Kolieskové korčule Bauer: všetko čo potrebujete vedieť.

Gigant hokejového priemyslu Bauer si postupom času našiel svojich fanúšikov nie len medzi hráčmi ľadového hokeja ale aj medzi nadšencami inline hokeja alebo korčuľovania všeobecne.

Dávnejšie bola silným konkurentom tejto značky spoločnosť Mission Hockey a to ako na ľade, tak aj čo sa inline hokeja týka. V roku 2008 však Bauer odkúpil Mission a časť ich technológií bola prenesená práve do korčúľ Bauer.

Modely inline korčúľ sú prakticky identické s korčuľami na ľad až na pár úprav. Samozrejmé je nahradenie noža za rám s kolieskami. To znamená, že ak niekto používa napríklad ľadové korčule Bauer Vapor a chce mať rovnaký pocit pri korčuľovaní na kolieskach, ľahko nájde ich inline verziu.

Bauer aj pri kolieskových korčuliach stavil na typický čierny vzhľad s farebnými prvkami. Ak chcete hrať inline hokej alebo sa len tak premávať na kolieskových korčuliach a máte radi len to najlepšie vybavenie, siahnite po korčuliach Bauer. 

Z akých častí sa skladajú kolieskové korčule Bauer?

Pri kúpe inline korčúľ Bauer si všímajte rovnaké vlastnosti, aké by ste našli pri tých hokejových: podpora, odolnosť, pohodlie, výkon a cenová dostupnosť. Pozrime sa bližšie na tieto aspekty, aby ste si vedeli kúpiť ten správny pár inline korčúľ pre vás alebo vaše dieťa.

Všetky korčule majú tri časti: topánku, podvozok a kolieska.

Korčule pre začiatočníkov alebo lacnejšie rekreačné korčule majú mäkšie topánky a menej odolný podvozok, zatiaľ čo pokročilejšie a drahšie inline korčule budú vyrobené z kompozitných materiálov pre tuhšie topánky, komfortné a výkonnostné funkcie a odolnejší podvozok.

Topánka:

topanka_kolieskove_korcule_bauer

Topánka je časť korčule, do ktorej sa vkladá noha. Táto súčasť je zvyčajne jednovrstvová alebo dvojvrstvová, aby poskytovala ochranu a tuhosť. Lacnejšie a vyslovene rekreačné modely majú topánku z tvrdeného plastu, u kvalitnejších sa stretnete s kompozitným materiálom pre vyššiu tvrdosť a pevnosť.

Podvozok:

podvozok_inline_korcule_bauer

Podvozok na kolieskových korčuliach plní rovnakú funkciu ako holder, teda držiak na hokejových korčuliach. Podvozky sú zvyčajne vyrobené z ľahkého a odolného hliníka, hoci korčule vyššej triedy majú podvozok z ocele alebo technického materiálu. Pripevňujú sa k spodnej časti topánky korčule a držia kolieska.

Kolieska:

kolieska_inline_korcule_bauer

Inline kolieska, ktoré sú pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou korčúľ z hľadiska výkonu. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a s rôznym stupňom tvrdosti, aby sa prispôsobili konkrétnemu typu rýchlosti, výkonu a priľnavosti, ktoré každý korčuliar potrebuje. Výber ideálneho páru koliesok inline korčúľ závisí od typu povrchu, štýlu korčuľovania a úrovne zručností. Väčšina koliesok na inline korčule je z polyuretánu alebo z určitej formy tvrdenej gumy. Viac info nájdete v článku Ako vybrať kolieska na korčule.

Ktoré kolieskové korčule sú pre mňa najvhodnejšie?

Kolieskové korčule Bauer ponúkajú rôzne funkcie v širokej škále cenových kategórií; vyberte si korčule, ktoré zodpovedajú vášmu rozpočtu a hre. Pri výbere inline korčúľ zvážte veľkosť, strih, úroveň výkonu a cenu.

