18 zaujímavostí o hokejovom puku + ako ho správne vybrať.

Vidíme ich všade - hráči ich strieľajú, ako len môžu, fanúšikovia ich sledujú, ako lietajú cez mantinely, alebo ležia na mantineli podpísané vašim obľúbeným hráčom. Puky sú dôležitou súčasťou hry, ktorú milujeme, ale koľko toho o nich naozaj viete?

Určite ste nikdy nevenovali čas tomu, aby ste pochopili históriu hokejového puku alebo to, ako sa vlastne hokejové puky vyrábajú. Všetci vieme, že sú vyrobené z gumy, ale ako sa dostanú do svojho konečného okrúhleho tvaru?

Priblížime vám 18 faktov, ktoré by ste sa nepochybne radi dozvedeli. Poďme na to...

História puku

Úplné prvé “puky” ako možno tušíte, boli vyrobené zo zmrazeného kravského trusu. Používali sa tiež kožené "vankúšiky" z pečienky zo zvierat.

prvy hokejovy puk

Výnimkou nebolo ani použitie kameňa. Tieto prvé puky mali životnosť približne jeden zápas, kým boli príliš mäkké alebo naopak príliš tvrdé na to, aby sa s nimi dalo hrať. A tak boli nahradené pukmi z dreva.

Drevený puk mal zásadný problém. Odskakoval z hokejky a bolo ťažké s ním praktizovať akýkoľvek “stick-handling” teda manévrovať s pukom pomocou hokejky. 

dreveny puk

Drevené puky boli zase vymenené za puky z korku. Korok bol ľahší a jednoduchšie sa ovládal. Tieto puky však mali tendenciu absorbovať vodu a napučať, čo ich na ľade robilo nepredvídateľnými.

Koncom 19. storočia používali hokejové tímy 2 rôzne druhy "pukov". Buď to bolo drevo vyrezané do tvaru plochého disku, alebo použili gumovú loptičku ktorú zrezali tak, aby bola dostatočne plochá a mohla sa kĺzať po ľade. Málokto vie, že pôvodný tvar bol štvorcový, nie okrúhly ako je tomu teraz.

Traduje sa, že v 80. rokoch 19. storočia hokejový klub Victoria v Montreale vynašiel a používal prvé okrúhle puky vyrobené z vulkanizovanej gumy. To bolo výrazné zlepšenie oproti korkovým aj dreveným pukom, pretože boli odolnejšie, neabsorbovali vodu a dali sa vyrobiť tak, aby sa odrážali predvídateľnejšie.

Leganda hovorí, že v Európe hráči používali loptičku ktorú nenafúkali úplne a zmenila sa tak na puk. To umožnilo, aby sa loptička po ľade viac kĺzala, než kotúľala.

Dnes vyrába oficiálny herný puk spoločnosť Inglasco Inc. V roku 1980 spoločnosť podpísala prvú exkluzívnu zmluvu s NHL. Keďže všetky puky majú rovnakú hmotnosť a rozmery, tie isté puky môže vyrábať mnoho značiek, ale spoločnosť Ingslaco je jediná spoločnosť, ktorá má zmluvu na dodávanie herných pukov NHL. Sídli v kanadskom Quebecu a vyrába puky pre NHL, AHL, ECHL a národné hokejové tímy Kanady a USA.

historia hokejoveho puku

Ako dostal hokejový puk svoje meno?

Nikto s istotou nevie, ako hokejový puk získal svoje meno, ale objavilo sa niekoľko teórií. Jedna z nich hovorí, že puk bol pomenovaný podľa postavy "Puck" z hry Williama Shakespeara - Sen noci svätojánskej.

Ďalšia sa prikláňa k tomu, že puk dostal názov zo športu Hurling (Írsky národný šport) a názov by mohol pochádzať zo Škótskeho galského puc alebo Írskeho poc, čo znamená pichnúť, udrieť alebo zasadiť úder.

