Ako vybrať hokejovú prilbu? Najpodrobnejší návod na Slovenskom internete!

Praktické informácie o hokejovej prilbe

Každý hokejista vie, že hokej je kontaktný šport a je na mieste myslieť na svoju bezpečnosť. Žiadny hráč sa pri hokeji nechce zraniť a ak nehrá hokej profesionálne, snaží sa vyhýbať stretom a súbojom na ľade, ktoré sú riskantné a predstavujú riziko zranenia. Ale aj napriek veľkej ostražitosti je nutné použiť prilbu. Ale akú? Pre začiatok úplne postačí, ak si vyberiete v prvom rade certifikovaný výrobok. Neskôr je viac než vhodné zakúpiť prilbu tak, aby postačovala úrovni hry. Ak si niekto vyberie ten najlepší model aj keď je úplný amatér, urobí iba dobre.

V histórii hokeja evidujeme veľa prípadov, kedy prilba zachránila život, či minimálne pomohla predísť zraneniam. Obzvlášť rezonujúce sú momenty hlavne z čias, kedy prilba nebola povinná a teda mnohokrát na hlave hráča chýbala. V mnohých prípadoch tak hokejista utrpel vážne zranenia, ktoré ovplyvnili jeho ďalší život (nielen ten hokejový). Nehovoríme ani o počte otrasov mozgu, ktorý je v hokeji úplne bežným zranením. Prilba je absolútna nevyhnutnosť! Vyberajte si kvalitnú prilbu – orientujte sa podľa certifikátu. Nálepku o certifikáte nájdete na zadnej strane prilby. Len certifikované prilby prešli testami odolnosti a teda sú určené na hokej. Čo sa hokejovej výstroje týka, prvotná investícia by mala smerovať práve na zakúpenie kvalitnej helmy, ktorá vám predovšetkým dokonale sadne.

Rozdiely v hokejových prilbách [lacné vs drahé prilby]

Na trhu je množstvo značiek, názvov a typov. Ale ako sa v nich zorientovať? V súčasnosti na Slovenskom trhu dominujú značky Bauer, CCM a Warrior. Každá má rôzne názvy použitých technológii a ochranných materiálov a prvkov. Samozrejme, že kvalitné prilby vyrobené z odolných materiálov majú aj vyššiu cenu. Ceny nových, nepoužitých heliem na slovenskom trhu začínajú niekde okolo 50 euro, takisto záleží, či si beriete helmu s mriežkou alebo bez.

Za model strednej triedy ľahko utratíte 80 euro a viac. Pre náročných sú pripravené high-end modely s cenovkou atakujúcou pokojne 250 euro. Ako sme v úvode spomínali, helma je jeden z komponentov výstroje, kde by ste šetriť rozhodne nemali a preto nápad zakúpiť použitú helmu nevidíme ako vhodné riešenie. Dôvodov je hneď niekoľko. Namáhané plastové komponenty ako aj vnútorná výstelka sú časom silno kvalitatívne degradované a teda už neplnia svoju ochrannú funkciu ako kedysi. Technológie idú stále dopredu a to platí aj pri hokeji. Helmu spred 5 rokov nemôžeme porovnávať s terajšími novinkami, či už v použitých materiáloch alebo ochranných prvkoch.

Ak by sme chceli helmy rozdeliť jednoducho do dvoch hlavných kategórií, tak by to boli lacnejšie a drahšie. Tie finančne dostupnejšie majú vnútro z jednoduchšej peny a tie drahšie majú kvalitné gélové výstuhy. Napríklad u značky CCM je použitá špeciálna výstuha D30 ktorá je mäkká, ale pri náraze okamžite stvrdne. Je použitá iba pri najvyššom modeli Prilba CCM Super Tacks a o tom hovorí aj cena.

U konkurenčnej značky Bauer rozoznávame technológie ako Seven technology a XRD - extrémne komfortný a kvalitný materiál. Je použitý u top modelu Bauer RE-AKT 200. S rôznymi ďalšími technológiami vás nebudeme zaťažovať, je ich naozaj požehnane, počnúc od použitých materiálov, spôsobu odvetrávania, antibakteriálnych úprav proti plesniam a zápachu, či ochranných systémov pri lineárnych alebo rotačných nárazoch.