Inline korčule základnej úrovne sú vhodné pre začínajúcich hráčov, ktorí sa učia základom hokeja. Vyššia trieda korčúľ je vyrobená z kvalitnejších materiálov, ktoré zvyšujú výkonnosť vyspelých alebo elitných korčuliarov. Keď poznáte svoje cenové rozpätie, mali by ste byť schopní nájsť inline korčule s maximálnym komfortom a výkonom, ktoré vám váš rozpočet umožňuje.

Ak ste v tomto športe nováčikom, nie je rozumné kúpiť si tie najlepšie inline korčule. Ide o to, že ich pravdepodobne nebudete používať tak intenzívne ako skúsený korčuliar.

Navyše cenovo dostupné varianty majú vlastnosti oveľa vhodnejšie pre začiatočníkov - napríklad pružnejšiu, v istom zmysle pohodlnejšiu topánku a menej výkonnostných prvkov.

V topánkach rekreačných korčúľ sa používajú mäkšie materiály, ktoré vám ako začiatočníkovi umožnia nácvik a rozvoj správnych pohybom. Neskôr keď zvládnete základy a vycibríte si techniku korčuľovania, má zmysel poobzerať sa po kvalitnejších modeloch.

Tie sú viac zamerané na samotný výkon. Inline korčule pre profesionálov majú tuhé topánky a lepšie materiály podvozku, koliesok a ložísk, ktoré pomáhajú maximalizovať prenos energie. Kvalitnejšie inline korčule tiež vážia menej, vďaka čomu budú vaše nohy menej unavené.

Výber kolieskových korčúľ podľa úrovne korčuľovania 

Rekreačné korčule Bauer

Sú určené pre začínajúcich hokejistov alebo príležitostných korčuliarov, ktorí hľadajú cenovo dostupnú možnosť. Sú to skvelé štartovacie korčule, najmä pre mladých hráčov kde cena je faktor keďže noha neustále rastie.

Horná časť: Jedna vec, ktorú treba mať na pamäti, je veľkosť alebo hmotnosť korčuliara. Zatiaľ čo rekreačné korčule sú určené pre začiatočníkov, ťažší dospelí korčuliari môžu vyvinúť väčšiu záťaž, než na akú boli korčule navrhnuté, čo by mohlo znamenať ich predčasné zničenie. V takomto prípade by sme odporúčali pozrieť sa na korčule výkonnostnej úrovne, aby ste z dlhodobého hľadiska ušetrili peniaze. Korčule vydržia dlhšie a nebudete ich musieť tak rýchlo vymeniť.

Topánka je podstatne mäkšia a tým aj pohodlnejšia. Má určitú pružnosť ktorá pomáha hráčom nácvik správnej techniky. Podobne aj podrážka alebo stielka topánky je mäkšia, aby poskytovala vhodnú úroveň "ohybu" pre začínajúcich hokejistov alebo príležitostných korčuliarov.

Spodná časť: Dvojdielny podvozok je v tejto cenovej kategórii štandardom. Ide o časť, ktorá drží kolieska korčule. Hoci nie sú také odolné ako jednodielne podvozky, sú dostatočne pevné pre príležitostných alebo začínajúcich hokejistov. Tieto korčule sa zvyčajne dodávajú s kolieskami, ktoré sú určené na drsné vonkajšie povrchy s vyššou tvrdosťou. Typicky sú označené ako 82A (označenie tvrdosti). Ak máte v pláne hrať v hale, odporúčame vybrať sadu halových koliesok alebo prejsť na korčule výkonnostnej úrovne, pretože na halovom povrchu budú mať oveľa lepšiu priľnavosť. 

Typickým zástupcom tejto kategórie sú korčule Bauer RS a RSX, ktoré si rozoberieme dopodrobna nižšie.