Je tiež možné, že názov bol odvodený od staro francúzskeho slova "pok", ktoré znamenalo "bagatelle" alebo "malá, bezvýznamná vec".

Hokejový puk dostal aj rôzne prezývky. Jeden z prvých výrazov, ktorý sa používal na označenie hokejového puku, bol z anglického “flat ball” teda v preklade plochá loptička. Je to preto, lebo hokejové puky vznikali rozrezaním gumovej loptičky na plochejší, štvorcový kus.

Ďalší bežný výraz používaný pre puk je "biscuit", po našom- sušienka. Hlavne v zámoré hokejisti používajú frázu "I put the biscuit in the basket" (dal som sušienku do brány) na označenie strelenia gólu.

Akokoľvek tieto preklady môžu vyznieť smiešne, aj v naších končinách sa udomácnili označenia produktov v angličtine, napríklad puk Green biscuit pozná snáď každý hokejista. 

Výroba hokejových pukov

Ako asi tušíte, hokejové puky sú vyrobené z gumy. Tento typ gumy sa označuje ako vulkanizovaná guma.

Vulkanizácia je fyzikálno chemický proces pri ktorom sa za pomoci tzv. vulkanizačného činidla (zväčša selén alebo telúr) udejú štruktúrne zmeny a z kaučuku nám vznikne guma. Tento proces zabezpečí vyššiu trvácnosť aj pružnosť takejto gumy.

Zjednodušene, vplyvom vysokých teplôt sa kaučuk resp. guma zahreje na extrémne vysokú teplotu a vloží sa do formy. Následne sa vytvrdí do malých kotúčov a vznikne puk.

Výrobný proces si každý výrobca stráži. Základom je prírodná guma, antioxidanty a ďalšie chemické látky pomáhajúce k dosiahnutiu správneho balansu medzi tvrdosťou a odolnosťou. Dôležitú rolu v rámci procesu výroby pukov hrá teplota. Ak teplota nie je idálna, hrozí že guma bude mať zlé dynamické vlastnosti ako napríklad vyššie napučiavanie.

Častokrát sa pri výrobe pukov používa taká istá guma akú nájdete v pneumatikách svojho auta. Väčšina pukov sa dokonca vyrába z recyklovanej gumy, práve z pneumatík. 

Nižšie prikladáme zaujímavé video z procesu výroby puku priamo v Kanade. 

Hokejové puky sa vyrábajú V Kanade, Číne, Čechách ale aj na Slovensku. Puky NHL sa vyrábajú v St. Jerome v Quebecu, ale spoločnosť InGlasCo - oficiálny dodávateľ ligy - aplikuje logá NHL v Sherbrooke v Quebecu.

V Česku sa výrába celosvetovo známa značka pukov Gufex ktorá sídli v Kateřinicích. Od roku 1999 je oficiálnym partnerom IIHF, medzinárodnej hokejovej federácie. 

Zaujímavým faktom pre mnohých bude, že firma Vegum sídliaca v Dolných Vesteniciach v Trenčianskom kraji, je zároveň najväčším výrobcom pukom na svete. Puky vyrábajú už 70 rokov a ročne ich zvládnu “upiecť” v počte 4 až 6 miliónov kusov. Dve tretiny z toho putujú priamo do NHL, zvyšok nájde svoje miesto v Európskych súťažiach. 

Aké sú rozmery puku?

Štandardný hokejový puk váži od 156 do 170 gramov. Táto okrúhla tvrdená guma čiernej farby je hrubá presne 25,4 milimetra a v priemere má 76,2 mm.

Existujú potom aj iné verzie pukov, najčastejšie je to v modrej farbe - táto verzia má 113 gramov a využíva sa hlavne v rámci tréningov malých hokejistov. Poznáme tiež červenú, resp. oranžovú verzia, tá váži 283 gramov a využíva sa na vylepšenie tvrdosti strely alebo stickhandling (miešanie puku).