Tie lacnejšie, jednoduchšie hokejové prilby majú použitú obyčajnú penu, ktorá nie vždy musí dobre sadnúť a môže tlačiť a to najmä v spánkovej oblasti. Preto u niektorých modelov evidujeme dve peny rôznych tvrdostí. Tvrdšia pre ochranu a mäkšia pre komfort. Najpoužívanejšia helma, či už u profesionálnych hokejistov alebo amatérskych hráčov, je Bauer 4500. Je to cenovo dostupný model s dostačujúcou ochranou. Osobne si myslím že kúpou takejto helmy nič nepokazíte, pretože je používaná rovnako ako u amatérov aj u profesionálov v NHL! A navyše dobre vyzerá ;)

Najpopulárnejšie značky hokejových prilieb

V svetovom meradle by sme mohli menovať výrobcov ako Bauer, CCM, Warrior, Reebok či Easton.

V našich končinách jednoznačne vedie značka Bauer s modelmi 2100, 4500 či prípadne top modelom Re-Akt 200 a iné aj vo verzii kombo, teda s mriežkou. Populárna značka Easton bola kúpená gigantom Bauer. Legenda Koho či Jofa a Titan momentálne patria pod značku Reebok od roku 2000 a tú si zobralo pod svoje krídla CCM. Čo sa týka menej známych značiek, spomeňme Mission (mimochodom tiež patriaca pod značku Bauer), ktorá re-debutovala na trh hokejových heliem s tým, že ich primárny fokus je už kladený na in-line hokej, avšak ich helmy sú certifikované aj na ľadový hokej. Ak máte hlboko do vrecka, aj toto je cesta ako prísť lacno k helme.

Ako si vybrať kvalitnú hokejovú prilbu

Vyberajte si svoju prilbu poctivo, snažte sa neriadiť podľa značky, ale radšej si vyberte model alebo značku, ktorá vám sadne ako uliata. Imidž je na nič? Samozrejme, veľmi veľa hráčov chce na ľade aj dobre vyzerať a často siahnu po helme, ktorá vyzerá atraktívne na hlave, avšak dôležitejšie je, aby dobre sedela a plnila svoj ochranný účel. Keď máte možnosť, určite si prilbu vyskúšajte v kamennom obchode. Aj keď prilba sa prispôsobí postupne (vnútorná výstelka sa používaním roztiahne), máte tak možnosť zistiť, ako sa vám s prilbou manipuluje. Ani kúpa prilby v e-shope nie je už dnes problém. Ľahko sa zorientujete v tabuľkách veľkostí. Tieto sú založené hlavne na obvode hlavy. Návod, ako presne zmerať obvod hlavy nájdete v odstavci nižšie.

Ďalšia dôležitá vlastnosť pri výbere prilby je už spomínaná vnútorná výplň. Tu je najlepšie rozhodnúť sa podľa pocitu. Niekomu vyhovuje drahšia gélová pena, niekomu lacnejšia penová výplň. Viď obrázky nižšie pre lepšiu predstavu.

q5aa923ff9a18f-hokejova-helma-epp-pena

Lacnejšia EPP pena

c5aa924005ede4-hokejova-prilba-bauer4500-vn-pena

Kvalitnejšia VN pena (Bauer 4500)

Samozrejme peňaženka bude taktiež vaším radcom, aj keď srdce by si prialo možno iné. Ale nezúfajte, staršie modely z minulej, či predminulej sezóny sú neraz dostupné za atraktívne ceny za zlomok tej pôvodnej. Pozor si treba dať najmä pri nižších radách spomínaných značiek. Síce máte záruku ich certifikácie a teda plne spĺňajú kritéria bezpečnosti pri hre, nemilým prekvapením môže byť ich miera komfortu. Hovoríme všeobecne najmä o komforte vnútornej peny, odvetrávaní, ktoré nie je príliš prepracované a aj o zhoršenej manipulácií, či v neposlednom rade o vyššej hmotnosti. Ak ste však hokejový hráč amatér, ktorému ide predovšetkým o cenu, tieto nedostatky budete vnímať minimálne berúc do úvahy frekvenciu vášho “pobytu na ľade”.