Výkonnostné korčule Bauer

Korčule na výkonnostnej úrovni sú vhodné pre hráčov, ktorí sú si istí svojím korčuliarskym krokom a sú pripravení posunúť svoj výkon na vyššiu úroveň. Títo hráči sú na ihrisku 1-2 krát týždenne a hrajú hokej na strednej až vysokej úrovni. Dobre poslúžia aj rekreačným alebo kondičným športovcom ktorí hľadajú vyšší výkon a skvelé jazdné vlastnosti. Opora členkov je vynikajúca, rám perfektne tuhý a kolieska spolu s ložiskami majú úžasnú valivosť.

Horná časť: Výhodou tuhšej topánky je v tejto cenovej kategórii zvýšená ochrana, ktorá je potrebná pri hokeji na vyššej úrovni, zatiaľ čo hrubšie vnútorné peny vytvárajú ešte pohodlnejší pocit z topánky. Jazyky sú zvyčajne hrubšie a sú dobre vystužené, čo opäť vytvára väčšie pohodlie a lepšiu ochranu hornej časti chodidla.

Podobne tuhá ako topánka, je aj podrážka ktorá vytvára lepšiu torznú stabilitu pre rýchlejšiu odozvu a zvýšenie celkového výkonu. Záleží to od konkrétneho modelu ale väčšina týchto korčúľ už bude tepelne nahrievateľná a teda sa lepšie vyformuje do tvaru ktorý obopne vašu nohu pevnejšie. Prenos energie tak bude lepší a vydržíte korčuľovať dlhšie. 

Spodná časť: Jednodielny podvozok, ktorý ponúka lepšiu dlhodobú odolnosť ako ten dvojdielny ktorý sa nachádza na rekreačných korčuliach. Nájdeme tu kvalitnejšie, zväčša mäkšie kolieska, ktoré si skvelo rozumejú s hladkými vonkajšími povrchmi. Vo vnútorných halách s nimi tiež budete dominovať. Vnútri koliesok sú kvalitnejšie, presnejšie vyrobené ložiská, ktoré zabezpečujú vyššiu maximálnu rýchlosť a tiež kĺzavosť.

Elitné inline korčule Bauer 

Korčule úrovne Elite sú skonštruované pre najlepší výkon, ochranu, odolnosť a pohodlie. Ich používatelia sú korčuliari ktorí trénujú 3 alebo viac krát týždenne a hrajú inline hokej na vysokej úrovni. Perfektne sa tiež hodia náročným športovcom ktorí majú skvelú techniku jazdy a vedia využiť ich výkon na kvalitných vonkajších povrchoch.

Vrchná časť: Väčšina topánok na tejto úrovni je vyrobená z kompozitných alebo iných špičkových materiálov, ktoré sú čo najľahšie, presne reagujú na zmeny, dobre chránia a sú tepelne tvarovateľné. Rovnako sa tieto korčule dodávajú s tuhšou podrážkou, ktorá zlepšuje bočnú stabilitu pre lepšiu odozvu a celkový výkon.

O vrchnú časť chodidla je z hľadiska ochrany a pohodlia dobre postarané vďaka jazykom korčúľ na profesionálnej úrovni, hrubšej plsti a množstvu vstrekovaných pien. Špičkové textílie lepšie zvládajú vlhkosť a pomáhajú udržať nohy na mieste počas hry. Vnútorné peny sú hrubšie a plyšovejšie, čo v podstate znamená, že sú oveľa pohodlnejšie a lepšie sa formujú aj okolo chodidla.

Spodná časť: Podvozok pod topánkou je ľahší, lepšie prenáša energiu a je aj konštrukčne pevnejší. Kolieska nezaostávajú a poskytujú prvotriednu priľnavosť pre väčšiu výbušnosť a brzdnú silu. K špičkovej rýchlosti a agilnému sklzu napomáhajú ložiská s najvyšším hodnotením, ktoré nenájdete na výkonnostných ani rekreačných korčuliach.

Ako vybrať veľkosť kolieskových korčúľ Bauer

Základným predpokladom správneho výberu korčúľ je presné zmeranie dĺžky chodidla. Môžete tak spraviť doma alebo v špecializovanej predajni kde vám chodidlo odmerajú presným meračom. Základom je odmerať dĺžku nohy a tú porovnať s tabuľkou veľkostí inline korčúľ Bauer.