Na povrchu pukov sú často zobrazené logá tímov, či podujatí, v rámci ktorých sa používajú. Logo však nesmie prekročiť 35% plochy puku.

Bolí zásah pukom?

Hokej je drsný šport. S modernými technológiami použitých pri výrobe tých najlepších hokejok vie puk priletieť nečakane rýchlo. Rýchlosti dosahujú až 170 kilometrov v hodine.

Pukom sa preto treba vyhýbať za každú cenu - puky patria na čepeľ vašej hokejky alebo na zadnú stranu bránky! Puky bolia. Vyzerajú nevinne a sú pomerne ľahké, ale z vlastnej skúsenosti vieme, že vedia zanechať stopu. Aj nevinná strela zápästím vie “nakresliť” modrinu, ktorá bude farebná viac ako mesiac.

Zranenia spôsobené pukom na hokejových zápasoch nie sú zriedkavé. To viedlo k vývoju rôznych typov ochranných pomôcok pre hráčov, najmä brankárskej masky. Vďaka všetkej výstroji ktorú brankári nosia, vyviaznu zvyčajne bez akýchkoľvek zranení od puku.

S brankárskymi chráničmi hrubými len niekoľko centimetrov dokážu zastaviť puk letiaci vysokou rýchlosťou a takmer ho necítia. Dokonca aj s dodatočnou sieťkou okolo plexiskla boli fanúšikovia zasiahnutí pukmi letiacimi z klziska. 

Musia sa báť aj diváci? Najznámejší incident s účasťou diváka sa odohral 18. marca 2002, keď 13-ročné dievča Brittanie Cecil zomrelo dva dni po tom, ako ju na zápase NHL medzi Calgary Flames a Columbus Blue Jackets v Columbuse zasiahol do hlavy hokejový puk odrazený do publika.

Ide o jediný známy incident tohto typu v histórii ligy NHL. Čiastočne v dôsledku tejto udalosti boli plexisklové panely v hornej časti hokejových štadiónov na ochranu divákov doplnené sieťkami, ktoré presahujú horný okraj skla.

Akou rýchlosťou letí puk?

Najrýchlejšiu strelu príklepom vyslal hráč KHL Alexander Riazancev. V Lotyšskej Rige mu namerali mu až neuveriteľných takmer 184 km/h. NHL ho však neuznala kvôli vzdialenosti od bránky.

najtvrdsia_strela_pukom

Náš rodák Zdeno Chára zaostal len tesne keď v jeho najrýchlejšom streleckom pokuse, ktorý bol zaznamenaný v roku 2012 v All-star game (zápase hviezd), dosiahol puk rýchlosť 175 km/h.

zdeno_chara_strela

Čo sa ženských hokejistiek týka, tie sa veru nenechajú zahanbiť. Špičková ženská hráčka dokáže vystreliť puk rýchlosťou až 141 km/h

Koľko stoja hokejové puky?

Cena hokejového puku sa pohybuje rádovo od pár euro po asi 15. Štandardný čierny puk vás vyjde na 3 eurá, ťažší tréningový oranžový puk cca 4 euro a ľahšie modré puky pre juniorov stoja niečo menej ako 3 euro.

Napríklad obľúbený Green biscuit puk na betón alebo asfalt stojí bežne okolo 15 euro. Existuje viacero takýchto tzv. off-ice pukov teda takých ktoré sú určené na hru vonku ale pritom simulujú správanie klasického puku na ľade. Viete si tak aj v lete zatrénovať s kamarátmi vonku.

Ďalej rozoznávame NHL puky a puky z kategórie suveníry ktoré nie sú určené na hranie, skôr pre zberateľov. Sú to puky s potlačou na ktorých sú vyobrazené slávne osobnosti hokejového sveta. Rátajte s cenou okolo 10 euro.

