Najlepšie hokejové korčule pre rok 2024 (Top 7 modelov).

V hokejovom svete, kde záleží na každom detaile, je honba za dokonalými korčuľami prvoradá nielen pre profesionálov ale aj hokejových nadšencov. Či už hľadáte tie správne korčule, ktoré posunú vašu hru na vyššiu úroveň, alebo potrebujete nový, pre vás dokonalý pár na víkendové zápasy, náš sprievodca vám poskytne prehľad 6+1 najlepších korčúľ na hokej, ktoré sú dnes k dispozícii. Číslo 7 na zozname kombinuje najlepší pomer ceny a výkonu. 

Najlepšie korčule na hokej sa budú pre každého hráča líšiť v závislosti od faktorov, ako je úroveň zručností, štýl hry, to ako dlho a často korčuľujete a samozrejme suma ktorú chcete minúť. Možno zistíte, že korčule nižšie na našom zozname vyhovujú vašim schopnostiam lepšie ako náš top výber, a to je v poriadku. Tento sprievodca vám odhalí to najlepšie z hľadiska výkonu, pohodlia, dizajnu, technológií a prispôsobenia. Poďme na to.

CCM Jetspeed FT6 Pro

 hokejove_korcule_ccm_jetspeed_ft6_pro

Hokejové korčule CCM Jetspeed FT6 Pro sú vybavené jednodielnou topánkou ktorá ponúka vyšší výkon, zrýchlenie a ľahkosť. Topánka je vyrobená z kompozitu RFM a špičkového materiálu jadra pre ochranu a odolnosť na úrovni NHL.

Tento kompozitný skelet korčúl RFM prináša optimálnu kombináciu flexibility v oblasti jazyka, umožňujúcu efektívne pohyby dopredu aj dozadu, a zároveň poskytuje výbornú stabilitu v oblasti členkov, minimalizujúc riziko zranenia. 

Výsledkom je korčuľovanie na najvyššej úrovni efektivity a bezpečnosti. Predstavte si maximálnu slobodu pohybu spojenú s istotou a bezpečnosťou na ľade, a to vďaka inovatívnemu dizajnu týchto korčúľ.

Jazyk je komfortný vďaka ADPT výstelke a Flexmotion technológii. ADPT je pokroková pamäťová pena ktorá zabezpečuje vynikajúci komfort. Perfektne sa prispôsobí tvarom každej nohy, keďže skvele prilieha. Flexmotion zase označuje technológiu na zlepšenie ohybu pri pohybe.

korcule_ccm_jetspeed_ft6_pro

Vložka TotalDri Pro+ zaisťuje pohodlný a vlhkosť odvádzajúci vnútrajšok. Táto vložka s polygénom pomáha eliminovať vlhkosť a upevňuje nohu v topánke. Navyše zabraňuje tvorbe baktérií, takže udržuje váš korčule o niečo viac “voňavé”.

Eliminuje kĺzanie nohy vo vnútri topánky a zvyšuje prenos energie. Vy tak budete rýchlejší a agilnejší v priamych aj bočných pohyboch na ľade.

Tieto korčule sú vybavené tvarovanou výstelkou CCM Ortholite Ultra pre väčšie pohodlie, lepšiu podporu uchopenia päty a takisto pamäťovou penou ADPT.

Holder SpeedBlade XS s vylepšeným otočným kolieskom umožňuje rýchlu výmenu noža a zároveň maximalizuje prenos energie. Jednoducho otočíte kolieskom a nôž vyberiete.  

Nože STEP Blacksteel XS ponúkajú vynikajúcu tvrdosť a klznosť hrán. Oproti štandardným nožom sú tieto nože vyššie až o 4mm. Je to dobrá správa, nože tak rýchlo nezbrúsite a vydržia viac. Z osobnej skúsenosti pri brúsení vieme potvrdiť, že kvalita nožov je naozaj cítiť. 

noz_step_blacksteel_xs

Váha 933 gramov v seniorskej verzii je skvelé číslo. 