V domácich podmienkach odmeriame dĺžku nohy nasledovne:

Položíme na zem papier kolmo na stenu, pätu prisunieme k stene. Prsty sú v rovnakej pozícií ako v korčuli. Nesmú byť kŕčovito zmrštené ani ich nenaťahujeme do dĺžky.

Na papieri zaznačíme najvzdialenejší bod, teda zvyčajne palec alebo tretí prst. Meranie opakujeme aj pre druhú nohu, keďže väčšina ľudí nemá presne rovnakú dĺžku oboch chodidiel. Odmeriame zaznačenú dĺžku a porovnáme s tabuľkou veľkostí, konkrétne s hodnotou vnútornej stielky.

odmeranie_velkosti_nohy

Aby korčula dobre sadla, je vhodné pridať pár milimetrov navrch k nameranej hodnote. Vhodné je pridať 3 až 5mm. Ak vyberáte korčule pre dieťa ktorému rýchlo rastie noha, pridajte maximálne 1 cm. Ak by miesta vo vnútri bolo viac, korčula bude nestabilná a korčuľovanie s takouto priveľkou topánkou môže dieťa demotivovať do budúcna. 

Uvedieme príklad- hľadáte pánske kolieskové korčule Bauer a veľkosť vašej bežnej obuvi 43, v tabuľke veľkostí táto hodnota prislúcha bauer korčuli číslo 8 o veľkosti vnútornej stielky 26.8 cm. Ak teda nameriate údaj 26cm, takáto korčula bude veľkostne vyhovujúca.

Ak by ste namerali povedzme 26.5 stále je to stále v poriadku. Avšak pri 26.6 vás už bude korčula tlačiť. Treba myslieť na to, že základné modely inline korčúľ nemajú pol čísla ale vyrábajú sa len v celých číslach. Treba s tým rátať a prípadne použiť hrubšiu ponožku.

Počítajte taktiež s tým, že nová korčula sa pohybom a vplyvom telesného tepla časom mierne roztiahne. Postupným používaním sa teda korčula mierne zväčší, rádovo o 2 až 3 milimetre. Zohľadnite to pri výbere veľkosti. 

Poznámka: Čím viac voľného priestoru v topánke, tým ťažšie sa budú korčule ovládať, preto neodporúčame presahovať 1 cm. Ani u dospelých a už vôbec nie u detí, ktoré nemusia mať ešte tak dobre vyvinutú stabilitu.

Čo sa šírky korčúľ týka, väčšina modelov bude mať štandardnú šírku ktorú Bauer označuje ako “R” z anglického regular. Ak máte velmi široký profil nohy, može to predstavovať problém a korčula bude tlačiť. Táto šírka sadne viac menej každému. Pri vyšších modeloch sa už stretávame s klasickým označením šírok pomocu označenia D a EE. Prvé menované označuje úzku nohu, EE zase sadne hráčom so širším chodidlom a celkovo objemnejšou nohou.

Poznámka: šírka R je mierne širšia ako najužšie D ale užšia ako EE.

Najobľúbenejšie modely inline korčúľ Bauer 

Dostávame veľa otázok o korčuliach Bauer RS a RSX. V poslednej dobe je to tiež moderný model z rady X, konkrétne X-LP. Prichádza teplé počasie a s ním aj obdobie kedy veľa hráčov hľadá hokejové vyžitie aj mimo ľadu. Ideálny čas bližšie si predstaviť tieto finančne dostupné a veľmi populárne modely.

Na úvod je dôležité spomenúť, že korčule Bauer RS (žlté kolieska a farebné zvýraznenia) a RSX (modré kolieska a zvýraznenia) sú najlacnejšie inline korčule, ktoré Bauer vyrába pre inline hokej.