V hokejových obchodoch tiež môžete zbadať svietiace puky. Z nich budú mať radosť najmä deti. Pre najmenších hokejistov sa vyrábané takzvané plastové ale aj penové puky. Tréning tak nemusí končiť ani doma a byt zostane tiež celý. Stoja pár euro.

Neodporúčame experimentovať s lacnými pukmi zo supermarketov, prípadne skúšať zahraničné stránky ako Alibaba či Aliexpress. Ceny síce vyzerajú lákavo no kvalitovo je to mizéria. Nikdy neviete, aký výrobok dostanete. Životnosť je tiež veľmi otázna. 

Prečo sa hokejové puky zmrazujú?

Ak ste niekedy sledovali hokejový zápas a videli ste, ako rozhodcovia vyťahujú hokejový puk z chladiaceho boxu, možno ste sa čudovali, čo vlastne robia.

zmrazovanie_hokejovych_pukov

Spomeňte si na tenis a na to, ako veľmi sa tieto loptičky odrážajú. Keďže puky sú vyrobené z podobnej gumy, majú tendenciu odskakovať. Puk sa má však po ľade kĺzať, nie skákať, preto vedenie ligy prišlo s nápadom chladenia pukov, aby boli tvrdšie a lepšie sa kĺzali.

Na úrovni AHL a NHL sa všetky hokejové puky pred zápasmi zmrazujú.

Ak sa puky nezamrazia, puk bude výrazne skákavejší. Z pohľadu hráča je náročnejšie kontrolovať takýto skákavý puk pri náraze o čepeľ hokejky. Takisto, keď hráč prijíma prihrávku, chceme aby sa puk prilepil na čepeľ, nie aby sa od nej hneď odrazil. Zmrazenie puku pomáha puku kĺzať sa po ľade a menej sa odrážať pri kontakte s hokejkou.

Aj v nižších ligách môžete vidieť tímy, ktoré zmrazujú puky, aby zlepšili hru na ľade, ale na úrovni AHL a NHL je to povinné. Uchovávajú sa v malej chladničke na jednej z trestných lavíc pri teplote mínus 10 stupňov Celzia.

Rozhodcovia počas celého zápasu monitorujú teplotu puku. Ak je potrebný nový puk, čiarový rozhodca prekorčuľuje k boxu a vezme ďalší. Môžete si tiež všimnúť, že rozhodcovia počas hry nechávajú puk na ľade a držia ho čo najmenej v rukách aby sa puk vplyvom telesného tepla neohrial.

Keď puk dosiahne teplotu nad mínus 2 stupne Celzia, rozhodcovia ho vyradia a nahradia ho zmrazeným pukom. Ako však vedia kedy puk nahradiť novým dostatočne vychladeným pukom?

Vedenie NHL začalo už dávnejšie experimentovať s pokrytím pukov farebným náterom, ktorý sa zmení na číry, keď je puk nad bodom mrazu a treba ho vymeniť. 

Napríklad v sezóne 2019/20 boli puky vybavené špeciálnym termochromatickým náterom, ktorý je pri zmrazení fialový, ale pri rozmrazení nad bodom mrazu sa zmení na číry. Táto zmena mala uľahčiť rozhodcom identifikáciu, kedy treba puk vymeniť.

nhl_puk_na_hokej

Na konci roku 2022 spoločnosť PPG predĺžila zmluvu s vedením ligy na ďalšie 3 roky. Rozhodcovia a hráči tak majú o starosť menej.

Koľko pukov sa použije v 1 hokejovom zápase?

Keďže hokejové puky sú vyrobené z relatívnej mäkkej gumy, veľmi jednoducho sa poškodia, najmä ak sa do strely vloží dospelý hráč celou svojou váhou.

Podľa NHL sa na každý zápas použije 40-45 pukov. To je veľa pukov. Niekedy je to menej, záleží len na tom, čo sa v danom zápase udeje.