Hokejové korčule CCM Jetspeed FT6 Pro sú určené pre korčuliarov elitnej úrovne, ktorí hľadajú vyššiu rýchlosť, pohodlie a výkon.  Cenovka môže zabolieť, avšak dostanete naozaj top korčulu aká bola kedy vyrobená. Bez preháňania. Touto korčuľou CCM rozhodne predbehlo Bauer.

Bauer Supreme Mach

hokejove_korcule_bauer_supreme_mach

Hokejové korčule Bauer Supreme Mach sú navrhnuté pre najvýkonnejších športovcov na ľade. Sú to doposiaľ najpokročilejšie korčule z rady Supreme aké boli kedy navrhnuté. Topánka korčule z kompozitného materiálu označeného ako 3D Lasted Carbon Curv s technológiou kompozitného materiálu 12K má ultraľahkú konštrukciu a je najlepšie tvarovateľnou topánkou značky Bauer. Vďaka tomu dokonale padne na akýkoľvek tvar chodidla. Prináša zníženie váhy a skvelú podporu členku a päty.

Novinka, AMP Flex (active motion performance) je ohybné “lemovanie”, ktoré pridáva viac ohybu smerom dopredu v hornej časti korčule. Táto flexibilita vám umožní robiť silnejšie sklzy a dovolí väčší prenos energie z korčule smerom na ľad.

Ponechávate aj vy posledné očko pri šnurovaní voľné? Technológia AMP Flex je odpoveďou presne na túto preferenciu hráčov a umožňuje väčší ohyb korčule smerom dopredu. Táto inovatívna technológia sa nachádza medzi druhým a tretím očkom korčule, čo umožňuje hráčom optimálne zapretie sa do korčule pri vykročení vpred.

korcule_bauer_supreme_mach

Jazyk Powercoil je vybavený vylepšenou vložkou pre vyššiu rýchlosť odrážania, ktorá pomáha pri každom sklze. Poskytuje maximálny ohyb a dokonalý odraz pri každom pohybe v korčuli.

Vložka Lock Fit Pro je navrhnutá tak, že drží chodidlá pevne na mieste a zároveň rýchlo odvádza pot, čím vám zaručuje zlepšený cit a kontrolu počas pobytu na ľade.

Nože sú osadené do dobre známeho holdera TUUK Lightspeed Edge. Ten je v prednom a zadnom stĺpiku o 3 mm vyšší, takže korčuľa umožňuje hráčom zatočiť prudšie než kedykoľvek predtým.

Samotné nože sú potiahnuté titánovou povrchovou úpravou pre vyššiu priľnavosť a pevnosť hrán po brúsení. Nesú označenie Pulse Ti Edge a sú naozaj výborné. 

noz_bauer_pulse_ti

Váha korčúľ Mach je 791 gramov v seniorskej verzii (veľkosť 8 Sr).

Cena korčúľ Mach sa blíží k hviezdam, no dostanete naozaj prémiový produkt z ktorého kvalitu cítiť pri pohľade z každej strany. Uchopíte a pochopíte. 

CCM Tacks AS-V Pro

korcule_ccm_tacks_asv_pro

Hokejové korčule CCM Tacks AS-V Pro sú skonštruované tak, aby poskytovali silu, výkon a zároveň boli extrémne ľahké. Tieto korčule dodajú hráčom vynikajúci prenos energie a ešte tesnejšie obopnutie, čím podporujú najintenzívnejšie korčuliarske kroky. Korčule majú anatomický strih tesne priliehajúci k chodidlu, na ktorý sú hráči zvyknutí pri modelovom rade Tacks. Toto 360-stupňové priliehanie okolo prednej časti chodidla, päty a členka pomáha eliminovať negatívny priestor v topánke, čo umožňuje efektívnejší prenos energie, teda vyššiu rýchlosť a obratnosť.

Dobre známa jednodielna technológia výroby topánky poskytuje priamejší prenos energie a priliehavosť bližšie k chodidlu. Na výrobu topánky bol použitý dobre vychýrený kompozitný karbón RFM. Ide o prémiový karbónový materiál, ktorý zabezpečuje najlepší možný prenos energie v topánke v súčasnosti.