Špeciálne funkcie jednotlivých modelov

Položme si najprv otázku: ako často budete mať prilbu na hlave? Stojí za to ušetriť pár euro za prilbu, s ktorou sa zle manipuluje, je ťažká a má zložité zapínanie? Totiž lacné prilby majú nepraktické skrutky, ktoré sa musia povoliť a zase dotiahnuť, keď chcete upraviť veľkosť. Naproti tomu kvalitné prilby vyššej kategórie majú toto zvládnuté prepracovaným systémom tak, že nemusíte dať prilbu ani dole z hlavy, len jednoducho nastavíte polohu na upínacom systéme. Viď obrázok nižšie pre lepšiu ilustráciu.

k5aa92400121cb-hokejova-prilba-bauer-pohodlne-zapinanie-1

Výhodou takéhoto systému upínania je rozhodne rýchlosť zmeny želanej veľkosti, ako aj v jednoduchosti samotnej manipulácie, ktorú zvládne každý za pár sekúnd. Navyše vám kľudne postačí aj jedna voľná ruka. V princípe stačí povoliť západky po oboch stranách prilby, posunúť skelet helmy do východzej pozície a opäť zaklapnúť západky do ich pôvodnej polohy. Navyše nie je nutné ani zosadiť helmu z hlavy. Tento systém bol kedysi výhradne výsadou prilieb z konca cenového spektra, no postupom času je badať jeho použitie stále častejšie aj pri lacnejších modeloch.

Návod, ako zvoliť veľkosť prilby na hokej

Veľkosti prilieb sa uvádzajú známym označením, aké poznáme pri oblečení, t.j. najmenšie veľkosti sú značené ako S (small), tie väčšie ako M (medium), nasleduje L (large) ,XL a XXL.

Vašu veľkosť zistíte najľahšie tak, že použijete krajčírsky meter a zmeriate si obvod hlavy. Meter pritom vedieme ponad uši a vpredu cez stred čela.

 

f5aa924010538e-hokejova-prilba-meranie-obvody-hlavy

Rozmer v centimetroch, ktorý ste namerali porovnáte s údajmi v tabuľke veľkostí a vyberiete si tú vašu. Pritom sa snažte, aby ste boli v strede intervalu, aby ste si mohli prilbu prispôsobiť smerom hore aj dole.

Hodnoty v tabuľkách jednotlivých značiek sa môžu líšiť, preto ak ste doteraz používali výhradne jednu značku napr. Bauer, no chystáte sa stať zákazníkom CCM, helmu si v ideálnom prípade osobne vyskúšajte a dajte na pocity namiesto tabuliek. Ak je váš zmeraný obvod hlavy na hranici dvoch veľkostí, zvoľte si väčšiu veľkosť, aby vás prilba netlačila v spánkovej časti.

Náš tip: Ak máte o veľkosť väčšie chrániče ramien alebo menšie číslo chráničov holení neznamená tragédiu, avšak rozhodne nepodceňujte veľkosť helmy samotnej, kde tento fakt môže hrať veľkú rolu pri zraneniach na ľade.

Ak to teda zhrnieme, helma by mala:

  • Sedieť pevne na hlave tak, aby vzdialenosť medzi prilbou a obočím nebola viac ako 1 cm a zároveň aby neprekážala hráčovi vo výhľade
  • Byť v rovine s ľadom, t.j. nemala by byť naklonená dozadu, ako keď nosíte klobúk
  • Byť vzadu “uzamknutá” tak, aby z hlavy ani pri menších pohyboch nelietala vpred a vzad
  • Poskytovať dostatočný komfort na spánkoch hlavy pri primeranom utiahnutí avšak tak, aby nespôsobovala bolesti hlavy alebo neprekážala pohodlnému noseniu na dlhšiu dobu
  • Držať svoju pozíciu pri kývaní hlavy zo strany na stranu, či z boku na bok (nemalo by dochádzať k separátnemu pohybu helmy)
  • Byť zospodu fixovaná na bradu remienkom brady tak, aby medzera medzi bradou a remienkom nepresiahla hrúbku dvoch prstov ruky.

Životnosť helmy

Ako každý spotrebný tovar aj helma má svoje “továrensky” určené limity, dokedy je možné s ňou bezpečne hrať. Inak povedané, certifikácia sa vydáva na dobu zvyčajne 5 rokov, v ojedinelých prípadoch až na dobu 6,5 roka. Používaním helmy po vypršaní tejto doby riskujete zranenie, keďže materiál helmy, najmä teda výstelka a vonkajšie plasty už nemusia mať svoje pôvodné ochranné vlastnosti. Deje sa to prirodzenou “únavou materiálu”, nezáležiac ako dobre bolo o prilbu starané.

Samozrejme, ak na helme spozorujete viditeľné poškodenia ako napríklad odliepanie častí výstelky, trhliny v plastoch, a iné nedostatky, je lepšie investovať do novej helmy ako prísť k nepríjemným poraneniam.