Ako sme už spomínali, na výmenu pukov vplýva mnoho faktorov. Ak sa puk príliš zahreje, vráti sa do chladničky, kde sa zmrazí. Ak rozhodca vidí, že je puk poškodený, vymení ho za nový. Ak sa puk dostane na tribúnu, je to suvenír a pokračuje sa ďalej s novým.

V ligách nižších úrovní sa pravidlá ohľadom “manažmentu” pukov neriešia tak dramaticky. Pokiaľ puk nie je vyslovene poškodený, dá sa použiť opakovane, kým je to len možné. Ani zmrazovanie pukov nie je mimo profesionálnych líg podstatnou súčasťou hry. Prakticky sa nerobí. 

Prečo sú hokejové puky čierne?

Hokejové puky sú čierne z niekoľkých dôvodov. Guma, z ktorej sa puky vyrábajú, je prirodzene čierna. Výrobcovia môžu v prípade potreby zmeniť farby puku, ale najjednoduchšie je ponechať ich čierne.

Výhodné je, že čierna farba je pre každého na ľade najľahšie viditeľná. Keďže hokej je veľmi rýchla hra a puk je malý, čierna farba je pre fanúšikov aj hráčov ideálna na sledovanie toho, čo sa deje. Vďaka čiernej farbe si rozhodcovia ľahko všimnú, či puk úplne prekročí bránkovú čiaru alebo nie.

Prečo nie sú puky krikľavej farby ale čierne? Je to preto, lebo čierna farba vytvára dokonalý kontrast s bielym ľadom.

hokejovy puk čierny

Pomocou kamier, ktoré sa v súčasnom hokeji vznášajú nad bránkovou čiarou, nie sú žiadne rozpory v tom, či puk úplne prešiel cez čiaru. Napríklad brankári nesmú mať na hokejkách čiernu pásku, pretože by to rozhodcom prekážalo v určení či ide o gól alebo nie.

Aký je to inteligentný puk?

Systém FoxTrax, známy aj ako "Smart Puck", bol vyvinutý spoločnosťou Fox Sports na zviditeľnenie hokejových pukov v priamom prenose v polovici 90 tych rokov.

Puky NHL boli vybavené elektronikou, ktorá im umožňovala vysielanie infračervených signálov. Systém FoxTrax obsahoval 20 žiaričov a 16 snímačov, ktoré spolupracovali na lokalizovaní puku a zobrazovaní jeho dráhy televíznym divákom.

inteligentny puk foxtrax

Ak puk prekročil rýchlosť 50 km/h, objavoval sa za ním červený “chvost”. Pri rýchlosti vyššej ako 120 km/h sa zobrazoval zelený chvost.

FoxTrax rýchlo získal popularitu medzi niektorými fanúšikmi, no bol tiež spochybnený hokejovými veteránmi, ktorí ho kritizovali. Nakoniec sa systém používal približne tri roky, kým spoločnosť Fox nestratila práva na vysielanie NHL zápasov.

Okrem toho, každý takýto puk stál 400 dolárov - vysoká cena za niečo, čo bolo skonštruované na to, aby doňho “trieskal” tím hokejistov. 

Prikladáme aj video z hry s takýmto pukom, vyzerá to vizuálne veľmi zaujímavo. Už ťažšie sa posudzuje ako dobre či zle sa s takýmto pukom naozaj hralo.

Kde kúpiť hokejové puky?

Puk si dnes kúpite prakticky v každom dobre vybavenom športovom obchode. Ideálne je ho kúpiť tam, kde hokeju rozumejú a vedia vám poradiť aký puk sa najlepšie hodí pre vami zvolenú aktivitu a vekovú kategóriu.

Odporúčame sa teda zamerať na spoľahlivé hokejové obchody s odborným personálom ktorý skutočne rozumie produktom ktoré predáva.

Z vlastnej skúsenosti odporúčame vyhnúť sa tzv. supermarketom, prípadne veľkým reťazcom ktoré predávajú “všetko”, no nerozumejú potrebám hokejistom.