Jazyk na korčuli je vymeniteľný a ako ochranu používa patentovanú penu D30 ktorú CCM hojne využíva aj v chráničoch výstroje. Je to unikátny, inteligentný materiál ktorý perfektne absorbuje nárazy. Energiu nárazov vie takisto dokonale rozptyliť, takže nohy ostávajú naozaj dobre chránené. Jazyk je navyše viacvrstvový a o solídnej hrúbke 7 mm. Má asymetrický bod ohybu pre lepšie obopnutie nohy

hokejove_korcule_ccm_tacks_asv_pro

Vložka TotalDri Pro+ s technológiou Polygiene je elitný materiál odvádzajúci vlhkosť smerom od tela ktorý udržuje nohy v suchu a pohodlí. Odvádza tiež veľmi dobrú prácu pri zabraňovaní tvorby baktérií. Korčule tak zostanú dlhšie svieže.

Stielka Ortholite Ultralite s úchytom na päte ponúka prvotriedne pohodlie a podporu pomocou recyklovaných pien EVA.

Holdery sú označené ako SpeedBlade XS- boli vyvinuté ako rýchly a jednoduchý spôsob, ako môžu hráči za pochodu vymieňať nože, pričom zakaždým zabezpečia konzistentný pocit. Holdery využívajú mechanizmus so zámkom, ktorý pevne zaistí nože k holderu, aby sa zabránilo uvoľneniu nožov počas hry.

Ku korčuliam sú štandardne dodávané vysoko kvalitné čierne nože STEP BlackSteel XS s povrchovou úpravou s uhlíkovými nanočasticami aby bol okraj noža ešte viac vytvrdený. Sú to jedny z najtvrdších oceľových nožov na trhu vôbec. Môžete si vybrať aj štandardné nože v nižšej hodnote ktoré vám predajca z ceny korčúľ zvyčajne odráta. Naše doporučenie je však ponechať si Steep Steel nože. K charakteru korčúľ sa hodia perfektne. 

Váha korčúľ AS-V Pro je 829 gramov v seniorskej verzii (veľkosť 8 Sr).

Bauer Vapor X5 Pro

korcule_bauer_vapor_x5_pro

Jedná sa o druhý najvyšší model z radu Bauer Vapor hneď po jednotke s označením HYP2RLITE. Na kvalite sa opäť nešetrilo, preto tu nájdeme patentovaný 3D Lasted CURV kompozitový materiál použitý pri výrobe samotnej topánky. Poskytuje skvelú tuhosť v kombinácií s ľahkosťou materiálu. 

Vnútorné výstelky okolo členkov s penou Aero Foam Pro ponúkajú nielen výborný komfort, ale vďaka svojej tepelnej tvarovateľnosti sa dokonale prispôsobia individuálnemu tvaru každej nohy.

Ďalšou vychytávkou je vložka Bauer Lock Fit. Tá poskytuje oporu pod chodidlom, čo umožňuje kontrolovať pohyb korčule, udržiavať balans a zároveň zaisťuje pohodlie. Jej základňa je vyrobená z materiálu strednej hustoty pre vyvážený komfort a výkon. Grip použitý na päte prispieva k zvýšeniu stability v tejto oblasti a tým zlepšuje prenos energie.

hokejove_korcule_bauer_vapor_x5_pro

Plstený, dobre chránený jazyk dovoľuje zvýšený ohyb smerom dopredu pre rýchlejšiu akceleráciu a lepší sklz.

Korčule Vapor X5 Pro sú vybavené úplne novým holderom Powerfly. Je to doteraz najinovatívnejší holder Bauer. Je inšpirovaný prototypom OD1N, dovoľuje bleskové rezanie zákrut a výbušné zrýchlenia. 

holder_bauer_powerfly

V skratke si predstavme holder Powerfly, ktorý má:

Tuhý predný stĺpik - zvyšuje prenos energie v každom sklze pre ešte dynamickejšie zrýchlenie, ktoré vám pomôže dostať sa k puku ako prvému.