Nenaplnia očakávania luxusu pre každého, to nie je ich úloha, ale perfektne poslúžia na vonkajšie aktivity na hrádzi, asfalte či inline ihrisku. Ich ambíciou nie je konkurovať top modelom ale byť dostupnou alternatívou ku klasickým kolieskovým korčuliam, ktoré zároveň viete použiť aj na inline hokej. 

Bauer RS a RSX sú korčule základnej úrovne no za cenu, ktorú si môže dovoliť každý poskytujú nevídaný výkon a pohodlie. 

Povedali by sme, že sú to najlepšie korčule v cenovej kategórii 100 - 200 euro v porovnaní so štartovacími modelmi všetkých ostatných značiek. Sú ideálne pre deti ktorým ešte stále rastie noha a takisto dospelých hráčov či rekreačných korčuliarov.

Nebudeme ich však len chváliť. Pozor si musia dať fyzicky zdatnejší korčuliari ktorí vážia cez 100kg - čokoľvek viac ako rekreačné korčuľovanie by mohlo skončiť zle. Napríklad ohnutým podvozkom.

Kolieskové korčule Bauer RS

kolieskove korcule_bauer rs

Model RS používa pevnú, jednodielnu tvrdenú plastovú konštrukciu topánky. Poskytuje pomerne dobrú podporu členkom a zvládne veľa hrubého zaobchádzania. Sadne takmer každému bežnému typu chodidla. Výstelka je z mikrovlákna, ktoré ukážkovo odvádza pot.

Rám je značky Hi Lo - používajú sa výhradne na korčuliach Bauer a Mission. Korčuliam dodáva solídnu obratnosť a poskutyje najprirodzenejší možný prechod z ľadu na inline. Rám je z ocele a je mierne nahnutý smerom vpred. Zvyšuje to agilitu a zlepšuje celkové ťažisko

Použité kolieska taktiež značky Hi Lo sú relatívne tvrdé (82A) čo ich predurčuje na vonkajšie použitie. Vpredu sú namotované dve kolieska o rozmere 76mm, vzadu zase dve 80mm. Nerovnosti na hrbolatej ceste budete cítiť, no akonáhle nájdete kvalitnejší povrch tak oceníte ich kvality. Ich priľnavosť je dostačujúca na rekreačné použitie, na inline hokej by sme volili radšej viac lepivé, mäkšie kolieska. Výmena je záležitosťou pár minút aj v domácich podmienkach.

Ložiská sú taktiež od Hi Lo a sú normy ABEC 5, teda taký stredný štandard. Neurazí, nenadchne no svoju prácu odvádzajú dobre. 

Malým nedostatkom na korčuliach RS môže byť jazyk. Ide o to, že jazyk je relatívne mäkký a ak si šnúrky zatiahnete príliš silno, po určitej dobe vám môžu spôsobovať tzv. “lace bite” - šnúrky vás môžu ako keby rezať.

Je to ale extrémny prípad kedy ich naozaj zatiahnete až príliš pevne. Hovoríme z vlastnej skúsenosti. Dá sa tomu predísť tak, že korčule zašnurujete rozumnou silou aby vrchná časť korčule mala určitú mieru flexiu (rozsah pohybu) smerom vpred. Tým bude aj váš korčuliarsky krok efektívnejší keďže sa do sklzov môžete viac vložiť.

Vyrábajú sa v 3 verziach:

Bauer RS Youth teda pre deti je k dispozícii vo veľkostiach 10-13. Používa 3 kolieska na korčuľi kvôli lepšiemu pomeru veľkosti nohy a rozchodu koliesok.

Bauer RS Junior je k dispozícii vo veľkostiach 1-5. Má 4 kolieska v konfigurácii Hi Lo - zadné väčšie ako predné.

Bauer RS Senior je k dispozícii vo veľkostiach 6-12. Taktiež so štyrmi kolieskami v Hi Lo.