Najmä pri mladých hráčoch ktorí ešte len rozvíjajú svoj talent a zručnosti je potrebné správne odhadnúť tréningové pomôcky a ich vlastnosti

Ktorý puk je najvhodnejší pre deti a mládež?

Pre hráčov vo veku 8 a menej rokov odporúčame používať ľahké modré puky. Je to preto, aby si títo mladší hráči osvojili správnu techniku prihrávania, streľby a držania hokejky.

Modrý puk je ideálny pre mladších hráčov na zlepšenie ich koordinácie, rýchlosti a pohotovosti. V mladších vekových kategóriách je pre rozvoj zručností rozhodujúca výučba správnej techniky prihrávania, držania hokejky a streľby prostredníctvom používania veku primeraného vybavenia.

Ľahšie modré puky spolu so správnou hokejkou pomáhajú hráčom vybudovať si sebadôveru a vyhnúť sa frustrácii tým, že dokážu zdvihnúť puk, streliť gól a realizovať presnú prihrávku.

modry_hokejovy_puk

Vývoj si vyžaduje čas a trpezlivosť. Nemali by sme urýchľovať hráčsku kariéru našich mladých športovcov. Skôr by sme mali podporovať ich vývoj primeraný veku.

Takýmto spôsobom vytvoríme vyšší strop zručností a schopností. Je veľmi dôležité umožniť týmto hráčom, aby sa stali technicky zdatnými a úspešnými, a zároveň ich naučiť prihrávku vzduchom, pohotovú strelu z blízka, bekhendovú strelu, atď.

V kategóriách 10 až 12 rokov odporúčame naplniť tréningové vedro 50% modrých pukov a 50 percentami čiernych pukov. Je dôležité si uvedomiť, že v týchto mladších vekových kategóriách nie je cieľom tréningu sila, ale správna svalová pamäť. Vytvorenie dobrých návykov a správnej svalovej pamäte počas “zlatých” rokov rozvoja zručností sa hráčov neskôr veľmi zíde.

Mnohí tréneri 14+ pokročilejších kategórií investujú značné množstvo času do opätovnej výučby správnej manipulácie s pukom, ktorú sa hráči mali naučiť už v žiackych a dorasteneckých kategóriách.

Napríklad vo Fínsku používajú modré puky až do veku 11 rokov a vychovávajú vynikajúce talenty.

Typy pukov na ľadový hokej a ich rozdiely 

Puky delíme na triedy a typy.

Triedy: Existujú len dve - prvá a druhá. Puk prvej triedy je vyššej kvality, pričom druhá trieda môže mať na povrchu rôzne vizuálne chybičky ako sú škrabance alebo šmuhy. Nijako to neovplyvňuje kvalitu samotného vyhotovenia. 

Typy: rozoznávame 3 typy a síce: modrý, čierny a oranžový puk.

treningovy puk na hokej

Modrý puk - je to najľahší puk. Rozmerovo je identický s klasickým čiernym pukom, avšak váhovo má o cca 50 gramov menej. Konkrétne je to 113 gramov. Je prispôsobený sile mladších hráčov a úrovni ochrany ich vybavenia.

Čierny puk - je to ten ktorý vidíte najčastejšie a s ktorým hrajú aj profi hráči NHL. Má hrúbku 2,54 cm a v priemere meria 7,62 centimetra. Je vhodný pre hráčov od veku približne 11 rokov, s tým že je to individuálne podľa ich úrovne schopností a zručností. Hmotnosť tohto puku je 156 až 170 gramov.

Oranžový puk - najťažší zo všetkých, často označovaný ako ťažký tréningový puk vhodný najmä na tréning manipulácie s pukom (stickhandling) a pre zlepšenie tvrdosti streľby. Rozmerovo je rovnaký ako všetky puky. Odporúča sa používať až od veku 14 rokov a vyššie keď už hráči potrebujú posilniť zápästia a trénujú rozvoj sily ako takej. Váži 283 gramov.