Hyperbolickú stabilizačnú tyč -zlepšuje rovnováhu a stabilitu pre rýchlejšie prechody, presnejšie otočky a silnejšie sklzy.

Flexibilný zadný stĺpik - prispôsobuje sa situačným sklzom pre rýchlejšie pohyby do strán, aby ste mali vždy náskok pred súperom.

Treba si dať pozor, tieto korčule sú štandardne dodávané bez nožov.

Tento holder je kompatibilný iba s novými modelmi nožov. Na výber medzi kvalitnejšími titánovými nožmi Bauer FLY-Ti alebo klasickými Bauer FLY-X. Ak sa už rozhodnete utratiť nemalú sumu za tieto korčuľky, určite si zvoľte titánovú verziu nožov, teda Fly-Ti.

Celkovo tento model hodnotíme ako veľmi solídnu alternatívu k top modelu HYP2RLITE ktorý nemusí byť pre každého. Technologicky ide o zaujímavý model plný inovatívnych prvkov. 

Bauer Supreme M4

hokejove_korcule_bauer_supreme_m4

M4 predstavuje skutočnú súťažnú výkonnostnú úroveň korčúľ, na ktorej vidíme niekoľko veľkých vylepšení, dokonca aj v porovnaní s tým, čo sme už videli v modeli M3.

Tieto korčule už taktiež používajú tzv. FIT profily, čo znamená, že či už máte nízky stredný alebo vysoký profil nohy, určite nájdete jednu z možností profilov FIT 1, FIT 2, alebo FIT 3 ktorá poskytne individuálne prispôsobenie práve pre vaše chodidlo

Čo sa konštrukcie podrážky na topánke týka, je viac “tolerantnejšia”, čo pomáha rozvíjať váš odraz. Keďže má vyššiu ohybnosť, pomáha budovať dobrú techniku korčuľovania. Oproti modelu Supreme M3 bol pri konštrukcii topánky použitý citeľne tuhší kompozitový materiál

Topánka je pevnejšia, zároveň je však materiál ľahší a perfektne sa vyformuje okolo nohy počas procesu nahrievania. Korčule odporúčame nahriať aby lepšie sadli na nohu. Nemusíte sa báť toho že by korčule vďaka vyššej tuhosti tlačili, napríklad v oblasti hrán korčule pri členkoch je použité mäkkučké polstrovanie s označením Comfort Edge. Tuhosť topánky tak nebude dráždiť oblasť členkov ani hráčov ktorí sú na ľade 5x za týždeň. 

korcule_bauer_supreme_m4

Chránič lýtka vzadu na korčuli má mierne väčší rozsah pohybu, než aký vidíme pri lacnejších modeloch, čo je skvelé keďže vám dovolí naplno sa vložiť do sklzov a efektívne preniesť energiu z korčule na ľad.

Čo sa jazyka týka, aj tu sa objavujú ďalšie viditeteľné vylepšenia. Jedná sa o slušne hrubý a vystužený plstený jazyk. Vyzerá veľmi profesionálne tak ako sme zvyknutí u drahších modelov. A to hrúbkou, vzhľadom ale aj pocitovo. V jeho strednej časti nájdeme extra ochrannú vrstvu

Vnútorná vložka je hydrofóbna, dobre odvádza vlhkosť a je príjemne “lepivá”. Chodidlo drží pevne zafixované na mieste. 

Vnútorné výstelky okolo členkov s penou Aero Foam Pro ponúkajú nielen výborný komfort, ale vďaka svojej tepelnej tvarovateľnosti sa dokonale prispôsobia individuálnemu tvaru každej nohy. Tieto peny sú veľmi ľahúčke takže sa dočkáte ďalšej úspory hmotnosti.

Nájdeme tu holder TUUK LS ktorý vám umožní vymeniť poškodený alebo zlomený nôž v priebehu niekoľkých sekúnd.