Starostlivosť o vašu helmu

Najväčším vašim problémom budú nedotiahnuté či odpadávajúce skrutky. Nemusíte sa báť, nedeje sa to často, no nezaškodí si do hokejovej tašky pribaliť sadu na opravu helmy. Kvalitný skrutkovač spolu s komponentami na obrázku dole vám bohato postačia na bežné opravy. Že ste takto vybavený neraz ocenia aj spoluhráči a v šatni budete za poloboha.

i5aa92400a74b8-hokejova-prilba-kit-na-opravu

K samotnej starostlivosti o vašu prilbu, nie je tu veľmi nad čím rozmýšľať. Jednoducho prilbu vždy po tréningu či zápase vytiahnite z tašky a nechajte poriadne vyschnúť na dobre odvetranom mieste, prípadne v blízkosti radiátora.

Vyhnete sa tak korózií a hrdzi, ktorá si rada zgustne na skrutkách. Skorodované skrutky následne ťažko plnia svoju funkciu a ich uvoľňovanie a doťahovanie predstavuje problém. Takisto zatvárací mechanizmus na brade ako aj na klietke sa vie vplyvom silnej korózie priam až rozpadnúť. Výmena je síce jednoduchá a nenáročná záležitosť avšak táto skúsenosť vie byť veľmi frustrujúca najmä počas zápasu. Osobne nepoznám nikoho, kto by v taške nosil náhradnú helmu, preto je vhodné z času na čas venovať helme trochu pozornosti. Mrknite na príslušenstvo pre prilby kde nájdete kopec užitočných pomôcok pre zvýšenie vášho pohodlia, ako napríklad chrániče brady, potítka, remienky a iné drobnosti.

Čomu sa vyhnúť pri nosení prilby

Sú hráči, ktorí zvyknú vynikať z davu a to nielen farebnými šnúrkami, maľbami na nožoch korčule, či inými nezvyklosťami, ale aj spôsobom nosenia helmy. Aj keď niektoré z týchto počinov môžu na prvý pohľad vyzerať neškodne, poďme si bližšie rozobrať tie, ktorým sa určite vyhnite, aby ste neohrozili svoje zdravie na úkor extravagancie a frajeriny.

Klietka vs Bez klietky

Opodstatnenie prečo mladí hráči v ligách musia povinne nosiť klietku namontovanú na helme netreba dlho rozvádzať. Prečo tak však nerobia aj starší profesionálni či amatérski hokejisti mi celkom jasné nie je. Rok čo rok sme svedkami hráčov opúšťajúcich hraciu plochu s krvou valiacou sa z oka, nosa či úst, pretože preferujú plexisklo namiesto klietky. Plne chápem nesporné výhody plexi oproti klietky na druhú stranu, pokiaľ nemáte v rodine zubára a ceníte si váš chrup či nos, stojí za pováženie zamyslieť sa nad montážou plexi na helmu. Vždy ho viete ľahko odmontovať a za skúšku nič nedáte.

 

p5aa923ff3bed8-hokejova-helma-bez-plexi

Demontáž ušných chráničov

Nepoznám racionálny dôvod na takúto demontáž (možno estetický?), avšak nie je nezvyčajné vidieť hráčov preháňajúcich sa po ploche bez protektorov uší. Keby som nebol svedkami jedného nemilého stretu korčule so samotným uchom druhého hráča v tom momente padajúceho na zem, možno by mi ani nenapadlo skúmať, prečo sa niekto uchýli k samotnej demontáži. Výsledok? Ucho rozrezané napoly…

Prevýsajúci remienok brady

Niektorí hokejisti preferujú až príliš veľmi voľný remienok brady, zrejme ako súčasť osobného štýlu a prejavu. Nemyslím tým voľnosť na 3 prsty medzi remienkom a bradou ale dobrých 7 cm miesta. Výzorovo atraktívne, no v praxi bohužiaľ veľmi nešťastné riešenie, kedy hráč nie je vôbec chránený po tom, čo sa mu môže helma zošmyknúť z hlavy. Ako odstrašujúci prípad spomeňme bolestivý úder korčuľou do oka hráča Edmontonu Oilers Taylora Halla, ktorý pri tréningu nemal na hlave helmu.

q5aa928a3d2758-prilba-na-lad-dlhy-remienok

 Ak si stále nie ste istí výberom helmy, napíšte nám a my vám radi poradíme, alebo nás naštívte na našej kamennej predajni a prilbu si rovno vyskúšajte :)