Puky na ľadový hokej vs. puky na inline hokej

Puky na ľadový hokej:

Na ľadový hokej používame vyššie opísané typy pukov z tvrdenej vulkanizovanej gumy. Iný typ puku na ľad nepatrí, nedosiahli by sme chcené vlastnosti. Zobrať klasický puk na asfalt či betón síce môžeme ale nebude to ono. Rýchlo sa zničí a bude príliš poskakovať. Ak však chcete trénovať aj v lete mimo ľadovú plochu, existujú určité náhrady za klasický puk vhodné na betón alebo iný povrch vonku. Povieme si o nich nižšie.

Inline puky

Puky na inline hokej sú vyrobené z dutého, ľahkého plastového materiálu, ktorý je takmer vždy v jasnej, fluorescenčnej farbe. Často sa tiež nazývajú street puky.

Zvyčajne majú v sebe plastové guľôčkové ložiská, ktoré im umožňujú kĺzanie na inline hokejových ihriskách. Tieto puky pre street hokej a inline hokej sa vyznačujú jedinečným konštrukčným riešením, ktoré pomáha znižovať “trepotanie” a odskakovanie na minimum.

Inline puky sú preto nevyhnutnosťou pre hokej na kolieskových korčuliach alebo mimosezónny tréning. Asi najznámejším takýmto pukom je puk od značky Green Biscuit.

Existujú 2 varianty- prvý je originálny Green biscuit na klasický tréning ako sú prihrávky a stickhandling. Je svetlo zelenej farby.

Druhý je ťažší, označuje sa ako Snipe a je stvorený na streľbu. Má tmavšiu zelenú farbu. 

green biscuit puk

Výrobcovia sa snažia, aby puky na inline hokej vážili rovnako ako puky na regulárny hokej teda cca 160 gramov. Napríklad spomínaný Green Biscuit 102 gramov. Niektoré street puky vážia viac. Oficiálny street puk má napríklad presne 110 gramov.

Popularita týchto tzv. “off ice” pukov teda pukov ktoré sa dajú použiť mimo ľad rýchlo rastie. Možno je to spôsobené aj čoraz vyššími teplotami na ktoré sme v minulosti zvyknutí neboli. Určite je to však zásluhou popularity syntentického ľadu. Nie sme teda odkázaný len na tréning na asfalte ako kedysi.

Dnes si už vieme behom 3 minút zložiť takýto umelý ľad aj doma v garáži či pred domom. Pomocou dlaždíc v štýle puzzle si vytvarujete plochu aká sa vám hodí a s inline pukom môžete hneď začať trénovať. Len pre zaujímavosť, existuje tiež aj umelý ľad na korčuľovanie. Trénujete tak obe aktivity zároveň. 

“Klasické” inline puky sa perfektne hodia na umelý povrch pre svoje vlastnosti. Za prvé sú lacnejšie ako napríklad Green Biscuit, za druhé, sa výborne kĺžu, nepretáčajú sa a skvele držia na hokejke.

Sú samozrejme určené aj na streľbu a vydržia aj delovky. Pomer ceny a kvality je tu naozaj neprekonateľný. Dobrým príklad takéhoto puku je napríklad Bauer Slivver

puk bauer slivver

Dobre známy je tiež inline puk Stilmat od renomovaného českého výrobcu, viď obrázok nižšie. Po povrchu sa kĺže vďaka bielym plastovým "nožičkám" ktoré môžeme vidieť na oboch stranách.

inline puk stilmat

Plastové a gumenné puky

Tieto puky sú ideálne pre hráčov hokeja v hale alebo vonku. Sú mäkšie ako tradičné inline puky, takže sú bezpečnejší pre mládež, ale aj pre okolité steny a vozidlá. Viete ich použiť napríklad aj na florbal alebo inline hokej. Väčšinou majú jasnú fluorescenčnú farbu ktorá uľahčuje jeho viditeľnosť pri hre alebo pri hľadaní puku ktorý prestrelil bránku.