Keď už hovoríme o nožoch, tie sú novinkou- rovnaké materiály síce nájdeme aj v iných nižších cenových kategóriách, ale čo je na nich jedinečné je to, že nože sú vytvarované rovnako nože z vyšších tried, spomeňme napríklad radu Pulse. Takto vykrojené vyššie nože majú 3 kľúčové výhody- viac možnosti profilovania, dlhšiu životnosť pri brúsení a tiež agresívnejší uhol v prednej časti noža ktorý sa perfektne hodí na rýchle rozjazdy a akceleráciu.

hokejovy_noz_tuuk_ls+

A na záver hmotnosť- 814 gramov v seniorskej veľkosti 9 je skvelé číslo. Cena vás tiež finančne nezničí (cca 400 euro), najmä ak si uvedomíte protihodnotu ktorú za ňu dostanete. Korčule pri dobrej starostlivosti majú tendenciu vydržať naozaj dlho

Bauer Vapor X4

hokejove_korcule_vapor_x4

Samotná topánka sa dočkala veľkých zmien. Bauer tu prešiel z tzv. Flex Composite na 3D Lasted Curve Composite. Nemusia vás mýliť oficiálne označenia, čo potrebujete vedieť je, že materiál topánky je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou výrazne ľahší a poskytuje extra podporu a tuhosť navyše. Tieto vylepšenia prispievajú k zvýšenej odozve topánky, ktorá lepšie reaguje na prudké zatočenia.

Podrážka topánky je prevzatá z predchádzajúcej generácie 3X s označením Digi Comp. Jedná sa o kompozitný materiál s pružnou konštrukciou, ktorá ponúka rozvíjajúcim sa hráčom optimálnu flexibilitu korčule. Túto vlastnosť ocenia najmä korčuliari na začiatku rozvoja svojej techniky, prípadne mierne pokročilí hráči ktorí chcú zdokonaliť svoju techniku. Na svoje si prídu aj pokročilí hráči ktorí sa do korčúľ vedia oprieť. 

korcule_vapor_x4

Jazyk je v porovnaní so “starším bratom” X5 Pro trošku menej chránený, no stále dostačujúci odolať aj tvrdším strelám. Je príjemne pružný a pohodlne sedí.

Korčula má už tradične príjemne mäkké polstrovanie ktoré Bauer označuje ako Comfort Edge. Je umiestnené v hornej časti topánky. Táto technológia, známa v korčuliach Vapor už niekoľko rokov, slúži na zmiernenie odierania v oblasti členku počas ostrých zákrut a zastavení. 

bauer_comfort_edge

Vo vnútri topánky sa nachádza polstrovanie členku z pamäťovej peny. Hoci je to krok späť voči polstrovaniu Aerofoam Plus modelu pri modeli X5 Pro, pamäťová pena na tejto korčuli vykazuje vynikajúcu všestrannosť a zaručí hráčovi pohodlnú a dobre padnúcu topánku. 

Na zvýšenie pohodlia ďalej Bauer intregroval sublimovanú vnútornú podšívku s vynikajúcimi vlastnosťami odvádzania vlhkosti, ktorá pomáha udržať nohy v suchu aj pri dlhých tréningoch. 

Ďalej sú korčule sú vybavené vložkou Form Fit značky Bauer, ktorá poskytuje vynikajúcu podporu a priľnavosť v ľahkom a pohodlnom prevedení.

Nože na korčulach X4 sú mierne vylepšené oproti starému modelu 3X, avšak na model vyššej rady X5 Pro mierne strácajú. Nesú označenie LS Pulse SS a jedná sa o celkovo kvalitnejšiu oceľ ktorá umožňuje prémiovejší sklz. Po brúsení si dlhšie zachováva ostré hrany

Holder je tiež starého typu, teda klasický Tuuk LS Edge. Stále je to však rozumná voľba s ktorou si zlomený či otupený nôž na korčuli vymeníte jednoduchým stlačením behom pár sekúnd. Pri porovnaní s novým držiakom PowerFly však nemá ani zďaleka také množstvo funkcií a výhod.