Kolieskové korčule Bauer RSX

kolieskove korcule_bauer rsx

RSX je prakticky zhodný s modelom RS. Okrem žiarivo modrej farby sú na inline korčuliach Bauer RSX dve vylepšenia. 

Prvým je jazyk s extra penovými vložkami v hornej časti korčule pre väčšie pohodlie. Oproti modelu RS zvládne aj tvrdšie nárazy od pukov či obsekávanie od hokejok. Skvele sa hodia na inline hokej.

Druhým vylepšením sú mäkšie kolieska. Nie sú to super kvalitné halové kolieska, ale myslíme si, že sú skvelé na streetové korčuľovanie po vonku. Absorbujú viac nárazov, pre hladšie odvaľovanie a ponúkajú oveľa lepšiu priľnavosť, vďaka ktorej sa ľahšie ovládajú.

Pri intenzívnom hraní inline hokeja sa síce opotrebujú o niečo rýchlejšie ale zato vám poskytnú oveľa lepšiu podporu. Ak ste rekreační korčuliari ktorí majú v pláne nehrať hokej ale iba jazdiť na asfalte či hocikde vonku, budete s nimi spokojní.

Vyrábajú sa v 2 verziach:

Juniorský model korčúľ Bauer RSX s veľkosťami od 1-5.

Seniorský model korčúľ Bauer RSX s veľkosťami od 6-12.

Kolieskové korčule Bauer X-LP

kolieskove korcule bauer xlp

Cenovo výhodný model ktorý svoju konštrukciu pobral z modelov ľadových korčúľ série X sa teší veľkej obľube najmä vďaka svojej robustnej a zároveň pohodlnej konštrukcii. Korčule sú štandardnej šírky a sadnú veľkej väčšine.

Navyše sa dá korčula roztiahnuť až o 3 čísla jednoduchým posunutím takže rastúce nohy nebudú problém. Jedná sa o 3-kolieskový model s odnímateľnou brzdou vzadu. Zadné koliesko má priemer 72mm a dve predné 68mm. Korčula je teda mierne naklonená vpred čo uľahčuje rozjazdy a poskytuje skvelú stabilitu. Kolieska sú tvrdosti 82A teda primárne určené na rekreačnú jazdu po vonku. 

Podvozok značky Hi-Lo vytvára podobný pocit ako pri korčuľovaní na ľade. Sú skvelou voľbou pre hokejistov ktorí práve netrénujú na ľadovej ploche ale chcú zdokonaliť svoju techniku aj v letných mesiacoch. Takisto dobre poslúžia rekreačným detským korčuliarom ktorí preferujú kvalitu.  

Vyrábajú sa v dvoch detských veľkostiach:

Bauer X-LP Youth 7 - Youth 10 (veľkosť nohy 25 - 28).

Bauer X-LP Youth 11 - Junior 1 (veľkosť nohy 29.5 - 33.5).

Často pýtané otázky

Môžem používať klasické kolieskové korčule na inline hokej? 

V skratke, nie. Inline hokejové korčule sú navrhnuté tak, aby poskytovali väčšiu oporu a stabilitu ako bežné kolieskové korčule. Je to preto, že inline hokej vyžaduje rýchle zastavenie a rozbeh, ako aj ostré zatočenia. Hokejové inline korčule majú tiež väčšiu oporu členku, aby sa predišlo zraneniam.

Topánky na inline hokej sú zvyčajne konštruované pomocou technológie “šitej” topánky. Šitá topánka je zvyčajne veľmi ľahká. Korčule by mali priliehať ako rukavice, pevne a bez pohybu nohy v topánke. To podporuje efektívne manévrovanie počas hokejových zápasov.

Kolieska a ložiská hokejových korčúľ musia uľahčovať rýchle korčuľovanie s dynamickými zmenami smeru. Dôležité sú kvalitné ložiská. Kolieska majú zvyčajne veľkosť 80mm alebo 76mm alebo kombináciu dvoch rôznych veľkostí; s väčšími kolieskami vzadu, čo je konštrukcia známa ako "Hi Lo". Menšie kolesá vpredu uľahčujú zatáčanie, a tým, že sú veľké kolesá vzadu, “neohrozujete" svoju rýchlosť tak, ako keby boli všetky kolesá menšie.

