Sú vhodné pre deti od 8 do 11 rokov

Intermediate hokejové rukavice sa vyrábajúvo veľkosti 12 až 13 palcov. Sú určené pre mladých hokejistov vo veku 11 – 13 rokov.

Označenie veľkosti v palcoch vyjadruje vzdialenosť medzi spodnou časťou ukazováka a začiatku predlaktia na vnútornej strane ruky. Najpresnejšie túto vzdialenosť odmeriate metrom alebo pomocou šnúrky, viď obrázok nižšie.

ako_odmerat_velkost_hokejovych_rukavic

Strih rukavíc pre deti a juniorov

Okrem typu rukavíc a ich veľkosti, je nemenej dôležitý ich strih. Nižšie sú rozpísané 3 typy strihu, ktoré sú štandardne rovnaké pre všetky kategórie a veľkosti rukavíc. 

Rukavice s tradičným strihom

Ide o klasické typy rukavíc, ktoré sa vyznačujú vyhotovením so štyrmi “článkami” v strednej časti rukavice, ktoré slúžia na to, aby sa do nich zmestilo čo najviac objemu alebo priestoru prechádzajúceho od prstov až po manžety rukavíc. Tento spôsob je pre mnohých dlhodobo obľúbený vďaka pomerne rozsiahlemu priestoru, ktorý ponúka z hľadiska pohyblivosti zápästia a nadštandardného pohodlia.

Rukavice s tesným strihom

Protipólom k tradičného strihu sú rukavice s tesným strihom. Tesne priľnú k ruke hráča v každom bode a minimalizujú objem priestoru v nich. Môže sa to zdať ako nedostatok, ale záleží na tom, čo od rukavíc hľadáte. Takto tvarované rukavice poskytujú oveľa vyššiu úroveň odozvy a lepší cit pre hru vďaka eliminácii prázdneho priestoru. Do tejto kategórie radíme napríklad rukavice rady Vapor od Bauer alebo Jetspeed od značky CCM

Rukavice so zúženým strihom

Ak chcete mať to najlepšie z oboch svetov, potom budú hokejové rukavice so zúženým strihom tou najlepšou voľbou. Zatiaľ čo tieto rukavice sú obtiahnuté na končekoch prstov, podobne ako pri rukaviciach s tesným strihom, v oblasti manžety sa viac podobajú tradičnému typu rukavíc s veľkorysým priestorom pre pohyblivosť zápästia. Patrí sem napríklad rada Supreme od Bauer alebo rada Tacks od výrobcu CCM.

Pre tieto vlastnosti sa zúžené rukavice rýchlo stali najviac preferovaným typom rukavíc v každej kategórii či úrovni zručností hráčov, a to od juniorských súťaží až po elitu na profesionálnej úrovni. 

Ďalšie aspekty ktoré je dobré zvážiť

Možno budete chcieť zvážiť niekoľko ďalších menších aspektov, ako je napríklad farebnosť či vzorovanie. Vždy je najlepšie zaobstarať si rukavice, ktoré zodpovedajú farbám vášho tímu.

Hoci mnohí predpokladajú, že začiatočníkom postačia akékoľvek rukavice z “druhej” ruky, nemusí to byť cesta k dosiahnutiu hokejového úspechu. Je nevyhnutné vziať do úvahy faktory, o ktorých sme si povedali a porovnať ich s očakávaniami od hokejovej hry pre váše dieťa či juniora.  

Ak však máte hlboko do vrecka, prípadne sa dieťa v hokeji stále ešte len “hľadá”, použité bazárové rukavice môžu byť schodným riešením. Dajte si pozor hlavne na to, v akom stave je materiál dlaní. Tie sa zvyknú predrať najskôr. Výmena oboch dlaní vás vyjde na cca 40 euro, zvážte preto či sú rukavice v dobrom celkovom stave, aby sa investícia oplatila. Ostatné časti rukavice sa len tak ľahko nezničia, skôr hrozí že z nich dieťa alebo juniorský hráč jednoducho vyrastie skôr ako by rodičia chceli.

Pred tým ako si nasadíte rukavice ktoré pred vami používal niekto iný, odporúčame si ich dať vydezinfikovať ozónom. Táto procedúra zabezpečí, že nežiaduce zápachy a iné mikroorganizmy ktoré by ste voľným okom nevideli, zmiznú nadobro. Rukavice samozrejme môžete prať aj v práčke, no účinnosť nebude taká dokonalá. Použite jemný prací prostriedok a nižšiu teplotu.

Záverečné úvahy

Ako ste sa presvedčili, nie všetky modely sú rovnaké, preto výber rukavíc na hokej pre deti a juniorov poriadne zvážte. Nevyhovujúca výstroj môže byť veľmi “škodlivá” pre rozvoj hokejového talentu detí- obzvlášť mladší hráči sú náchylní na znechutenie a frustráciu, preto vám pri výbere prajeme veľa úspechov. Ak by ste chceli viacej tipov o rukaviciach všeobecne, nájdete ich v článku Ako vybrať hokejové rukavice - overené tipy od hokejistov.