Tieto korčuľky sú najlepšia voľba súčasnosti pre hokejistov čo sa týka pomeru ceny a výkonu

Náš tipAk neviete ktorá rada či konkrétny model Bauer je pre vás najvhodnejší, mkrnite na článok Korčule Bauer: Vapor vs Supreme [rozdiely].

Bauer Vapor X3

hokejove_korcule_vapor_x3

Podľa oficiálnych slov Bauer sú korčule X3 výsledkom 25 rokov inovácií. Jedná sa o prvý hokejový model korčúľ z rady Vapor. Nižšie modely nie sú vôbec vhodné na hokej a svojou konštrukciou by vás neochránili tak dobre ako by mali. X3ka je úspešný nástupca predchádzajúceho úspešného modelu X3.7 z ktorého si zobral to najlepšie a pridal nové funkcie.

Topánka je vyrobená z Digi Comp- označenie kompozitového materiálu pružnej konštrukcie. Ten umožňuje rozvíjajúcim sa hráčom správnu flexibilitu korčule. Zíde sa to najmä začínajúcim a mierne pokročilým korčuliarom pre zlepšenie ich techniky. 

korcule_vapor_x3

Korčule sú nahrievateľné a teda ľahko ich prispôsobíte tvaru vášho chodidla. Proces je možné opakovať viac krát a teda vždy sa dopracujete k perfektne priliehajúcim korčuliam.

Od jazyka netreba čakať zázraky, no svojou hrúbkou a pevnosťou rozhodne neurazí

Nechýba mäkké polstrovanie Comfort Edge medzi hornou časťou členka a topánkou. Sublimovaná podšívka z mikrovlákna poskytuje dostatočný komfort aj pre hráčov ktorí sú na ľade častejšie. 

Holder TUUK LightSpeed Edge, ktorému dôveruje viac ako 80 % hráčov NHL už viac ako desať rokov padne vhod na rýchlu výmenu nožov a ich servis. 

holder_tuuk_ls_edge

Nože s označením LS+ majú zvýšenú kvalitu aj samotnú výšku. Pre hráčov to znamená užší polomer otáčania a možnosť profilovať a brúsiť nože po dlhší čas.

Ak plánujete byť na ľade častejšie, osobne by sme radšej išli do modelu X4 ktorý znesie viac. Obzvlášť ak ste zavalitejšej postavy, resp ste fyzicky zdatný korčuliar. Rýchlo by ste totiž tieto korčule pri častých a náročných tréningoch “rozšlapali”.

Korčule Vapor X3 kombinujú technológie z predchádzajúcich špičkových modelov Bauer za priateľskejšiu cenu pre každého nového hokejistu. Korčule poskytujú veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Ak si korčule dáte nabrúsiť na mieru, prípadne naprofilovať, budú viac než dobrým parťákom. Patria do kategórie pre rekreačných hokejistov.

Zhrnutie

Pri výbere sa sústreďte na kľúčové faktory ako je prispôsobenie korčule, typ noža a celkové pohodlie. Dokonalé korčule by mali poskytovať pevné a zároveň pohodlné priľnutie, ktoré zabezpečí stabilitu a obratnosť počas hry. Okrem toho venujte pozornosť kvalite brúsenia a profilu noža. Ten môže výrazne ovplyvniť rýchlosť, ovládateľnosť a celkovú kontrolu. Najlepšie hokejové korčule sú tie, ktoré sú v súlade s vaším herným štýlom a ponúkajú spojenie prispôsobenia, výkonu a odolnosti. 

Ak ste ešte nenašli ten správny pár korčúľ, určite vám pri rozhodovaní pomôže článok Hokejové korčule: lacné vs drahšie. Aké sú medzi nimi skutočné rozdiely? kde sme do detailov rozobrali jednotlivé časti korčule ako je topánka, výstelky, nôž, holder a iné aby ste lepšie pochopili rozdiely. Zistíte kde sa oplatí šetriť a kde naopak nie.