Ďalšou výhodou je, že tento puk nezanecháva stopy po puku ako tradičný puk na hokej alebo inline hokej. Zvyčajne je ľahší (cca 50 gramov) a aj citeľne mäkší, preto sa dá dobre použiť aj doma na hranie s deťmi. Výborne sa hodí k plastovým bránkam na detský hokej plastovy puk pre deti

Populárne značky pukov

Medzi populárnych výrobcov pukov patria napríklad Slovenský Vegum, InGlasCo, Bauer, Green Biscuit, Base, Stilmat alebo nemecká značka Steel a ďalší. Dôležitejšie ako značka je ujasniť si na čo budem daný puk používať a prispôsobiť tomu povrch a opačne. Jedine tak vám puk vydrží čo najdlhšie. 

Ako dlho vydrží puk?

V profesionálnej lige ako je NHL vydrží puk maximálne 2 až 3 minúty hracieho času.

Ak ste amatér a hráte “pre zábavu” puk samozrejme vydrži oveľa dlhšie. Avšak, pri dnešnom zvýšenom zaťažení puku (pokročilejšie, rýchlejšie hokejky) nie je veľkým prekvapením, že nevydrží tak dlho ako kedysi.

V porovnaní s obdobím spred 20 rokov je dnes oveľa pravdepodobnejšie, že sa všetky puky pri používaní odlomia alebo dokonca zlomia. Prečo teda výrobcovia jednoducho nevyrábajú svoje puky tvrdšie a odolnejšie?

Dôvod je jednoduchý. Tvrdší puk sa ťažšie strieľa a prihráva. Puk je navrhnutý tak, aby mal určitú poddajnosť. Je to jednoduchá fyzikálna záležitosť, ktorá zahŕňa prenos energie medzi pukom a hokejkou. Puk sa pri údere stlačí rovnako ako golfová loptička. Keby to tak nebolo, hra by vyzerala úplne inak.

Tvrdosť puku sa meria pomocou durometra. Je to základný nárazový test, ktorý meria odpor piestu pri náraze puku. Pre puk existuje prijateľný rozsah a výrobcovia sa jednoducho musia držať v stanovenom rozsahu.

Treba tiež poznamenať, že puky časom mierne stvrdnú. Pri výrobe puku sa používajú oleje. Postupne tieto oleje migrujú na povrch a vo väčšine prípadov sa vyparujú. Ak migrujú príliš rýchlo, môže sa na puku časom vytvoriť olejová vrstva, pretože sa tieto oleje dostanú na povrch. Je to prirodzený proces a netreba sa ho obávať.

Ak však máte starý puk pohodený v hokejovej taške, môže sa vám v dôsledku toho zdať tvrdší a odolnejší. Môže to tak byť. Avšak nemusel byť taký, keď bol pôvodne vyrobený. Takže porovnávanie starých a nových pukov nie je úplne porovnávanie “jabĺk s jablkami”.

Treba sa o puk starať? Ako ho čistiť?

Čistenie hokejového puku je dôležité pre zachovanie jeho výkonu a životnosti. Pravidelné čistenie predlžuje životnosť a zabraňuje poškodeniu puku. Čistý puk znižuje riziko zranenia hráčov a zlepšuje viditeľnosť počas hry.

Pri čistení je dôležité vyhnúť sa používaniu drsných chemikálií, ktoré môžu poškodiť materiál. Odporúča sa používať šetrné čistiace prostriedky. Po vyčistení je nevyhnutné puk správne skladovať.

Musí byť úplne suchý a skladovaný na dobre vetranom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia a extrémnych teplôt. Puk nepatrí do práčky ani do umývačky riadu, ľahko by sa poškodil vplyvom teplôt. Tieto kroky pomôžu udržať puk v dobrom stave a zabezpečia jeho dlhšiu životnosť.