Rámy inline korčúľ sú kvôli manévrovateľnosti pomerne krátke. Zvyčajne sú skonštruované z ľahkej extrudovanej zosilnenej zliatiny (hliník, oceľ), ktorá je navrhnutá tak, aby vydržala tvrdé tlaky pri hokejovom korčuľovaní.

Môžem používať kolieskové korčule Bauer na bežné korčuľovanie? 

Výhodou kolieskových korčúľ Bauer je, že ich môžete využívať nie len na hranie (inline) hokeja ale aj na klasické korčuľovanie len tak po vonku či na tréning kondície na hrádzi či inej rýchlostnej ceste. Ako sme si opísali vyššie, opačne to veľmi nefunguje. Na inline hokej potrebujete v ideálnom prípade tomu prispôsobené korčule. Ideálne od renomovanej značky ktorá má skúsenosti s hokejom ako takým a rozumie potrebám hráčov.

Ako najlepšie prispôsobiť korčule Bauer vašej nohe? 

Nové korčule budete musieť takpovediac “rozchodiť”. Tradičná metóda zabehnutia nových korčúľ spočíva v tom, že sa uistíte, že sú dobre zašnurované a potom jednoducho veľa korčuľujete. Nakoniec budú vaše nové korčule rovnako pohodlné ako tie staré.

Len v prípade kvalitnejších modelov korčúľ môžete proces rozchodenia urýchliť tak, že ich dáte nahriať. Postup je ten istý ako pri hokejových korčuliach keďže konštrukcia topánky je v podstate rovnaká. Odporúčame vám navštíviť miestny špecializovaný obchod aby vám nové inline korčule nahrievali profesionáli v na to určenej, originálnej peci Bauer. Inak riskujete poškodenie na ktoré sa záruka vzťahovať nebude.

Ako vybrať inline korčule bauer pre deti?

Množstvo mladých hráčov využíva klasické detské kolieskové korčule, ktoré sú navrhnuté tak, aby im pomohli získať pohodlie na kolieskových korčuliach ako takých. Hľadajte korčule, ktoré poskytujú dostatočnú tuhosť, dobrú podporu členku ale zároveň dostatočnú pružnosť, aby sa hráč cítil pohodlne, keď si zvyká na svoj postoj.

Inline korčule pre deti a mládež sú často vybavené odnímateľným brzdovým mechanizmom, ktorý deťom poskytuje kontrolu a istotu pri učení sa rovnováhe a rýchlosti. Neskôr, keď bude zastavenie pre vaše dieťa prirodzené, stačí odstrániť brzdu a razom máte detské inline korčule ktoré viete použiť aj na hokej.

V snahe ušetriť sa mnohí rodičia uchýlia ku kúpe korčúľ, ktoré svojou veľkosťou ďaleko presahujú zdravú hranicu voľného miesta v korčuli. Maximálna tolerancia čo sa týka voľného priestoru by nemala presiahnuť 1cm. Ak chcete ušetriť, skúste napríklad korčule Bauer X-LP ktoré sa dajú roztiahnuť a zároveň spĺňajú parametre kvalitných korčúľ na inline hokej a rekreačné jazdenie v jednom.

Ako sa starať o korčule Bauer aby vydržali čo najdlhšie?

Na údržbu korčúľ vykonáme týchto 7 jednoduchých krokov:

1. Odstránime všetky kolieska a vložky

 Odmontujte všetky kolieska pomocou imbusového kľúča a vytiahnite vložky do topánok. To umožní ľahký prístup k prehliadke alebo čisteniu všetkých častí inline korčule. Pred začatím čistenia skontrolujte, či na všetkých týchto prvkoch nie sú nejaké nezrovnalosti. Všetko, čo je poškodené a vyžaduje si výmenu alebo opravu, nebude potrebné čistiť.

 2. Korčule utrieme

Topánky a rámy inline korčúľ by ste mali úplne utrieť vlhkou handričkou. Je to na kozmetické účely ale aj na účely údržby. Na odstránenie kamienkov zo štrbín a dier použite malú kefku. Nezabudnite vyčistiť aj všetky kolieska vrátane špicov koliesok, pretože všetky nečistoty a čiastočky štrku, ktoré zostanú na akejkoľvek časti korčúľ, sa môžu neskôr dostať do ložísk.

 3. Čistenie ložísk 

Keď je okolie ložísk čisté, utrite samotné ložiská handričkou alebo tkaninou, ktorá nezanecháva žmoľky. Najprv aplikujeme čistiaci roztok (samotná voda nestačí). Ten nám pomôže odstrániť prach a častice bez toho, aby sa do ložísk dostala voda a vlhkosť. Vlhkosť je náš nepriateľ.

Roztočte kolieska a skontrolujte, či sa ticho a rovnomerne odvaľujú. Na záver aplikujeme jemnú vrstvu oleja alebo iného maziva určeného špeciálne pre mechanicky namáhané súčiastky na každú stranu ložiska. Tento olej znižuje trenie a tým predlžuje životnosť, eliminuje koróziu, vypudzuje vodu a účinne rozpúšťa prach a nečistoty.

olej na inline loziska

Nepridávajte ho priveľa, pretože ak sa bude olej hromadiť, bude priťahovať viac nečistôt a piesku. Ak pretrváva drsné, nepravideľné odvaľovanie alebo počuť škrípavé zvuky, ložiská by sa mali vybrať a jednoducho vyčistiť.

4. Správne nastavenie skrutiek koliesok

Je dôležité pre výkonnosť vašich koliesok. Keď nasadíte kolieska naspäť a dotiahnete ich skrutky, skontrolujte, či v každom koliesku nie je nadmerná vôľa (kývanie sa cez podvozok tam a späť). Každé koleso dotiahnite tak, kým nie je vôľa v koliesku minimálna a sa stále voľne otáča. Niekedy môže byť potrebná kvapka lepidla, ktorá pomôže udržať skrutky kolies v správnej polohe po vyčistení a nastavení. Dbajte na to, aby sa roztok lepidla nedostal do blízkosti ložísk.

5. Skontrolujte si šnúrky

Vizuálne aj hmatom skontrolujte či šnúrky nevykazujú známky opotrebovania či natrhnutia. Dajú sa ľahko vymeniť a sú dôležitou súčasťou podpory a bezpečnosti vašich inline korčúľ.

Na väčšine korčúľ nájdete od výroby bavlnené šnúrky ktoré majú istú "pružnosť" a nemusia držať až tak pevne na mieste. Radíme ich vymeniť za voskované šnúrky ktoré lepšie držia, sú pevnejšie a menej sa trhajú. Dodajú vám pocit istoty a podpory aj pri ostrejších zákrutách.

6. Skontrolujte výstelky 

Výstelky a stielky topánok inline korčúľ sú skvelým miestom, kde sa ukrývajú kamienky a piesok. Tie síce neublížia samotnej korčuli, ale určite vám pri korčuľovaní spôsobia nepríjemné pocity. Vyklepte vložky a utrite obe strany stielok, aby ste sa uistili, že tam nie sú žiadne skryté nečistoty, ktoré by čakali na vaše nohy pri ďalšom korčuľovaní. Utrite tiež stielku vo vnútri korčule, kde spočíva vložka.

7. Dezinfekcia

Korčule Bauer síce majú dobre vyriešený odvod potu smerom von z korčule, no po čase sa nevyhnete nutnej dezinfikácii či deodorizácii. Ak by zápach pretrvával, stále si môžete korčule dať dezinfikovať ozónom v špecializovanej predajni. Takéto riešenie vás zbaví aj neviditeľných baktérií a iných mikroorganizmov.